• Dr. Plósz János

    belgyógyász, gasztroenterológus

    4107

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    belgyógyász, gasztroenterológus

    Bemutatkozás:


    Nevem Dr. Plósz János, 1975.03.21-én születtem Sárospatakon.    Gimnáziumi tanulmányaimat a Sárospataki Református Kollégiumban végeztem.    1993-ban felvételt nyertem a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karára. Egyetemi éveim alatt jeles és kitűnő féléveket zártam.    1999.09.22-én általános orvosdoktori diplomát szereztem summa cum laude minősítéssel. Gimnáziumi éveim alatt latin és német nyelvet tanultam, 1999-ben B típusú angol középfokú nyelvvizsgát tettem.    Egyetemi tanulmányaim során érdeklődésemet és vonzalmamat elsősorban a belgyógyászat és egyes szakterületei keltették fel, ezért belgyógyász rezidensi állást pályáztam és kaptam meg a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézetben 1999 novemberében.    2005 májusában belgyógyászatból szakvizsgát tettem, ezt követően gasztroenterológiai szakirányra jelentkeztem.    2005 januárjától kórházunk vezető auditorává neveztek ki, ezt megelőzően belső auditori képzésben vettem részt.    2007 novemberében gasztroenterológiai szakvizsgát tettem.    Jelenleg immár több mint 19 éve dolgozom a debreceni Kenézy Kórház Gasztroenterológiai Laborjában és Osztályán.    Fő tevékenységi köröm a felső és alsó gyomor-bél traktus endoscopos vizsgálata, gyulladásos bélbetegségben, hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedők kezelése, gondozása.    Magánrendelésem weboldala és elérhetősége: Endomedix Debrecen Gasztroenterológia Központ

    Szeretnék kérdezni tőle
   • Dr. Plósz János legutóbbi válaszai
    Még egy hasi CT vizsgálat jöhet szóba (a hasnyálmirigy pontosabb megítélésére). A panaszt okozhatja egy lezajlott gyomor-bélhurut (a laboreltérések nagyon minimálisak) és az ezt követő bélflóra megváltozás. Érdemes tartósabban probiotikumot használni, esdetleg átmenetileg emésztőenzimet pótolni.
    Ha a laktulóz kilégzési teszt pozitív, akkor vékonybél bakteriális kontamináció igazolható, ez okozhat felszívódási zavart és haspuffadást is. A Normix mellett más antibiotikum is szóba jön a betegség kezelésére, ezekkel érdemes megpróbálkozni.
    Az epehólyag-eltávolítás után gyakran előfordul hasmenéses állapot, de akár irritábilis bél szindróma is lehet a panaszok hátterében. Endometriosis szintén okzhat hasi fájdalmat. Epés panasz lehet a jobb bordaív fájdalom hátterében, de labor- illetve ultrahangos eltérés hiányában ez kevéssé valószínű. Érdemes gyakran, rendszeresen, lassan, nyugodtan egyszerre keveset enni, az étel kevés zsiradékot tartalmazzon (a folyamatosan bélbe jutó epesavak elhasználására), probiotikumot használni legalább 1 hónapig. Gyógyszeresen Meteospasmyl vagy Duspatalin tabl. szedése segíthet.
    A visszatérő jobb alhasi fájdalom lehet gyulladásos bélbetegség jele, de akár enyhe vakbél-gyulladás(izgalom) is. Ha a panaszok visszatérőek és huzamosabb ideje fennállnak, érdemes lehet egy vastagbél-vizsgálatot végeztetni vagy esetleg ehy hasi MR-t (vékonybél-vastagbél találkozásnál gyulladás?).
    Panaszát legnagyobb valószínűséggel gyomor-bélhurut, illetv az ezzel járó bélflóra-károsodás okozhatja. Érdemes széklettenyésztést végeztetni, könnyű-vegyes diétát tartani, másik típusú probiotikumot kipróbálni.
    A haspuffadást okozhatja a többszörös antibiotikum kezelés okozta bélflóra károsodás. A böfögés azért inkább fokozott levegőnyelés jele, emiatt érdemes tudatosan figyelni ennek a kerülésére (lassú evés-ivás-beszéd, üres nyelések kerülése). A ciklusos fájdalom oka lehet kismedencei gyulladás, endometriosis is. Az éles, végbéltáji fájdalmat okozhatja a gátizomzat görcsös összehúzódása, ezen calciumpótlás segíthet.
    Az IBS-ben a fogyás abszolút nem illik bele. Felszívódási zavar, emésztési zavar előfordulhat, ezen a kórképek hasmenéssel, fogyással járnak. Érdemes lehet lisztérzékenységet, széklet-elasztázt vizsgálni, emésztőenzim-pótlást kezdeni.
    A borsmenta olaj IBS-ben jó lehet. A laktulózzal végzett H2 kilégzési test kontaminált vékonybél szindrómát igazolt, ennek a javulása antibiotikum kezeléstől várható (az antibiotikumot követően érdemes probiotikumot használni).
    Először is, örülök, hogy jobban van. Az antibiotikum, majd probiotikum hatásosság utalhat vékonybél bakteriális kontaminációra (SIBO) vagy nem megfelelő bélflóra jelenlétére (dysbacteriosis).
    Bár nem vagyok radiológus, de a mellékelt képen inkább a lép okozta rekeszizom-felpuposodás látható szerintem. Rekeszsérv esetén a gyomor felső része kerül a rekeszizom fölé a mellkasba, és ott ábrázolódik, mint légtartalmú terület.
    A látott eltérés egy vaktasak (diverticulum) lehet, mely nem rosszindulatú, de a hasi görcsöket magyarázhatja, ha epeürülést akadályozza. Ezt laborleletek illetve a hasi CT vagy epeuti scintigraphia megerősítheti (megoldása epeuti endoscopos beavatkozás lehet).
    Májbetegség esetén érdemes minden gyógyszert, vegyszert, toxint kerülni. Ha szükséges a fájdalomcsillapítás, a non-steroid fájdalomcsillapítók (Algoflex, Advil, stb.) valamint az Algopyrin használható. A paracetamol-szűrmezékokat mindenképp érdemes kerülni.
    Érdemes lehet Rectogesic kenőcsöt használni, ami oldja a záróizom görcsét és elősegíti a gyógyulást. Ez használható a kúppal párhuzamosan is.
    A jelzett CEA emelkedés oka lehet a dohányzás. Az alhasi fájdalmat magyarázhatja a diverticulosis (alhasi és jobb oldali fájdalmat is okozhat), de számos más oka is lehet. A panaszok alapján aggasztó-sürgető, rosszindulatú folyamatra utaló jel nincs, de kizárni teljes biztonsággal a colonoscopiával lehet.
    Nem egészen értem, mi alapján született a diagnózis. Autoimmun hasnyálmirigy-gyulladásban emelkedett IgG (specifikusan IgG4), illetve gyakran rosszindulatú folyamatot utánzó kép (a hasnyálmirigy kiszélesedése, elzáródásos sárgaság) jellemző. Leírása alapján az ön esetében ezek közül nem igazán áll fenn egyik sem.