Elsősegély téma

Elsősegélynyújtás szemsérülések esetén

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész - 2021-11-05 07:33
Szemsérülés
Sok szemészeti betegség esetén jelentős az időfaktor, fontos a sürgős ellátás: minél koraibb a beavatkozás, annál nagyobb esély van a teljes gyógyulásra. A szakszerű ellátás előtt mi magunk is nagyon sokat tehetünk szemsérülések esetén.

Ezek a gombamérgezés tünetei

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-10-10 12:03
Gombamérgezés
Kis mennyiségű mérges gomba fogyasztása is elegendő ahhoz, hogy súlyos mérgezés alakuljon ki. Az elfogyasztott gombafajtól függően a tünetek perceken belül is jelentkezhetnek, de előfordulhat, hogy csak napok múlva lépnek fel.

Ájulás és elsősegély: Mi a teendő?

Elsosegely.hu - 2022-09-25 17:33
Ájulás
Az ájulás rövid ideig tartó eszméletvesztés, amelynek hátterében az esetek többségében az agy átmeneti vérellátási zavara áll. Milyen tünetekre érdemes odafigyelni? Hogyan segíthetünk eszméletét vesztett embertársunkon?

Mérgező növények otthonunkban, kertjeinkben

WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika - 2022-09-11 15:37
Gombamérgezés
Minden évben több száz olyan mérgezés fordul elő Magyarországon, amit növények idéznek elő. Kertjeinkben, a természetben és a szobanövényeink között is több olyan akad, amelyek veszélyeiről jó, ha tudunk.

Mi a teendő szívinfarktus gyanúja esetén?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus - 2022-08-13 18:03
Szívinfarktus
Bárkivel előfordulhat, hogy környezetében valaki szívinfarktust kap, vagy éppen ő maga szenvedi el azt. Nem árt tisztában lenni az alapvető szabályokkal, hiszen ilyen esetekben perceken múlhat az ember élete, ugyanis a keringés megállását követően néhány perccel maradandó károsodást szenved az agy, ezért az újraélesztést lehetőség szerint haladéktalanul el kell kezdeni.

Mentés vízi balesetek során: mit tegyünk, és mit ne?

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2022-08-04 17:33
Vízbe fulladás
Nyáron sajnos gyakran hallunk vízi balesetekről, melyek sokszor tragikus véget érnek. A vízbe fulladással kapcsolatos esetek ugyanakkor a strandok, télen is nyitva tartó fürdők számának megnövekedése miatt minden évszakban előfordulhatnak.

A vízitúra veszélyei

WEBBeteg - Koszorú Kamilla, Marsi Zoltán - 2022-07-29 11:03
Vízitúra
Magához a fürdőzéshez is számos óvintézkedés indokolt, a vízitúrázás pedig még rázósabb téma. Egy vízi kaland, kiváltképp az erre nyitottaknak különleges élményt nyújthat, de ha egyszer vészhelyzet lép fel, könnyen beárnyékolódhat a jókedv.

Életet ment ez a tudás – elsősegély

Magyar Vöröskereszt Hajdú- Bihar Megyei Szervezete - 2022-07-28 10:47
Te vagy ott: összesik egy ember melletted az utcán, semmire sem reagál, a kezedben van az élete – ez bármikor megtörténhet. Jó, ha segíteni akarsz, de nagyon fontos tudnod, hogyan tedd. A Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Oktatási és Vizsga központjában nyáron hetente indul képzés.

Elsősegélynyújtás cukorbetegeknek

WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus - 2022-07-26 15:03
Ketoacidózis
Kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor a közelünkben tartózkodó cukorbeteg hirtelen rosszul lesz. Mit kell ilyenkor tenni? A legtöbb ember megijed, pedig csak akkor tudunk hatékonyan segíteni, ha nem esünk pánikba.

Mi a teendő rovarcsípés esetén?

WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos - 2022-07-19 14:33
Csípés
Mikor elegendő az otthoni elsősegélynyújtás, és mikor kell haladéktalanul orvosi segítséget hívni?

Elsősegély leégésre

Debreceni Egyetem - 2022-07-16 18:48
Tejföl helyett sok víz, C-vitamin és aloe vera - ezt ajánlja a napégés gyors kezelésére a Debreceni Egyetem bőrgyógyász-onkológusa. Extrém erős napsugárzáskor pár perc alatt leéghetünk, ami hosszú távon súlyos bőrbetegségeket okozhat, a bőr védelme így akár életet is menthet.

