• Higiéniai nedvszívó termékekkel a komfortérzetért

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    A vizelet inkontinencia kifejezés a húgyhólyag-szabályozási zavarok széles körét takarja, ami megfelelő terápiával javítható vagy megszüntethető, a vénymentesen kapható higiéniai nedvszívó termékek pedig segítenek a kellemetlen tünetek kezelésében.

    Segítségükkel a fennálló vizelettartási zavar mellett is aktív életet élhetnek az érintettek, és nem távolodnak el a társadalmi élettől sem, így használatukkal nagymértékben javítható az életminőség.

    A termékek kiválasztása alkalmával azonban számos tényezőt érdemes figyelembe venni – cikkünk ebben segít eligazodni.

    Hirdetés

    Alapvető szempont a választásnál: az inkontinencia súlyossága

    Ma már olyan korszerű segédeszközök és segédanyagok állnak rendelkezésre, amelyek lehetőséget nyújtanak a maximális kényelem és biztonság elérésében. Mindezt a lehető legnagyobb diszkréció mellett természetesen, hiszen az inkontinenciával járó kellemetlenségek mind testileg, mind lelkileg megterhelőek az érintettek számára.

    Az, hogy a segédeszközök közül kinek melyik típus a megfelelő választás, alapvetően az egyéni szükségletek szerint határozható meg. Ennek egyik fontos tényezője a vizelettartási probléma súlyossági foka, amely a következő kategóriákba sorolható:

    Inkontinencia mértéke

    Leadott vizeletmennyiség/
    4 óra

    Az inkontinencia mértékéhez ajánlott termék nedvszívó képessége

    vizeletcsepegés

    50 ml alatt

    150 ml-ig

    könnyű

    50-100 ml

    150-300 ml

    közepes

    100-200 ml

    300-750 ml

    súlyos

    200-300 ml

    1000 ml felett

    nagyon súlyos

    300 ml felett

    1500 ml felett

    Az inkontinencia betétek, valamint az eldobható vagy újrahasználható alsóneműk elnyelik a nedvességet. Ezeket enyhe vagy közepes fokú inkontinencia esetén érdemes választani (200 ml-ig terjedő vizeletmennyiség esetén). Súlyosabb esetekben inkontinencia pelenka használata javasolt, amely magába zárja a nedvességet, így elkerülhető a bőrirritáció.

    Az inkontinencia termékek között kategóriánként is különbséget tehetünk a nedvszívó (abszorpciós) képességük alapján. Minden terméknek van ugyanis egy telítettségi pontja, amely azt mutatja meg, hogy mennyi folyadékot tud felszívni és/vagy magában tartani. A kényelem biztosítása érdekében az eldobható betétek és alsóneműk rendelkeznek vízzáró réteggel, ami megakadályozza, hogy a szivárgó vizelet a ruházattal érintkezzen.

    Terméktípusok: egyénre szabott megoldási lehetőségek

    Vizelet inkontinencia

    Ha a vizelettartási nehézség, azaz az inkontinencia gátolja Önt mindennapi tevékenységeinek végzésében, mindenképpen keresse fel orvosát, mert az inkontinencia nagyon sok típusa kezelhető, illetve a kellemetlen tünetek befolyásolhatók.

    Mi is az a vizelet inkontinencia?

    Az inkontinenciával érintettek számára készült higiéniai nedvszívó termékek sokféle formában és méretben kaphatóak, így könnyebb megtalálni azt, ami legjobban illeszkedik a testalkathoz és életstílushoz. A betétek között vannak, amelyek szélesebbek és hosszabbak, így teljesebb védelmet kínálnak, illetve vékonyabb, íveltebb változatokat is találhatunk, amik szárnyakkal vagy oldalsó védőgátakkal vannak ellátva, hogy megakadályozzák az oldalirányú szivárgást.

    Az eldobható alsóneműk között található a hagyományos fehérneműhöz hasonló, beépített védelemmel ellátott, a combnál gumírozott változat is, illetve akár nyitott oldalú alsónemű is, melyet állítható pántok tartanak. A férfiak számára kialakított termékek, melyek leginkább tasakokra hasonlítanak, a férfi anatómiát követve diszkréten és hatékonyan nyelik el a szivárgó vizeletet.

