A B3-vitamin (niacin)

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos megjelent:

A niacin többnyire koenzimek (NAD és NADP) formájában található meg az élelmiszerekben. Felszívódása már a gyomorban megkezdődik, nagy része azonban a vékonybélből vehető fel. Alacsony koncentrációban a felszívódása nátriumfüggő.

A B3-vitamin szerepe

Az energia-anyagcserében, a zsírsavszintézisben, a glükóz lebontásában van fontos szerepe. Hozzájárul az ideg-, a keringési és az emésztőrendszer normális működéséhez.

B3-vitamin-hiány és tünetei

A niacinhiány következtében dermatitisz, hasmenés és demencia is kialakulhat. Továbbá étvágytalanságot, súlyveszteséget, rosszullétet, álmatlanságot, szédülést és pellagrát is okozhat.

B3-vitamin-hiány viszonylag ritkán alakul ki, mivel a niacin a triptofán nevű aminosavból származik, ami a fehérjék alkotórésze, a normál táplálkozás pedig viszonylag gazdag fehérjékben.

Miben fordul elő?

Majdnem minden élelmiszerben előfordul a B3-vitamin, persze nem azonos koncentrációban. Nagy mennyiségben található például halakban, sovány húsokban (pl. csirke, pulyka), olajos magvakban, sörélesztőben, száraz hüvelyesekben, kenyérben, pékárukban, sörben, burgonyában, tejben és tejtermékekben.

Az állati élelmiszerekben nem kötött formában található, ezért majdnem 100%-osan hasznosul. A növényi élelmiszerekben főként kötött formában fordul elő, és csak kb. 30%-a felvehető. Különösen magas a pörkölt kávé szabadnikotinsav-tartalma.

Túlzott bevitele

Akut túladagolása bőrkiütéseket, viszketést, hányást okozhat. Krónikus túladagolása pedig gyomorégést, étvágytalanságot, hasmenést, esetleg májkárosodást idézhet elő. Túlzott bevitele azonban nagyon ritkán fordul elő.

Vitaminok szerepe

Ha táplálkozásunk változatos, adalékanyagmentes, sok friss gyümölcsöt és zöldséget, ezen kívül tejtermékeket, olajos magvakat, aszalt gyümölcsöket, gabonaféléket és tojást is tartalmaz, általában külsőnkön is meglátszik.
Vitaminokkal külső-belső szépségünkért

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Szerző: Bak Marianna, biológus fordító; vitamine-lexikon.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Szemölcsök
Szemölcsök

Mi okozza és milyen típusai vannak?

A bőrgomba
A bőrgomba

Hogyan diagnosztizálható és kezelhető?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész; Bak Marianna, biológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.