Mit érdemes tudni a B3-vitaminról (a niacinról)?

Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Megjelent: 2017.11.23

A niacin többnyire koenzimek (NAD és NADP) formájában található meg az élelmiszerekben. Felszívódása már a gyomorban megkezdődik, nagy része azonban a vékonybélből vehető fel. Alacsony koncentrációban a felszívódása nátriumfüggő.

B-vitamin teszt

Töltse ki B-vitamin tesztünket!

A B3-vitamin szerepe

Az energia-anyagcserében, a zsírsavszintézisben, a glükóz lebontásában van fontos szerepe. Hozzájárul az ideg-, a keringési- és az emésztőrendszer normális működéséhez.

B3-vitaminhiány és tünetei

Vitaminokkal külső és belső szépségünkért

Ha táplálkozásunk változatos, adalékanyagmentes, sok friss gyümölcsöt és zöldséget, ezen kívül tejtermékeket, olajos magvakat, aszalt gyümölcsöket, gabonaféléket és tojást is tartalmaz, általában külsőnkön is meglátszik.

Vitaminokkal külső-belső szépségünkért

A niacinhiány következtében dermatitisz, hasmenés és demencia is kialakulhat. Továbbá étvágytalanságot, súlyveszteséget, rosszullétet, álmatlanságot, szédülést és pellagrát is okozhat.

B3-vitaminnhiány viszonylag ritkán alakul ki, mivel a niacin a triptofán nevű aminosavból származik, ami a fehérjék alkotórésze, a normál táplálkozás pedig viszonylag gazdag fehérjékben.

Miben fordul elő?

Majdnem minden élelmiszerben előfordul, persze nem azonos koncentrációban. Nagy mennyiségben található például halakban, sovány húsokban (pl. csirke, pulyka), olajos magvakban, sörélesztőben, száraz hüvelyesekben, kenyérben, pékárukban, sörben, burgonyában, tejben és tejtermékekben.

Az állati élelmiszerekben nem kötött formában található, ezért majdnem 100%-osan hasznosul.

A növényi élelmiszerekben főként kötött formában fordul elő, és csak kb. 30%-a felvehető. Különösen magas a pörkölt kávé szabad nikotinsav tartalma.

Túlzott bevitele

Akut túladagolása bőrkiütéseket, viszketést, hányást okozhat. Krónikus túladagolása pedig gyomorégést, étvágytalanságot, hasmenést, esetleg májkárosodást idézhet elő. Túlzott bevitele azonban nagyon ritkán fordul elő.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
B. M., fordító; vitamine-lexikon.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Aranyér Aranyér

Mitől alakulhat ki? Mit lehet tenni a megelőzése érdekében?

Allergia kezelése Allergia kezelése

Mi a különbség az allergia elleni készítmények között?

Adj vért a légimentőkkel, hogy...

Immár 2. alkalommal indít rendhagyó közösségi véradókampányát a Magyarországi Légimentésért Alapítvány a Magyar Légimentő Nonprofit Kft.-vel...

Az egészségünknek sem mindegy...

Nem is gondolunk bele, hogy egy falfesték kiválasztása milyen jelentőséggel bír. Azon túl ugyanis, hogy jól fedjen, legyen kopásálló és...

Biotin (H-vitamin) - Miért fontos?

A biotin (H-vitamin, koenzim R) egy vízoldékony, kéntartalmú vitamin, amely a B-vitamin-komplex család tagja. Kémiai szerkezetét az 1940-es években...

C-vitamin - Milyen szerepet tölt be...

Szent-Györgyi Albert 1928-ban felfedezett egy addig ismeretlen vegyületet, melyet azután sikeresen a paprikából is kivont. Később ezt nevezték el C...

Niacin: B3-vitamin: Miért fontos?

A niacinnak, a többi B-vitaminhoz hasonlóan, a fehérje-, a zsír- és a szénhidrát-anyagcserében van szerepe, valamint hozzájárul az energiatermelő...

B3-vitamin (niacin) - Miért fontos?

A B3-vitamin (niacin, nikotinsav, nikotinsavamid) egy vízoldékony vitamin. A niacin egy gyűjtőfogalom, mely magába foglal két vegyületet, a nikotinsavat...

B15-vitamin - Miért fontos?

A B15-vitamin (pangamsav, pangaminsav) egy vízoldékony vegyület. Nem nélkülözhetetlen az étrendből, ugyanis nem „igazi” vitamin. Antioxidáns...

B17-vitamin: Mit érdemes tudnunk...

A B17-vitamin (laetril) az egyik legellentmondásosabb vitamin, kémiai szerkezetét tekintve egy amigdalin, amely mérgező vegyület, így nem is tartják...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.