• A policisztás petefészek szindróma (PCOS) - Tünetek és kezelés

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos

    A PCOS egy mozaikszó, jelentése policisztás ovárium (petefészek) szindróma. Bár az elnevezés csak a petefészekre utal, valójában igen összetett, a hormonháztartást komplexen érintő betegségről van szó. A PCOS igen gyakori betegség, egyben a meddőség egyik leggyakoribb oka.

    A PCOS elnevezés azért csalóka, mert az összetett betegségnek csak egyetlen tünetére, a petefészek elváltozására utal, de fontos tudni, hogy e mellett sok egyéb panasz jelentkezhet a PCOS-ben szenvedő nőknél. Alapvetően  hormonális betegségről van szó, amelyre jellemző lehet a férfi nemi hormonoknak a túlsúlya (hyperandrogenezmus). Az úgynevezett androgén hormonok normál esetben is jelen vannak a női szervezetben, de túlzott mennyiségük számos kellemetlen tünetet idézhet elő a PCO-szindrómás nőkben.

    Egyes irodalmak szerint a fogamzóképes korú nők körében ez a leggyakrabban előforduló endokrin betegség. A nők e csoportjának egytizedét - óvatosabb becslések szerint 7-8 százalékát - érintheti. Szerzői névvel jelölve Stein-Leventhal-szindrómaként is ismert.

    A PCOS tünetei

    A PCOS tünetei lehetnek

    1. Rendszertelen vagy hiányzó menzesz
    2. Rendszertelen vagy hiányzó peteérés
    3. Sok kis ciszta a petefészekben
    4. Aknés, pattanásos bőr
    5. Emelkedett inzulinszint a vérben, inzulinrezisztencia vagy látens diabétesz
    6. Terméketlenség
    7. Megnövekedett szőrzet az arcon és a testen (hirsutizmus, férfias típusú szőrzet)
    8. Hajhullás, esetleg kopaszosodás
    9. Súlyproblémák, elhízás

    A jellemző panaszok egyike lehet a fokozott szőrnövekedés, mely nemcsak a végtagokon, hanem a mellkason és az arcon is jelentkezik. De szintén a túl sok férfi nemi hormonnak köszönhetően gyakran erősen pattanásos bőr, hajhullás, továbbá túlsúly alakulhat ki az érintett nőknél.

    Az "esztétikai" problémák mellett egyéb tünetek is jelentkeznek PCOS esetén. A PCOS-ben szenvedő nők jellemzően vérzészavarral küszködnek, ciklusuk szabálytalan. Menstruációjuk a normálisnál sokkal ritkább, vagy egyáltalán nem jelentkezik. A legtöbb nő emiatt keresi fel nőgyógyászát, és az alapos kivizsgálás során derül fény a betegségre.

    A betegség rendkívül változatosan jelenik meg. A PCOS-re jellemző elváltozások közül nem mindenkinél alakul ki mindegyik tünet. A menstruáció rendszertelensége vagy teljes hiánya, az elhízás, a bőrproblémák, a szőrösödés és a petefészkek jellegzetes ultrahangos képe jelentik a PCOS klasszikus tüneteit, de emellett jellemzőek lehetnek a női hormonokban látható eltérések, illetve a cukorháztartás különböző mértékű zavaraival is gyakran találkozunk.

    Mivel a test szövetei érzéketlenné válnak az inzulinra, ezért azt a szervezet egyre nagyobb mennyiségben termeli (hyperinzulaemia), ez pedig kezelés nélkül inzulinrezisztencia, idővel 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezethet. A cukorháztartás zavara gyakran jár együtt jelentősebb súlyfelesleggel, elsősorban hasi zsírlerakódással, és emiatt gyakran látjuk a páciensek laboreredményeiben a felborult zsíranyagcsere jeleit: emelkedett LDL koleszterin, emelkedett triglicerid szintek. A PCO-szindrómás nők hajlamosabbak a magas vérnyomásra és egyéb szív- és érrendszeri megbetegedésekre is, ezekért általában a kialakult túlsúly a felelős.

