Kecsketej: laktózérzékenyek is ihatják?

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Tudta, hogy a kecsketejben több D-vitamin van, mint a tehén tejében? És azt gondolta volna, hogy C- és A-vitaminban is igen gazdag? Folytatjuk tejes sorozatunkat.

Előző két cikkünkben a tehéntejet vettük górcső alá, most a kecsketej van soron. Megkérdeztük a Semmelweis Egyetem dietetikusát és gyermekorvosát, hogy mondják el véleményüket erről a funkcionális táplálékról.

A kecsketej tejcukortartalma

Laktózt, azaz tejcukrot alig valamivel kevesebbet tartalmaz, mint a tehéntej, tehát nem jelent jobb alternatívát számukra. Azt viszont fontos kiemelni, hogy a legtöbb laktózérzékeny fogyaszthat bizonyos mennyiségű tejcukrot, azt azonban ki kell tapasztalnia, hogy mennyit, de jelen esetben mindegy, hogy kecske- vagy tehéntejből származik a tolerálható mennyiség – tudtuk meg Veresné dr. Bálint Mártától, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének adjunktusától. Valamivel kevesebb laktózt tartalmaz a kecsketej, de nem számottevő a különbség. Sajnos az emésztése nem könnyebb, mindegy, miből származik, a tejcukor, az tejcukor.

Gyakorlati tapasztalat, hogy a tejcukorra érzékenyek inkább a fermentált tejtermékeket (joghurt, kefír) tolerálják jobban, ezek lényegesen kevesebb tejcukrot tartalmaznak – mondja dr. Pálfi Erzsébet dietetikus.

Ihatok tejet, ha cukorbeteg vagyok?

Reggel nem javasolt a tej fogyasztása, mivel ekkor a csökkent inzulinérzékenység miatt kifejezett vércukoremelkedést okoz. Tízóraira vagy uzsonnára javasolt fogyasztani, egyszerre 2 deciliternél nem nagyobb mennyiséget. A napi mennyiség ne haladja meg a 4 deciltert.

Zsírtartalom

A kecsketej valamivel több esszenciális zsírsavat ("jó" zsírokat) tartalmaz, összehasonlítva a tehéntejjel, de még akkor sem számottevő mennyiség a szükséglethez képest. Ezek a zsírok döntő szerepet játszanak az immun-, az ideg-, valamint a szív-és érrendszer működésében, a betegségek megelőzésében.

Több közepesen hosszú szénláncú (C4-C10) zsírsav található a kecske tejében. Ezek a zsírsavak gyorsan hasznosítható energiaforrást jelentenek, csökkent felszívó felület mellett is. A triglicerid a táplálkozás során felvett zsírok legfőbb alkotóeleme, szintjét az össz-zsírmennyiség, a telített zsírsav (SFA) és a koleszterin mennyisége növeli. A kecsketejben mindegyikből több van.

Dr. Pálfi Erzsébet elmondta azt is: nem állítható, hogy a kecsketej csökkentené a szervezet testzsírtartalmát, ahogyan ezt a sajtóban olvastuk.

A kecsketej zsírdús tej, az átlag magyar fogyasztó a félzsíros, 2,8%-os tehéntejet fogyasztja, és nem a házitejet, amelynek zsírtartalma 3,6 százalékos, vagy ennél több. Tekintse meg táblázatunkat.

A kecsketej és a tehéntej összehasonlítása

100 g

Energia
(kcal)

Fehérje
(g)

Zsír
(g)

Esszenciális
zsírsavak (g)

Koleszterin
(mg)

Szénhidrát
(g)

kecsketej 70 3,6 3,9 0,12 11 4,7
tehéntej (2,8 %) 60 3,4 2,8 0,13 10 5,3

Albuminok, globulinok és kazeinek – ezek a proteinek nem emészthetőek jobban, mint a tehéntejben található ugyanilyen szerkezetű, és hasonló környezetben lévő fehérjék – válaszolta az általunk megkérdezett dietetikus.

Vitaminok

A-, B1, C- és D-vitaminból többet, B6-, B12-vitaminból és folsavból pedig kevesebbet tartalmaz a kecsketej, mint a tehéntej. A B2-vitamin tekintetében nincs különbség.

Néhány vitamintartalom

100 g

A-vitamin
(μg)

C-vitamin
(mg)

D-vitamin
(μg)

B1-vitamin
(μg)

kecsketej 60 5 0,25 50
tehéntej (2,8%) 15 1 0,02 35
tehéntej (3,6%) 20 1 0,06 30

Kalcium és a többi

Az ásványi anyagok közül a nátrium, illetve a kalcium és a foszfor nagyobb mennyiségben van jelen. Magnéziumot viszont kevesebbet tartalmaz, mint a tehéntej.

Kecsketej és az allergia

Fontos kérdés, hogy előfordulhat-e allergiás reakció a kecsketejjel szemben, egyes feltételezések szerint jóval ritkábban, mint a tehéntej esetében.

A tejallergia a csecsemőket és a kisgyermekeket érinti a leginkább, de felnőttkorban is kialakulhat. A gyermekek nagyobb százaléka „kinövi”.

Legtöbbször kecsketejjel szemben is allergia alakul ki immunológiai keresztreakció következtében – közölte kérdésünkre dr. Arató András, a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese.

A tejfehérje-allergiásoknál rutinszerűen tiltják más állat tejét is, és az ebből készült termékeket is. A tehén, kecske, juh, bivaly, kanca tejének allergén fehérjéi között magas százalékban fennáll kereszt reaktivitás (keresztallergia), azaz az eredeti allergiát kiváltó anyag okozta tünetekhez hasonló, vagy megegyező tüneteket váltanak ki a hasonló szerkezetű/összetételű anyagok, tehát egymással nem helyettesíthetők – magyarázza dr. Pálfi Erzsébet.

A sajtóban sok helyen megjelent az az állítás, amely szerint a parlagfű okozta allergiát jól lehet kezelni a kecsketejjel, az állat vérében ugyanis a lelegelt növény allergén anyagainak hatására ellenanyag képződik. Nincs semmilyen klinikai vizsgálat, amely bizonyítaná, hogy valóban ellenanyag termelődik - tette hozzá a táplálkozási szakember.

Tápszerek

Kecsketejet egyik jelentős tápszergyártó sem használ csecsemőtápszerekhez. Egyrészt allergizáló hatású, illetve a kecsketejben - a tehéntejben lévőkhöz képest - kevés úgynevezett magzatvédő folsav, valamint vérszegénység elleni B12-vitamin található - figyelmeztet dr. Arató András gyermekorvos.

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.