Hidrogénteszt a laktózérzékenység kivizsgálására
megjelent:
A tejcukorérzékenység (laktózérzékenység, laktózintolerancia) kimutatásához - a betegség gyanúja esetén - hidrogéntesztet, más néven hidrogén kilégzési tesztet alkalmaznak. A vizsgálat menetéről Dr. Török Attila gasztroenterológus számolt be.
A hidrogén kilégzési teszt során a betegnek először bele kell fújnia egy olyan készülékbe, amely a kilélegzett hidrogéngáz mennyiségét méri. Az első fújás után a pácienssel megitatnak egy magas tejcukor tartalmú folyadékot, majd 15 perc elteltével újabb fújás következik. Nyolcszor ismétlik meg a mérést, és összevetik a kapott értékeket.
Laktózérzékenységre utal, ha az ötödik fújás után a kilélegzett hidrogén szintje 30 és 100 közötti értéket mutat.
A hidrogén kilégzési teszt más betegségek diagnosztizálására is alkalmas.
Amennyiben bebizonyosodik a laktózintolerancia, a betegnek kitüntetett figyelmet kell fordítania a táplálkozására, mert nem csak a tejtermékek tartalmaznak tejcukrot, hanem egyes édességek, felvágottak is. Ha mégsem akar lemondani ezekről az élelmiszerekről, akkor rágótabletta formájában hozzájuthat a hiányzó enzimhez. A gyógyszer elfogyasztása után a szervezetbe juttatott laktóz nem okoz panaszt.
A laktóz érzékenység egyrészt genetikailag kódolt, másrészt a laktáz aktivitásának megszűnése miatt kialakulhat 3-6 éves korban is. Az elváltozás tüneteinek felnőttkori megtapasztalására szintén sor kerülhet, amelynek a hátterében valamilyen egyéb betegség is állhat, de az élelmiszerekben található tartósítószerek is felelősek lehetnek, mert csökkentik a laktáz enzim számát.
Fontos a témában
(Freepress)