    Mindemellett az egymást követő ovulációmentes ciklusok miatt az ösztrogénszint is folyamatosan magas, ami hosszú távon hajlamosít a méh-, illetve az emlőrák kialakulására.

    Részletesen a tünetekről

    Hirdetés

    A tünetek jelentkezése

    Bár a férfi hormonok okozta külső jelek (túlsúly, szőrösödés, pattanásos bőr) alapján is felmerülhetne a PCOS gyanúja, inkább az a jellemző, hogy vérzészavarral, esetleg fogamzási nehézséggel keresi meg a nő az orvosát. Az első tünetek gyakran már kamaszkorban kialakulnak, de nem elég jellegzetesek ahhoz (pl. bőrgyógyászati panaszok, túlsúly), hogy időben diagnosztizálják. Jellemző az is, hogy a panaszok nem egyszerre jelentkeznek, egyénenként változóak, így egyesek csak egy-két tünetet tapasztalnak a fentiek közül. Sok hölgynél éppen ezért gyermektervezés esetén, meddőségi kivizsgálás sokán derül fény a betegségre.

    PCOS és meddőség

    Hosszabb távon problémát okozhat a meddőség is.

    A policisztás ovárium szindróma neve magyarra lefordítva azt jelenti, hogy "sok cisztás petefészek betegség". Fontos tudni azonban, hogy ez nem azt jelenti, hogy a petefészkeken ciszták lennének, és ugyanígy, ha a nőgyógyászati leleten petefészek cisztáktól írnak, az nem a policisztás petefészek szindrómára utal.

    A betegség egyik jellegzetessége, hogy a páciensnél nincs rendszeres petesejtérés a felborult hormonháztartás miatt. Az ultrahangos vizsgálat során azt látjuk, hogy a petefészkekben sok kis éretlen tüsző, vagy orvosi nyelven follikulus látható. Ezekben a kis 6-9 milliméteres folyadékkal telt képletekben vannak a petesejtek. Amikor egy normális ciklusban a petesejtek érnek, olyankor a tüszők mérete növekszik, hormont termelnek, majd a megfelelő hormonális válasz hatására a tüszőből a petesejt kilökődik.

    PCOS esetén annyit látunk a petefészkeken, hogy sok, az átlagosnál is több éretlen tüsző van a petefészkeken, de ellenőrzés során növekvő, úgynevezett domináns follikulus nem választódik ki közülük, amiből az érett petesejt szabadulhatna ki. Tehát a petesejtérés elmarad, és ez gyakran vezet meddőség kialakulásához.

    Bővebben lásd

    Hogyan derül ki, hogy PCO-szindrómám van?

    A panaszok alapos kikérdezése, a vérvétel, valamint hasi, hüvelyi ultrahang rendszerint elvezet a diagnózisig. A betegséggel nőgyógyász, illetve belgyógyász, endokrinológus szakorvos foglalkozik. Amennyiben az alábbi három diagnosztikai kritériumból kettő fennáll (és nem más hormonális betegség okozza azokat), megállapítható a PCOS:

    • peteérés, illetve tüszőrepedés elmaradása, vagy rithulása;
    • androgén hormonok túlsályának laboratóriumi igazolása vagy fizikai megjelenése;
    • ultrahangon igazolt policisztás petefészek morfológia (jellegzetes ultrahangos kép).

    Petefészek ciszták

    Fontos tudni azt is, hogy kezdetben - az inzulinrezisztencia ellenére - a vércukorszint nem feltétlenül tér el a normálistól, de az inzulinszint már emelkedett lehet. A fokozott inzulintermeléssel a szervezet ugyanis eléri a vércukorszint egyensúlyban tartását. Ezért fontos, hogy a rutinszerű vércukormérésen túl az inzulinszintet is kontrollálja a vizsgáló orvos. A pontos diagnózishoz szükség van az úgynevezett terheléses vércukormérésre, amikor is egy pohár cukros víz megivása után meghatározott időközönként vesznek vért a betegtől.

    A vizsgálatokról

    Milyen kezelési lehetőségek vannak?

