• Dr. Plósz János

        belgyógyász, gasztroenterológus

        4048

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        belgyógyász, gasztroenterológus

        Bemutatkozás:


        Nevem Dr. Plósz János, 1975.03.21-én születtem Sárospatakon.



        Gimnáziumi tanulmányaimat a Sárospataki Református Kollégiumban végeztem.



        1993-ban felvételt nyertem a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karára. Egyetemi éveim alatt jeles és kitűnő féléveket zártam.



        1999.09.22-én általános orvosdoktori diplomát szereztem summa cum laude minősítéssel. Gimnáziumi éveim alatt latin és német nyelvet tanultam, 1999-ben B típusú angol középfokú nyelvvizsgát tettem.



        Egyetemi tanulmányaim során érdeklődésemet és vonzalmamat elsősorban a belgyógyászat és egyes szakterületei keltették fel, ezért belgyógyász rezidensi állást pályáztam és kaptam meg a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézetben 1999 novemberében.



        2005 májusában belgyógyászatból szakvizsgát tettem, ezt követően gasztroenterológiai szakirányra jelentkeztem.



        2005 januárjától kórházunk vezető auditorává neveztek ki, ezt megelőzően belső auditori képzésben vettem részt.



        2007 novemberében gasztroenterológiai szakvizsgát tettem.



        Jelenleg immár több mint 19 éve dolgozom a debreceni Kenézy Kórház Gasztroenterológiai Laborjában és Osztályán.






        Magánrendelésem weboldala és elérhetősége: Endomedix Debrecen Gasztroenterológia Központ

