• Laktózérzékenység téma

        WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
        Laktózérzékenység
        A laktózt (tejcukrot) a laktáz nevű enzim alakítja át a vékonybélben felszívódó glükózzá és galaktózzá. Ha ez az enzim hiányzik, az laktózintoleranciát (laktózérzékenységet) okoz, azaz a szervezet nem tudja átalakítani és hasznosítani a cukrot.
        WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
        Tejcukor-érzékenységről (laktózintoleranciáról) akkor beszélünk, ha a tejcukor (laktóz) bontó enzim (laktáz) részlegesen vagy teljesen hiányzik a szervezetből. Ezáltal a tejcukor emésztetlenül halad a vastagbélbe, ahol a baktériumok elbontják rövid szénláncú zsírsavakká és gázokká.
        Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus
        A laktózérzékeny beteg szervezete nem tudja megemészteni a tejcukrot, mivel a lebontásához szükséges enzim hiányzik vagy működése lecsökkent. A probléma jelentkezhet születéstől fogva, de az életkorral előrehaladva egyre gyakrabban fordul elő, és átmenetileg vagy tartósan is fennállhat.
        Budai Allergiaközpont - dr. Polgár Marianne gasztroenterológus, gyermekgyógyász főorvos
        Antibiotikum kúrát követően vagy hasmenéssel, hányással járó fertőzések után sokan tapasztalják, hogy a tejtermékek fogyasztása kellemetlen hasi tüneteket, pl. puffadást, hasfájást okoz. Az átmeneti laktózintolerancia okairól és kezeléséről dr. Polgár Marianne gasztroenterológus, gyermekgyógyász főorvost kérdeztük.
        WEBBeteg - Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
        A hidrogén kilégzési teszt a laktózérzékenység, a kontaminált vékonybél szindróma és a fruktózintolerancia kimutatására alkalmas.
        Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus
        A két betegség közti különbségek és hasonlóságok gyakran keverednek a köztudatban, pedig lényeges eltéréseket találunk mind a kiváltó okok, mind a kezelés terén. Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus segítségével összegyűjtöttük a témával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.
        WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
        A tej egészséges a szervezetnek, kivéve ha laktózintoleranciában vagy tejallergiában szenved. A laktózintoleranciában szenvedők képtelenek a tejben és tejtermékekben található tejcukor megemésztésére, a tünetek közé tartozik a puffadás, hasmenés, gázok és görcsök.
        Több mint TestŐr
        Ma már egyre több ember szenved valamilyen fajta ételintoleranciában. Ilyenkor a rengeteg megkötés miatt sokkal nehezebb édességet készíteni. Egyes cukrászok szakosodnak az ilyen típusú sütemények elkészítésére, és sok év munka eredményeként hasonló vagy akár finomabb ízvilágot is elő tudnak állítani.
        WEBBeteg - T. A., újságíró
        Közeledik az szja-bevallás időszaka. Tudta? Adókedvezményt a kormányrendeletben meghatározott betegségek esetén, alanyi jogon lehet igénybe venni - ilyen például a cukorbetegség, gluténérzékenység vagy a laktózintolerancia.
        Több mint TestŐr
        Főként a testépítőknek fontos, hogy egy nap minél több fehérjét tudjanak megenni. Ezeket a tojásfehérjéből készült kiegészítő ételeket először ők találták ki, majd szakemberek továbbfejlesztették és tökéletesítették. De a laktózérzékenyek számára is alternatívát nyújthat a tojásfehérjéből készített tejföl vagy túró.
        A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!