• Dr. Plósz János

        belgyógyász, gasztroenterológus

        4330

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        belgyógyász, gasztroenterológus

        Bemutatkozás:


        Nevem Dr. Plósz János, 1975.03.21-én születtem Sárospatakon.



        Gimnáziumi tanulmányaimat a Sárospataki Református Kollégiumban végeztem.



        1993-ban felvételt nyertem a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karára. Egyetemi éveim alatt jeles és kitűnő féléveket zártam.



        1999.09.22-én általános orvosdoktori diplomát szereztem summa cum laude minősítéssel. Gimnáziumi éveim alatt latin és német nyelvet tanultam, 1999-ben B típusú angol középfokú nyelvvizsgát tettem.



        Egyetemi tanulmányaim során érdeklődésemet és vonzalmamat elsősorban a belgyógyászat és egyes szakterületei keltették fel, ezért belgyógyász rezidensi állást pályáztam és kaptam meg a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézetben 1999 novemberében.



        2005 májusában belgyógyászatból szakvizsgát tettem, ezt követően gasztroenterológiai szakirányra jelentkeztem.



        2005 januárjától kórházunk vezető auditorává neveztek ki, ezt megelőzően belső auditori képzésben vettem részt.



        2007 novemberében gasztroenterológiai szakvizsgát tettem.



        Jelenleg immár több mint 19 éve dolgozom a debreceni Kenézy Kórház Gasztroenterológiai Laborjában és Osztályán.






        Magánrendelésem weboldala és elérhetősége: Endomedix Debrecen Gasztroenterológia Központ

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Plósz János legutóbbi válaszai
        A savas jellegű panasz megszüntertésére elég kellene hogy legyen az Emozul. Azonban ha reflux, illetve gyomorürülési nehézség is felmerül, érdemes lehet megfontolni prokinetikumok (Itopride, Motilium, Cerucal) használatát is, ezek a nyelőcső, gyomor ürülését serkentik, csökkentik a savas és epés refluxot is. Talcid vagy Gaviscon panaszvezérelt használata szintén segíthet a gyógyulásban.
        Az áteresztő bél mint diagnózis még jelenleg nem része a napi rutin orvoslásnak (nincs sem rutin vizsgálati módszer, sem terápia), azonban egyre több kutatási eredmény jelenik meg ezzel kapcsoltan. Ha gyomor-bélrendszeri tünete nincs, akkor kevéssé valószínű, hogy ilyen jellegű problémája lenne, de megelőzésre a probiotikumok kúraszerű használata, kellő mennyiségű rostbevitel (prebiotikum), a nagyon fűszeres-csípős ételek és az alkoholos italok kerülése, a stressz megfelelő feldolgozása jön szóba.
        A leírtak alapján nem kell aggódni, a fogyást és a gyengeséget magyarázhatja a betegség és a beavatkozással járó koplalás, diéta. Maga az epeuti kövesség jól kezelhető. Ha egyéb eredeű epeuti szűkület elzáródás jelenne meg (nyirokcsomó vagy hasnyálmirigy okozta külső összenyomás), az adhatna okot aggodalomra, de sem a CT, sem ERCP nem írt erre utaló jelet.
        A weboldal nem teszi össze az előzményeket, így nehéz az előzményeket megkeresnem. Ha az Itopride rontott a szituáción, akkor nem csökkent, hanem fokozott motilitás lehet jelen (a hasmenés ennek a jele lehet), akko a Domperidon sem fog javítani a szituáción. Az Itopride amúgy szedhető az esomeprasollal együtt. A nyelőcső polyp nem okoz ilyen tüneteket (rosszindulatúság egyértelműen észlelhető az endoscopos vizsgálat során). Ha így áll a szituáció, érdemes lehet vékonybél bakteriális kontamináció irányába vizsgálódni (H2 kilégzési teszt laktulózzal) illetve IBS-nek megfelelő terápiás próbálkozásokat tenni (probiotikum pl. Bonolact Regeneral, Meteospasmyl vagy Otilonium használata).
        Igen, ha sikerül megszerezni a korábbi leletet, akkor 5 évre visszamenőleg vissza lehet igényelni az adókedvezményt. A lelettel szakorvost kell felkeresni, aki kiállítja az erről szóló igazolást (háziorvosi igazolás nem szükséges).
        Már a 2006-os leleten is csak visszafordulva láttak kisméretű rekeszsérvre utaló jelet és mivel ez dinamikusan változik, így nem csoda, ha a következő vizsgálatoknál nem volt észlelhető. Kialakulóban lévő, növekvő méretű rekeszsérv talán magyarázhatná a panaszokat, esetleg egy nyeletéses röntgen vizsgálat segíthet a sérv megállapításában-kizárásában. A másik lehetőség, hogy a nem megfelelő tartás miatt a bordaív rászorít a haránt vastagbélre, ennek a funkcionális szűkületét és következményes panaszokat okozva. Ez talán még nehezebben diagnosztizálható-megfogható, javulás a tartás javításától, a hasi és hátizomzat erősítésétől várható.
        Az objektív  haspuffadásnak két fő oka van. Az egyik a fokozott levegőnyelés (evés, ivás, beszéd közben). Ezt az Ön esetében is része a panaszoknak (az állandó böffentési inger abszolút erre utal). Erre gyógyszeres megoldás nincs, a tudatos odafigyelés, a lassú evés, ivás, beszéd, illetve az "üres nyelések" kerülése segít a problémán. A másik esetben a vastagbélbe jutó még emészthető tápanyagot a bélbaktériumok fermentálják, gázképződés mellett. Ez esetben az étkezést követően 1-3 órával jelentkezik a puffadás. Megoldása pre- és probiotikum tartós használata (esetleg bélben ható antibiotikum kúraszerű alkalmazása) lehet, a gyakori, kis étkezések és a rendszeres testmozgás mellett. Ha ezek mellett nem javult az állapot, érdemes laktóz intoleranciát vizsgálni, illetve vékonybél bakteriális kontamináció irányába H2 kilégzési tesztet végeztetni laktulózzal.
        Az objektív  haspuffadásnak két fő oka van. Az egyik a fokozott levegőnyelés (evés, ivás, beszéd közben). Ezt az Ön esetében is része a panaszoknak (az állandó böffentési inger abszolút erre utal). Erre gyógyszeres megoldás nincs, a tudatos odafigyelés, a lassú evés, ivás, beszéd, illetve az "üres nyelések" kerülése segít a problémán. A másik esetben a vastagbélbe jutó még emészthető tápanyagot a bélbaktériumok fermentálják, gázképződés mellett. Ez esetben az étkezést követően 1-3 órával jelentkezik a puffadás. Megoldása pre- és probiotikum tartós használata (esetleg bélben ható antibiotikum kúraszerű alkalmazása) lehet, a gyakori, kis étkezések és a rendszeres testmozgás mellett. Ha ezek mellett nem javult az állapot, érdemes laktóz intoleranciát vizsgálni, illetve vékonybél bakteriális kontamináció irányába H2 kilégzési tesztet végeztetni laktulózzal.
        Az eddigiek alapján sem krónikus hasnyálmirigy-gyulladást, sem rosszindulatú hasnyálmirigy-folyamatot nem gondolnék (ennek kizárásában segít a CT). A panaszok alapján inkább nyelőcső-gyomor motilitászavar merül fel bennem. A gyomor szokásostól eltérő képe lehet veleszületett un. forgási rendellenesség, ami eddig nem okozott panaszt, de mosz lehet, hogy nehezebben ürül a gyomor, ezáltal refluxos panaszokat okozva. Érdemes lehet megpróbálni motilitást serkentő (pl. Itopride) illetve a sérült nyálkahártyát bevonó (Talcid, Venter, Gaviscon) szereket. Ezen kívül a gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések, a levegőnyelés tudatos kerülése (lassú evés-ivás-beszéd) szintén segíthet.
        Nem kell aggódnia, a gyógyszer segíthet az eltérések megszüntetésében, de azért pár évente érdemes ellenőrző vizsgálatot végeztetni.
        Életkora és a panaszok jellege alapján nem gondolnék rosszindulatú folyamatra. Leírása alapján a széklet sem kóros (a világosbarna és a mustársárga is belefér az élettani palettába). A vastagbélrákot vastagbél-tükrözéssel, a hasnyálmirigy eltéréseit hasi CT vizsgálattal tudjuk kizárni. A panasz egyébként okozhatja lezajlott gyomor-bélhurut okozta bélflóra-megváltozás. A gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések tartása, pre- és probiotikum legalább 1 hónapos, akár kombinált használata, rendszeres testmozgás, a stresz megfelelő feldolgozása segíthet a panaszok megszüntetésében.
        A panaszt okozhatta a végbélnyálkahártya sérülése, de akár belső aranyeres csomók is. Első körben székletlágyítás javasolt (bő folyadék- és rostfogyasztás, rendszeres intenzív testmozgás), illetve helyileg hámosító-ápoló kenőcs használata (pl. Reparon). Ha a panasz ismétlődne, érdemes legalább egy rectoscopos (végbéltükrözéses) vizsgálatot végeztetni.
        Ha teljes egészében el lett távolítva a polyp, akkor ezek miatt már nem kell aggódnia. A szövettan alapján fogják majd megmondani, hogy mikor érdemes a következő vastagbélvizsgálatot elvégeztetni. A subpedunculated jelentése pedig az, hogy a polypnak rövid, szélesebb nyele volt, a sessilis pedig nyél nélküli.
        A részlegesen disztendált technikai probléma, nem teljesen feltágult bélszakaszt jelöl, melyről így érdemileg nyilatkozni nem tud. Az ileumban folyadék minden további nélkül lehet, az nem kóros. A vaskosabb falú bélkacs utalhat vékonybél Crohn-betegségre. A calprotectin szint is valamilyen bélhurutot jelez. A vékonybelek megítélésére capszulás endoscopos vizsgálat indokolt lehet.
        A terheléses VC-mérés nem igazán jó módszer a laktóz intolerancia igazolására, de a leletet ez irányba nem is tartanám pozitívnak. A H2 kilégzési teszt illetve a genetikai vizsgálat specifikusabb és elfogadottab diagnosztikus eljárás.
      • Hirdetések
      • Kiemelt témák
      • Hirdetés