Mi okozhat laktózintoleranciát gyermekeknél?

Dr. Novák Hunor
szerző: Dr. Novák Hunor
frissítve:

Vannak betegségek, amelyek következménye, tünete lehet a laktózérzékenység- ilyenkor beszélünk úgynevezett szekunder laktóz intoleranciáról. Ha a gyanú felmerül, fontos ezeket a kiváltó betegségeket kizárnunk és nem beletörődnünk, hogy laktózérzékeny a gyerekünk.

A laktózérzékenység, laktózintolerancia három fő típusát ismerjük gyermekeknél:

  • Primer laktóz intolerancia: ez a leggyakoribb, „evolúciós betegségnek” tekinthető, hiszen az életkorral jelentősen csökken a laktáz enzim szintje, de ez népcsoportonként eltérő a világon. Már néhány éves korra drámaian csökkenhet a laktáz enzim szintje és megjelenhetnek a tünetek laktóz fogyasztásakor.
  • A kongenitális laktáz deficiencia extrém ritka és súlyos, genetikai eredetű betegség, legtöbbször hamar halállal végződik.
  • Koraszülötteknél 34 hetes életkor alatt csökkent a laktáz szintje, ez a koraszülöttek „laktózérzékenysége”

Vannak továbbá olyan, gyermekkorban is jelentkező betegségek, amelyek következménye, tünete lehet a laktózintolerancia.

Milyen betegség okozhat laktóz intoleranciát gyermekeknél?

Emésztőrendszert károsító betegségek: gluténérzékenység (cöliákia), gyulladásos bélbetegség (Crohn), ételallergia (főként tejallergia): ilyenkor a vékonybél nyálkahártyája gyullad, károsodik, és mivel a laktáz enzim a nyálkahártya felső részein foglalna helyet, ezáltal a laktóz lebontása is zavart szenved. Az alapbetegség gyógyulása, nyálkahártya-regenerálódása után még hónapokig lehet laktózintolerancia. Ez azt jelenti, hogy hosszú idő, míg a bél regenerálódik és a panaszok megszűnnek.

Fertőzéses ok: leginkább Giardia-fertőzés vagy más parazita okozza (de átmeneti, enyhe laktóz intolerancia lehet hasmenéses betegség után). A Giardia-fertőzés a laktóz intolerancián túl krónikus fáradtságot, elődomborodó hast és felszívódási zavart, vashiányos vérszegénységet is okozhat.

Kontaminált vékonybél szindróma: a vékonybélben a baktériumok száma megnő, ebben a legfontosabb szerepet a bélmozgás zavara játssza. Gyermekeknél krónikus hasfájás oka is lehet. A vékonybélben elszaporodott baktériumok rendellenesen bontják a laktózt, az így képződő hidrogén pedig puffadást, feszülést és fájdalmat okoz a belekben, de hasmenés is jelentkezhet. A terápia 7-10 napig adott rifamixin antibiotikumkúra, amely a bélben helyileg ható antibiotikum, ugyanis szinte semennyire nem szívódik fel. A kontaminált vékonybél szindrómáról részletesebben itt olvashat.

Ne törődjön bele!

Számos szaktekintély minden újonnan felfedezett laktóz intoleranciás gyermeknél javasolja a vékonybelet érintő fenti alapbetegségekre (cöliákia, ételallergia, Giardia-fertőzés stb.) vonatkozó tájékozódó vizsgálat elvégzését, hogy kizárják a szekunder laktóz intoleranciát.

Fontos ezeket a kiváltó betegségeket kizárnunk és nem beletörődnünk, hogy „laktózérzékeny” a gyerekünk, hiszen ilyen esetekben az alapbetegséget gyógyítva, kezelve a laktóz intolerancia is megszűnik! Öt éves kor alatt különösen keresni kell a laktóz intolerancia kiváltó okát, hiszen ilyenkor legtöbbször ez valamilyen alapbetegség következménye.

Be lehet-e venni a laktózt tartalmazó gyógyszert laktózérzékenység esetén? Miért rossz a tejtől, tejtermékektől való eltiltás, diéta? A teljes cikket elolvashatja ide kattintva.

Dr. novák Hunor

Szerző: Dr. Novák Hunor gyermekorvos
Felhasznált források: UpToDate.com, www.ncbi.nlm.nih.gov, pediatrics.aappublications.org

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.