• Dr. Plósz János

        belgyógyász, gasztroenterológus

        4429

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        belgyógyász, gasztroenterológus

        Bemutatkozás:


        Nevem Dr. Plósz János, 1975.03.21-én születtem Sárospatakon.



        Gimnáziumi tanulmányaimat a Sárospataki Református Kollégiumban végeztem.



        1993-ban felvételt nyertem a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karára. Egyetemi éveim alatt jeles és kitűnő féléveket zártam.



        1999.09.22-én általános orvosdoktori diplomát szereztem summa cum laude minősítéssel. Gimnáziumi éveim alatt latin és német nyelvet tanultam, 1999-ben B típusú angol középfokú nyelvvizsgát tettem.



        Egyetemi tanulmányaim során érdeklődésemet és vonzalmamat elsősorban a belgyógyászat és egyes szakterületei keltették fel, ezért belgyógyász rezidensi állást pályáztam és kaptam meg a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézetben 1999 novemberében.



        2005 májusában belgyógyászatból szakvizsgát tettem, ezt követően gasztroenterológiai szakirányra jelentkeztem.



        2005 januárjától kórházunk vezető auditorává neveztek ki, ezt megelőzően belső auditori képzésben vettem részt.



        2007 novemberében gasztroenterológiai szakvizsgát tettem.



        Jelenleg immár több mint 19 éve dolgozom a debreceni Kenézy Kórház Gasztroenterológiai Laborjában és Osztályán.






        Magánrendelésem weboldala és elérhetősége: Endomedix Debrecen Gasztroenterológia Központ

