• Dr. Plósz János

        belgyógyász, gasztroenterológus

        4463

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        belgyógyász, gasztroenterológus

        Bemutatkozás:


        Nevem Dr. Plósz János, 1975.03.21-én születtem Sárospatakon.



        Gimnáziumi tanulmányaimat a Sárospataki Református Kollégiumban végeztem.



        1993-ban felvételt nyertem a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karára. Egyetemi éveim alatt jeles és kitűnő féléveket zártam.



        1999.09.22-én általános orvosdoktori diplomát szereztem summa cum laude minősítéssel. Gimnáziumi éveim alatt latin és német nyelvet tanultam, 1999-ben B típusú angol középfokú nyelvvizsgát tettem.



        Egyetemi tanulmányaim során érdeklődésemet és vonzalmamat elsősorban a belgyógyászat és egyes szakterületei keltették fel, ezért belgyógyász rezidensi állást pályáztam és kaptam meg a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézetben 1999 novemberében.



        2005 májusában belgyógyászatból szakvizsgát tettem, ezt követően gasztroenterológiai szakirányra jelentkeztem.



        2005 januárjától kórházunk vezető auditorává neveztek ki, ezt megelőzően belső auditori képzésben vettem részt.



        2007 novemberében gasztroenterológiai szakvizsgát tettem.



        Jelenleg immár több mint 19 éve dolgozom a debreceni Kenézy Kórház Gasztroenterológiai Laborjában és Osztályán.






        Magánrendelésem weboldala és elérhetősége: Endomedix Debrecen Gasztroenterológia Központ

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Plósz János legutóbbi válaszai
        Ilyen jellegű panasz nem szerepel a reflux tünettanában. Inkább hormonális eltérésre gondolnék.
        A sárgás széklet normális, amitt nem kell aggódnia. A lehajláskor jelentkező regurgitáció relfux jele, emiatt mindenképp érdemes tartósabb gyógyszeres terápiát használni (savcsökkentő, motilitást serkentő szerek) valamint gyomortükrözést végeztetni. A migrén miatt ideggyógyászati kivizsgálás és fájdalomcsillapító terápia beállítása indokolt (a fejfájáshoz társulhat a szédülés).
        Gasztroenterológiai szakrendelés felkeresése lenne a cél, a bennem felmerülő diagnózisok: gyomorürülési zavar, elégtelen hasnyálmirigy-emésztőenzim termelés, felszívódási zavar.
        A Motilium tartósan nem használható a mellkhatások jelentkezése miatt (az Itopride hatásmaximum pedig a harmadik hátre várható). A Venter helyett inkább Gaviscon rágótablettát vagy oldatot javasolnék.
        Érdemes lehet egy virtualis colonoscopos vizsgálatot végeztetni (speciális CT vizsgálat). Ezzel a vastagbél felsőbb szakaszának nyálkahártyája is vizsgálható, valamint ábrázolódik a vastagbél lefutása. Bennem felmerül, hogy megtöretések, rögzítettségek okozzák a székrekedést illetve a hasi görcsöket is. Ha ez így van, akkor műtéti úton az összenövések oldhatóak illetve súlyos diverticulosissal bíró bélszakasz eltávolítható.
        A PPI hatás 2-3 nap alatt megszűnik, a szerek okozta másodlagos hatásoknak is meg kell szűnnie pár hét alatt. Véleményem szerint a panaszokat valami egyéb betegség okozza, nem a PPI-szerek elnyújtott mellékhatása.
        Akkor a Quamatelt hagyjuk. A bevonószerek nem csökkentik a savtermelést (Gaviscon, Talcid), a prokinetikumok pedig kifejezetten jók volumen-reflux illetve gyomormotilitási probléma esetén.
        Az éhezés nem segít a gyomr regenerálódásában, sőt összességében rontja a gyomor-bélrendszer funkcióját. Javaslom, egyen gyakran, rendszeresen, egyszerre kis adagokat, próbáljon meg bevonószereket használni panaszvezérelten (Talcid, Gaviscon) valamint estére Quamatel-t, ez csak mérsékli a savtermelést, de nem szünteti meg. Ha a rettegés nem szűnik mmeg, akkor pszichiatriai segítségre lehet szükség.
        A panaszok enyhülése arra utal, hogy legalábbis részben reflux állt mögöttük. Emiatt a jelenlegi savcsökkentő terápiát érdemes legalább 3 hónapig használni (majd ezt követően fokozatosan csökkenteni a dózist, amíg lehet). Az étkezést követő puffadás, gyomorfájdalom lehet meglassult gyomorürülés következménye, erre megpróbálható prokinetikus hatású szer használata (Itopride), mely a reflusot i kedvezően tudja befolyásolni. Ha nem vészes a vashiány, a Maltofer helyett megpróbálható természetes vaspótlás is (pl. Floradix Krauterblut ), ennek kevésbé valószínű, hogy mellékhatása lenne (mert a vastabletták gyakran okoznak gyomor-bélrendszeri panaszt).
        A panaszt valóban a lenyelt levegő okozhatja. Evés-iv-sbeszéd során mindenki nyel valamennyi levegőt, melynek mértéke bizonyos élethelyzetekben felfokozódhat, panaszokat okozva. Javaslom, egyen-igyon-beszéljen lassan, nyugodtan, kerülje az un. "üres" nyeléseke. Ha ennek hatására sem mérséklődik-szűnik meg a panasz, akkor érdemes gastroent. szakrendelést felkeresni (a Kreon-Mezym azonnal hatású, az elfogyasztott étel teljesebb emésztését teszi lehetővé).
        Általánosságban az mondható, hogy a hajlam igen, valamint jódban szegény területnek minősülünk, így a gyakori jódhiány a pajzsmirigy-betegségek magasabb előfordulásával jár.
        Természetesen, a PPI-szerek hatása pár napon belül megszűnik, a gyomorürülés, gyomormotilitás is rendeződik.
        A savcsökkentők hatása pár nap alatt megszűnik, de az Itopride maximális hatásához 3 hét szedés is szükséges lehet. A gyógyszeres terápia mellett fontos a gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések tartása.
        A refluxos eredetet (legalábbis a garat-szájtünetek tekintetében) a PPI kezelés mellett kevéssé valószínű (legalábbis javulnia kellett volna). Ráadásul a savgátlók lassítják a gyomorürülést, így még akár fokozhatják is a panaszokat. Szóval a dóziscsökkentés szerintem is jó ötlet. A Normixot, diagnózis hiányában nem erőltetném. Amit viszont érdemes lehet: kombinált pre- és probiotikum tartós használata (akár több hónapig), életmódban a gyakori, rendszeres, kis étkezések tartása, rendszeres intenzív testmozgás (a bélmotilitás rendezésére).
        A kép nem jött át, de nem probláma. Az állapot lehet a maradvány emésztési zavar, sérült bélflóra tünete, érdemes esetleh más probiotikumot (akár kombináltan, pl. Enterol+Bonolact Regeneral) kipróbálni.
      • Hirdetések
      • Kiemelt témák
      • Hirdetés