    A PCOS ma még sajnos nem gyógyítható betegség, de elsősorban életmódváltással, és azt szükség szerint megfelelő készítményekkel támogatva a tünetek többsége megszüntethető, a teherbe esés is lehetséges.

    A PCOS életmód kezelése

    A betegség kialakulására az öröklött genetikai hajlam mellett az életmód is hatással van. A petefészek-szindrómára hajlamosító tényezők között első helyen a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, illetve ezekkel összefüggésben a túlsúly, elsősorban a hasi elhízás szerepel. Fontos megemlíteni a fokozott stresszt és a pszichés okokat is. A betegség sikeres kezeléséhez szükséges ezen életmódtényezők megváltoztatása.

    Az életmód-változtatással a cél az, hogy a beteg megszabaduljon súlyfeleslegétől, de legalább egy egészségesebb testalkatot közelítsen meg, rendszeres testmozgással pedig az egész szervezet állapotát javítsa. Vizsgálatok szerint ugyanis a PCOS-ben szenvedő nők egyharmadában a fogyás önmagában (gyógyszeres kezelés nélkül) is képes a hormonegyensúly visszaállítására, így a peteérés, tüszőrepedés normalizálására, és segíthet az inzulinrezisztencia felszámolásában is.

    Ennek két fő eleme

    • Étrend: az inzulinrezisztencia esetén is ajánlott diéta - alacsony glikémiás indexű táplálékok, többszöri kisebb étkezések (Bővebben: Az inzulinrezisztrncia-diéta);
    • Rendszeres testmozgás: közepesen megterhelő, kardio- és erősítő mozgásformák is, a hangsúly a rendszerességen van.

    Gyógyszeres kezelési lehetőségek

    A gyógyszeres kezelés célja egyrészt az inzulinrezisztencia kezelése, másrészt a férfihormonok hatásának kompenzálása, illetve a peteérés, tüszőrepedés elősegítése.

    Az inzulinrezisztencia kezelésére elsődlegesen a cukorbetegek terápiájában is használt metformin hatóanyagú készítményeket ajánlják. Ez a gyógyszer általában pár hónap vagy fél év után kezdi kifejteni hatását. Jelentkezik az első spontán vérzés, szépül a bőr és megindul a fogyás.

    Vannak azonban olyanok, akiknél a metformin szedése nem hozza meg a várt hatást, azaz nincsen ciklusuk fél év után sem, nem jön létre a terhesség. Esetükben a PCOS kezelése más módszereket igényel. Ők kipróbálhatnak újabb generációs inzulinrezisztencia elleni gyógyszereket, pl. a glitazonokat is.

    Azok a hölgyek, akik nem kívánnak teherbe esni, csökkenthetik tüneteiket bizonyos szájon át szedhető fogamzásgátlókkal is. A fogamzásgátló egyrészt csökkenti a méhnyálkahártyaráknak (endometrium karcinóma) a magas ösztrogénszint miatti fokozott kockázatát, másrészt segít a férfihormonok szintjének csökkentésében is. A ciklus mesterségesen előidézhető ún. progeszteronszármazékokkal is, melyek szedése mellett rendszeres megvonásos vérzés jelentkezik.

    Bővebben Policisztás ovárium szindróma és hormonális fogamzásgátlás

    Akik viszont teherbe kívánnak esni, azoknak PCOS kezelésére a klomifen-citrát hatóanyagú gyógyszert javasolja az orvos. Ez nem hormon, hanem az agyalapi mirigy serkentésével aktivizálja a petefészket. Hátránya, hogy szedése alatt fokozott a veszélye egy nagyobb ciszta kialakulásának, szedését ezért ultrahangos megfigyeléssel kell követni. Ha a klomifen nem hatékony, egyéb olyan készítmények is kipróbálhatók, amelyek közvetlenül vagy közvetve a petefészket stimulálják.

    A nyomelemek közül kiegészítő jelleggel a D-vitamin ajánlható.

    A betegség követéséhez a belgyógyászati és a nőgyógyászati állapot, a panaszok nyomonkövetése mellett a laboreredmények (vércukor, inzulin, hormonszintek, koleszterinszint) rendszeres ellenőrzése is szükséges, továbbá foglalkozni kell a páciens pszichés egyensúlyával is.

