Hogyan tároljuk helyesen gyógyszereinket?

szerző: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - WEBBeteg
megjelent:

A gyógyszer minőségét a lejárati idejéig a megfelelő tárolási körülmények (hőmérséklet, páratartalom) betartása mellett tudja csak a gyártó garantálni.

Ezért fontos, hogy a gyógyszerforgalmazás úgynevezett zárt láncban történik: gyógyszergyártó–nagykereskedő–patika, mert végig biztosítani kell a megfelelő körülményeket, melyeket a gyógyszerek törzskönyvezésekor (ami alapján forgalomba hozható lesz az adott gyógyszer) rögzítenek. Ennek biztosítására a gyógyszertárak például úgynevezett hőmérséklet-ellenőrzési naplót vezetnek, naponta ellenőrzik a patikában lévő különböző gyógyszertárolási helyek hőmérsékletét.

A gyógyszer helyes tárolásának feltételei megtalálhatók a készítmény külső csomagolásán és a betegtájékoztatóban is. A lejárati időt még a belső csomagoláson is megtalálhatjuk, mindig a feltüntetett hónap utolsó napjáig alkalmazható a gyógyszer.

Az otthoni gyógyszertárolás alapszabályai

Amikor megvásároljuk a gyógyszereket, annak „felelőssége”, hogy a gyógyszer minősége ténylegesen megfeleljen a lejárati ideig, már ránk hárul. A gyógyszerek tárolásának alapszabálya, hogy eredeti csomagolásban, száraz, hűvös, fénytől védett helyen, gyermekektől és háziállatoktól elzárva kell tárolni! De nézzük részletesebben!

Figyeljünk a hőmérsékletre!

A legtöbb gyógyszer úgynevezett szobahőmérsékleten, 15-25 oC között, de legfeljebb 30 oC-on tartandó. Ebbe a csoportba azok a gyógyszerek tartoznak, amelyek nem igényelnek különleges tárolási körülményeket. Ide soroljuk például a tablettákat, kapszulákat, de a kúpokat, szemcseppeket sem szabad magától értetődően hűtőszekrénybe helyezni, hanem a betegtájékoztatóban leírtak, gyógyszerészünk által elmondottak szerint kell tárolnunk. Ide tartozhatnak még oldatok, szirupok is, ezeknél viszont figyelni kell arra, hogy felbontás után meddig tarthatóak el, ezért a felbontás idejét érdemes az üvegre feljegyezni. Szirupokat, melyeket felbontatlanul szobahőmérsékleten kell tárolni, felbontás után sokszor kell hűtőbe tenni. Ha a hatóanyag por formájában van forgalomban, és nekünk kell belőle a betegtájékoztató szerint pl. szuszpenziót készíteni, azt már lehet, hogy 2-8 oC között kell tárolni (pl. antibiotikumtartalmú szuszpenziók).

És itt már át is tértünk egy másik csoportra, a hűtőszekrényben (2-8 oC között) tartandó készítményekre. Ezekre már nagyobb figyelmet kell fordítani, mert egyrészt nem fagyhatnak ki. Kifagyás akkor fordulhat elő, ha nem elkülönítettem egy zárt tárolóban tartjuk a készítményt a hűtőben, mert ekkor odafagyhat a hűtő hátsó oldalához. Érdemes a hűtószekrényben egy hőmérőt is tartani, hogy ellenőrizzük a megfelelő hőfokot, mert véletlenül is elállítódhat a hűtőszekrény hőfokszabályozó gombja, vagy áramkimaradás miatt felmelegedhet a hűtő. A hűtő ajtajában azért nem szabad ezeket a készítményeket (leginkább cukorbetegek inzulinjai, védőoltások) tartani, mert ott sokszor magasabb a hőmérséklet, mint 8 oC fok, ott inkább a hűvös helyen tartandó készítményeket – amiből viszonylag kevés van – lehet tartani.

Meleg időben ezeket a készítményeket érdemes hűtőtáskában elhozni a gyógyszertárból. Inzulinos betegek mindig csak a már használni kezdett készítményt vigyék magukkal a napközbeni beadáshoz. A használatban lévő injekciós tollat és patront vagy előretöltött injekciós tollat 28 napig szobahőmérsékleten (legfeljebb 30 °C-on) lehet tárolni. Ekkor már ne tegyük vissza a hűtőszekrénybe, és figyeljünk arra, hogy hova tesszük, amikor magunkkal visszük. Fontos, hogy ne érje direkt hőhatás vagy közvetlen napsugárzás.

Figyeljünk a páratartalomra is!

A megfelelő páratartalom 40%-os a gyógyszerek eltartásánál. Így egyértelmű, hogy nem a fürdőben van a helyük.

Védjük a fénytől gyógyszereinket!

