• Ételintolerancia téma

        WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
        Legyen szó akár ételallergiáról, akár ételintoleranciáról, csak akkor lehet tünetmentes a beteg, ha a panaszokat kiváltó élelmi anyagokat, élelmiszereket és adalékanyagokat elkerüli étkezései során. Ezek az étrendek nagy odafigyelést kívánnak nemcsak az elkészítésük során, hanem már a vásárlás idején is.
        Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus
        Ha gyümölcsök fogyasztását követően rendszeresen kellemetlen tüneteket tapasztalunk, fontos utánajárni, mi okozza a panaszokat.
        WEBBeteg - Dr. Szigeti Nóra gasztroenterológus
        Százezrek küszködnek Magyarországon puffadással, hasmenéssel vagy székrekedéssel, gyomorgörcsökkel, emésztési gondokkal, különféle bélproblémákkal, így egyre inkább előtérbe kerülnek az ételintolerancia és ételallergia kimutatására szolgáló vizsgálatok. Ha bebizonyosodik a betegség, azon gyógyszer nélkül, megfelelő diétával segíteni tudnak.
        Több mint TestŐr
        Ma már egyre több ember szenved valamilyen fajta ételintoleranciában. Ilyenkor a rengeteg megkötés miatt sokkal nehezebb édességet készíteni. Egyes cukrászok szakosodnak az ilyen típusú sütemények elkészítésére, és sok év munka eredményeként hasonló vagy akár finomabb ízvilágot is elő tudnak állítani.
        WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
        Az elmúlt években számos analízis született arra vonatkozóan, hogy az ételallergia előfordulási gyakorisága egyre növekszik. A világon átlagosan a gyermekek 5-8 százaléka, a felnőttek 2-19 százaléka allergiás valamilyen élelmiszerre.
        Több mint TestŐr
        Nemcsak a fogyókúrázók diétázhatnak. Sokszor az orvos bizonyos szervi gondok vagy esetleg ételintolerancia vagy ételallergia miatt javasol egy speciális diétát. De egyre többen az életmódváltás, az egészséges étkezésre való áttérés miatt szeretnének változtatni az étrendjükön. Ezen diéták mindegyikénél az egyénre szabás a kulcsszó, hiszen nincs két egyforma ember, így nincs két egyforma szervezet sem. A rendelhető ételek között ma már olyan lehetőség is létezik, amikor egy dietetikus által személyre szabottan, egyedi menüt kap kézhez a diétázó.
        Több mint TestŐr
        Alapvető különbség a két betegség között, hogy az ételallergia kialakulásában minden esetben az immunrendszernek van szerepe. Az ételintolerancia viszont az emésztőrendszer betegsége. Itt általában enzimhiány van a háttérben. A tüneteket az emésztőrendszer váltja ki, immunológiai eltérés nélkül.
        Budai Allergiaközpont - Rajcsik Enikő, dietetikus, gyermektáplálkozási szakértő
        Előfordulhat, hogy allergia vagy intolerancia miatt a tejtermékeket akár hosszabb időre is mellőzni kell a gyermek étrendjéből. Rajcsik Enikő dietetikust, a Budai Allergiaközpont gyermektáplálkozási szakértőjét arról kérdeztük, hogy mire kell figyelni a tejtermékek helyettesítése kapcsán.
        Több mint TestŐr
        Végre egy divathullám, ami tényleg követni való. Pár éve megfigyelhető, hogy egyre divatosabb a reformétkezés. Az emberek próbálnak odafigyelni arra, hogy mit esznek, és az étteremben is próbálnak az egészséges ételek közül választani. Egyre több embernek az életét nehezíti meg valamilyen ételintolerancia. A haladó szellemű éttermek ma már ezekre is felkészültek és nem jelent problémát számukra, ha valaki gluténmentes, laktózmentes fogásra vágyik.
        Budai Allergiaközpont - Dr. Sárdi Krisztina, gasztroenterológus
        Egyre ismertebbek a különböző ételintoleranciák. Az általuk okozott szerteágazó tünetektől - gyomor-és bélrendszeri panaszok, bőr- és idegrendszeri tünetek - sokan szenvednek, a felnőttek 15-30 százaléka érzékeny valamilyen ételre. Ilyenkor sokan diétázni kezdenek, rendszerint a leggyakrabban problémákat okozó összetevőket: glutént, tejet és cukrot hagyják el, ám a tüneteik idővel mégsem javulnak.
        A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!