A prosztatarák tünetei

Dr. Kónya Judit
szerző: Dr. Kónya Judit, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

A prosztata daganatos megbetegedése sokszor egyáltalán nem okoz panaszokat, vagy nehezen különböztethető meg annak jóindulatú megnagyobbodásától. A tünetek alapján ezért nehezen ismerhető fel a prosztatarák, az időben történő diagnózis hatékonyabb eszköze a szűrővizsgálaton való részvétel.

A prosztatarák téma cikkei
6/1 Mi a prosztatarák?
6/2 Prosztatarák - Kik a veszélyeztetettek?
6/3 A prosztatarák tünetei
6/4 A prosztatarák diagnózisa
6/5 A prosztatarák kezelése
6/6 A prosztatarák megelőzése

A prosztatarák felismerésének nehézségei

A prosztatarák többnyire a prosztata (dülmirigy) külső felszínén fejlődik ki, az itt növekvő daganat sokáig nem érinti más szervek működését. Korai stádiumban ezért a tumor nem okoz panaszokat, ami miatt sokszor nehéz időben felismerni. Előrehaladott állapotban azonban a daganat oly mértékben kiterjedhet és olyannyira megnövelheti a prosztata méretét, hogy beszűkítheti a húgycsövet, ekkor jelentkeznek az első tünetek.

Korai fázisban a prosztatarákot rendszerint egyéb ok, legtöbbször jóindulatú prosztatamegnagyobbodás (BPH, benignus prostata hiperplasia) miatt végzett szövettani vizsgálat során ismerik fel. A tüneteket még ebben az esetben sem maga a daganat okozza, hanem a másik alapbetegség.

A külső zónából való kiindulás esetén a prosztatarákot gyakran csak az áttétek tüneteinek megjelenése után diagnosztizálják. Időnként az is előfordul, hogy a beteg életében nem is ismerik fel, hiszen tüneteket nem okoz, így csak a halál utáni vizsgálatok alapján derülhet rá fény.

Amennyiben a prosztata központi, húgycsövet körülfogó zónájából indul ki a daganat (ez a ritkább típus), a térfoglaló folymat már a kezdeti szakaszban is észlelhető tüneteket eredményez. Az okozott panaszok ugyanakkor nem jellegzetesek, nagyértékben hasonlítanak a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás tüneteihez, mivel mindkét elváltozás - legyen az jó- vagy rosszindulatú - a vizelet elfolyását akadályozza.

Fontos mihamarabb orvoshoz fordulni
A vizelési nehézségek hátterében gyakran nem daganat, hanem prosztatamegnagyobbodás áll. Ez jóindulatú folyamat, de mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, mivel a panaszok megszüntetése és a szövődmények megelőzése érdekében az is kezelendő állapot. Sok esetben a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás miatt végzett vizsgálatok derítenek fényt a prosztatarákra, még igen korai stádiumban, így a kezelés időben elkezdődhet, a gyógyulás feltételei sokkal jobbak.

A prosztatarákra jellemző tünetek

Az esetek egy részében csak a daganat által a prosztata táján okozott panaszok viszik el az orvoshoz a beteget. Ebben az esetben beszélnek az orvosok manifeszt prosztatarákról.

A prosztatarák lehetséges tünetei
  • Gyakori csekély mennyiségű vizeletürítés (pollakisuria)
  • Nehézkes vizeletürítés (dysuria)
  • Vizeléskor fellépő fájdalom vagy égő érzés (alguria)
  • Erős nyomásérzet a hólyagban
  • Merevedési zavarok, esetleg fájdalom ejakuláció során
  • Ritkán: vér a vizeletben (hematuria) vagy az ondóban (hematospermia)

A tünetek nem specifikusak, vizeletrekedéshez, gyakori vizelési ingerhez, vizelés közben fellépő fájdalomhoz vagy merevedési zavarokhoz több más, prosztata és nem prosztata eredetű kórkép is vezethet.

A tünetek erőssége függ a daganat elhelyezkedésétől és méretétől. A panaszok sokszor csak bizonytalan, nehezen meghatározható tünetek: gyakori vizelési inger, vizelés közben tapasztalható kellemetlen érzés. A betegnek rendszerint olyan érzése van, mintha nem tudná hólyagját teljesen kiüríteni - és ez valóban így is van! Néha szexuális zavarok, vagy pedig a sperma minőségének változása, esetleg véres színezete miatt fordul a beteg orvosához.

Nagyobb daganatok esetén már jellegzetesebbek, feltűnőbbek a tünetek, amelyek elsősorban a nehezített vizelésben nyilvánulhatnak meg. Éjszakai gyakori vizeletürítés lép fel, a vizelet nehezen indul, lassabban és gyengébb sugárban ürül, a vizelés végén csepegés tapasztalható.

A prosztata jóindulatú megnagyobbodása is a prosztata belsejéből indul ki. A húgycső ilyenkor - nem úgy, mint a prosztatarák esetében - nagyon gyorsan szűkül be, és már a korai stádiumban jelentkeznek a vizeletürítési problémák. A prosztata rosszindulatú daganatos megbetegedésére ezzel szemben a tünetszegénység, vagy a lassabban fokozódó tünetek jellemzőek.

A prosztatarák szövődményeinek tünetei

A vizelési nehezítettség miatt a vizelet pangani kezd a húgyhólyagban, amely felülfertőződéshez (húgyhólyaggyulladás, hólyaghurut), a panaszok erősödéséhez, fájdalmas, égő, véres vizeletürítéshez vezethet. A fertőzés gyakran lázzal jár, nagyon súlyos esetben akár vesegyulladás, veseelégtelenség is kialakulhat.

Prosztatarák

A prosztatarák áttéteinek tünetei

Ha a rák továbbterjed a szervezetben, akkor áttétek (metasztázis) képződhetnek. Amennyiben a daganat a prosztatát körülvevő szervekre is ráterjed, további tünetek jelentkezhetnek, döntően az ágyéki régióban, vagy általános panaszokkal. Számos esetben a daganat jelenlétére csak az áttétek okozta tünetek hívják fel a figyelmet (okkult daganat), ugyanis maga a daganat nem okoz tüneteket akkor sem, ha már nagyra nőtt.

  • Áttét alakulhat ki a csontokban, elsősorban az ágyéki csigolyák és a medence területén. A csont pusztulása nagyon fájdalmas lehet, és banális sérülések is csonttörést okozhatnak (patológiás fractura). Ilyenkor a betegségre deréktáji és hátfájdalom, a csigolyák összeroppanása hívhatja fel a figyelmet. A csontáttétek megjelenhetnek a csípőben és a combcsontban is, ezek állandósuló tompa fájdalmát, merevségét okozva.
  • Ha a prosztatarák az ágyéki és a medence környéki nyirokcsomókat is érinti, a lábakban és a herezacskóban (scrotum) folyadék gyűlhet fel a nyirokkeringés megzavarása miatt. Erre az alsó végtag duzzanata, dagadása utalhat.
  • Előrehaladott esetben a daganatos betegségekre általánosan jellemző tünetek dominálnak: fogyás, étvágytalanság, émelygés, hányinger, hányás, éjszakai izzadás, gyengeség, sápadtság, levertség.

Tovább A prosztatarák kivizsgálásának módszerei

Dr. Kónya Judit, családorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kónya Judit, családorvos

Cikkajánló

Visszérbetegség
Visszérbetegség

Hogyan alakulhat ki a visszeresség?

Izomláz
Izomláz

Pihentessük vagy dolgozzunk rá?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Holányi Péter
WEBBeteg - Dr. Földi Ildikó
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.