Dr. Plósz János

Dr. Plósz János

belgyógyász, gasztroenterológus
Bemutatkozás:

Nevem Dr. Plósz János, 1975.03.21-én születtem Sárospatakon.

Gimnáziumi tanulmányaimat a Sárospataki Református Kollégiumban végeztem.

1993-ban felvételt nyertem a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karára. Egyetemi éveim alatt jeles és kitűnő féléveket zártam.

1999.09.22-én általános orvosdoktori diplomát szereztem summa cum laude minősítéssel. Gimnáziumi éveim alatt latin és német nyelvet tanultam, 1999-ben B típusú angol középfokú nyelvvizsgát tettem.

Egyetemi tanulmányaim során érdeklődésemet és vonzalmamat elsősorban a belgyógyászat és egyes szakterületei keltették fel, ezért belgyógyász rezidensi állást pályáztam és kaptam meg a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézetben 1999 novemberében.

2005 májusában belgyógyászatból szakvizsgát tettem, ezt követően gasztroenterológiai szakirányra jelentkeztem.

2005 januárjától kórházunk vezető auditorává neveztek ki, ezt megelőzően belső auditori képzésben vettem részt.

2007 novemberében gasztroenterológiai szakvizsgát tettem.

Jelenleg immár több mint 19 éve dolgozom a debreceni Kenézy Kórház Gasztroenterológiai Laborjában és Osztályán.

Fő tevékenységi köröm a felső és alsó gyomor-bél traktus endoscopos vizsgálata, gyulladásos bélbetegségben, hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedők kezelése, gondozása.

Magánrendelésem weboldala és elérhetősége: Endomedix Debrecen Gasztroenterológia Központ

Legutóbbi válaszai

Colitis ulcerosa fellángolás kivizsgálása

Colitis ulcerosa esetén 8 év fennállás után 2 évente érdemes szűrő jellegű colonoscopiát végeztetni (ha 4 éve volt, most a panasz miatt szintén). A tünetek nekem nem colitises aktivitásnak tűnnek (erre inkább a hasmenés, véres-nyákos széklet a jellemző), sigmoiditis illetve a belső aranyeres csomók is okozhatnak vérzést (nyilván az Eliquis...

Nyelőcső és hát fájdalom

A panaszt okozhatja nyelőcső motilitás-zavar, de akár reflux betgség is (a negatív endoscopos kép ellenére). Érdemes lenne e nyelőcső-manometriás vizsgálatot elvégeztetni, addig is tartósan PPI típusú savcsökkentő terápiát használni (akár dupla dózisban 2x40mg pantoprazole) illetve bevonószereket (Sucrat gél vagy Gaviscon oldat)

Nyelőcsőgörcs vagy Hiperszenzitivitás?Botox Injekció

Mindenképp komplettálni kellene a kivizsgálást és a manometriás vizsgálat gaszteroent. centrumokban elérhető, ugyanitt tudják tájékoztatni a lehetséges terápiáról is. A Botox hatásos, de csak átmeneti javulást okoz. A nifedipine mellett nitrát étkezés előtt használatát érdemes lehet megpróbálni.

Dulcosoft tartós használata

A Dulcosoft (és az egyéb PEG oldatok) használhatók tartósan is, nem okoznak hozzászokást, sem mellékhatást. Esetleg érdemes lehet egy Prucalopride nevű készítményt kipróbálni, ez fokozza a bél saját motilitását.

Hasi panaszok szülés után

A végbélvérzés, a fogyás illetve az erős hasi fájdalom riasztó tünet, mindenképp további kivizsgálást indokol, véleményem szerint egy teljes gasztroenterológiai kivizsgálás indokolt. A fekete pöttyök tekintetében valamilyen ételmaradékra gondolnék, a laboreltérések nem vészesek.