Ételintolerancia téma

Hogyan állapítható meg az ételallergia, ételintolerancia?

WEBBeteg - Dr. Szigeti Nóra gasztroenterológus

Ételallergia

Százezrek küszködnek Magyarországon puffadással, hasmenéssel vagy székrekedéssel, gyomorgörcsökkel, emésztési gondokkal, különféle bélproblémákkal, így egyre inkább előtérbe kerülnek az ételintolerancia és ételallergia kimutatására szolgáló vizsgálatok. Ha bebizonyosodik a betegség, azon gyógyszer nélkül, megfelelő diétával segíteni tudnak.

A kínai étterem szindróma avagy a nátrium-glutamát-érzékenység

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Az egyik legismertebb élelmiszer-adalékanyag az E621, a nátrium-glutamát, amelyet a gyártók ízfokozás gyanánt adnak a termékekhez. Vizsgálatok fényt derítettek arra, hogy a készételek nagymértékű fogyasztása összefüggésben lehet a különböző tünetekben megnyilvánuló nátrium-glutamát-érzékenységgel.

Puffadás, hasfájás: fruktózproblémák is okozhatják

Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus

Ha gyümölcsök fogyasztását követően rendszeresen kellemetlen tüneteket tapasztalunk, fontos utánajárni, mi okozza a panaszokat.

Laktózérzékeny betegek táplálkozása

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Tejcukor-érzékenységről (laktózintoleranciáról) akkor beszélünk, ha a tejcukor (laktóz) bontó enzim (laktáz) részlegesen vagy teljesen hiányzik a szervezetből. Ezáltal a tejcukor emésztetlenül halad a vastagbélbe, ahol a baktériumok elbontják rövid szénláncú zsírsavakká és gázokká.

Laktózérzékenység bármilyen életkorban jelentkezhet

Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus

A laktózérzékeny beteg szervezete nem tudja megemészteni a tejcukrot, mivel a lebontásához szükséges enzim hiányzik vagy működése lecsökkent. A probléma jelentkezhet születéstől fogva, de az életkorral előrehaladva egyre gyakrabban fordul elő, és átmenetileg vagy tartósan is fennállhat.

Hasi panaszok kezelése diétával: kötelező vagy ajánlott?

WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász

Sokan szenvednek olyan tünetektől, amelyek mögött nem igazolódott szervi betegség. A panaszok jelentkezésekor természetesen indokolt az orvosi vizsgálat és a beavatkozást igénylő kórképek kizárása! Ez nem feltétlenül jelent megterhelő eljárásokat, néha egy beszélgetés és a páciens ismerete is elegendő.

Ételallergia és ételintolerancia - Mire figyeljünk vásárláskor?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Legyen szó akár ételallergiáról, akár ételintoleranciáról, csak akkor lehet tünetmentes a beteg, ha a panaszokat kiváltó élelmi anyagokat, élelmiszereket és adalékanyagokat elkerüli étkezései során. Ezek az étrendek nagy odafigyelést kívánnak nemcsak az elkészítésük során, hanem már a vásárlás idején is.

Nem mindegy, hogy allergiás vagy érzékeny egy ételre

Budai Allergiaközpont - Dr. Sárdi Krisztina, belgyógyász, gasztroenterológus

Búza, glutén, tojás, tej és szója - leggyakrabban ezek az összetevők okoznak panaszokat akkor, ha valaki ételallergiás vagy ételérzékeny. A kettő ugyanis különböző betegség, az egyik sokkal több embert érint, tüneteik sem teljesen azonosak, a kivizsgálásuk módja pedig teljesen különböző. Dr. Sárdi Krisztinával, a Budai Allergiaközpont gasztroenterológusával az ételallergia és az ételérzékenység közti eltérésekről beszélgettünk.

Speciális diétát követők ünnepi étrendje

WEBBeteg - Faar Ida, újságíró, Lektorálta: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Békés, boldog, szeretteink körében eltöltött nyugodt napok - mindenki erre vágyik az év legszebb ünnepén, karácsonykor. Ilyenkor összegyűlik a család a díszes fenyőfa körül, hagyjuk, hogy újra elragadjanak bennünket a csodavárás varázslatos pillanatai, s a semmivel sem összehasonlítható ünnepi ízek, hangulatok, illatok, gondolatok. Finom - a család ünnepi hagyományainak megfelelő - ételek sorakoznak a szépen megterített asztalon. Azaz csak sorakoznának, ha nem kényszerítene sokakat egy-egy állapot vagy betegség némi változtatásra az ünnepi menüben.

Speciális diétás igényű gyermeke van? Mire kell figyelni az iskolai menzán?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró

A speciális diétás igényű (cukorbeteg, táplálékallergiás, ételérzékeny) gyermekek étrendje is fedezzen minden, a fejlődésükhöz és növekedésükhöz szükséges tápanyagot, akkor is, ha ez többletmunkát jelent a közétkeztetésben dolgozók számára - hangsúlyozza az általunk megkérdezett gyermekdietetikus.