Kontaminált vékonybél szindróma

szerző: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - WEBBeteg
megjelent: 2020.07.03.

A kontaminált vékonybél szindróma (SIBO, small intestine bacterial owergrow) baktériumok vékonybélben való kóros túlszaporodása miatt alakul ki.

Mi az oka a kontaminált vékonybél szindróma kialakulásának?

Normális esetben sem teljesen steril az ember vékonybele. Fizikailag ugyan van határ a vékonybél utolsó szakasza (ileum) és a vastagbél között (ez a Bauchin-billentyű), de mivel ez nyilvánvalóan nem egy zárt rendszer, könnyen sodródnak vissza a vastagbélből a vékonybél felé baktériumok, egyrészt a bélmozgások, másrészt a bél üregében lévő folyadék miatt. A vastagbélben pedig számos baktérium él.

Nem az a baj, hogy némi bakteriális „szennyeződés” kialakul, hanem az, hogy a normálisan is jelen lévő baktériumflóra rovására kóros vagy nem szükséges baktériumok telepednek meg és szaporodnak, ezzel felborítva az ott jelen lévő normál flórát. A külsőleg bejutott idegen baktériumok mellett még fontosabb a meglévő normál flóra összetételének megváltozása. Ezt számos tényező befolyásolja, kezdve az elfogyasztott tápláléktól, a gyomorban történő emésztéstől, a bél emésztőnedvei hatására történő további tápanyagbontástól is.

A károsan népszerű antibiotikumhasználat, illetve talán szintén túlzottan alkalmazott gyomorsavcsökkentő kezelések, de még a fogamzásgátlók is állhatnak okként vagy súlyosbítóként a háttérben.

Ez is érdekelheti Önt! Életünk titokzatos társa, a bélflóra

Milyen tünetekkel járhat?

A tünetek szerteágazóak, sokszor nehezen illeszthetőek egy betegségbe, diagnosztikus vizsgálatok eltérést nem mutatnak. A beteg hasa fáj, puffad, szeles, görcsös, indokolatlan teltségérzete van, „kucorognak” a belei, megváltoznak a székletürítési szokásai, jelentkezhet hasmenés is.

Milyen vizsgálatok történnek?

A beteg részletes kórelőzményének a felvétele, a panaszok átbeszélése sokat segít. Fizikális vizsgálat rendre negatív, mint ahogyan a laboratóriumi és képalkotó (hasi ultrahang) felvételek is. Sor kerül szinte mindig az endoszkópos béltükrözésre, mely szintén nem mutat eltérést.

Amennyiben felmerül a SIBO, fontos elkülöníteni pl. a szintén kimutatható eltéréseket nehezen mutató irritábilis vékonybél szindrómától. Ebben segíthet a laktulóz teszt.

A laktulóz teszt a kilégzési vizsgálatok közé tartozik. Laktulóz diszacharidot fogyaszt a beteg. Ezt normálisan a vastagbélben lévő baktériumok bontják, nagyjából 120 perccel a fogyasztást követően észlelhető a laktulózbontás következtében felszabaduló hidrogéngáz képződése, amit kilégzés során mérni lehet. Ha a vékonybél bakteriálisan szennyezett, nem a normál összetételű flóra van jelen, sokkal hamarabb pozitív eredményt ad a kilégzési teszt.

Ez viszont nem feltétlenül a teljesen hibátlan diagnosztikai vizsgálat. Sok esetben pozitív kilégzési tesztet kapunk, pedig nem a baktériumok arányának megváltozása áll a háttérben. Sokak emésztése például gyors és csak emiatt is hamar megjelenik a hidrogén a kilégzés kapcsán. És a pozitív teszttel azt gondoljuk, megkaptuk a választ, miközben lehet, hogy nem is az a baj. Ebből a tesztből nem kapunk választ arra sem, hogy milyen baktériummal van dolgunk. És erre leggyakrabban antibiotikus kezelés a válasz, ami viszont sokszor még inkább az egészéges flóra pusztulását eredményezi, tovább súlyosbítva a problémát.