    Az eldobható termékek ugyan költségesebb megoldást nyújtanak, ám higiénikusabb és egyszerűbb őket használni, különösen akkor, ha az érintett nem az otthonában tartózkodik. Otthoni használatra sokan alkalmazzák a mosható vagy újrahasználható betéteket és alsóneműket, melyek kevésbé terhelik meg a pénztárcát, és sokkal inkább hasonlítanak a hagyományos alsóneműkhöz.

    Egy kényes kérdés: a szag-kontroll

    Vizelet inkontinencia fennállásakor nem csupán a kontrollálatlan vizeletvesztés okozhat nagy lelki terhet, hanem a vele járó kellemetlen szagok is, amit a megfelelő segédeszközök nélkül nehéz kordában tartani. A legtöbb inkontinencia betét és eldobható alsónemű tartalmaz a szagok kontrollálására szolgáló anyagot, így használatukkal elkerülhető, hogy a betegek folyamatosan kényelmetlenül érezzék magukat emiatt.

    A termékeket általában természetes szagelszívó anyaggal kezelik, de kaphatók illatanyaggal ellátott betétek is. Vannak, akik ezt kellemesnek és jó megoldásnak találják, másoknál azonban akár maguk az illatanyagok is okozhatnak bőrirritációt.
    Amennyiben a vizelet véletlenül a ruhára, bútorra csepegne, számos termék létezik (pl. spray vagy speciális mosószer), amely kifejezetten a vizeletfolt és a szag eltávolítására alkalmas. Ezek többsége a gyógyszertárakban is kapható.

    Barrier eszközök: egy lépéssel a vizeletcsepegés előtt

    A vizeletet elnyelő termékek mellett léteznek olyan segédeszközök is, amelyek még a vizelet távozása előtt megakadályozzák a kényelmetlenséget okozó panaszokat. Ezek a vizelet áramlását szabályozó termékek, melyek az alábbiak lehetnek:

    • Nők számára megoldást nyújthatnak a hüvelybe illeszthető eszközök, melyek átmeneti kontrollt biztosítanak azáltal, hogy nyomást gyakorolnak a hólyag szöveteire. Segítenek megelőzni a vizeletcsepegést, alkalmazásuk különösen ajánlott stresszinkontinencia esetén, amikor a testmozgás, nevetés vagy tüsszentés is vizeletszivárgást okoz.

    • A 24 órás védelem érdekében sok nő találja hasznosnak a pesszáriumot. Ez egy olyan műanyag, gyűrű alakú eszköz, amely a hüvelybe helyezve növeli a húgycső izomzatára gyakorolt nyomást, és támogatja a kismedencei területet. A medence méretéhez illeszkedik, tisztításhoz eltávolítható és évente cserélendő. Kezelőorvossal történő konzultációt követően választható.

    • Az eldobható hüvelyvédő egy másik lehetőség, amellyel megelőzhető a vizeletszivárgás. Három méretben kapható, és egy applikátor segítségével helyezhető a hüvelybe, ahol a kismedencei struktúrák és izmok támogatásával akadályozza a szivárgást.

    • Férfiak esetében az elsődlegesen alkalmazott barrier eszköz a pénisz kompresszor. Mivel egyelőre még kevés tanulmány foglalkozik azzal, hogy ez az eszköz mennyire működik hatékonyan, és milyen biztonságos vagy kényelmes, az orvosok többsége csak extrém körültekintés mellett javasolja használatukat.

    Hogyan kezelhető a vizelet inkontinencia?
    A vizelet inkontinencia kezelési módja függ az inkontinencia típusától, a súlyosságtól és a kialakulás hátterében álló állapottól/betegségtől. Gyakran különböző kezelési módok kombinációjára van szükség.

    Hogyan kezelhető a vizelet inkontinencia?

    Kerülje el a bőrirritációt! Ajánlott bőrápoló praktikák inkontinencia esetén

    Függetlenül attól, mennyire hatékony az inkontinencia termék vagy védőeszköz, amikor a vizelet folyamatosan érintkezik a bőrrel, az gyakran irritációt vagy fertőzést okozhat. Az irritáció mértéke a beteg állapotától, életmódjától és a tünetek súlyosságától függően a bőrkiütéstől (pelenka dermatitis) egészen a felfekvéssel járó, súlyos állapotig terjedhet - utóbbi többnyire a fekvőbetegeknél fordul elő.

