• Dr. Plósz János

        belgyógyász, gasztroenterológus Szeretnék kérdezni tőle

        3970

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        belgyógyász, gasztroenterológus

        Bemutatkozás:


        Nevem Dr. Plósz János, 1975. 03. 21-én születtem Sárospatakon.



        Gimnáziumi tanulmányaimat a Sárospataki Református Kollégiumban végeztem.



        1993-ban felvételt nyertem a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi karára. Egyetemi éveim alatt jeles és kitűnő féléveket zártam.



        1999. 09. 22-én általános orvosdoktori diplomát szereztem summa cum laude minősítéssel. Gimnáziumi éveim alatt latin és német nyelvet tanultam, 1999-ben B-típusú angol középfokú nyelvvizsgát tettem.



        Egyetemi tanulmányaim során érdeklődésemet és vonzalmamat elsősorban a belgyógyászat és egyes szakterültei keltették fel, ezért belgyógyász rezidensi állást pályáztam és kaptam meg a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézetben 1999. novemberében.



        2005. májusában belgyógyászatból szakvizsgát tettem, ezt követően gastroenterológiai szakirányra jelentkeztem.



        2005. januárjától kórházunk vezető auditorává neveztek ki, ezt megelőzően belső auditori képzésben vettem részt.



        2007. novemberében gastroenterológiai szakvizsgát tettem.



        Jelenleg immár több mint 5 éve dolgozom a debreceni Kenézy Kórház Gastroenterológiai Laborjában és Osztályán.




        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Plósz János legutóbbi válaszai
        Nem életre szóló diétának nevezném, de az életmódváltoztatás sokat segíthet a reflux tünetein: gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések, szénsavas italok kerülése, ágyban fejvég megemelése, étkezést követően legalább 1 óráig a vízszintes testhelyzet kerülése. Ezen változtatások és gyógyszeres terápia mellett javulhat, gyógyulhat. Anti-reflux műtétet csak nagyon markáns panaszok illetve rekeszsérv társulása esetén javasolnék.
        Az emelkedett karbamid-érték alacsonyabb folyadékbevitelre vagy jelentősebb fehérjebevitelre utalhat, ekkora emelkedés nem aggasztó. Szintén jelentőség nélküli a minimális szérum-vas és transzferrin szaturáció emelkedés. Triglyceridből az alacsony a jó. A vékonybelek vizsgálatára MR enterographia lehet alkalmas, a vastagbél vizsgálatára endoscopia javasolt.
        A diverticulumok nem emelik a rosszindulatú folyamat kialakulásának veszélyét. A többszöri sérv és a diverticulosis hátterében is veleszületett kötőszöveti gyengeség állhat, a vérzés a vizsgálat okozta nyálkahártya irritáció vagy a gyulladás eredménye lehet. A vizsgálatot ismételni nem szükséges (vastagbélrák-szűrés 5 évente indokolt).
        A székletben észlelt vér mindenképp riasztó tünet, emiatt mindenképp keresse fel háziorvosát (okozhatja aranyeresség, végbélnyálkahártya sérülés, de akár polyp, gyulladás is). HA a gyomorpanasz nem szűnik, érdemes azt is kivizsgáltatni (h. plyori fertőzés?).
        Nem hasnyálmirigy-problémára gondolnék. A Medrol hatékonyságát gyulladáscsökkentő hatása magyarázhatja, így lehet hogy a panaszok mögött gyulladásos bélbetegség állhat, mely jól reagál szteroid kezelésre. Emiatt érdemes gasztroent. kivizsgálást végeztetni.
        A koleszterin-érték megítélése társbetegség-függő (koszorúér-szűkület, cukorbetegség esetén alacsonyabb a célérték). Ha nincs nagyobb kockázata az érelmeszesedésnek, akkor érdemes tovább próbálkozni az életmódi változtatásokkal (sok testmozgás, kalória- és zsírbevitel csökkentése). Ha ezekkel 6 alatt sikerül tartani, akkor véleményem szerint elkerülhető a gyógyszeres terápia.
        Elméletileg mind a két teszt elfogadható (én a magam részéről a genetikai teszt alapján is kiadom az igazolást). A H2 kilégzési teszt esetében valóban mindkét teszt (laktulóz és laktóz) elvégzése a teljesen szabályos, bár típusos panaszok esetén megelégedhetünk a laktózzal végzett vizsgálattal.
        A leletek alapján hasnyálmirigy-gyulladása nem volt, ahhoz nem elég magasak a szükséges enzimértékek. Véletlenül bekerülő glutén okozhatja a haspuffadást, hasmenést, érdemes a coeliákiára vonatkozó antitesteket újra vizsgálni (ha pozitívak, akkor biztosan van glutén az étrendben). A jelenlegi súlyosabb panaszokat okozhatta egy gyomor-bélhurut (akár vírus, akár más kórokozó is).
        A leírt tünet természetes (a kenőcsösebb széklet kevesebb időt töltött a vastagbélben, így kevesebb víz szívódott vissza belőle), nem jelez betegséget. Probiotikum használat mellett szilárdabbá válhat a széklet (pl. Bonolact Regeneral).
        Véleményem szerint nem, nyilván kalóriabevitelben is jelentős a mennyiség, de ha más étkezés helyett issza a kakaót, akkor ez sem gond.
        Az értékek elégtelen hasnyálmirigyenzim-termelésre utalnak (a cukorbetegség mellett). Emiatt emésztőenzim-pótlást érdemes végezni (főtkezésekhez Pangrol, Kreon, stb.).
        Mindenképp érdemes egy nyaki ultrahangot (hogy áll a pajzsmirigy-eltávolítás területe), egy nyeletéses rtg vizsgálatot végeztetni. Ha nyelőcső-motilitászavar felmerül, akkor nyelőcső-manometriás vizsgálat elvégzése indokolt. Terápiás változtatás akkor jön szóba, ha sikerül konkrét diagnózist találni.
        A szervi eredet kizárására proktológiai vagy gasztroent. szakrendelés felkeresése javasolt. A ilyen nem igazolódik, érdemes lehet a szedett gyógyszereket lecserélni, mert a Brintellix-nek van viszketést okozó mellékhatása valamint hasmenést is okozhat.
        Lehet, hogy egy enyhe gyomor-bélhurutja zajlik. Érdemes pár napig diétásabban étkezni, probiotikumot használni, lassan, egyszerre kicsiket enni.
        Ha a vérképben egyéb eltérés nincs, akkor lényegi vas anyagcserezavar nem valószínű (a vasraktárak állapotáról a ferritin érték alapján tudnánk tájékozódni). A magas bilirubin-érték Gilbert kór jele lehet (ez veleszületett epefesték-kiválasztási nehezítettséget jelent), a Gilbert kór okozhat fáradékonyságot, hasi diszkomfort-érzést. Kezelést nem igényel, de érdemes kerülni a túlzott fizikai megeröltetést, az éhezést valamint a májat megterhelő tényezőket (gyógyszer, vegyszer, alkohol). A széklet váltakozása belefér a normálisba (a szín és az állag attól függ, mennyi időt töltött a vastagbélben: sok idő, sok vízvisszaszívás, sötét színű, kemény széklet, kevés idő:világosabb, lágyabb). A hasi panaszokra érdemes lehet kúraszerűen probiotikumot használni. A műszakos munkarend sajnos teljesen természetellenes, okozhat visszatérő panaszokat, kimerültséget, fáradékonyságot.