• A D-vitamin hiánya fokozza a halál kockázatát?

    Szerző: Független Hírügynökség

    Grazi tudósok több mint 3200 beteg vérében mérték meg a D-vitamin szintjét 1997-ben és 2000-ben, majd figyelemmel követték egészségük alakulását csaknem 8 éven át. Eredményeik szerint a D-vitamin hiánya számos betegség esetén fokozza a halál kockázatát.

    A tanulmány ideje alatt csaknem kétszer annyi D-vitamin hiányos halt meg, mint normális D-vitaminszintű. Különösen szembeötlő volt, hogy a szív- és érrendszeri betegségekben elhunytak között milyen sok volt a D-vitaminhiányos páciens.

    Hirdetés

    A D-vitamin

    D-vitamint csak nagyon kevés élelmiszer tartalmaz, legjobb D-vitamin forrásunk a halmájolaj, a máj, a tojás, a tej és tejtermékek, margarinok. Ezt a vitamint többnyire az emberi szervezet maga állítja elő a napfény hatására. Vigyázat! Nemcsak a túl kevés D-vitamin okozhat problémát, hanem a túl sok is. Bővebben a D-vitaminról.

    A szakemberek ma még nem tudják, hogyan járul hozzá a D-vitaminhiány a szív- és érrendszeri megbetegedésekhez, de egyik tanulmány a másik után mutatja ki, hogy a D-vitamin kulcsszerepet játszik az immunrendszer működésében.

    A leggyakoribb betegségekkel mutatták ki az összefüggést

    Egy június eleji amerikai tanulmány azt mutatta ki, hogy összefüggés van a szívrohamok gyakorisága és az alacsony D-vitaminszint között. Korábbi vizsgálatok pedig a cukorbetegséggel, a kóros kövérséggel és a magas vérnyomással kapcsolták össze a D-vitamin hiányát. Több rákfajta esetében is tapasztalták az alacsony D-vitamin szintet.

    Az emberek felének - idősebbeknek és fiatalabbaknak egyaránt - világszerte alacsony a D-vitamin szintje. Ezt az orvosok azzal magyarázzák, hogy az emberek kevesebbet tartózkodnak a szabadban, de a környezetszennyezés is felelős lehet érte.

    Az osztrák kutatásról az Archives of Internal Medicine, a Journal of the American Medical Association (JAMA) kiadványa számolt be.

    (FH)

    Módosítva: 2008.06.25 13:02, Megjelenés: 2008.06.25 13:02
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Férfiegészség

    Férfiegészség

    Balogh Mária, újságíró

    A férfiak szív- és érrendszeri betegségei megelőzhetők lehetnének.

    Fejfájások elterjedtsége

    Fejfájások elterjedtsége

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    Melyek a legjelentősebb fejfájástípusok? Cikkünkből kiderül.

    Eisenmenger-szindróma

    Az Eisenmenger-szindróma a ve­leszületett szívbetegségekhez köthető tüdőartériás hipertónia ritkán előforduló legsúlyosabb formája. Leggyakrabban a jobb és bal szívfél közötti sövényhiány áll a háttérben, de a kis és nagy vérkör erei közötti rendellenes összeköttetés vagy komplex veleszületett szívfejlődési hiba is okozhatja.

    Brugada-szindróma - Hirtelen szívhalálhoz vezethet

    A Brugada-szindróma egy olyan ritka, öröklődő elektromos eltérés a szívben, amely jellegzetes EKG-elváltozást okoz nyugalomban vagy speciális gyógyszeres provokációs tesztre és emelkedett hirtelen halál kockázattal jár kimutatható strukturális eltérés nélkül.

    Hogyan pótolható a D-vitamin?

    A D-vitamin (D-hormon) zsírban oldódó vitamin, melynek legfőbb előnye, hogy lassan ürül ki a szervezetből, vagyis a pótlásáról nem szükséges napi rendszerességgel gondoskodni, így akár a heti vagy havi bevitel is elegendő lehet.

    D-vitamin-hiánnyal összefüggő betegségek és állapotok

    A D-vitamin leginkább a csontanyagcserében betöltött szerepéről ismert. A napjainkban is folyó tudományos kutatások azonban számos olyan jelentős hatására derítenek fényt, amelyekre korábban nem is gondoltunk volna.

    A D-vitamin típusai, forrásai és hatásai

    A D-vitamin (D-hormon) elnevezés több, zsírban oldódó vitamint foglal magába. Legfontosabb feladata a kalciumháztartás szabályozása, valamint a csontok ásványosítása.

    A D-vitamin túladagolásáról

    Ma már egyre szélesebb körben ismert, hogy a D-vitaminnak milyen fontos szerepe van a betegségek megelőzésében, és számos pozitív hatása ismert. Szedését azonban nem ajánlott előzetes tájékozódás nélkül elkezdeni, hiszen zsírban oldódó vitaminként a D-vitamint is túl lehet adagolni!

    Nyáron is D-vitamin hiányosak vagyunk

    A csontok szempontjából legfontosabb vitaminunk a D-vitamin, melynek nagy részét a szervezet maga állítja elő napfény hatására. A jelenlegi kánikulában, amikor mindenki a lehető legkevesebb ruhát veszi magára, logikusnak tűnhetne, hogy szervezetünk dúskál az éltető vitaminban, ám ez közel sem így van. A kutatók szerint a magyarok fele még nyáron is D-vitamin hiányos.

    Táplálkozási tippek vegetáriánusoknak

    Ügyeljen a kellő vas és B12 vitamin bevitelére, tartózkodjon sokat a szabadban, várandós és szoptató nők pedig gyermekük érdekében, lehetőleg hagyjanak fel a vegetáriánus életmóddal.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.