    Nem csupán a bőrt érő vizelet, hanem a gyakori mosakodás is kiválthatja a bőrpanaszokat, a bőr szárazzá, repedezetté, sebessé válhat. A kíméletes tisztálkodáshoz pH-semleges, hidratáló hatású tisztálkodó szerek használata ajánlott, ugyanakkor kerülendők a szappanok, melyek felboríthatják a bőr pH-egyensúlyát és bőrszárazságot okoznak. Fontos, hogy a nedves bőrfelszínről a törölközővel kíméletesen itassuk fel a vizet, semmiképp se dörzsöljük a bőrünket.

    Testápoló termékek közül részesítsük előnyben az illat-, alkohol- és színezékmentes változatokat. Jó megoldás az E-vitamint vagy ureát tartalmazó krémeket használni az igénybevett bőrterületeken.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    WC-használatot követően ajánlott az alkoholmentes nedves törlőkendők használata. Nem bizonyulnak jó választásnak azonban a babák számára kifejlesztett termékek, mivel ezekben a legtöbb esetben alkohol is található, ami szintén szárítja a bőrt.

    A megelőzés érdekében ne feledjük: bármely inkontinencia terméket is választjuk, a vizelési szokásokhoz igazodva szükséges cserélni ezeket az eszközöket. Nem kell azonnal betétet váltani, amint vizeletszivárgást észlelünk, ám ha a bőr nedvessé válik, mindenképpen cseréljük le, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket és a bőrirritációt. Jó, ha tudjuk, hogy nem csupán egy jól megválasztott és helyesen használt higiéniai termékekkel tehetünk a jobb közérzetért, hanem az életmódunkkal is.

    Fogyasszunk elegendő mennyiségű folyadékot (legalább napi 1,5-2 litert), étkezzünk változatosan és figyeljünk oda az alapvető higiéniára (pl. kézmosás) is.

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító; WebMD
    Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Legutóbb frissült: 2017.10.26 11:25
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Miért nem érdemes egészségügyi betétet használni az inkontinencia kezelésére?

    A vizelet inkontinencia sokkal gyakoribb probléma, mint azt sokan gondolják. Sajnos az érintettek többsége ennek ellenére szégyelli állapotát, pedig sok más egészségügyi problémához hasonlóan ez is kezelhető, kordában tartható.

    Tippek inkontinens betegeknek: 3 lépés az egészséges bőrért

    A vizelet inkontinencia fennállása az érintetteknél és különösen az idősebbeknél megnöveli a bőrproblémák kialakulásának kockázatát. A bőr vizelettel és széklettel történő érintkezése a bőrkárosodás egyik leggyakoribb oka.

    Élet inkontinenciával: a bőrünk egészségére is figyelni kell

    A vizeletinkontinenciától szenvedő emberek bőre különleges bánásmódot igényel mind a tisztálkodás, mind az ápolás terén. A legtöbb érintett az idősebb korosztályba tartozik, náluk a bőr regenerációs képessége már gyengébb. Ugyanez elmondható életkortól függetlenül az immungyengeségben és diabéteszben szenvedő betegekről is. Az inkontinencia az egyébként egészséges embereknél is kiemelt figyelmet és különleges gondoskodást igényel.

    14 tény a férfi inkontinenciáról

    Tévhit, hogy az inkontinencia csak a nőket érinti - becslések szerint a betegségben szenvedők egynegyede az erősebbik nemhez tartozik. Lássunk néhány tényt, amely a férfiak inkontinenciájára jellemző.

    Aktív élet inkontinenciával - Milyen típusú termék a megfelelő számomra?

    Számos olyan beteget érint a vizelet inkontinencia problémája, akik fizikai állapotuk, életmódjuk miatt továbbra is aktívan élik az életüket. Számukra lelkileg talán még inkább megterhelő az a tudat, hogy a mobilitásuknak határt szabhat a vizeletcsepegés és a vele járó esetleges kellemetlenségek. Ma már azonban rendelkezésre állnak olyan terméktípusok az inkontinenciával küzdők számára, amelyekkel nem szükséges a korábbi tevékenységeknek hátat fordítani.

    Inkontinencia termékek férfiaknak - Hogyan válasszuk ki a megfelelőt?

    A vizelet inkontinencia nem kizárólag a nők problémája, gyakran előfordul a férfiaknál is. Az inkontinenciával járó kellemetlenségek ellen ma már számos olyan termék áll rendelkezésre, amely kifejezetten a férfiak anatómiáját figyelembe véve készült, ennek köszönhetően pedig a legnagyobb kényelmet tudja biztosítani minden érintett számára.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
    Dr. Árki Ildikó

    Dr. Árki Ildikó

    Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő

   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások