• Átmeneti laktózintolenrancia: antibiotikumszedés után kerülje a tejtermékeket!

        Szerző: Budai Allergiaközpont - dr. Polgár Marianne gasztroenterológus, gyermekgyógyász főorvos

        Antibiotikum kúrát követően vagy hasmenéssel, hányással járó fertőzések után sokan tapasztalják, hogy a tejtermékek fogyasztása kellemetlen hasi tüneteket, pl. puffadást, hasfájást okoz. Az átmeneti laktózintolerancia okairól és kezeléséről dr. Polgár Marianne gasztroenterológus, gyermekgyógyász főorvost kérdeztük.

        A laktózintolerancia vagy más néven tejcukor-érzékenység gyakori panasz, tünetei bármilyen életkorban megjelenhetnek. A laktózintolerancia az ételérzékenység egy típusa, tünetei nem az immunrendszer túlérzékenységéből fakadnak, hanem egy enzimhiány, a tejcukor lebontását végző laktáz enzim csökkent termelődése miatt jönnek létre.

        A laktáz enzim csökkenése több okból is bekövetkezhet

        „A laktózintoleranciának sok fokozata van. Nagyon ritka jelenség, hogy a vékonybélben egyáltalán nem termelődik laktáz - ez az állapot veleszületett laktázelégtelenség. Másodlagos vagy szerzett laktázhiányt azonban szinte mindenki tapasztal élete során, némelyek erőteljesebben, mások kevésbé és csak ideiglenesen. Ennek egyik formája az antibiotikum szedés, vagy fertőzéses gyomor- és bélrendszeri betegség után jelentkező átmeneti laktózérzékenység.”

        Hirdetés

        A táplálékok felszívódása a vékonybélben történik, normál körülmények között a tejcukor bontását a vékonybél kefeszegélyében található laktáz enzim végzi el. A  lebontott cukrok a véráramba kerülnek és felszívódnak. Az antibiotikumokról tudjuk, hogy nemcsak a kórokozókat, de a jótékony baktériumokat is elpusztítják, így egy antibiotikum kúra során jelentősen sérül a bélflóra összetétele, emellett a gyakori hasmenéssel járó betegségek is okozhatják, hogy a vékonybél hámsejtjeinek hártyájába ágyazott laktáz elvész. Ennek következtében nincs, ami a vékonybélbe jutó tejcukrot megfelelően lebontaná, ezért az emésztetlenül távozik a szervezetből erős hasmenést, bélhangokat, hascsikarást, puffadást okozva az érintetteknek.

        Probiotikumokkal támogatható a regenerálódás

        Az átmeneti laktázhiány nem tart örökké, a tejcukoremésztő képesség általában egy héttel az alapbetegség gyógyulása után tér vissza. Ebben az időszakban a tejtermékeket javasolt kiiktatni az étrendből, emellett a normál bélflóra visszaépülését támogatva, érdemes probiotikum készítményeket is szedni a gyorsabb lábadozás érdekében. A tejtermékeket ezt követően lassan vezessük vissza az étrendbe, fokozatosan szoktatva hozzá a szervezetünket.

        Olvasson tovább!

        (Budai Allergiaközpont)

        Módosítva: 2020.02.03 05:21, Megjelenés: 2018.01.06 17:35
      • Cikkajánló

        Üzemorvosi vizsgálat

        Üzemorvosi vizsgálat

        Balogh Mária, újságíró

        Miért szükséges a foglalkozás-egészségügyi vizsgálat, és mit érdemes még tudni róla?

        Szúnyogcsípés

        Szúnyogcsípés

        Cs. K., fordító

        A szúnyogok és a szúnyogcsípés bosszantó, és ráadásul több betegséget is terjesztenek.

        Az irritábilis bél szindróma és tünetei

        Ötből egy felnőttnek irritábilis bél szindrómája (IBS) van, így ez a kórkép az egyik leggyakoribb betegségnek számít. Mik lehetnek a tünetek?

        Gyomorbiopszia és vékonybél-biopszia - Mikor és hogyan történik?

        A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség meghatározása, diagnózis felállítása érdekében. Mikor és hogyan történik a gyomorbiopszia, illetve a vékonybél-biopszia?

        A Crohn-betegség kezelése - Mi a teendő?

        A Crohn-betegség kezelése elsősorban gyógyszeresen történik, bizonyos esetekben azonban műtéti beavatkozásra van szükség. A megfelelő kezelés segítségével a Crohn-betegségben szenvedők képesek a rendes napi életvitelre.

        Óvatosan az antibiotikumokkal!

        A penicillin feltalálását követően az addig gyógyíthatatlan betegek millióit lehetett megmenteni a haláltól. Hivatalos orvosi fórumokon is a fertőző betegségek végleges leküzdéséről beszéltek. Napjainkra azonban kiderült: szó sincs erről, sőt, az antibiotikumok elterjedésével új problémákkal kellett szembesülnünk.

        Nem véd a megfázástól! - Antibiotikum használattal kapcsolatos tévhitek

        A legtöbb ember – tévesen - úgy véli, hogy a köhögés és megfázás antibiotikumokkal gyógyítható a leghatásosabban. A valóság pedig az, hogy az antibiotikumok hatástalanok a vírusok ellen, melyek a legtöbb légúti fertőzés okozói.

        Az antibiotikumok nem csak jótékony hatásairól

        Minden típusú antibiotikumra jellemző, hogy hatásának kifejtése során nem csak a káros, hanem a szervezetünk számára jótékony baktériumokat is elpusztítja. Jobb, ha az antibiotikum használattal kapcsolatos negatív hatásokkal tisztában vagyunk, és megfelelő óvintézkedésekkel próbáljuk elkerülni a problémákat.

        Antibiotikum vírus ellen - A leggyakoribb tévhit

        Az antibiotikumok a baktériumok által okozott megbetegedések gyógyítására alkalmazható készítmények. Bár a vírusok és baktériumok mikroszkopikus méretű mikrobák, köztük számos alapvető különbség van, emiatt az ellenük alkalmazott terápiáknak is különbözőknek kell lenniük. Mégis rengeteg a tévhit a témával kapcsolatban.

        NÉBIH: antibiotikumok és más szerek nem maradnak az állatok húsában!

        Az állatgyógyászatban az antibiotikumok ma már kizárólag az állatok bakteriális eredetű fertőző betegségeinek gyógykezelésére szolgálnak, hozamfokozóként való alkalmazásukat 2006-ban betiltották az Európai Unióban.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.