Mire való a hidrogén kilégzési teszt?

Dr. Szigeti Nóra
szerző: Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus - WEBBeteg
frissítve:

A hidrogén (H2) kilégzési teszt a laktózérzékenység, a kontaminált vékonybél szindróma és a fruktózintolerancia kimutatására alkalmas vizsgálat.

Mire figyeljen a vizsgálat előtt?

A vizsgálat előtti héten bizonyos gyógyszerek szedése nem megengedett. Ezek a hashajtók és a széklet fogók, a gyomorsav csökkentők, az antibiotikumok és a probiotikumok. Előző este kerülni kell a nehézen emészthető (zsíros, rostos, puffadást eredményező) ételeket, a burgonya, a rizs és a tészta fogyasztását.

A vizsgálatra teljesen éhgyomorra kell érkezni, azaz enni, inni, gyógyszert bevenni (megelőző 6 órában), fogat mosni, dohányozni a vizsgálatot megelőző 12 órában nem lehet, a száj csapvízzel kiöblíthető (lenyelni nem szabad!).

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A vizsgálat lefolyása a következő: a beteg szájüregét és a garatot antibakteriális szerrel kiöblítik. A vizsgálathoz használt 300 ml folyadék (vízben oldott 20 g laktulóz vagy 75 g laktóz vagy fruktóz) elfogyasztását követően 20 percenként a vizsgálathoz használt műszerbe kell a betegnek lélegezni. A vizsgálat teljes időtartama 120 és 180 perc.

A vizsgálat értékelése során megfigyelik és összehasonlítják az első mérés (alapérték) és a többi mérés eredményét és egymáshoz való viszonyát, valamint értékelik, hogy a betegnél megjelennek-e a laktóz- vagy fruktózérzékenységre jellemző tünetek, azaz a görcsös hasi fájdalom, a hányinger, a hányás, a puffadás és a hasmenés.

Ez is érdekelheti Ártalmas gyümölcsök: fruktózproblémák

A vizsgálat elméleti alapja

1. A laktulózzal végzett hidrogén kilégzési vizsgálat alkalmas a vékonybélben kórosan elszaporodott baktériumok (kontaminált vékonybél szindróma) indirekt megállapítására. A laktulóz egy diszacharid, amit normális esetben csak a vastagbélben lévő bélbaktériumok emésztenek tejsav, ecetsav, metán és hidrogén képződése közben. A bevitt laktulóz vékonybélen történő áthaladásának időpontját (tranzitidő) a 20 ppm (pars per million) határérték feletti koncentrációváltozás megjelenésének időpontja adja. A normális tranzitidőt kb. 120 perc. Amennyiben a vékonybélben baktériumok szaporodnak el, a tranzitidő lerövidül.

2. A laktózzal végzett kilégzési vizsgálat alkalmas a laktózintolerancia kimutatására. Normál esetben a vékonybélben lévő hámsejtek által termelt laktáz enzim a laktózt glükózra és galaktózra bontja. Ha a bontás nem történik meg az enzim gyengült vagy hiányzó működése miatt, hidrogén és szerves savakra történő erjedés következik be a bélben, a kilégzett levegőben a laktózoldat elfogyasztását követően 90-120 perccel mérhető 20 ppm határérték feletti hidrogénkoncentráció-változás jelzi a laktózintolerancia fennállását. A teszt kiegészíthető időnkénti vércukorszint méréssel; laktózintolerancia esetén nem jön létre a glükózra és galaktózra történő bontás, azaz a vércukorszint-emelkedés.

3. A fruktózzal történő terhelés alkalmas a fruktóz (szerzett) intolerancia vagy malabszorpció kimutatására, mivel ilyenkor a vékonybélben nem megemésztődő-felszívódó fruktóz a vastagbélben gázokká (hidrogénné is) és savakká erjedve a hidrogén kilégzési teszt pozitivitását adja.

A vizsgálatok a speciális műszerrel felszerelt centrumokban végezhetőek el.

Laktózintolerancia esetén laktózmentes diéta vagy laktáz emésztőenzimet tartalmazó rágótabletta alkalmazása, fruktóz (szerzett) intolerancia esetén fruktózmentes diéta, kontaminált vékonybél szindróma esetén antibiotikus (probiotikus) kezelés javasolt.

Tovább Ételintolerancia: tünetek és vizsgálatok

Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.