• Dr. Plósz János

    belgyógyász, gasztroenterológus

    4144

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    belgyógyász, gasztroenterológus

    Bemutatkozás:


    Nevem Dr. Plósz János, 1975.03.21-én születtem Sárospatakon.    Gimnáziumi tanulmányaimat a Sárospataki Református Kollégiumban végeztem.    1993-ban felvételt nyertem a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karára. Egyetemi éveim alatt jeles és kitűnő féléveket zártam.    1999.09.22-én általános orvosdoktori diplomát szereztem summa cum laude minősítéssel. Gimnáziumi éveim alatt latin és német nyelvet tanultam, 1999-ben B típusú angol középfokú nyelvvizsgát tettem.    Egyetemi tanulmányaim során érdeklődésemet és vonzalmamat elsősorban a belgyógyászat és egyes szakterületei keltették fel, ezért belgyógyász rezidensi állást pályáztam és kaptam meg a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézetben 1999 novemberében.    2005 májusában belgyógyászatból szakvizsgát tettem, ezt követően gasztroenterológiai szakirányra jelentkeztem.    2005 januárjától kórházunk vezető auditorává neveztek ki, ezt megelőzően belső auditori képzésben vettem részt.    2007 novemberében gasztroenterológiai szakvizsgát tettem.    Jelenleg immár több mint 19 éve dolgozom a debreceni Kenézy Kórház Gasztroenterológiai Laborjában és Osztályán.    Fő tevékenységi köröm a felső és alsó gyomor-bél traktus endoscopos vizsgálata, gyulladásos bélbetegségben, hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedők kezelése, gondozása.    Magánrendelésem weboldala és elérhetősége: Endomedix Debrecen Gasztroenterológia Központ

    Szeretnék kérdezni tőle
   • Dr. Plósz János legutóbbi válaszai
    A nyombélfekély nem azon a területen fáj, illetve az főként étkezést követően okoz panaszt. Ha riasztó tünete nincs (súlyvesztés, éjszakai panasz, láz, hányás, vérzés, családi terheltség), akkor még egy széklettenyésztés indokolt lehet, ennek negativitása esetén IBS-nek tartható az állapot. Irritábilis bél szindrómában a bél kóros motilitása, a bélflóra megváltozása illetve a bél beidegzésének kóros volta okozza a panaszokat. Javulás főként az életmódi változtatásoktól várható: gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések tartása, pre- és probiotikum legalább 1 hónapos, akár kombinált használata, rendszeres testmozgás, a stresz megfelelő feldolgozása.
    Aggodalomra nincs ok, krónikus gyomorhurut áll fenn, ennek felel meg az enoscopos és a szüvettani kép is (oka akár az Astrix szedése is lehet). Emiatt rutinszerű ellenörzés nem szükséges.
    Valószínűleg a meleg miatt a folyadékbevitele nem elegendő. Javaslom, igyon sok folyadákot, mozogjon rendszeresen, intenzíven illetve fokozatosan emelje a rostbevitelt.
    Panaszát egyértelműen fokozott levegőnyelés okozza. Ennek oka valószínűleg a stressz illetve a diéta-hiba okozta gyomorhurut- gyomornyálkahártya-sérülés, illetve ez emiatt érzett dyscomfort. Mindenképp érdemes kerülni a gyomorkárosító tényezőket (alkohol, gyógyszer), enni gyakran, rendszeresen, nyugodtan valamint pár hétig bevonószereket használni (Gaviscon vagy Venter).
    A szövettani eredményben leírt góc nem azonos azzal a góccal, ami hajhullást okozhat. Ez utóbbi un. bakteriális, fertőzéses góc, előbbi pedig csak sejtek csoportját jelöli. Érdemes lehet lisztérzékenység irányába is vizsgálódni, ha a szöveti kép IEL-szám emelkedés mutat. Az endoscopos kép alapján az nem mondható ki, hogy valakinek van-e vagy nincs reflux betegsége (csak az, hogy ez okoz-e felmaródásokat vagy nem).
    A láz és a gyulladásos paraméterek emelkedett volta semmiképp nem jó jel. Sebészeti megoldás abban az esetben jön szóba, ha a gyulladásos olyan súlyos, hogy szövetelhalással jár és ez felülfertőződik.
    A szövettan a toxinokat nem mutatja ki, de az álhártyás (clostridium okozta) bélgyulladást igen. A colitis ulcerosa lefolyása megfelelhet a panaszainak, ennek kezelésére, nyugalmi állapotban tartására a mesalasin kúpon túl is van lehetőség, rendszeres gasztroenterológiai gondozást igényel. A clostridium toxinok székletből kimutathatók.
    Panaszai alapján irritabilis bél szindrómája biztos van. A gyomorpanaszok mögött érdemes azért helicobacter pylori fertőzést vizsgálni. A Duspatalin panaszvezérelten maradhat, probiotikumot érdemes más i s kipróbálni (pl. Bonolact Regeneral). A gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések, szintén szükségesen a panaszok csökkentésében. A PPI szereknek hosszú távú szedés során sincsenek jelentős mellékhatásai.
    A kúpban lévő bizmus okozhatja a széklet fekete elszineződését, aggodalomra nincs ok.
    Leírása alapján valóban egy krónikussá vált végbél-repedése (fissura ani) lehet. A fennállás ideje alapján jó eséllyel ez már sebészeti megoldást igényel (friss esetben a Rectogesic kenőcs használata tud segíteni).
    A panasz leginkább a felgyorsult vastagbél-passage okozhatja (kevésbé sűrűsödik be a széklet, így világosabb marad). A leírtak nem utalnak hasnyálmirigyrákra. Érdemes tartósan (1 hónapig) probiotikumot használni, mellette a Duspatalin (2x1) vagy a Dicetel is mehetne, ezek segíthetnek a széklet rendezésében.
    Nem nagyon értem a friss lelet leírását (1,5-es short Barrett...) a lényeg az, hogy a kis kiterjedésű "short" laesio lényegesen kisebb kockázatot jelent, a kiterjedt eltérésekből is közel évtizedes, kezelés nélküli idő után várható rosszindulatú elfajulás. Első körben a napi 2x szedett protonpumpagátló terápia használata (legalább 3-6 hónapig), majd ezt követően endoscopos kontrollt javasolnék. Aggodalomra a kezelés és a gondozás mellett nincs oka.
    Nem kell aggódnia, ártatlan eltérések (hormontartalmú gyógyszerek fokozhatják a kialakulás-növekedés kockázatát). Az évente való hasi ultrahangos követés elegendő.
    A koleszterin-polípok nem okoznak tüneteket, így ha visszatérő panaszai vannak, akkor azoknak más oka lehet, ezt kellene kideríteni és ezt követően a megfelelő terápiát beállítani. Gasztroenterológia szakvizsgálat-kivizsgálás tud eben segíteni.
    Az S3 azt jelenti, hogy a májsejtek jelentős része felfújt (jelentős zsírt raktároz), az F4 pedig hogy előrehaladott kötőszövetes átalakulás észlelhető a májban (májzsugorodást okozva).