A kerti munkák veszélyei

WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos - 2022-06-20 15:33
Elsősegély
Mivel a bőr legfelső rétegében helyezkedik el a legtöbb fájdalomérző idegvégződés, emiatt a felületes sebzések, horzsolások eleinte gyakran nagyobb fájdalmat okoznak, mint a súlyosabb sérülések.

Elsősegélynyújtás repülőgépen

WEBBeteg - Gorzsás Anita, újságíró, Szakértő: Marsi Zoltán, oktatás- és egészségfejlesztési szakértő - 2022-06-19 12:19
Mit tehetünk a repülőúton bajba került utassal? Mit tudnak a légi utaskísérők, és mivel segíthetnek az utasok?

Nyári balesetek: Mire figyeljenek a szülők?

WEBBeteg összeállítás - 2022-06-13 14:05
Nyáron sokkal gyakrabban fordulnak elő balesetekből és sportolásból származó sérülések. A biciklizés, a görkorcsolyázás, a gördeszkázás, a trambulinozás, az úszás és főleg a hordozható medencék számos veszélyt rejtenek magukban.

Elsősegély mérgezések esetén

WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos - 2022-05-29 04:36
Ételmérgezés
Mindig fel kell, hogy merüljön a mérgezés gyanúja, ha a beteg eszméletlen állapotban van. Mivel nem tudhatjuk, milyen káros anyaggal állunk szemben, minden esetben fontos a mentők értesítése.

Tévhitek és tények a házi gyógymódokról

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-05-07 17:36
Sokan sokféle házi gyógymódról hallottunk már, amelyek generációról generációra öröklődnek, ám ezek közt vannak olyanok is, amelyek nem csupán teljesen hatástalanok, hanem ártalmasak és veszélyesek is! Összegyűjtöttünk közülük néhányat.

Bőrön keresztül is mérgez a metil-alkohol

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2022-04-04 04:33
A metil-alkohol-mérgezés sajnos hazánkban is többször fordul elő, mintsem azt mondhatnánk, hogy azok kizárólag véletlenül bekövetkező mérgezések: gyakran öngyilkossági szándék húzódik meg a háttérben.
A tavaszi nagytakarítás során jellemző, hogy a megszokottnál alaposabb munkához nagy hatékonyságú, agresszív tisztító hatással rendelkező szerek használatára is szükség van. Az ilyen készítmények egyben nagyobb kockázatot is jelentenek. Ezért is rendkívül fontos, hogy a háztartási vegyszereket az előírásoknak megfelelően használjuk. Így elkerülhetők a mérgezések is.

Mi legyen az otthoni elsősegély-felszerelésben?

WEBBeteg - Marsi Zoltán, oktatás- és egészségfejlesztési szakértő - 2022-03-23 18:33
Elsősegély
Vajon van otthon elsősegély-felszerelése? Ha van, mikor ellenőrizte utoljára a tartalmát? És vajon minden benne van, ami szükséges lehet? Ez utóbbi kérdésre próbálunk választ adni.

Mikor gyanakodjunk belső vérzésre?

WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos - 2022-03-01 20:33
Orrvérzés
Belső vérzés esetén bár nincs szemmel látható vérzés, mégis nagyon súlyos következményei lehetnek, ugyanis a vér kilép az érrendszerből, és sokk fejlődhet ki. A testüregekben felgyülemlett vér által okozott nyomás szintén életveszélyes lehet.

Vészhelyzet - Általános tennivalók

WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos - 2022-02-18 20:33
Sosem tudhatjuk, hogy mikor kerülünk olyan helyzetbe, ahol a mentők kiérkezéséig nekünk magunknak kell helytállnunk. A higgadt cselekvés életet menthet vagy megelőzheti a súlyosabb károsodásokat.

A csonttörések ellátása

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2022-02-17 17:03
Csonttörés
Késő ősszel és télen a szánkózó, korcsolyázó gyerekek és a csúszós járdán eleső idősek tipikus sérülése a csonttörés. Mit tegyünk az orvosi segítség megérkezéséig? Mire számíthatunk az orvosnál?

Fagyási sérülések és a kihűlés

WEBBeteg - Dr. Antalffy Katalin Anita - 2022-01-12 13:03
Fagyás
A fagyási sérülés elsősorban a lábakat, kezeket, orrot, füleket veszélyezteti, ám komolyabb lehűlés esetén külső segítség nélkül nincs esély a fagyhalál elkerülésére.