• Ételintolerancia téma

        WEBBeteg - Tóth András, újságíró
        A speciális diétás igényű (cukorbeteg, táplálékallergiás, ételérzékeny) gyermekek étrendje is fedezzen minden, a fejlődésükhöz és növekedésükhöz szükséges tápanyagot, akkor is, ha ez többletmunkát jelent a közétkeztetésben dolgozók számára - hangsúlyozza az általunk megkérdezett gyermekdietetikus.
        WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
        A lisztérzékenység (cöliákia) a vékonybél krónikus, felszívódási zavarhoz vezető megbetegedése. A betegség a búzában található glutén hatására alakul ki az arra fogékony egyénekben. Emellett a rozs (secalin), az árpa (hordein) és feltehetően a zab (avenin) hasonló fehérjéi is okozhatnak gyulladást az arra érzékeny betegekben. Összegyűjtöttünk néhány tényt, illetve tévhitet a betegséggel kapcsolatban. Íme!
        Budai Allergiaközpont - Dr. Sárdi Krisztina, gasztroenterológus
        Egyre ismertebbek a különböző ételintoleranciák. Az általuk okozott szerteágazó tünetektől - gyomor-és bélrendszeri panaszok, bőr- és idegrendszeri tünetek - sokan szenvednek, a felnőttek 15-30 százaléka érzékeny valamilyen ételre. Ilyenkor sokan diétázni kezdenek, rendszerint a leggyakrabban problémákat okozó összetevőket: glutént, tejet és cukrot hagyják el, ám a tüneteik idővel mégsem javulnak.
        WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
        Tejcukor-érzékenységről (laktózintoleranciáról) akkor beszélünk, ha a tejcukor (laktóz) bontó enzim (laktáz) részlegesen vagy teljesen hiányzik a szervezetből. Ezáltal a tejcukor emésztetlenül halad a vastagbélbe, ahol a baktériumok elbontják rövid szénláncú zsírsavakká és gázokká.
        WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
        Legyen szó akár ételallergiáról, akár ételintoleranciáról, csak akkor lehet tünetmentes a beteg, ha a panaszokat kiváltó élelmi anyagokat, élelmiszereket és adalékanyagokat elkerüli étkezései során. Ezek az étrendek nagy odafigyelést kívánnak nemcsak az elkészítésük során, hanem már a vásárlás idején is.
        Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus
        A laktózérzékeny beteg szervezete nem tudja megemészteni a tejcukrot, mivel a lebontásához szükséges enzim hiányzik vagy működése lecsökkent. A probléma jelentkezhet születéstől fogva, de az életkorral előrehaladva egyre gyakrabban fordul elő, és átmenetileg vagy tartósan is fennállhat.
        Budai Allergiaközpont - Dr. Sárdi Krisztina, belgyógyász, gasztroenterológus
        Búza, glutén, tojás, tej és szója - leggyakrabban ezek az összetevők okoznak panaszokat akkor, ha valaki ételallergiás vagy ételérzékeny. A kettő ugyanis különböző betegség, az egyik sokkal több embert érint, tüneteik sem teljesen azonosak, a kivizsgálásuk módja pedig teljesen különböző. Dr. Sárdi Krisztinával, a Budai Allergiaközpont gasztroenterológusával az ételallergia és az ételérzékenység közti eltérésekről beszélgettünk.
        Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus
        Ha gyümölcsök fogyasztását követően rendszeresen kellemetlen tüneteket tapasztalunk, fontos utánajárni, mi okozza a panaszokat.
        WEBBeteg - Dr. Szigeti Nóra gasztroenterológus
        Százezrek küszködnek Magyarországon puffadással, hasmenéssel vagy székrekedéssel, gyomorgörcsökkel, emésztési gondokkal, különféle bélproblémákkal, így egyre inkább előtérbe kerülnek az ételintolerancia és ételallergia kimutatására szolgáló vizsgálatok. Ha bebizonyosodik a betegség, azon gyógyszer nélkül, megfelelő diétával segíteni tudnak.
        Több mint TestŐr
        Ma már egyre több ember szenved valamilyen fajta ételintoleranciában. Ilyenkor a rengeteg megkötés miatt sokkal nehezebb édességet készíteni. Egyes cukrászok szakosodnak az ilyen típusú sütemények elkészítésére, és sok év munka eredményeként hasonló vagy akár finomabb ízvilágot is elő tudnak állítani.
        A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!