A fénytől való védelem leginkább a napfénytől való védelmet jelenti, és leginkább nyáron fontos, hogy a gyógyszereket ne tartsuk ablak mellett, ne tegyük ki direkt fénynek. Még egy amúgy szobahőmérsékleten tartandó kúp is tönkre mehet a napsugárzás miatti melegben, ha a kocsi ablakába tesszük kiváltás után.

A gyógyszereket úgy tároljuk, hogy gyermekeink, házikedvenceink ne férhessenek hozzá!

Azt hiszem, nem is kell magyarázni, hogy milyen következménye lehet, ha a gyermekünk vagy házikedvencünk hozzájut a gyógyszertároló dobozhoz, és „megkóstolja” valamelyik gyógyszert. Érdemes a tároló helyet úgy kiválasztani, hogy kisgyemekünk és házikedvencünk bármilyen leleményes és mozgékony, ne juthasson hozzá!

Már a gyógyszer kiváltásakor is legyünk körültekintőek!

Már a gyógyszerek kiváltásakor érdemes megfontolni, hogy pl. hideg időben vagy nyári kánikulában a gyógyszereinket akkor váltsuk ki, ha rögtön haza is tudjuk vinni, ahol biztosított a megfelelő eltartási körülmény. Pl. ha egy inhalátoros készítmény tartálya, amelyben túlnyomás van, hideg, akkor a gyógyszer hatása is csökkenhet.

Ne használja a készítményt, ha arra utaló jelet észlel, hogy megváltozott a minősége!

Ha bármilyen változást tapasztalunk az alkalmazott készítményeknél: színben, állagban, küllemben, vagy elfolyósodik, az oldat zavaros lesz, vagy üledékes az eddigiektől eltérően, ne használjuk a készítményt, mert valószínűleg a minősége megváltozott, aminek következménye a hatás elmaradása vagy nem kívánt hatás lehet.

Maradék gyógyszerek tárolására vonatkozó szabályok

Nem mindegyik készítményt használjuk el teljesen egy adott betegség alatt. Ennek kapcsán érdemes odafigyelni néhány szempontra:

  • A felbontott orrspray-t, ha marad benne, fúvókáját lemosva, kórokozóktól mentesen, kupakját visszatéve tároljuk.
  • Szemcseppeket azonban, elsősorban a gyógyszeres hatóanyag-tartalmúakat, ha meggyógyultunk, a patikában kihelyezett lejárt gyógyszereknek való dobozba kell helyezni, akkor is ha maradt még benne.
  • Tubusos kenőcsök esetén érdemes eltétel előtt kinyomni belőle egy kis részt, és letisztítani a tubust és a kupakot is.
  • "Megmaradt" gyógyszereink közül csak a nem receptköteleseket tároljuk, illetve a receptkötelesek közül csak azokat, amelyekről tudjuk, hogy krónikus panaszaink miatt még alkalmaznunk kell majd (utóbbira példa az allergiaellenes receptköteles orrspay-k).

Receptköteles gyógyszert alkalmazni csak orvosi tanácsra lehet! Ne kezeljük az otthon tárolt gyógyszereinkkel ismerőseinket! Ezt hagyjuk azokra, akiknek ez a szakterülete: orvosokra, gyógyszerészekre.

Tovább

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész

Cikkajánló

Magas vérnyomás hatásai Magas vérnyomás hatásai

A kezeletlen magas vérnyomás milyen elváltozásokat eredményezhet?

Túl sok stressz Túl sok stressz

Hogyan jelezheti testünk, hogy túl sok stressznek vagyunk kitéve?

Mit tegyünk, ha hiánycikk a gyógyszer, amit szedünk?

Hiánycikkekkel kapcsolatban létezik úgynevezett regionális és országos hiánycikk. Míg az előbbinél pár nap alatt rendeződik a helyzet, addig az utóbbi esetben...

Betegtájékoztató - Miért fontos, hogy elolvassuk?

A gyógyszer nemcsak a megvásárolt csepp, tabletta, kúp, tapasz, hanem a hozzá tartozó információ is! Információ hiányában ugyanis nem tudjuk, hogy mit, mire...

Milyen gyulladáscsökkentőt válasszunk?

Élete során mindenki szenved néha valamilyen gyulladásos megbetegedéstől, és ezáltal egy gyulladáscsökkentő készítmény segítségére szorul. Ezek a gyógyszerek...

Ön betartja? A gyógyszerszedés szabályai

Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a szervezetbe...

A nemszteroid gyulladáscsökkentőkről

A nemszteroid gyulladáscsökkentők csillapítják a fájdalmat, alkalmazhatók enyhe vagy közepesen erős fájdalommal járó gyulladásokban, emellett lázcsillapító...

A patikán kívüli gyógyszerforgalmazás

Mint arról sokat hallhattunk, a jogszabályok lehetőséget adnak bizonyos gyógyszerek és gyógyhatású készítmények patikán kívüli forgalmazására, ám a...

Ingyenes cikkértesítő
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.