• Dr. Plósz János

    belgyógyász, gasztroenterológus

    4005

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    belgyógyász, gasztroenterológus

    Bemutatkozás:


    Nevem Dr. Plósz János, 1975.03.21-én születtem Sárospatakon.    Gimnáziumi tanulmányaimat a Sárospataki Református Kollégiumban végeztem.    1993-ban felvételt nyertem a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karára. Egyetemi éveim alatt jeles és kitűnő féléveket zártam.    1999.09.22-én általános orvosdoktori diplomát szereztem summa cum laude minősítéssel. Gimnáziumi éveim alatt latin és német nyelvet tanultam, 1999-ben B típusú angol középfokú nyelvvizsgát tettem.    Egyetemi tanulmányaim során érdeklődésemet és vonzalmamat elsősorban a belgyógyászat és egyes szakterületei keltették fel, ezért belgyógyász rezidensi állást pályáztam és kaptam meg a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézetben 1999 novemberében.    2005 májusában belgyógyászatból szakvizsgát tettem, ezt követően gasztroenterológiai szakirányra jelentkeztem.    2005 januárjától kórházunk vezető auditorává neveztek ki, ezt megelőzően belső auditori képzésben vettem részt.    2007 novemberében gasztroenterológiai szakvizsgát tettem.    Jelenleg immár több mint 19 éve dolgozom a debreceni Kenézy Kórház Gasztroenterológiai Laborjában és Osztályán.    Fő tevékenységi köröm a felső és alsó gyomor-bél traktus endoscopos vizsgálata, gyulladásos bélbetegségben, hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedők kezelése, gondozása.    Magánrendelésem weboldala és elérhetősége: Endomedix Debrecen Gasztroenterológia Központ

    Szeretnék kérdezni tőle
   • Dr. Plósz János legutóbbi válaszai
    A máj nagysága nem látható szemmel még vékony testalkat esetén sem (a jobb rekeszkupolában, a hasizmok alatt helyezkedik el. A tartást sem befolyásolja, sokkal inkább fordítva: a rossz, meghajlott tartás okozhat felhasi kompressziót (vastagbél, máj, gyomor). Mindenképp érdemes a tartásra odafigyelni, a has- és hátizomzatot erősíteni. Természetesen a májat lehet kímélni: kerülni a vegyszereket, gyógyszereket, alkoholt, oldószereket.
    A vizelet-problémák miatt érdemes urológust felkersni. A laborban nagy vész nincs, a testsúly rendezésével a vérzsír-értékek és a vércukor is csökkenni fog.Éetvitelben a testmozgás fokozása, illetve a kalóriabevitel mérséklése a cél.
    Ha a panasz kifejezetten étkezéshez köthető, érdemes lenne a hasnyálmirigy irányába is vizsgálódni (hasi UH, hasi CT, száklet elasztáz vizsgálat), valamint felmerül még bennem ritkán előforduló, gyomor béltraktus eredetű hormontermelő (APUD) folyamat, esetleg carcinoid szindróma esetleges oki szerepe.
    Az objektív haspuffadásnak két fő oka van. Az egyik a fokozott levegőnyelés (evés, ivás, beszéd közben). Erre gyógyszeres megoldás nincs, a tudatos odafigyelés, a lassú evés, ivás, beszéd, illetve az "üres nyelések" kerülése segít a problémán. A másik esetben a vastagbélbe jutó még emészthető tápanyagot a bélbaktériumok fermentálják, gázképződés mellett. Ez esetben az étkezést követően 1-3 órával jelentkezik a puffadás. Megoldása pre- és probiotikum tartós használata (esetleg bélben ható antibiotikum kúraszerű alkalmazása) lehet, a gyakori, kis étkezések és a rendszeres testmozgás mellett. A nem megfelelő bélflóra valamint a reflux is képes kellemetlen szájíz kialakítására, de e mögött fül-orr-gégészeti vagy fogászati ok is lehet.
    Az eltérést valóban vagy kis belső aranyér vagy végbélnyálkahártya sérülés okozhatja. A Reparon kenőcs segíthet, mellé esetleg érdemes Detralex vagy Venotec tablettát használni pár hétig.
    A panaszok nem utalnak hasnyálmirigy eltérésre, sokkal inkább a lezajlott gyomor-bélhurut utáni állapotra, a SIBO-ra, de még akár helicobacter fertőzésre is. Véleményem szerint nagyobb aggodalomra nincs ok.
    A leírás azt jelenti, hogy a máj az átlagosnál jobban veri vissza az ultrahangot, ennek oka lehet a fokozott zsír-raktározás, de akár veleszületett adottság is. Aggodalomra semmiképp nem ad okot.
    A leírt panaszok mögött nem feltétlenül húzódik súlyos betegség. A legvalószínűbb, hogy a görcsös hasi fájdalom és a hasmenés egy gyomor-bélhurut volt, a jelenlegi haspuffadás és élénk bélmotilitás a gyomorhurut gyógyulása után visszamaradt irritabilitás jele lehet. Irritábilis bél szindrómában a bél kóros motilitása, a bélflóra megváltozása illetve a bél beidegzésének kóros volta okozza a panaszokat. Javulás főként az életmódi változtatásoktól várható: gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések tartása, pre- és probiotikum legalább 1 hónapos, akár kombinált használata, rendszeres testmozgás, a stresz megfelelő feldolgozása. A túlzott kávéfogyasztáas és a dohányzás sajnos fokozhatja az irritabilitást.
    A gyógyszer magát a calprotectin meghatározást nem befolyásolja, a gyógyszer szedése mellett a bélgyulladás megszűnését szeretnénk elérni, a normál calprotectin-érték ennek a jele lehet.
    A szedett gyógyszereken kívül mást nem tudok javasolni, ezek mellett az ünnepek utáni vizsgálatig nem szabadna jelentős dolognak történnie. A gyógyszereke kívűl a gyakori, nyugodt, kis étkezések, ágyban a fejvég megemelése, szénsavas italok kerülése segíthet.
    A CT eredménye valóban nem aggasztó, azonban az eltelt 1 évben jöhetett létre változás (epekövesség kialakulhatott), így egy kontroll hasi ultrahang indokolt lehet.
    A végről kezdeném: nem válik rosszindulatúvá. A colonoscopiát nem kell ismételni a diverticulosis miatt. A Normix szedhető gyakran és tartósan is. Sajnos az, hogy milyen gyakran és milyen intenzitással jelentkezik a gyulladás előre nem jósolható meg, de a második súlyosabb aktivitást követően érdemes lehet mérlegelni az adott bélszakasz tervezett, sebészeti eltávolítását.
    A vékonyabb széklet nem probléma, próbáljon megtöbb rostot fogyasztani napi rendszerességgel, ezzel rendeződik az állapot.
    A panasz hátterében állhat fokozott levegőnyelés vagy akár a vékonybél bakterialis kontaminációja is. Előbbi esetében a lassú evés-ivás-beszéd, az "üres" nyelések kerülése segíthet, utóbbi diagnosztizálására laktulózzal végzett H2 kilégzési teszt alkalmas. A Normix kúra ismételhető, a kúra időtartama nyújtható.
    Abszolút nem utal dagadantos betegsére, de még a lehetőségére sem a lelet (szóval nincs). A sigmabélben lévő elváltozás lehet gyomor-bélhurut illetve ennek lezajlása után lévő kép, ez a panaszokat is magyarázhatja. Ptobiotikum pár hetes használata (pl. Bonolact Regeneral), illetve Duspatalin vagy Meteospasmyl tabl. szedése segíthet a panaszok megszüntetésében.