Dr. Plósz János

Dr. Plósz János

belgyógyász, gasztroenterológus
Bemutatkozás:

Nevem Dr. Plósz János, 1975.03.21-én születtem Sárospatakon.

Gimnáziumi tanulmányaimat a Sárospataki Református Kollégiumban végeztem.

1993-ban felvételt nyertem a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karára. Egyetemi éveim alatt jeles és kitűnő féléveket zártam.

1999.09.22-én általános orvosdoktori diplomát szereztem summa cum laude minősítéssel. Gimnáziumi éveim alatt latin és német nyelvet tanultam, 1999-ben B típusú angol középfokú nyelvvizsgát tettem.

Egyetemi tanulmányaim során érdeklődésemet és vonzalmamat elsősorban a belgyógyászat és egyes szakterületei keltették fel, ezért belgyógyász rezidensi állást pályáztam és kaptam meg a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézetben 1999 novemberében.

2005 májusában belgyógyászatból szakvizsgát tettem, ezt követően gasztroenterológiai szakirányra jelentkeztem.

2005 januárjától kórházunk vezető auditorává neveztek ki, ezt megelőzően belső auditori képzésben vettem részt.

2007 novemberében gasztroenterológiai szakvizsgát tettem.

Jelenleg immár több mint 19 éve dolgozom a debreceni Kenézy Kórház Gasztroenterológiai Laborjában és Osztályán.


Magánrendelésem weboldala és elérhetősége: Endomedix Debrecen Gasztroenterológia Központ

Legutóbbi válaszai

Gyomor helyreállítása.

A provokáló faktorok elhagyásával a gyomor nyálkahártya magától is rendeződik. Orvosilag a folyamatot savcsökkentők, bevonószerek segítségével gyorsítjuk (Quamatel, Controloc, Gaviscon, Talcid). Érdemes azért Helicobacter pylori irányába is vizsgálódni, ez is fenntarthat krónikus gyomorhurutot. A fent említett készítményt nem ismerem, de összetevői között spec. gyomornyálkahártya regeneráló nincs.

Refluxom van?

Első körben érdemes a Pantoprazolt 2x40mg-os dózisban használni, A Cerucal 3x1 maradna, a Quamatel kimaradhat. Ezek mellett a gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések tartása, szénsavas italok kerülése, ágyban fejvég megemelése javasolt. Kiegészítésképp Gaviscon vagy Talcid rágótabl. is megpróbálható. A nyelési nehézség riasztó tünet, emiatt mindenképp érdemes egy gastroscopiát (gyomortükrözést) végeztetni.

Vélemény kérés

A leírt információk alapján nem tudok megfelelő válasz adni. Ami hiányzik: miért történt a kapszulás vizsgálat? hol látták a fekélyeket? (ha valóban a vékonybél végén, akkor az nem savas eredetű, hanem gyulladásos bélbetegsére utal). Szintén gyulladásos bélbetegség diagnosztikájára alkalmas a javasolt vastagbél-tükrözés (ekkor mintavétel is történhet) valamint a calprotectin-szint vizsgálat is.

sovány vagyok hizni szeretnék

A dipankrin a táplálék megemésztését segíti elő. ezáltal megkönnyíti a felszívódást. Azonban ha alacsony a bevitel, a Dipankrin mellett sem lesz súlynövekedés. A reflx-betegség nem indokolja sem zsírmentes, sem a tejmentes diétát. A zsírok fogyasztása (óvatos mennyiségben) mindenképp javasolt, a laktózmentes tejtermékek is megpróbálhatók. A Dipankrin és társai (Pangrol, Kreon) tudnak segíteni benne, hogy diétát úgy tudja felbővíteni, hogy ne jelentkezzen panasz. Véleményem szerint a diéta bővítése a súlyfejlődés kulcsa. E mellett segíthet nyomelem- és vitaminpótlás is (pl. Béres csepp).

Veres nyálka szellenteskor

Könnyen előfordulhat, hogy csak ételmaradvány okozza az eltérést, de nyákot illetve vérzést polipok is okozhatnak, szóval érdemes lehet egy vastagbéltükrözést elvégeztetni, ezzel kizárható (vagy diagnosztizálható) minden eltérés. Addig is a bő folyadék- és rostfogyasztás, valamint a rendszeres intenzív testmozgás segíthet a bélmotilitás gyorsításában és a székletrendezésben.