Mi lehet a megoldás?

Fontos az életmódváltás, ami sokat használhat. Kerülendő lenne a stressz, de természetesen nehéz kerülni a stresszes helyzeteket sok esetben, így ez nem „kérhető” a betegtől. Ugyanakkor tudni kell, hogy a stressz igenis sokat ront a helyzeten.

Mi az, ami kerülendő?

A rohanó világunkban gyorsan elfogyasztott reggeli és ebéd, a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás – túl sok finomított élelmiszer fogyasztása – sokat árt. Gyakori, hogy még a székelési ingert is elnyomják sietős mindennapjukban az emberek. A folyadékfogyasztás sok esetben kevés, annak is rossz a minősége (pl. szénsavas üdítőitalok). És ezeken senki más nem tud változtatni, csak saját maga!

Mi az, ami ajánlott?

Ajánlott a bő folyadékfogyasztás, változatos étkezés, rostban gazdag étrend, rendszeres testmozgás.

Részletesebben több étrend ismert, melyek tényleg hatásosak SIBO esetén, pl. a FODMAP diéta, mind az étkezések összetételére helyezi a hangsúlyt, kerülve a vékonybélben nehezen lebontható összetett szénhidrátok fogyasztását. Ezt minden betegnek, de általában mindenkinek érdemes lenne követni. Másrészt megfogadni, hogy étkezések között mgfelelő intervallumot kell hagyni, hogy a bél „nyugodtan” emészteni tudjon, mielőtt újabb feladattal látnánk el.

Utána következik az egyéb terápia

Gyakori az antibiotikus kezelés, de sokszor káros is lehet. Mire adjuk az antibiotikumot? Használ vajon? Talán a normál flóra még inkább kipusztul. A nem megfelelő antibiotikumhasználat kedvez az antibiotikumrezisztencia kialakulásának, napjainkban akár a Clostridium-fertőzésnek. Van létjogosultsága természetesen az antibiotikumnak, de ehhez fontos a megfelelő szakember, gasztroenterológus segítsége.

A probiotikumokról is sok ellentmondásos adattal találkozhatunk, de talán még mindig jóval hasznosabb a fogyasztásuk. Ugyan segítenek és segíthetnek a normál flóra pótlásában, nem mindegyik megfelelő vagy elégséges összetételű, nem mindig elegek önállóan. Emellett egészséges változatos táplálkozás (pl. élőflórás termékek gyakori fogyasztása) önmagában is fenn tudná tartani a normál flórát, erről nem szabad megfeledkezni!

Olvasson tovább!

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Vérszegénység Vérszegénység

Milyen típusai léteznek? Mi okozhatja ezeket?

Liposzómás C-vitamin Liposzómás C-vitamin

Az őszi-téli hónapok beköszöntével előtérbe kerül az immunerősítés. (x)

A rövid bél szindróma

A rövid bél szindróma azt az állapotot jelenti, amikor a vékonybél egyes szakaszai hiányoznak. Tekintettel arra, hogy a felszívódás nagy részben itt...

Hogyan működik a vékonybél?

Cikkünkben a vékonybél felépítéséről, szerepéről, feladatáról és működéséről olvashat.

A vékonybélrák és tünetei

A vékonybélből kiinduló rosszindulatú daganatok (adenocarcinoma, limfómák és a carcinoid daganatok) igen ritkák, az összes rosszindulatú...

Mire való a hidrogén kilégzési teszt?

A hidrogén kilégzési teszt a laktózérzékenység, a kontaminált vékonybél szindróma és a fruktózintolerancia kimutatására alkalmas.

Meckel-diverticulum

A Meckel-diverticulum ritkán fordul elő. Tüneteket csak szövődmények esetén okoz, sok esetben akár tünetmentes is lehet. Panaszok általában a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.