• Kecsketej: laktózérzékenyek is ihatják?

        Szerző: WEBBeteg/T.A.,újságíró

        Tudta, hogy a kecsketejben több D-vitamin van, mint a tehén tejében? És azt gondolta volna, hogy C- és A-vitaminban is igen gazdag? Folytatjuk tejes sorozatunkat.

        Előző két cikkünkben a tehéntejet vettük górcső alá, most a kecsketej van soron. Megkérdeztük a Semmelweis Egyetem dietetikusát és gyermekorvosát, hogy mondják el véleményüket erről a funkcionális táplálékról.

        Hirdetés

        Tejcukor

        Laktózt, azaz tejcukrot alig valamivel kevesebbet tartalmaz, mint a tehéntej, tehát nem jelent jobb alternatívát számukra. Azt viszont fontos kiemelni, hogy a legtöbb laktózérzékeny fogyaszthat bizonyos mennyiségű tejcukrot, azt azonban ki kell tapasztalnia, hogy mennyit, de jelen esetben mindegy, hogy kecske- vagy tehéntejből származik a tolerálható mennyiség – tudtuk meg Veresné dr. Bálint Mártától, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének adjunktusától. Valamivel kevesebb laktózt tartalmaz a kecsketej, de nem számottevő a különbség. Sajnos az emésztése nem könnyebb, mindegy, miből származik, a tejcukor, az tejcukor.

        Gyakorlati tapasztalat, hogy a tejcukorra érzékenyek inkább a fermentált tejtermékeket (joghurt, kefír) tolerálják jobban, ezek lényegesen kevesebb tejcukrot tartalmaznak – mondja dr. Pálfi Erzsébet dietetikus.

        Zsírtartalom

        Ihatok tejet, ha cukorbeteg vagyok?

        Reggel nem javasolt a tej fogyasztása, mivel ekkor a csökkent inzulinérzékenység miatt kifejezett vércukoremelkedést okoz.

        Tízóraira vagy uzsonnára javasolt fogyasztani, egyszerre 2 deciliternél nem nagyobb mennyiséget. A napi mennyiség ne haladja meg a 4 deciltert.

        A kecsketej valamivel több esszenciális zsírsavat ("jó" zsírokat) tartalmaz, összehasonlítva a tehéntejjel, de még akkor sem számottevő mennyiség a szükséglethez képest. Ezek a zsírok döntő szerepet játszanak az immun-, az ideg-, valamint a szív-és érrendszer működésében, a betegségek megelőzésében.

        Több közepesen hosszú szénláncú (C4-C10) zsírsav található a kecske tejében. Ezek a zsírsavak gyorsan hasznosítható energiaforrást jelentenek, csökkent felszívó felület mellett is.

        A triglicerid a táplálkozás során felvett zsírok legfőbb alkotóeleme, szintjét az össz-zsírmennyiség, a telített zsírsav (SFA) és a koleszterin mennyisége növeli. A kecsketejben mindegyikből több van.

        Dr. Pálfi Erzsébet elmondta azt is: nem állítható, hogy a kecsketej csökkentené a szervezet testzsírtartalmát, ahogyan ezt a sajtóban olvastuk.

        A kecsketej zsírdús tej, az átlag magyar fogyasztó a félzsíros, 2,8%-os tehéntejet fogyasztja, és nem a házitejet, amelynek zsírtartalma 3,6 százalékos, vagy ennél több. Tekintse meg táblázatunkat.

        100

        gramm

        Energia

        (kcal)

        Fehérje

        (g)

        Zsír

        (g)

        Esszenciális

        zsírsav

        (g)

        Koleszterin

        (mg)

        Szénhidrát

        (g)

        A kecsketej és a tehéntej összehasonlítása
        kecsketej 70 3,6 3,9 0,12 11 4,7

        tehéntej

        2,8 %

        60 3,4 2,8 0,13 10 5,3

        Albuminok, globulinok és kazeinek – ezek a proteinek nem emészthetőek jobban, mint a tehéntejben található ugyanilyen szerkezetű, és hasonló környezetben lévő fehérjék – válaszolta az általunk megkérdezett dietetikus.

        Vitaminok

        A-, B1, C- és D-vitaminból többet, B6-, B12-vitaminból és folsavból pedig kevesebbet tartalmaz a kecsketej, mint a tehéntej. A B2-vitamin tekintetében nincs különbség.

