Mire való a hidrogén kilégzési teszt?

Dr. Szigeti Nóra
szerző: Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus - WEBBeteg
frissítve:

A hidrogén kilégzési teszt a laktózérzékenység, a kontaminált vékonybél szindróma és a fruktózintolerancia kimutatására alkalmas.

Mire figyeljen a vizsgálat előtt?

A vizsgálat előtti héten bizonyos gyógyszerek szedése nem megengedett. Ezek a hashajtók és a széklet fogók, a gyomorsav csökkentők, az antibiotikumok és a probiotikumok. Előző este kerülni kell a nehézen emészthető (zsíros, rostos, puffadást eredményező) ételeket, a burgonya, a rizs és a tészta fogyasztását.

A vizsgálatra teljesen éhgyomorra kell érkezni, azaz enni, inni, gyógyszert bevenni (megelőző 6 órában), fogat mosni, dohányozni a vizsgálatot megelőző 12 órában nem lehet, a száj csapvízzel kiöblíthető (lenyelni nem szabad!).

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A vizsgálat lefolyása a következő: a beteg szájüregét és a garatot antibakteriális szerrel kiöblítik. A vizsgálathoz használt 300 ml folyadék (vízben oldott 20 g laktulóz vagy 75 g laktóz vagy fruktóz) elfogyasztását követően 20 percenként a vizsgálathoz használt műszerbe kell a betegnek lélegezni. A vizsgálat teljes időtartama 120 és 180 perc.

A vizsgálat értékelése során megfigyelik és összehasonlítják az első mérés (alapérték) és a többi mérés eredményét és egymáshoz való viszonyát, valamint értékelik, hogy a betegnél megjelennek-e a laktóz- vagy fruktózérzékenységre jellemző tünetek, azaz a görcsös hasi fájdalom, a hányinger, a hányás, a puffadás és a hasmenés.

Ez is érdekelheti Ártalmas gyümölcsök: fruktózproblémák

A vizsgálat elméleti alapja

1. A laktulózzal végzett hidrogén kilégzési vizsgálat alkalmas a vékonybélben kórosan elszaporodott baktériumok (kontaminált vékonybél szindróma) indirekt megállapítására. A laktulóz egy diszacharid, amit normális esetben csak a vastagbélben lévő bélbaktériumok emésztenek tejsav, ecetsav, metán és hidrogén képződése közben. A bevitt laktulóz vékonybélen történő áthaladásának időpontját (tranzitidő) a 20 ppm (pars per million) határérték feletti koncentrációváltozás megjelenésének időpontja adja. A normális tranzitidőt kb. 120 perc. Amennyiben a vékonybélben baktériumok szaporodnak el, a tranzitidő lerövidül.

2. A laktózzal végzett kilégzési vizsgálat alkalmas a laktózintolerancia kimutatására. Normál esetben a vékonybélben lévő hámsejtek által termelt laktáz enzim a laktózt glükózra és galaktózra bontja. Ha a bontás nem történik meg az enzim gyengült vagy hiányzó működése miatt, hidrogén és szerves savakra történő erjedés következik be a bélben, a kilégzett levegőben a laktózoldat elfogyasztását követően 90-120 perccel mérhető 20 ppm határérték feletti hidrogénkoncentráció-változás jelzi a laktózintolerancia fennállását. A teszt kiegészíthető időnkénti vércukorszint méréssel; laktózintolerancia esetén nem jön létre a glükózra és galaktózra történő bontás, azaz a vércukorszint-emelkedés.

3. A fruktózzal történő terhelés alkalmas a fruktóz (szerzett) intolerancia vagy malabszorpció kimutatására, mivel ilyenkor a vékonybélben nem megemésztődő-felszívódó fruktóz a vastagbélben gázokká (hidrogénné is) és savakká erjedve a hidrogén kilégzési teszt pozitivitását adja.

A vizsgálatok a speciális műszerrel felszerelt centrumokban végezhetőek el.

Laktózintolerancia esetén laktózmentes diéta vagy laktáz emésztőenzimet tartalmazó rágótabletta alkalmazása, fruktóz (szerzett) intolerancia esetén fruktózmentes diéta, kontaminált vékonybél szindróma esetén antibiotikus (probiotikus) kezelés javasolt.

Olvasson tovább! Ételintolerancia: tünetek és vizsgálatok

Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Nem alkoholos zsírmáj Nem alkoholos zsírmáj

Az egyik leggyakoribb májbetegség. Milyen tünetek jelentkezhetnek?

A máj fontossága A máj fontossága

Szervezetünk legnagyobb és egyik legösszetettebb szerve.

Laktózérzékeny betegek táplálkozása

Tejcukor-érzékenységről (laktózintoleranciáról) akkor beszélünk, ha a tejcukor (laktóz) bontó enzim (laktáz) részlegesen vagy teljesen hiányzik a...

Laktózérzékenység bármilyen életkorban jelentkezhet

A laktózérzékeny beteg szervezete nem tudja megemészteni a tejcukrot, mivel a lebontásához szükséges enzim hiányzik vagy működése lecsökkent. A...

Laktózintolerancia - Hogyan lehet felismerni?

A laktózt (tejcukrot) a laktáz nevű enzim alakítja át a vékonybélben felszívódó glükózzá és galaktózzá. Ha ez az enzim hiányzik, az...

Tejhelyettesítő élelmiszerek

A tejet hol jó, hol rossz színben tüntetik fel, holott a lakosság csupán kis részét érinti az általa kiváltott allergia vagy túlérzékenység....

A laktózmentes táplálkozás szabályai

Mi a tejcukor-érzékenység? Hogyan diagnosztizálható? Mi jelenthet megoldást? Laktózérzékenyként hogyan juthat hozzá a szükséges kalciumhoz?

Tehéntej-allergia és laktózintolerancia

A két betegség közti különbségek és hasonlóságok gyakran keverednek a köztudatban, pedig lényeges eltéréseket találunk mind a kiváltó okok...

Mi okozhat laktózintoleranciát gyermekeknél?

Vannak betegségek, amelyek következménye, tünete lehet a laktózérzékenység- ilyenkor beszélünk úgynevezett szekunder laktóz intoleranciáról. Ha a...

Kecsketej: laktózérzékenyek is ihatják?

Tudta, hogy a kecsketejben több D-vitamin van, mint a tehén tejében? És azt gondolta volna, hogy C- és A-vitaminban is igen gazdag? Folytatjuk tejes...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.