• Dr. Plósz János

        belgyógyász, gasztroenterológus

        4216

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        belgyógyász, gasztroenterológus

        Bemutatkozás:


        Nevem Dr. Plósz János, 1975.03.21-én születtem Sárospatakon.



        Gimnáziumi tanulmányaimat a Sárospataki Református Kollégiumban végeztem.



        1993-ban felvételt nyertem a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karára. Egyetemi éveim alatt jeles és kitűnő féléveket zártam.



        1999.09.22-én általános orvosdoktori diplomát szereztem summa cum laude minősítéssel. Gimnáziumi éveim alatt latin és német nyelvet tanultam, 1999-ben B típusú angol középfokú nyelvvizsgát tettem.



        Egyetemi tanulmányaim során érdeklődésemet és vonzalmamat elsősorban a belgyógyászat és egyes szakterületei keltették fel, ezért belgyógyász rezidensi állást pályáztam és kaptam meg a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézetben 1999 novemberében.



        2005 májusában belgyógyászatból szakvizsgát tettem, ezt követően gasztroenterológiai szakirányra jelentkeztem.



        2005 januárjától kórházunk vezető auditorává neveztek ki, ezt megelőzően belső auditori képzésben vettem részt.



        2007 novemberében gasztroenterológiai szakvizsgát tettem.



        Jelenleg immár több mint 19 éve dolgozom a debreceni Kenézy Kórház Gasztroenterológiai Laborjában és Osztályán.






        Magánrendelésem weboldala és elérhetősége: Endomedix Debrecen Gasztroenterológia Központ

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Plósz János legutóbbi válaszai
        A panasz lehet kezdődő vakbélgyulladás jele, szóval érdemes sürgősségi ambulanciát felkeresni, labort, hasi ultrahangot végeztetni, valamint a hasat sebésznek megmutatni.
        A lelet alapján laktóz intoleranciája nincs. Ettől függetlenül tejfehérje-allergiája lehet.
        A böfögés fokozott levegőnyelés eredménye. Ezt provokálhatja nyelőcső-gyomortáji diszkomfort érzés is. A levegőnyelés mérséklésével a panasz megszűnik (lassú evés-ivás-beszéd, az un. "üres" nyelések kerülése).
        A gyógyszer nem okoz rákot. A savtermelés gátlása miatt a gasztrin-hormon szintje emelkedik, ez a gyomor mirigyeinek polipra emlékeztető túlburjánzását okozhatja. Rendszeres endoscopos kontroll mellett nem kell aggódnia.
        A panasz irritabilis bél szindrómának felelhet meg. Javulást hozhat a bélmotilitást csökkentő szerek használata (Meteospsmyl, Otilonium, Duspatalin) illetve probiotikumok pár hetes használata (Bonolact Regeneral, Enterol).
        A gyomorban lévő gyulladásnak és a nyelőcső-eltéréseknek is npok, 1-2 hét alatt gyógyulniuk kell a terápia mellett. Ha a panasz nem szűnt közben, akkor valami mást kell keresni a háttérben. A gyomorhurut illetve a reflux nem terjed más szervre, a gastroscopia ismétlésének nincs értelme.
        A panaszt lezajlott gyomor-bélhurut illetve a visszamaradt bélflóra-eltérés, irritabilitás okozhatja. Javulás a gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések tartásától, probiotikumpár hetes használatától várható. A rendszeres testmozgás, a stresz megfelelő feldolgozása is segít a panaszok megszüntetésében.
        A pantoprazolnak pár nap alatt meg kellene szüntetni a gyomorsavas, refluxos panaszt. Részben ez, részben az éjszakai panaszmentesség teszi kétséggessé, hogy tényleg sav okozza-e a panaszt (a reflux általában fekvő helyzetben fokozottabb). Véleményem szerint érdemes fül-orr-gégészeti vizsgálatot kérni, mert hasonló tünetek garat-gyulladás is tud okozni.
        A leletek alapján abszolút nem merül fel májcirrhosis jelenléte. A laboreltérések minimálisak, aggodalomra nem adnak okot, pár hónap múlva esetleg érdemes megismételni őket (addig multivitamin, folsav, B12 vitaminpótlás megpróbálható). A fibroscan és az ultrahang sem utal májcirrhosis jelenlétére.
        Igen, a betahistin gyakran okozhat hányingert, felhasi panaszokat is. Ha az esomeprasole mellett már panaszmentes lesz, érdemes lehet a szedését újra megpróbálni (azonban ha a gyomorbántalmak újra jelentkeznének, akkor nem kell a betahistin szedését forszírozni).
        A fenti laboreltérések oka a fokozott zsír-raktározás lehet a májban és a hasűri szervek körül. Javulás a szénhidrát-háztartás rendezésétől (diéta, Metformin rendszeres, naponta 2x-i használata) illetve a testsúly csökkenésétől várható. Jelenleg elérhetőek olyan gyógyszerek, melyek a vércukorszint-rendezése mellett segítenek a testsúly csökkentésében is.
        Pont a visszafogott panaszok miatt gondolnék inkább arra, hogy nem feltétlenül a magasabb vékonybélben lévő baktériumszám okozza a panaszt (és ha tényleg így van, akkor azt kezelni sem kell). Sajnos előre nem tudjuk megmondani, hogy a SIBO-t okozó kolónia mira érzékeny, illetve meddig lenne éredmes az adott antibiotikumot-kombinációt használni.
        A magas H2 érték a kilégzési tesztben SIBO-ra utal, de a panaszok megfelelhetnek postinfect IBS-nek is. A sokféle antibiotikum hatására már a SIBO akár rendeződhetett is, ugyanakkor a saját flórát nem segítik az antibiotikumok. A természetes szerek használati idejével kapcsolatban nincs tapasztalatom :( szerintem a felsorolt antibiotikumok után nincs értelme újabb próbálkozásnak
        Csak probiotikumtól nem várható a SIBO rendeződése, azonban érdemes lehet természetes, antibakteriális hatású ételek fogyasztását megpróbálni (grapefruit mag csepp, fokhagyma). A probiotikumok a saját (vasatg)bélflórát képesek modulálni, ezáltal kedvező hatást elérni. A napi 1-2 laza székletre megoldás lehet a megfelelő probiotikum (pl. Bonolact regeneral) használata és valamilyen bélben ható simaizomellazító szer használata (Duspatalin, Meteospasmyl, Otilonium), ha nem SIBO-nak, hanem fertőzés után visszamaró irritabilis bél szindrómának tartjuk a panaszt.
        Igen, valószínűleg a fokozott rostpótlás okozza az eltérést, emiatt nem indokolt felfüggeszteni a fogyasztását.
      • Hirdetések
      • Kiemelt témák
      • Hirdetés
      • Infografika és videó