    Olvasson tovább

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Debreczeni Anikó
    Aktualizálta:
    Dr. Farkas Ágnes nőgyógyász

    Módosítva: 2020.01.02 08:10, Megjelenés: 2017.12.22 18:56
   • Cikkajánló

    Koronavírus-járvány

    Koronavírus-járvány

    koronavirus.gov.hu

    Aki légúti tüneteket tapasztal, az ne menjen közösségbe!

    Hemokromatózis

    Hemokromatózis

    Dr. Tomonkó Magdolna

    Milyen típusai vannak ennek a betegségnek, és mik lehetnek ezek tünetei?

    Szeptember - a női daganatok hónapja

    A The Foundation for Women’s Cancer (FWC) a szeptembert a női daganatok hónapjának nyilvánította, mivel a világon minden 5. percben diagnosztizálnak egy hölgyet valamilyen nőgyógyászati daganattal. A hónap apropóján a Magyar Rákellenes Liga a méhnyakrák megelőzésére és megszüntetésére hívja fel a figyelmet. Ugyanis, ha globálisan minden nő és férfi számára biztosított lenne a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás, a méhnyakrák megszüntethető lenne. Ezért a Liga kifejezetten üdvözli a döntést, hogy Magyarországon immár a fiúk számára is elérhető az ingyenes HPV elleni védőoltás.

    Több száz életet menthet meg évente a HPV elleni vakcina hazánkban

    Évente 4-500 nő és mintegy ugyanennyi férfi haláláért felelnek a humán papillomavírus (HPV) okozta megbetegedések Magyarországon. A fertőzés védőoltással és rendszeres szűrővizsgálatokkal megelőzhető. A magyar szülők még pontosan két hétig, 2020. szeptember 16-ig igényelhetik az államilag támogatott, ingyenes védőoltást hetedikes lányaik számára.

    Hirsutizmus - Túlzott szőrnövekedés és a PCOS

    A PCOS egy hormonális rendellenesség, mely a fogamzóképes korú nőket érinti, és többek között olyan kellemetlen tünetekkel jár, mint a nemkívánatos, túlzott szőrnövekedés, a hirsutizmus. Mi okozza, és mit tehet ellene?

    A policisztás petefészek szindróma (PCOS) szövődményei

    A PCOS-ben érintett nőknél nagyobb a valószínűsége az olyan egészségügyi állapotoknak is, mint a szív- és érrendszeri betegségek vagy az méhnyálkahártya betegségek. Ezek kockázata a túlsúlyos vagy elhízott nőknél fokozódik.

    D-vitamin-hiány és PCOS - Van összefüggés?

    Egy új kutatás eredményei alapján a szakértők feltételezik, hogy a D-vitamin-hiány nagymértékben hozzájárul a policisztás ovárium szindrómával (PCOS) összefüggésbe hozható hormonális egyensúlyzavarhoz.

    PCOS a szabálytalan ciklus hátterében

    A policisztás petefészek szindróma a fogamzóképes korú nőket érintő olyan betegség, melyet a magas tesztoszteronszint és a női nemi hormonok egyensúlyhiánya jellemez. Tulajdonképpen a PCOS a leggyakoribb oka az ovulációs meddőségnek, amit az állapottal járó hormonzavar okoz. A rendszertelen menstruáció a PCOS egyértelmű tünetei közé tartozik, ugyanakkor nem ez a betegség az egyetlen oka a szabálytalan ciklusnak, azt számos más dolog is előidézheti.

    PCOS és súlygyarapodás

    A legtöbb nő élete során valamikor küzd a súlygyarapodással, ám a policisztás petefészek szindrómában (PCOS) szenvedő betegek számára a fogyás állandó harcot jelent a kilókkal.

    A leggyakoribb PCOS-tévhitek

    A policisztás petefészek szindróma (PCOS) a leggyakoribb endokrin rendellenesség a fogamzóképes korú nők körében, ám még mindig rengeteg tévhit övezi a betegséget. Összeszedtük a leggyakoribbakat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.