Sebkezelés - Kötszerek és kötözés

szerző: Rising Károlyné alelnök - Diabétesz-láb Szövetség
megjelent:

Ha valamilyen betegség szövődményeként krónikus seb jelenik meg a testén, a legelső teendő a szakorvos mielőbbi felkeresése, ahol sebének ellátása, illetve az otthoni teendők bemutatása megtörténhet.

Ezt követően rendszeres kontroll szükséges, melyek között az otthonában önállóan is tudnia kell kezelni a sebeit az orvosa utasításainak megfelelően. Cikkünk a sebkötözés folyamatához nyújt néhány gyakorlati jó tanácsot.

A téma cikkei

3/1 A sebkezelés feltételei
3/2 Sebkezelés: kötszerek és kötözés
3/3 Sebkezelés: a kötéscsere

Biztos, hogy egyedül nem tud kötést cserélni, ha a seb olyan testfelületen van, amit nem ér el. Ilyen esetekben elkerülhetetlen a segítség a mosdatáshoz és a kötéscseréknél. Abban az esetben, ha képes ellátni saját magát, fontos, hogy pontosan betartsa a sebkezelés előírt menetét.

Gyakorlati tanácsok a sebkötözéshez

Mielőtt lebontaná a rendelőben feltett kötéseket, előre készítsen ki minden szükséges eszközt. A kötözéshez használt felszerelést (fertőtlenítőszert, gumikesztyűt, kötszereket) ajánlott az alkalmazás sorrendjében kéz közelbe helyezni. Helyezzen egy tálcára műanyag zacskót, amelybe a sebről eltávolított kötszer kerülhet.

  • Az első lépés a sebkörnyék lemosása, kizárólag ezt követően lehet a használt kötszert eltávolítani. Célszerű jól lemosható tálcát vagy elégethető újságpapírt, zacskót odakészíteni. Tilos a használt, váladékkal telt kötszert például az ágyra vagy szekrényre fektetni!
  • Közvetlenül a sebágyra helyezzük a sebtisztító kötszereket (például alginate, antimikrobiális habkötszer, antiszeptikummal átitatott lap, sebpárna vagy hydrogél lap).
  • Mellé kell tenni a másodlagos kötszert, amit kibontás után az elsődlegesen felhelyezett sebtisztítóra helyezünk (ilyen például nedvszívó sebpárna vagy az aktív szenes nedvszívó sebpárna).
  • Népszerűek a habkötszerek, mert kellően lágyak, jól alkalmazkodnak a testfelszínekhez, nagy nedvszívó képességgel rendelkeznek, illetve mechanikai védelmet is nyújtanak azoknak a betegeknek, akik rossz mozdulataik miatt hajlamosak beütni a végtagjaikat.
  • A kötszer rögzítéséhez több féle dolgot rendelhet Önnek az orvos: hypoallergén ragasztót, öntapadó kötésrögzítő pólyát vagy filmkötszert.
  • A ragtapaszhoz és az öntapadó kötésrögzítőhöz ollót is készítsünk elő.
  • Ha látni szeretnénk a kötszer telítettségét, a váladék miatti színváltozást, akkor célszerű félig áteresztő hártyaként működő filmkötszert alkalmazni, amelynek előnye, hogy a test felől lélegzik, míg a külvilágból érkező kórokozókat teljesen elzárja a sebtől, sőt lehetővé teszi kötéscsere nélkül is a mosdatást, mivel nem ázik át.
  • Léteznek olyan öntapadó kötszerek, amikhez nem kell ragtapaszt használni (például hydrokolloidok) és olyanok is, amit eleve ragasztóval gyártanak (hab és polimer kötszerek borderrel).

Hogyan ápoljuk a fekvőbetegek sebeit?

Figyeljünk a következőre, amikor családtag végzi a mosdatást és a sebkötözést:

A beteget kötözése közben nem célszerű magára hagyni. Határozott, tudatos mozdulatokkal lehet a kötéscsere közben fellépő fájdalmat minimalizálni és a folyamatot gyorsan megvalósítani a fekvő test kitartásával vagy kitámasztásával.

A sebes betegeknek ugyanúgy kell fürödniük, mint másoknak, azonban óvatosan kell bánni a kötözött területtel. A kötések védelme érdekében helyezzen a kötszerek tetejére nylonzacskót vagy folpack fóliát, hogy ne ázhassanak át, ellenkező esetben muszáj lecserélni a nedves kötést egy újra.

Nem baj, ha a sebet csapvíz éri!

A sebre kerülhet víz, azonban nem szabad otthoni körülmények között sebes testtájat áztatni. Ennek oka, hogy a felpuhult bőrön keresztül a kórokozók sokkal könnyebben juthatnak az ép bőrfelszínre, ezáltal megnagyobbodhat a seb vagy felülfertőződhet a meglévő fekély, amely további komplikációkhoz és nehezebb gyógyuláshoz vezet.

Milyen kötszereket alkalmazzunk?

A beteg egyéni állapota alapján az kezelőorvos dönti el a kötözéshez szükséges kötszer-kombinációt. Ha például ödémás lábon van a seb, öntapadó és egyben kellően flexibilis kötésrögzítőre van szükség, mert az biztosan nem fog feszíteni, nem fog bevágni és biztonságosan a helyén marad a megdagadt lábon is. Ha vizelet- vagy széklet visszatartási problémája (inkontinencia) van a betegnek, akkor olyan kötszerrel rendeli el az orvos a kötözést, amin kívül egy filmzáró réteg van, így a beteg saját vizelete vagy széklete nem szívódik fel a kötszerbe.

(Rising Károlyné, a Diabétesz-láb Szövetség alelnöke, www.sebapolas.hu)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

Cukorbetegközpont - dr. Markotics Attila, traumatológus, rehabilitációs szakorvos
Diabétesz-láb Szövetség - Rising Károlyné alelnök
Diabétesz-láb Szövetség - Rising Károlyné alelnök
Diabétesz-láb Szövetség - Rising Károlyné alelnök
Diabétesz-láb Szövetség - Rising Károlyné alelnök
Diabétesz-láb Szövetség - Rising Károlyné alelnök
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.