• Dr. Plósz János

        belgyógyász, gasztroenterológus

        4507

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        belgyógyász, gasztroenterológus

        Bemutatkozás:


        Nevem Dr. Plósz János, 1975.03.21-én születtem Sárospatakon.



        Gimnáziumi tanulmányaimat a Sárospataki Református Kollégiumban végeztem.



        1993-ban felvételt nyertem a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karára. Egyetemi éveim alatt jeles és kitűnő féléveket zártam.



        1999.09.22-én általános orvosdoktori diplomát szereztem summa cum laude minősítéssel. Gimnáziumi éveim alatt latin és német nyelvet tanultam, 1999-ben B típusú angol középfokú nyelvvizsgát tettem.



        Egyetemi tanulmányaim során érdeklődésemet és vonzalmamat elsősorban a belgyógyászat és egyes szakterületei keltették fel, ezért belgyógyász rezidensi állást pályáztam és kaptam meg a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézetben 1999 novemberében.



        2005 májusában belgyógyászatból szakvizsgát tettem, ezt követően gasztroenterológiai szakirányra jelentkeztem.



        2005 januárjától kórházunk vezető auditorává neveztek ki, ezt megelőzően belső auditori képzésben vettem részt.



        2007 novemberében gasztroenterológiai szakvizsgát tettem.



        Jelenleg immár több mint 19 éve dolgozom a debreceni Kenézy Kórház Gasztroenterológiai Laborjában és Osztályán.






        Magánrendelésem weboldala és elérhetősége: Endomedix Debrecen Gasztroenterológia Központ

