Az emésztőrendszeri autonóm neuropátia

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A cukorbetegségben szenvedőknél viszonylag gyakoriak a gyomor- és bélrendszeri tünetek, melyek gyakran a diabéteszes emésztőrendszeri autonóm neuropátia tüneteit mutatják. Ez a diabéteszes betegek mintegy 76 százalékában fordul elő.

A nyelőcső zavar részben a vagus ideg neuropátiájának következménye, mely tünetei közé tartozik a gyomorégés és a szilárd anyagok nyelésének nehézsége.

A gasztroparézis

A gasztroparézis olyan neuropátiás betegség, mely során a táplálék lassabban, vagy egyáltalán nem távozik a belek felé. Hányingert, hányást, felfújódást okozhat, és nehezíti a vércukor szinten tartását. A hányingeres és hányásos epizódok napokon, sőt, hónapokon át tarthatnak, és ciklikusan is ismétlődhetnek. A gasztroparézisben szenvedő betegeknél nem ritka, hogy a hányadék több nappal korábbi ételt tartalmaz, emésztetlenlenül.

Gasztroparézis, a gyomor ürítésének zavarai

A diabéteszes autonóm neuropátia károsíthatja a gyomorsavtermelést és a gasztointesztinális motilitást is, ami gasztroparézist okozhat, mely a cukorbetegek 50 százalékát érinti.

A gyomor kiürülése nagyban függ a vagus ideg funkciójától, melyet a diabétesz nagymértékben károsíthat.

Még az enyhe tünetekkel járó gasztroparézis is befolyásolja a tápanyag vékonybélbe szállítását, a vércukorszint széles tartományban való ingadozását és váratlan hipoglikémiás epizódokat okozhat. Inzulinnal kezelt cukorbetegeknél előfordulhat az inzulinigény hirtelen megváltozása. Ezért is fontos, hogy a kiszámíthatatlan vércukorszinttel rendelkező betegeket gasztroparézisre teszteljék.

Diabéteszes hasmenés, székrekedés

Az emésztőrendszeri neuropátia másik gyakori tünete a hasmenés illetve egyéb alsó gyomor-bél traktus problémák. A diabetikus hasmenés heves, vizes jellegű, főleg éjszakai hasmenésben nyilvánul meg, ami órákon vagy napokon át tarthat, illetve székrekedéssel felváltva jelentkezhet.Mindehhez gyakran hasi diszkomfort is társul. A diabéteszes hasmenés kifejlődésére jellemző a gasztrointesztinális motilitás csökkenése, a baktériumok elszaporodása, a hasnyálmirigy elégtelenség, a lisztérzékenység, a kóros só anyagcsere. A széklet inkontinencia a diabéteszes gasztrointesztinális neuropátia másik megnyilvánulása. Ennek oka az anális záróizom gyengülése, illetve a rektális idegek csökkent érzékelése.

A diabéteszes emésztőrendszeri neuropátia leggyakoribb problémája a székrekedés, mely a cukorbetegek közel 60 százalékát érinti. A súlyos székrekedés perforációt és széklet impaktációt (beékelődést) okozhat.

Tovább A diabéteszes neuropátia

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; medscape.com
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Brasnyó Pál, belgyógyász, nefrológus, diabetológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.