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Plósz János legutóbbi válaszai
        Az antibiotikumok különböző kombinációjával lehet a helicobactertől megszabadulni (antibiotikum nélkül véleményem szerint nem megy). A bizmut tartalmú szerek (Ulcamed) nem antibiotikum jellegűek, de a H. pylori mennyiséget képesek csökkenteni (eradikációban az antibiotikum mellé is szoktuk ajánlani).
        A csomó az inkább belső aranyerességre utaló tünet. A Rectogesic kenőcs használatát mindenképp érdemes megpróbálni tartósan (ez enyhíti a záróizom görcsét, szünteti a túlzott feszességet,így akadályozva a berepedés újbóli kialakulását). A székeléskori erőlködést mindeképp érdemes kerülni, ilyenkor az erőlködés előtt már Laxa-Clean mini-chlymát vagy glycerines kúpot használni. Az életmódi tanácsok a rendeződés után segítenek abban, hogy ne térjen vissza a betegség.
        Amit érdemes megnézni, hogy nincs-e hisztamin-intoleranciája (ez a hasi panaszokat és a fejfájást magyarázhatná) illetve még felmerül bennem a Whipple-kór lehetősége (ez egy igen ritka, beleket érintő fertőző betegség, gyomortükrözés során vett vékonybél biopsziás mintából igazolható).
        Első körben, nem kell megijednie, a tünetek nem riasztóak. Emellett a tükrözéstől sem kell tartani, ezt is lehet teljesen elfogadhatóan végezni (bódításban-altatásban). A panaszok hátterében első körben irritabilis bél szindrómát gondolnék, de ehhez még érdemes kizárni laktóz-intoleranciát, lisztérzékenységet. Irritábilis bél szindrómában a bél kóros motilitása, a bélflóra megváltozása illetve a bél beidegzésének kóros volta okozza a panaszokat. Javulás főként az életmódi változtatásoktól várható: gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések tartása, pre- és probiotikum legalább 1 hónapos, akár kombinált használata, rendszeres testmozgás, a stresz megfelelő feldolgozása. Gyógyszeresen Meteospasmyl, Duspatalin vagy Otilonium panaszvezérelt szedése segíthet.
        Ige, okozhatják a gyógyszerek (főképp ha még egy Ulcamed nevű szert is kapott hozzá). További vizsgálat nem szükséges, érdemes legalább 1 hónapig probiotikumot használni (akár több különböző készítményt megpróbálni).
        Először is, Ön tényleg mindent jól csinál. Sajnos a fissura ani, ha krónikussá válik, nem igazán úszható meg sebészeti beavatkozás nélkül. A probléma az, hogy a berepedés okozta fájdalom görcsöt okoz a záróizomban, így az nehezebben tágul, de sokkal könnyebben reped be, a folyamatos feszülés záróizomzat "túlzott megerősödését" okozza. És innetől kezdve hiába sikerül kikapcsolni a kezdeti kiváltó okot, a legjobb életmód mellett sem gyógyul a betegség. Ilyen esetben a krónikussá vált fissurát sebészileg kell kimetszeni (ilyenkor óvatosan a záróizom egy része is bemetszésre kerül, a túlzott feszülés miatt), ezt követően várható gyógyulás. Addig is Rectogesic kenőcs használata segíthet a panasz mérséklésében.
        Mindenképp tervezetten érdemes a műtétet elvégezni (sokkal kisebb a szövődmények esélye). Laparoscoposan működik a műtét gyulladás esetén is, de a műtét során észlelt viszonyok miatt időnként szükséges menet közben műtéti típust váltani. Ha a panaszok nem fokozódnak, nem javaslom a műtét "túlzott" sürgetését. A további romlás megelőzésére epekímélő diéta tartása jön szóba (panasz esetén pedig görcsoldók: Buscopan Forte, NoSpa).
        Szerintem nincs szükség más vizsgálatra, a többféle antibiotikum miatt jelentősen megváltozott bélflórát érdemes rendezni. Erre probiotikum tartós (akár kombinált:Enterol+vmi más) használata alkalmas. Természetesebb utat a kaukázusi kefír és prebiotikus hatású ételösszetevők fogyasztása jelenthet.
        A tünetek alapján nem gondolnék súlyosabb betegségre. A szűztea-kapszula bélfal ingerlő hatású és a bélflórát is megváltoztatja, így a szedés befejezését követően is maradhatnak vissza tünetek. Érdemes lenne legalább 1 hónapig probiotikumot használni, enni gyakran, rendszeresen, lassan, nyugodtan. Gyógyszeresen Meteospasmyl, Duspatalin vagy Otilonium tabl. panaszvezérelt használata segíthet. Ha ennek ellenére sem szűnnek meg a panaszok, akkor szükséges tovább vizsgálódni.
        A gombócérzés általában pszichoszomatikus tünet (nem találunk mögötte szervi eltérést). Reflux is okozhat gombócérzést, akkor ez nyelőcsövön kívüli reflux-manifesztációnak tartható és legalább 3 hónapos, dupla dózisú PPI kezelés indokolt. Ezt a Quamatel nem válthatja ki (nem tudja elérni azt a hatáserősséget). 1-2 cm-es rekeszsérv nem jelentős méretű, de a reflux kialakulását elősegítheti. Van lehetőség alacsonyabb dózissal kezdeni a terápiát és nem kielégítő hatás esetén emelni a dózist, de nem ez a javasolt terápiás terv.
        Az achalasia elakadás-érzéssel, gyomorszáj-táji fájdalommal jár, majd a folyamat előrehaladásakor nyelőcsőtágulat, étel-regurgitáció alakul ki. A panaszok hátterében állhat más típusú nyelőcső motilitászavar is (ezek okozhatnak nyelési fájdalmat, nyelészavart), diagnosztizálásukhoz valóban a manometria a megfelelő módszer. Addig is egy egyszerű nyeletéses röntgen is tud legalább irányt mutatni. Ha reflux, illetve lassult gyomorürülés a probléma, az Itopride segíthet, ha nyelőcső-motilitászavar, akkor, nem biztos (vannak olyan verziók, ahol a túlzott, de nem megfelelően koordinált összahúzódás a probléma, un. nyelőcső-görcs).
        Azért nem tudják kiadni, mert nem tudjuk igazolni, hogy konkrétan mikortól áll fenn a laktóz intolerancia. Veleszületett laktóz-intolerancia létezik, de az igen ritka (lehetetlenné teszi az anyatejes de akár a tejszármazékokkal való táplálást). A genetikai teszt pozitivitása nem azt jelenti, hogy születése óta intoleráns, hanem azt, hogy az életkor előrehaladtával valamikor ki fog alakulni az eltérés.
        Leírása alapján úgy tűnik, hogy a savcsökkentőknek valami hatása mégiscsak van. Érdemes lehet 3 hónapig 2x40mg esomeprasolt-t szedni az Itopride mellett, enni gyakran, rendszeresen, egyszerre keveset, lassan, nyugodtan. A Quamatel-ből nincs olyan dózis, ami elérné a PPI-k hatáserősségét. Érdemes lehet lisztérzékenység irányába is vizsgálódni. Étvágy javítására Béres csepp vagy Iberogast javasolható.
        Miért szedi a salazopyrin-t? Mert a tünetek leginkább gyulladásos bélbetegségre utalnak (colitis ulcerosa). A rosszindulatú folyamat lehetősége csak endoscopos vizsgálattal zárható ki, így ennek elvégzése mindenképp szükséges (ráadásul korrekt diagnózishoz is ezze l juthatunk).
        Nem elképzelhetetlen, de nem is valószínű a parazitafertőzés fennállása. Ha ez lenne, általában a vérképben jól észlelhető eltérést okoz (eosinophil granulocyták számának megemelkedése) illetve a fertőzés akut tünetekkel jár (láz, hasmenés, sárgaság). A parazita a széklettel ürül, szóval ha kiakarjuk zárni jelenlétét, székletvizsgálatot érdéemes kérni parazita irányába (3 mintát szoktunk küldeni).
      • Hirdetések
      • Kiemelt témák
      • Hirdetés