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Plósz János legutóbbi válaszai
        A rekeszizom a mell- és hasüreget választja el, a mellüregből a hasba haladó képleteket (fő verőér, nyelőcső) a rekeszizom "körülöleli-átengedi". Rekeszsérv esetén a nyelőcsövet körülvevő rekeszizom-szárak "szétcsúsznak", így a gyomor egy része a mellkasba fel tud csúszni (a nyelőcső kissé rövidül, kanyargóssá válhat). A 2 cm nem számít nagynak, de reflux betegség létrejöttét okozhatja, elősegítheti. A méret sajnos fokozódhat (de csökkenhet is, a mellűri-hasűri nyomásviszonyok függvényében). A köldök körüli fájdalommal kapcsolata nem valószínű. A polyp szövettanából a helicobacter status kiderülhet, érdemes tovább vizsgálódni (hasi UH, széklettenyésztés, hasi CT, esetleg H2 kilégzési tesztek).
        Az eosipnophyl emelkedés hátterében vagy parazita-fertőzés vagy allergiás mechanizmus állhat. Előbbit széklettenyésztéssel, utóbbit allergológiai kivizsgálással lehet igazolni. Ha nem javít a panaszokon, illetve a coeliakia és a tejfehárje allergia is negatív, akkor nincs értelme ilyen jellegű diétát tartania. A panaszok hátterében vékonybél-bakterialis kontamináció (laktulózzal végzett H2 kilégzési teszt igazolhatja), hisztamin intolerancia (DAO-szint meghatározás) is állhat.
        Ha gyulladásos bélbetegség merül fel (hasi fájdalom, fogyás, visszatérő hasmenés), érdemes lehet egy MR enterographiát végeztetni (Crohn betegség vékonybél-érintettségének kizárására).
        Én nem gondolnám, hogy a laktóz intolerancia és a következményes tejtermék-kerülés magyarázná a korai csontritkulást (a D-vitamin felszívódás zavarát pedig biztosan nem magyatrázza). Mindenképp érdemes lenne megtalálni az optimálisan felszívódó D-vitamin és Ca készítményt, és ezeket folyamatosan használni.
        A májenzim-értékek emelkedése nem jelentős, nagyon nem kell aggódni miatta (akár zsírmáj is okozhatja), ez esetben a kalória- és zsírbevitel csökkentése, illetve a rendszeres, intenzív testmozgás segíthet az eltérések rendezésében.A fájdalomcsillapítók kerülése javasolt, a korábbi antibiotikum kezelés miatt tartósabb probiotikum kúra szűntetheti a hasi panaszokat.
        A jelezett ételek (vagy legalábbis a jelentősen emelkedett szintet mutatók) elhagyása segíthet a panaszok megszüntetésében, de az intoleranciát inkább következménynek tartanám, semmint oknak. Az antibiotikum kezelés komoly bélflóra károsodást okozhatott, a savcsökkentő kezelés is reásegíthet erre. Az emelkedett értéket mutató élelmiszerek elhagyása mellett tartósabb proboitikus terápia (akár több hónap) illetve Dicetel, Duspatalin vagy Otilonium használata segíthet.
        A laktóz intolerancia tekintetében a gyomortükrözés nem visz előrébb. Első körben én inkább hasi ultrahangot gondolnék, a gyomorpanaszok felmerülése miatt esetleg bevonószer (Talcid, Gaviscon) kipróbálását. Ha típusos "éhségfájdalom", felhasi égő érzés, savas panasz jelentkezik, akkor indokolt a gyomortükrözés.
        Nem látom akadályát a tea kúraszerű használatának.
        Nem feltétlenül gyomor eredetű lehet a panasz (a jellege azonban inkább belszervi, mint mozgásszervi). Hasonlót okozhat bélfal-feszülés is, szóval a gyakori, rendszeres, nyugodt kis étkezések mellett pár hetes probiotikus kúrát illetve Duspatalin vagy Meteospasmyl használatát javasolnám.
        Az alulműködés fokozódása (szóval még kevésbé működő pajzsmirigy) okozhatja a TSH-érték megemelkedését. Érdemes a hormonpótláson emelni. Ha Hashimoto-thyreoiditis az alapbetegség, akkor valószínűleg nem csak átmeneti az eltérés. Fertőzésekben magasabb lehet a pajzsmirigy-hormin igény, így lehet, hogy ez van a TSH emelkedés hátterében. A gyermekvállalásnak nem akadálya a hormonprofil, de általában nem kielégítő hormonpótlás mellett ritkén sikerül a megtermékenyülés (enyhe túldozírozás kedvezőbb lehet, illetve a terhesség alatt is fokozatosan emelni kell a bevitt hormon-mennyiséget).
        Nagy baj ezek alapján nincs, a máj fokozott zsír-raktározása felmerül (zsírmáj jelenléte). Érdemes a gyengeség ellenére egyre többet mozogni, az általános "fitt"-séget javítani. A jelentősebb mennyiségű testmozgással a koleszterin-szint is javulni fog.
        Ha ez éhgyomri érték, akkor utalhat 2-es típusú cukorbetegségre. Több éhgyomri mérésre van szükség, ha ismételten 6 fölötti értéket észlel, az már tényleg cukorbetegség.
        A csípős ételek ilyen mértékű fogasztása problémás, mint ahogy érzi is. A csípősség elviselése (érzékelésileg) gyorsan kialakul, de a csípős ételek fizikálisan nyálkahártya-izgató hatása sajnos ennek ellenére nem csökken. Szóval az ilyen szintű kapszaicin-terhelés tönkreteheti az emésztőrendszer nyálkahártyáját. Javaslom, pár hónapig pórbálja nélkülözni a durván csípős ételeket, használjon Gelsectan capszulát, legalább 1 hónapig pre- és probiotikumokat, egyen gyakran, rendszeresen, nyugodtan, egyszerre kis adagokat.
        A reflux nm okoz kellemetlen szájszagot, csak abban az esetben ha gyomorürülési zavar is fennáll párhuzamosan (ez hányással,fogyással jár). Savas, égő érzést azonban okozhat a nyelőcsőben, garatban. Halithosis vizsgálatról nem tudok. Anti-reflux műtét elérhető, rekeszsérv együttes jelenléte javítja a műtéti eredményt. Műtét nélkül, ha nem is folyamatos, de vissza-visszatérő gyógyszeres terápiára szorulhat.
        A megoldás legfontosabb része az életvitel egészségesebbé tétele lenne: rendszeres, gyakori, kis étkezések, kellő mennyiségű folyadék- és rostbevitel, az energiaitalok abszolút elhagyása, a kávéfogyasztás mérséklése, rendszeres, intenzív testmozgás, probiotikum legalább 1 hónapos használata. Az Apranax és a Xilox csak átmenetileg jók hasi fájdalomban, mert a gyomor-bélnyálkahártyát károsítják (szóval a fájdalomcsillapító hatás után rosszabb helyzet várható). Kezdésnek pár napos, nem túl szigoró diéta tartását, a probiotikum elkezdését, a provokáló faktorok (energiaital, kávé, chips) elhagyását javasolnám.
      • Hirdetések
      • Kiemelt témák
      • Hirdetés