A D-vitamin hiánya fokozza a halál kockázatát?

Független Hírügynökség
megjelent:

Grazi tudósok több mint 3200 beteg vérében mérték meg a D-vitamin szintjét 1997-ben és 2000-ben, majd figyelemmel követték egészségük alakulását csaknem 8 éven át. Eredményeik szerint a D-vitamin hiánya számos betegség esetén fokozza a halál kockázatát.

A tanulmány ideje alatt csaknem kétszer annyi D-vitamin hiányos halt meg, mint normális D-vitaminszintű. Különösen szembeötlő volt, hogy a szív- és érrendszeri betegségekben elhunytak között milyen sok volt a D-vitaminhiányos páciens.

A D-vitamin

D-vitamint csak nagyon kevés élelmiszer tartalmaz, legjobb D-vitamin forrásunk a halmájolaj, a máj, a tojás, a tej és tejtermékek, margarinok. Ezt a vitamint többnyire az emberi szervezet maga állítja elő a napfény hatására. Vigyázat! Nemcsak a túl kevés D-vitamin okozhat problémát, hanem a túl sok is. Bővebben a D-vitaminról.

A szakemberek ma még nem tudják, hogyan járul hozzá a D-vitaminhiány a szív- és érrendszeri megbetegedésekhez, de egyik tanulmány a másik után mutatja ki, hogy a D-vitamin kulcsszerepet játszik az immunrendszer működésében.

A leggyakoribb betegségekkel mutatták ki az összefüggést

Egy június eleji amerikai tanulmány azt mutatta ki, hogy összefüggés van a szívrohamok gyakorisága és az alacsony D-vitaminszint között. Korábbi vizsgálatok pedig a cukorbetegséggel, a kóros kövérséggel és a magas vérnyomással kapcsolták össze a D-vitamin hiányát. Több rákfajta esetében is tapasztalták az alacsony D-vitamin szintet.

Az emberek felének - idősebbeknek és fiatalabbaknak egyaránt - világszerte alacsony a D-vitamin szintje. Ezt az orvosok azzal magyarázzák, hogy az emberek kevesebbet tartózkodnak a szabadban, de a környezetszennyezés is felelős lehet érte.

Az osztrák kutatásról az Archives of Internal Medicine, a Journal of the American Medical Association (JAMA) kiadványa számolt be.

(FH)

Cikkajánló

A D-vitamin típusai, forrásai és hatásai

Dr. Csuth Ágnes, Irinyi-Barta Tünde
D-vitamin
A D-vitamin (D-hormon) elnevezés több, zsírban oldódó vitamint foglal magába. Legfontosabb feladata a kalciumháztartás szabályozása, valamint a csontok ásványosítása.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg összeállítás - Irinyi-Barta Tünde, Dr. Ujj Zsófia Ágnes
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, Dr. Jóna Angelika, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.