Dr. Plósz János

Dr. Plósz János

belgyógyász, gasztroenterológus
Bemutatkozás:

Nevem Dr. Plósz János, 1975.03.21-én születtem Sárospatakon.

Gimnáziumi tanulmányaimat a Sárospataki Református Kollégiumban végeztem.

1993-ban felvételt nyertem a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karára. Egyetemi éveim alatt jeles és kitűnő féléveket zártam.

1999.09.22-én általános orvosdoktori diplomát szereztem summa cum laude minősítéssel. Gimnáziumi éveim alatt latin és német nyelvet tanultam, 1999-ben B típusú angol középfokú nyelvvizsgát tettem.

Egyetemi tanulmányaim során érdeklődésemet és vonzalmamat elsősorban a belgyógyászat és egyes szakterületei keltették fel, ezért belgyógyász rezidensi állást pályáztam és kaptam meg a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézetben 1999 novemberében.

2005 májusában belgyógyászatból szakvizsgát tettem, ezt követően gasztroenterológiai szakirányra jelentkeztem.

2005 januárjától kórházunk vezető auditorává neveztek ki, ezt megelőzően belső auditori képzésben vettem részt.

2007 novemberében gasztroenterológiai szakvizsgát tettem.

Jelenleg immár több mint 19 éve dolgozom a debreceni Kenézy Kórház Gasztroenterológiai Laborjában és Osztályán.


Magánrendelésem weboldala és elérhetősége: Endomedix Debrecen Gasztroenterológia Központ

Legutóbbi válaszai

1,5 éve tartó puffadás, néha erős gyomorgörccsel, mit tehetnék még?

A SIBO magyarázhatja a panaszokat és a Normix nem mindig elég a tartós javuláshoz, ráadásul a SIBO visszatérésre hajlamos betegség. Érdemes lehet megismételni a lactulose kilégzési tesztet és ha pozitív, más antibiotikum szedésével megpróbálkozni.

Emelkedett májértékek

Az eltérés enyhe, de ha 2-3 éve fennáll, akkor a koleszterin-csökkentő 1-2 hónapos kihagyását követően érdemes lenne megkontrollálni. Ha úgy is magasabb, hepatológiai (máj) szakvizsgálat indokolt.

Mi lehet a baj

Reflux-betegség okozhat ilyen jellegű tüneteket, így gasztroenterológiai szakvizsgálat javasolt. Addig is érdemes gyakori, nyugodt, kis étkezéseket tartani, ágyban fejvéget megemelni, a szénsvas italokat kerülni valamint étkezést követően legalább 1 órán át függőleges testhelyzetben maradni. Gyógyszeresen az erősebb hatású savcsökkentők jönnek szóba, kiegészítésként étkezés után használt Gaviscon oldat vagy rágótabl. merül fel.

Véres nyák

Élénk piros nyák az alsó béltraktusból (leginkább a végbélből) származhat, nem valószínű, hogy gyomorprobléma állna a háttérben. Ennek az oka lehet aranyeresség, de végbél-polyp is. Egy endoscopos végbél vizsgálat elvégzése javasolt.

További vizsgálatok

A vérkép csak akkor utal fekélyre, ha már jelentős vérzést okoz. A gyomorhurut-gyomorfekély gyomortükrözés során diagnosztizálható. Negatív hasi UH nem zárja kia gyomorprobléma lehetőségét.