A leggyakrabban használt emésztőenzim-pótló gyógyszerek

szerző: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész - WEBBeteg
megjelent:

Az emberi szervezet minden folyamatában enzimek vesznek részt, melyek a folyamatok szabályozásával segítenek a szervezet optimális működésének fenntartásában. Bármelyik enzim esetében előfordulhat, hogy genetikai vagy egyéb okokból hiány alakul ki, melynek hatására az adott enzim által szabályozott folyamat károsodik.

Emésztőenzim-hiány és -pótlás - A téma cikkei

2/1 Emésztőenzim-hiány - A vezető okok és az enzimpótlás lehetőségei
2/2 A leggyakrabban használt emésztőenzim-pótló gyógyszerek

A leggyakrabban előforduló enzimhiányos állapotok általában a különböző emésztőenzimek hiányát jelentik. Az enzimhiány lehet relatív és abszolút: a relatív enzimhiányra jellemzőek az enyhe, alkalomszerűen jelentkező, és enzimpótlásra megszűnő tünetek, míg az abszolút enzimhiány az elégtelen enzimtermelés eredménye, így a tünetek általában erősebbek, és rendszeresen jelentkeznek.

Bár az enzimpótló gyógyszerek az enzimhiány kiváltó okait nem szüntetik meg, a tünetek enyhítésében nagy segítséget nyújthatnak, ezzel javítva a beteg életminőségén.

A hasnyálmirigyenzimek pótlása

A leggyakrabban alkalmazott enzimpótló készítmények pancreas-port tartalmaznak. A hasnyálmirigy (pancreas) különböző emésztőenzimeket termel, melyek segítenek a zsírok, szénhidrátok és fehérjék lebontásában, és ezáltal a felszívódásukban. Ha a hasnyálmirigy működése nem megfelelő, akkor puffadás, teltségérzet, zsíros széklet alakulhat ki, és ilyenkor enzimpótlásra lehet szükség a megfelelő emésztés helyreállításához. A sertéseredetű pancreas-port tartalmazó készítmények lipáz, amiláz és proteáz enzimeket tartalmaznak. A készítmények adagját minden esetben egyénileg kell meghatározni az adott beteg tüneteinek eredete, súlyossága és gyakorisága alapján. Ebből kifolyólag vannak vény nélkül kapható készítmények, melyeket enyhe tünetek kezelésére magunk is alkalmazhatunk, illetve vényköteles készítmények, melyek a súlyosabb esetek kezelésére alkalmasak orvosi felügyelet mellett.

Az azonban minden készítményre igaz, hogy a tablettát vagy kapszulát mindig egyben, bő folyadékkal kell lenyelni, mivel szétrágás esetén a felszabaduló enzimek irritálhatják a száj nyálkahártyáját. Nyelési nehézség vagy gyermekek esetén a kapszulák alkalmazása lehet esetleg járható út, mivel a kapszulát szétszedve a kapszula tartalma vízben elkeverve is bevehető. Szintén közös tulajdonságuk, hogy étkezés közben kell őket bevenni, mert így tudnak megfelelően elkeveredni a megemésztendő táplálékkal.

A pancrea-sport tartalmazó készítmények csökkenthetik a folsav felszívódását, így rendszeres alkalmazás esetén érdemes lehet időnként ellenőriztetni, hogy szükség van-e folsavpótlásra. Emellett, ha valaki a cisztás fibrózis nevű genetikai betegségben szenved, érdemes szem előtt tartani, hogy az ilyen típusú készítmények alkalmazása esetén cisztás fibrózisos betegeknél többször megfigyelték bélszűkület kialakulását, így az ilyen betegeknél mindenképp figyelni kell erre a potenciális mellékhatásra is.

A pancreas-port tartalmazó készítmények általában felnőttek körében alkalmazhatók. De van már olyan készítmény is forgalomban, amely 4 éves kortól is használható. Gyermekek esetében azonban mindig csak indokolt esetben, orvosi utasításra alkalmazhatóak ezek a készítmények.

Laktáz enzimet tartalmazó készítmények

Egy másik, egyre gyakrabban előforduló enzimhiány mind gyermekeknél, mind felnőtteknél a laktáz enzim hiánya, mely laktózintoleranciát eredményez. A laktáz az emberek vékonybelének nyálkahártyájában található enzim, mely a laktóz lebontásának fő enzime, ugyanis ez bontja szét a laktózt glükózra és galaktózra. Ha ez a laktáz valamilyen okból hiányzik, a szervezet nem képes a laktóz lebontására, és laktóztartalmú ételek fogyasztásának hatására kellemetlen tünetek jelentkezhetnek, pl. puffadás, köldök körüli hasi görcs, hasmenés, hányinger. A laktázpótló készítmények alkalmazásával ezek a tünetek enyhíthetők.

Laktáz enzimet tartalmazó készítmények már csecsemőkortól elérhetőek, a piciknek csepp, a nagyobbaknak és felnőtteknek rágótabletta formájában. Mind primer (vagyis veleszületett), mind szekunder, vagyis szerzett (például valamilyen bélbetegség következményeként kialakult) laktózintoleranciában alkalmazhatóak. Vény nélkül is kaphatók, de mivel számos bélbetegség és emésztési probléma jár hasonló tünetekkel, ezeket a készítményeket csak igazolt laktózintolerancia esetén érdemes alkalmazni. A készítmények dózisát mindig egyénre szabottan kell meghatározni a dobozon feltüntetett enzimtartalommal számolva, és az adott dózis mindig az elfogyasztani kívánt laktóz mennyiségétől, illetve a várható tünetek súlyosságától függ, így azt mindig az aktuális étkezéshez viszonyítva kell kiszámolni.

A laktázpótló készítmények nagy előnye, hogy a hatóanyag nem szívódik fel, hanem helyben, a belekben hat, így szisztémás, az egész szervezetet érintő mellékhatás nem várható. Néhány esetben azonban előfordulhatnak enyhe gastrointestinalis mellékhatások, mint pl. puffadás.

Egyéb enzimpótló készítmények

A fent említett gyógyszereken kívül elérhető néhány étrend-kiegészítő készítmény is, melyek növényi eredetű, emésztést elősegítő enzimeket tartalmaznak. A készítmények hatása és indikációja a fentiekre hasonlít, pontos adagolásuk és a rájuk vonatkozó utasítások mindig az adott készítmény dobozán olvashatóak.

Emellett elérhető már egy gluténbontó enzimet tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény is. Habár a gluténérzékenység alapvetően autoimmun betegség, előfordulhat, hogy valakinél szerzett, szekunder gluténérzékenység alakul ki valamilyen bélbetegség következtében. A glutén minden arra érzékeny embernél erősen irritálhatja a bél nyálkahártyáját, így nekik mindenképpen gluténmentes diétát kell követniük a kiegyensúlyozott életmód érdekében. Azonban a legjobb diétakövetők esetében is előfordulhat, hogy minimális mennyiségű glutén marad a táplálékban. Az említett, gluténbontó enzimet tartalmazó készítmény ilyen esetekben alkalmazható.

Emésztési probléma esetén fontos, hogy orvoshoz forduljon!

Mivel az emésztési problémák tünetei általában nagyon hasonlóak egymáshoz, így a megfelelő készítmény kiválasztásához mindenképp érdemes egy orvos vagy gyógyszerész segítségét kérni, hogy tüneteink mielőbb és hatékonyan enyhülhessenek.

Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerészForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész

Cikkajánló

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Plósz János gasztroenterológus, Dr. Dunás-Varga Veronika belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi belgyógyász, Dr. Dunás-Varga Veronika belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.