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Plósz János legutóbbi válaszai
        Érdemes megpróbálnia a Laxa-Clean nevű mini-beöntést, ez segíthet a problémában (ezen kívül az igen bőséges folyadékbevitel és az intenzív testmiozgás alkalmas a megelőzésre).
        A sárgás széklet nem kórós. A hasi fájdalmat a székrekedés okozhatja és a Drotaverin, bár a görcsöt enyhíti, de bélmotilitást leállítja, így tovább fokozhatja a panaszt. Javaslom, igyon sokat, fokozatosan emelje a rostbevitelt és mozogjon rendszeresen, intenzíven. Átmenetileg enyhe hashajtó is segíthet (pl. pár tasak Moxalole por).
        A napi 1x hígabb székürítés még nyugodtan betudható a stressznek, a fokozott feszültségnek, irritabilitásnak. Ha sikerül a stresszt megfelelően feldolgozni (testmozgás, jóga, relaxatio), valószínűleh ez is rendeződik majd.
        Kevésbé valószínűnek tartanám a reflux lehetőségét a leírása alapján (miért pont a fogorvos után kezdődött? abszolút nem típusos panasz). Ha nyelőcsövön kívüli refluxnak tartjuk mégis, akkor 3 hónapos, dupla dózisú savcsökkentő terápia javasolt.
        A laboreltérések sokkal inkább enyhe, májat érintő toxicitásra utalnak (a festében lévő oldószer is lehet ilyen, de bármilyen vegyszer, gyógyszer is). At alkohol inkább a GOT-értéket emeli meg, kevésbé a GPT-t. Az, hogy a májban van-e valamilyen fokális eltérés, hasi ultrahang illetve még részletesebben, MR vizsgálat tudja megmondani.
        Tényleg az IBS illetve dysbacteriosis a leginkább valószínű diagnózis. Azonban érdemes lehet vékonybél bakterialis kontamináció irányába laktulózzal H2 kilégzési tesztet végezni. HA ez is negatív, akkor további probiotikus próbálkozás valamint Duspatalin vagy Meteospasymal panaszvezérelt használata, a gyakori, rendszeres kis étkezések tartása és a rendszeres intenzív testmozgás (stressz megfelelő feldolgozása) segíthet.
        Érdemes megpróbálkozni emésztőenzim-pótlással (3x25000E Pangrol vagy Kreon), esetleg epe- illetve gyomorpanaszok esetén Iberogast csepp használatával. Az Itopride dózisa 3x50mg naponta (az 1x50mg-tól szerintem hatás nem várható).
        Az a tény, hogy a gyógyszer hatékony, azt igazolja, hogy a panaszokat valóban a savas reflux okozza. Sajnos ez esetben a savgátló kezelés tüneti terápiának minősül, a reflux jelentősen nem változik, csak a visszaáramló gyomornedv nem savas, így nem marja a nyelőcsövet. Rekeszsérv esetén már ennek műtéti helyreállítása is sokat segíthet a reflux megakadályozásában. A döntés az Ön kezében van, ha gyógyszer mellett panaszmentes, és ezt elfogadja kompromisszumként, a műtét semmiképp nem "kötelező" megoldás. Diétában a szénsavas italok kerülése, a gyakori, kis étkezések, ágyban fejvég megemelése valamint a hasüri nyomás csökkentése (fogyás) javasolható. Szóval ha jól érzi magát, várhat a műtét időpontja (bár a rekeszsérv mérete fokozódhat, előbb-utóbb érdemes lehet barátkozni az operatív megoldással).
        A gyógyszeres terápia bővíthető, sőt, ha klinikailag aktív a betegség, szükséges is további szerek alkalmazása (ennek kiválasztásában jelentős szerepe van a betegség által érintett bélszakasznak). Étrend tekintetében jelentős megszorításokat nem szoktam javasolni (olyat nem tudok mondani, ami meggyógyítaná), de a csípős-fűszeres ételek általában rontják a tüneteket.
        Az hogy nincs széklet a vizsgálat illetve pár napos éhezést követően, az természetes. A bordaív alatti nyomásérzést általában a vastagbélben képződő fokozott gázmennyiség (illetve ennek megakadása a kanyarokban) okozhatja. Érdemes enni gyakran, rendszeresen, egyszerre keveset, mozogni rendszeresen, intenzíven, illetve probiotikumot használni legalább 1 hónapig.
        A széklet bűzüssége az étkezéstől, az emésztéstől és a bélflóra milyenségétől függhet. Ha a fokozott rostbevitel (utimagfűhéj) mellett a panaszok megszűntek, akkor ebbe az irányban érdemes tovább próbálkozni: emelni a napi folyadék- és rostbevitelt, mozogni rendszeresen, intenzíven (hetente 3x1 óra) valamint emésztőenzim-pótlást és probiotikumot is érdemes kipróbálni.
        Véleményem szerint sem jelentős a panaszok tekintetében a leírt anatómiai variáció (az ultrahang azért más képet lát, nem meglepő, hogy azon nem íródott le az eltérés). Változtatni nem igazán lehet és nem is kell rajta. Érdemes gyakori, rendszeres, kis étkezéseket tartani és naponta legalább 2x kellő mennyiségű zsíradékot bevinni, hogy az epehólyag kellően összehúzódjon, kiürüljön.
        A panaszt a stressz okozta gyomorhurut válthatja ki. Érdemes lenne a stresszt megfelelően feldolgozni (jóga, sport, relaxatio), enni gyakran, rendszeresen, egyszerre keveset, valamint panaszvezérelten megpróbálható bevonószerek használata (Gaviscon, Venter)
        Lehet szólóban aranyeresség, de a széklet minőségének váltakozása illetve a szorulás mellett jelentkező folyékony széklet riasztó tünet lehet, egy rectoscopos (végbél) vizsgálat mindenképp javasolt. Addig a Reparon mellé érdemes Venotec vagy Detralex tablettát szedni, valamint az étrendben a rostbevitelt fokozatosan emelni.
        A 202-es lipáz-érték nem vészes, de maga a maldigestio illetve a hasnyálmirigy-elégtelenség további vizsgálatokat indokolna (miért is alakult ki? autoimmun pancreatitis?). De ahohy kezdtem is, normális amylase mellett az enyhén emelkedett lipáz érték aggodalomra nem ad okot. Miért nem használja a magasabb enzimtartalmú (25E) készítményeket?