B2-vitamin - Miért fontos?

Irinyi-Barta Tünde
Szerző: WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

A B2-vitamin, más néven riboflavin (esetleg G-vitamin) egy vízoldékony, könnyen felszívódó vitamin. 1932 óta ismert, ekkor izolálták élesztőgombából.

Szabad formájában, vagy fehérjéhez kötve találhatóak meg a táplálékokban. A szervezet 2-6 hétig raktározza a fehérjeellátottság függvényében. A veséken keresztül kiürül, tehát rendszeresen pótolni kell.

A B-vitaminok hiányai és tünetei

A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, kiegyensúlyozott, változatos táplálkozással könnyen bevihetők így hiányállapot nem alakul ki. Legnagyobb szerepe az idegrendszerben, az emésztőrendszerben és a bőrgyógyászati területeken mutatkozik.

A B-vitaminok hiányai és tünetei

Az ajánlott riboflavinbevitel nőknek 1,2 mg naponta, férfiaknak 1,5-1,2 mg (az életkor előrehaladásával csökken), kismamák számára 1,5 mg, szoptató anyukáknak pedig 1,6 mg. Néhány gyógyszer rendszeres szedése (pl. antidepresszívumok), alkoholizmus és traumák során nagyobb a szervezet igénye erre a vitaminra.

Fő forrásai a tej, tojás, máj, vese, élesztő, tejszín, sajtok, spenót, sóska. Vegyes táplálkozás esetén a szükséges mennyiség 60-65%-át az állati eredetű élelmiszerek, 35-40%-át a tejtermékek fedezik. Érdemes a tejet átlátszatlan üvegben tárolni, mivel fény hatására bomlik a riboflavin. Felszívódását segíti a B6-vitamin, C-vitamin és a niacin.

Előnyösen hat a szervezet növekedésére, a szaporodásra, a bőr, köröm és haj növekedésére. Javítja a látást, megelőzi a nyálkahártya-gyulladások kialakulását. Segíti a szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok anyagcseréjét.

A hiánya esetén fellépő tünetek ritkák, esetleg szédülés, szem-, gyomor- és bélbántalmak lehetnek. Az ariboflavinosis nyálkahártya-gyulladásokban (száj, ajak, bőr, nemi szervek), dermatitisben nyilvánulhat meg.

Túladagolása nem ismert, esetleg viszketés, zsibbadás, égő érzés jelentkezhet.

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Forrás: WEBBeteg
Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Körömgomba Körömgomba

Hogyan ismerhető fel és hogyan kezelhető a körömgomba?

Tíz fontos magnéziumvegyület és...

A magnézium több mint 300 olyan metabolikus reakcióban játszik szerepet, amelyek létfontosságúak az egészségünk szempontjából. Magnéziumpótlásra...

A B-vitaminok hiánya és tünetei

A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, amely azt is jelenti, hogy a felesleg vizelettel távozik a szervezetből. Kiegyensúlyozott, változatos...

B3-vitamin (niacin) - Miért fontos?

A B3-vitamin (niacin, nikotinsav, nikotinsavamid) egy vízoldékony vitamin. A niacin egy gyűjtőfogalom, mely magába foglal két vegyületet, a nikotinsavat...

B15-vitamin - Miért fontos?

A B15-vitamin (pangamsav, pangaminsav) egy vízoldékony vegyület. Nem nélkülözhetetlen az étrendből, ugyanis nem „igazi” vitamin. Antioxidáns...

Biotin, a szépségvitamin

Az egészséges körmök nem csak szépek, hanem ujjainkat is védik. Körmünk egészsége érdekében a rendszeres ápolás mellett táplálkozásunkra is...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.