        Néhány vitamintartalom

        100

        gramm

        A-vitamin

        (μg)

        C-vitamin

        (mg)

        D-vitamin

        (μg)

        B1-vitamin

        (μg)

        kecsketej 60 5 0,25 50
        tehéntej (2,8%) 15 1 0,02 35
        tehéntej (3,6%) 20 1 0,06 30

         

         

         

         

         

         

         

         

        Kalcium és a többi

        Az ásványi anyagok közül a nátrium, illetve a kalcium és a foszfor nagyobb mennyiségben van jelen. Magnéziumot viszont kevesebbet tartalmaz, mint a tehéntej.

        Kecsketej és az allergia

        Fontos kérdés, hogy előfordulhat-e allergiás reakció a kecsketejjel szemben, egyes feltételezések szerint jóval ritkábban, mint a tehéntej esetében.

        A tejallergia a csecsemőket és a kisgyermekeket érinti a leginkább, de felnőttkorban is kialakulhat. A gyermekek nagyobb százaléka „kinövi”.

        Tápszerek

        Kecsketejet egyik jelentős tápszergyártó sem használ csecsemőtápszerekhez. Egyrészt allergizáló hatású, illetve a kecsketejben - a tehéntejben lévőkhöz képest - kevés úgynevezett magzatvédő folsav, valamint vérszegénység elleni B12-vitamin található - figyelmeztet dr. Arató András gyermekorvos.

        Legtöbbször kecsketejjel szemben is allergia alakul ki immunológiai keresztreakció következtében – közölte kérdésünkre dr. Arató András, a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese.

        A tejfehérje-allergiásoknál rutinszerűen tiltják más állat tejét is, és az ebből készült termékeket is. A tehén, kecske, juh, bivaly, kanca tejének allergén fehérjéi között magas százalékban fennáll kereszt reaktivitás, azaz az eredeti allergiát kiváltó anyag okozta tünetekhez hasonló, vagy megegyező tüneteket váltanak ki a hasonló szerkezetű/összetételű anyagok, tehát egymással nem helyettesíthetők – magyarázza dr. Pálfi Erzsébet.

        A sajtóban sok helyen megjelent az az állítás, amely szerint a parlagfű okozta allergiát jól lehet kezelni a kecsketejjel, az állat vérében ugyanis a lelegelt növény allergén anyagainak hatására ellenanyag képződik. Nincs semmilyen klinikai vizsgálat, amely bizonyítaná, hogy valóban ellenanyag termelődik - tette hozzá a táplálkozási szakember.

         

        (WEBBeteg/T.A.,újságíró, SE)

        Módosítva: 2013.03.04 13:11, Megjelenés: 2013.03.04 13:11
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        Az idegbecsípődés

        Az idegbecsípődés

        Dr. Berky Zsolt

        A kiváltó ok mielőbbi megszűnésével a tünetek nyomtalanul elmúlhatnak.

        Bőrfelszíni sérülések

        Bőrfelszíni sérülések

        WEBBeteg - Szponzorált tartalom

        A legkisebb sérülésből is lehet baj, ha nem látja el megfelelően. (x)

        Mivel helyettesíthetjük a tejet?

        Míg a tejcukorérzékeny (laktózintoleranciás) betegek speciális (laktózmentes) termékekkel pótolhatják a tejet, addig a tejfehérje (például kazein) allergiában szenvedőknek egyáltalán nem ajánlott a fogyasztása. Süteménybe, kávéba, müzlibe azonban mégis sokszor szükség lenne tejre. Mivel helyettesíthető? Összeszedtük azokat a tejpótló termékeket, amelyek beilleszthetőek a laktózintoleranciában és a kazeinallergiában szenvedők étrendjébe is.

        Tejallergia - Tények és tévhitek

        A tej és a tejtermékek Magyarországon alapélelmiszernek számítanak, számos ételt és italt készítenek belőle, valamint sok élelmiszerben is megtalálható alapanyag, ezért étrendi elhagyása nehéz feladat akár betegségről, akár egyéni döntésről legyen szó.

        Mennyi folyadékra van szüksége naponta egy felnőttnek?

        Mintegy három liter folyadékra van szüksége egy átlagos súlyú felnőttnek naponta; a pontos mennyiséget a testsúly határozza meg.

        Megtévesztőek lehetnek a mentes élelmiszerek

        Egyre többen keresik a megváltoztatott összetételű, mentes élelmiszereket, de ezek megtévesztőek lehetnek - mondta Miháldy Kinga dietetikus az M1 aktuális csatornán pénteken.

        Laktózérzékenység gyermekeknél

        A világ lakosságának 70 százaléka kisebb-nagyobb fokú laktózérzékenységben szenved, ennek evolúciós okai vannak. Sok étel tartalmaz titokban laktózt - nagyobb gyermekeknél ezért sokszor áll a visszatérő, tisztázatlan eredetű hasfájás hátterében a laktóz intolerancia.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA