• Dr. Plósz János

    belgyógyász, gasztroenterológus

    4257

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    belgyógyász, gasztroenterológus

    Bemutatkozás:


    Nevem Dr. Plósz János, 1975.03.21-én születtem Sárospatakon.    Gimnáziumi tanulmányaimat a Sárospataki Református Kollégiumban végeztem.    1993-ban felvételt nyertem a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karára. Egyetemi éveim alatt jeles és kitűnő féléveket zártam.    1999.09.22-én általános orvosdoktori diplomát szereztem summa cum laude minősítéssel. Gimnáziumi éveim alatt latin és német nyelvet tanultam, 1999-ben B típusú angol középfokú nyelvvizsgát tettem.    Egyetemi tanulmányaim során érdeklődésemet és vonzalmamat elsősorban a belgyógyászat és egyes szakterületei keltették fel, ezért belgyógyász rezidensi állást pályáztam és kaptam meg a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézetben 1999 novemberében.    2005 májusában belgyógyászatból szakvizsgát tettem, ezt követően gasztroenterológiai szakirányra jelentkeztem.    2005 januárjától kórházunk vezető auditorává neveztek ki, ezt megelőzően belső auditori képzésben vettem részt.    2007 novemberében gasztroenterológiai szakvizsgát tettem.    Jelenleg immár több mint 19 éve dolgozom a debreceni Kenézy Kórház Gasztroenterológiai Laborjában és Osztályán.    Fő tevékenységi köröm a felső és alsó gyomor-bél traktus endoscopos vizsgálata, gyulladásos bélbetegségben, hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedők kezelése, gondozása.    Magánrendelésem weboldala és elérhetősége: Endomedix Debrecen Gasztroenterológia Központ

    Szeretnék kérdezni tőle
   • Dr. Plósz János legutóbbi válaszai
    A végbéltáji panaszok diagnosztizálására mindenképp endoscopos vizsgálat szükséges (legalább egy rectoscopia, mely talán megoldható hamarabb is). A panaszt valóban okozhatja bélgyulladás, de aranyeresség vagy jelentős méretű polip is. Az aranyér felmerülése miatt a kúp használata javasolt (mellé Venotec vagy Detralex tabl. javíthat az állapoton), ha vérzés van, érdemes langyos-kamillás-sós ülőfürdőket végezni.
    A széklet zöld színét a természetes benne lévő epe adja, ez akkor észlelhető, ha a széklet nem tölt túl hosszú időt a vastagbélben (mert akkor a szín sötétedik), aggodalomra nem ad okot.
    Az első érték mérsékelten emelkedett szintet mutat (gyulladásos aktivitás jele, szerintem intolerancia ilyet nem okoz). A második érték élettani, lehet, hogy a Budenofalk hatása, de az étrend kiegészítő is segíthetett a javulásban (toxinok megkötése, gyulladáscsökkentés).
    Calprotectin szint meghatározás a gyulladásra utaló marker. Addig a probiotikum illetve tüneti szerek (Duspatalin, Meteospasmyl, Otilonium) segíthetnek.
    Igen, tud ilyen nyomást okozni. Leírása alapján fokozott levegőnyelés is társul a refluxhoz. Mindenképp érdemes lenne a reflux-betegséget is megfelelően kezelni, valamint a levegőnyelés kerülésére tudatosan odafigyelni (lassú evés-ivás-beszéd, "üres" nyelések kerülése).
    Komolyabb bajra nem utalnak a panaszok. A calprotectin szint alacsony értéke is ezt támasztaná alá. Még pár hétig érdemes a probiotikumot és a Dicetelt is használni, enni gyakran rendszeresen, egyszerre kicsiket, lassan nyugodtan.
    Érdemes lenne nyeletéses röntgen vizsgálatot és nyelőcső-manometrát végeztetni, hogy nem akad-e meg az étel a műtéti területen, nem túl szoros-e nyelőcső-gyomor átmenet és ez okozná-e a reflexes szívritmuszavart. Reflux betegség, de nyelőcső-motilitászavar is okozhat reflexes szívritmuszavart.
    Ha riasztó tünet nincs, nem kell aggódnia (vérzés, fogyás, éjszakai ágynyugalmat megzavaró panasz, hányás), valószínűleg enyhe bélhurut, esetleg irritabilis bél szindróma okozhatja a panaszt. Irritábilis bél szindrómában a bél kóros motilitása, a bélflóra megváltozása illetve a bél beidegzésének kóros volta okozza a panaszokat. Javulás főként az életmódi változtatásoktól várható: gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések tartása, pre- és probiotikum legalább 1 hónapos, akár kombinált használata, rendszeres testmozgás, a stresz megfelelő feldolgozása.
    Az ilyen típusú vérzés oka valószínűséggel belső aranyeresség. Emiatt érdemes legalább egy rectoscopos (végbéltükrözéses) vizsgálatot végeztetni. Ha konzervatív terápia mellett nem javulnak a panaszok, érdemes sebészt felkeresni a panasszal.
    Ha a laktulózzal végzett H2 kilégzési teszt is pozitív, az vékonybél bakteriális kontamináció jele, erre antibiotikus kezelést javaslunk (majd ezt követően érdemes probiotikumot használni illetve vizsgálni, hogy laktóz-intolerancia áll-e fenn). A DAO-érték alacsony(bár a laborban megadott határérték ismerete nélkül 100%-ban nem lehet nyilatkozni), utalhat hisztamin-intoleranciára, emiatt mindenképp érdemes a magas hisztamin-tartalmú ételeket kerülni illetve az ilyen ételek fogyasztása előtt DAOFood tablettát használni.
    A vékonybél bakteriális kontamináció sajnos hajlamos a kiújulásra. A laktulózzal végzett H2 kilégzési teszt igazolhatja ezt, majd a korábban hatásos terápia segíthet most is. A sok finomított szénhidrát fogyasztása nem szerencsés. Éredemes összetett, lassan felszívódó szénhidrátokat fogyasztami, valamint prebiotikus hatású ételeket (rostokat).
    Étel intolerancia hasi panasz okozhat, bőrtünetet nem igazán. Az elvégzett teszt alapján a lisztérzékenység (coeliakia) zárható ki, de egyéb étel-alllergiára ez információt nem ad. Étel-alllergia (nem intolerancia) visztont okozhat bőr-légzőszervi és hasi tüneteket is.
    A 3 hete zajlott gyomor-bélhurut után való helyreállás hosszabb időt vehet igénybe. Javaslom, rendezze a életmódját (rendszeres, nyugodt, kis étkezések, bő folyadék- és rostbevitel, rendszeres intenzív testmozgás) valamint pre- és probiotikum pár hetes használata segíthet a mielőbbi javulásban. Ha a végbéltáji panasz nem szűnik, érdemes egy rectoscopos (végbéltükrözéses) vizsgálatot végeztetni (aranyeresség? gyulladás?).
    Ha a referencia fölött van az érték, akkor nem kóros, nem gondolnám, hogy elégtelen enzimtermelés okozná a panaszokat (ettől függetlenül, főétkezésekhez emésztőenzim-pótlás segíthet a teljesebb emésztésben). A bal bordaív alatt panaszokat okozhatja gyomorhurut, lassabb gyomorürülés, de akár a vastagbél bal oldali kanyarulatában megrekedő bélgáz és széklet is. Érdemes lehet Iberogast csepp használatát megpróbálni, enni gyakran, rendszeresen, egyszerre keveset, mozogni intenzíven, valamint pár hétig probiotikumot használni.
    Többet nem tudok én sem javasolni, elsődleges a folyadékbevitel növelése lenne (legalább 2.5l), ehhez társulva a rendszeres, intenzív testmozgás és a rostbevitel fokozatos emelése (az utifűmaghéj jó, de akár chia-mag, akár zabphely (van gluténmentes) használható. A rostbevitelnél a fokozatosság szükséges, különben haspuffadás jelentkezhet. A rendszeres mozgás nélkül nem működni a dolog.
   • Hirdetések
   • Kiemelt témák
   • Hirdetés