Dr. Plósz János

Dr. Plósz János

belgyógyász, gasztroenterológus
Bemutatkozás:

Nevem Dr. Plósz János, 1975.03.21-én születtem Sárospatakon.

Gimnáziumi tanulmányaimat a Sárospataki Református Kollégiumban végeztem.

1993-ban felvételt nyertem a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karára. Egyetemi éveim alatt jeles és kitűnő féléveket zártam.

1999.09.22-én általános orvosdoktori diplomát szereztem summa cum laude minősítéssel. Gimnáziumi éveim alatt latin és német nyelvet tanultam, 1999-ben B típusú angol középfokú nyelvvizsgát tettem.

Egyetemi tanulmányaim során érdeklődésemet és vonzalmamat elsősorban a belgyógyászat és egyes szakterületei keltették fel, ezért belgyógyász rezidensi állást pályáztam és kaptam meg a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézetben 1999 novemberében.

2005 májusában belgyógyászatból szakvizsgát tettem, ezt követően gasztroenterológiai szakirányra jelentkeztem.

2005 januárjától kórházunk vezető auditorává neveztek ki, ezt megelőzően belső auditori képzésben vettem részt.

2007 novemberében gasztroenterológiai szakvizsgát tettem.

Jelenleg immár több mint 19 éve dolgozom a debreceni Kenézy Kórház Gasztroenterológiai Laborjában és Osztályán.


Magánrendelésem weboldala és elérhetősége: Endomedix Debrecen Gasztroenterológia Központ

Legutóbbi válaszai

Hepatitis oltás

A hepatitis B vírus vérrel-testváladákkal terjed sérült nyálkahártyán keresztül vagy tűszúrással. Így ez a betegség, bár világszerte igen elterjedt, főként a kockázati csoportba tartozókra jelent veszélyt (iv. kábítószerhasználók, gyakori, védekezés nélküli szexualis kapcsolatot létesítők). A hepatitis A vírus könnyebben elkapható, ez széklettel szenyezett étel-ital illetve kéz útján terjedhet. Utóbbi elterjedése a higiénés fegyelemmel erősen összefügg. Sürgető jelleg nincs az oltásokban, a B vírus ellenit a betegség krónikus volta miatt érdemes beadatni, az A vírus ellenit akkor, ha jelentős kockázatot hordozó területre utazik vagy a közvetlen környezetben megjelenik a fertőzés. Létezik olyan vakcina is, mely mind a 2 betegség megelőzésére alkalmas.

Sárga nyálka széklet, érdemes tovább vizsgálni?

A nyák időnként, de egyéb kísérőtünet nélküli megjelenése nem aggasztó (fokozott nyálkahártya újraképződés jele lehet). A székrekedés megszüntetésére érdemes sok folyadékot inni, a rostbevitelt fokozatosan emelni, mozogni rendszeresen, intenzíven. Hölgyek esetéban, egyéb kockázati tényező (családi terheltség) hiányában 55 éves kor fölött érdemes szűrő jellegű vastagbéltükrözést végeztetni.

Mit takar nagymamám Hasi ct és mellkas röntgen lelete?

Az aggasztó felvetés a máj VI-os szegmentumában látott két 10mm-es kerekded képlet, mely akár rosszindulatú folyamat májbeli megjelenése (áttét) lehet. A többi májban, vesében leírt képlet miatt nem kell aggódni, de e miatt mindenképp további vizsgálatok (teljes kivizsgálás) szükséges. A mellkas röntgen rendben.

Köldöktől jobbra fájdalom

A jelentősebb rostfogyasztás okozhat hasi panaszt, azonban a megoldás nem feltétlenül a rostbevitel kerülése, mivel ez az ételösszetevő nagyon fontos a normál bélflóra fenntartásában, a vastagbélműködés rendezésében. Szerint a Normix még nem szükséges, bő folyadékbevitel és rendszeres intenzív testmozgás mellett érdemes a napi rutinszerű rostfogyasztást fokozatosan emelni. A lelki tényezők a panasz megélését fokozhatják.

Focal nodular hyperplasia?

Az FNH a követésen kívül tényleg nem igényel mást, a lépben látott (és időnként nem látott) eltérés úgyszintén. Az epekövességgel viszont érdemes foglalkozni (ha apró kövek, meg lehet próbálni feloldani, ha viszont nagyobbak, akkor műtét szükséges).