• A D-vitamin pótlása egész évben fontos - Miért?

    Szerző: WEBBeteg

    A szervezetünk számára szükséges D-vitamin jelentős része napsugárzás hatására keletkezik a bőrünkben, a további mennyiséget élelmi forrásokból pótolhatjuk. Emiatt sokan gondolják azt, hogy a D-vitamin-hiány csak télen fordulhat elő, ez azonban téves elképzelés.

    Ahhoz, hogy szervezetünk D-vitamin-szintje egész évben megfelelő legyen, nem elegendő önmagában sem a napsütés, sem a D-vitaminban gazdag táplálkozás. Felmérések szerint a Föld lakosságának jelentős része szened D-vitamin-hiányban, és ez alól hazánk sem kivétel. Így orvosi javaslatra szükség lehet a D-vitamin mesterséges pótlására is.

    Hirdetés

    Nyáron is lehet D-vitamin-hiányunk!

    A D-vitamin-hiány tünetei a már említett okokból valóban inkább az ősztől tavaszig tartó időszakra jellemzőek, azonban a napsütéses időszakokban is előfordulhatnak, hiszen nyáron a Nap káros sugaraival szembeni védekezés céljából fényvédő krémeket használunk, amire valóban szükség van a bőrrák megelőzés érdekében. Ugyanezen okból kifolyólag csecsemők és kisgyermekek fényvédő krémek használata mellett is csak árnyákban tartózkodhatnak a szabadban. Nem szabad elfeledkeznünk azonban szervezetünk D-vitamin igényéről sem! Mivel nyáron is kialakulhat D-vitamin-hiány, szükség lehet vitaminkészítmények formájában való pótlására a napsütésben gazdag hónapokban is.

    D-vitamin-pótlás ősztől télig

    Vitamin- és ásványi anyag teszt


    Tesztelje, hogy szervezete kellően el van-e látva vitaminokkal és ásványi anyagokkal! Töltse ki vitamin- és ásványi anyag tesztünket!>>

    Ősszel és télen nagymértékben csökken a napsütéses órák száma, bőrünkben egyre kevesebb D-vitamin termelődik, és tavaszra a vitaminháztartás felborul, a szervezet tartalékai kimerülnek. Ilyenkor különösen fontos odafigyelni a D-vitaminban gazdag táplálkozásra, melynek részét kell, hogy képezze a halételek, az ehető gombák, a tojás és a tejtermékek fogyasztása.

    D-vitamin-hiány az évszakoktól függetlenül is előfordulhat

    D-vitamin-hiány kialakulhat felszívódási zavarok, különféle betegségek és megnövekedett vitaminigény miatt is.

    Az alábbi okok a leggyakoribbak:

    (WEBBeteg, Forrás: gesundheit.de, netdoktor.de, Dr. Lesznyák Judit )

    Módosítva: 2013.11.25 07:38, Megjelenés: 2013.11.25 07:38
   • Cikkajánló

    Pókhas gyermekeknél

    Pókhas gyermekeknél

    Dr. Polgár Marianne

    A has feltűnően elődomborodik, a végtagok a testhez képest vékonyak. Súlyos betegséget jelezhet!

    Táncterápia

    Táncterápia

    Dervalics Dóra

    Milyen pszichoterápiás alkalmazási területei vannak a mozgásterápiának?

    Évekkel fiatalíthatja meg a vérkeringést a maratonfutás

    A maratoni távra való felkészülés és a táv lefutása javítja az először indulók egészségét, a vérereik életkorából nagyjából négy évet farag le egy új tanulmány szerint.

    Az öngyógyítás veszélyei

    Az internet használata mindennapjaink természetes részévé vált. Hasznossága vitathatatlan: több milliónyi információ áll rendelkezésre ahhoz, hogy gyors válaszokat kapjunk kérdéseinkre, legyen szó az élet bármely területéről.

    A D-vitamin típusai, forrásai és hatásai

    A D-vitamin (D-hormon) elnevezés több, zsírban oldódó vitamint foglal magába. Legfontosabb feladata a kalciumháztartás szabályozása, valamint a csontok ásványosítása.

    D-vitamin-hiánnyal összefüggő betegségek és állapotok

    A D-vitamin leginkább a csontanyagcserében betöltött szerepéről ismert. A napjainkban is folyó tudományos kutatások azonban számos olyan jelentős hatására derítenek fényt, amelyekre korábban nem is gondoltunk volna.

    A D-vitamin és az elhízás

    Azoknak a túlsúlyos és elhízott embereknek, akik D-vitamin-hiányban szenvednek, ajánlott a vitamin pótlása, hogy fokozzák a fogyási esélyeiket - állítják szakértők. Kutatások szerint a napfényvitamin alacsony szintje összefüggésben áll a súlygyarapodással és az elhízással.

    Gyakran együtt jár a D-vitamin-hiány és a pajzsmirigyzavar

    A D-vitamin-hiány leginkább fáradtság, immungyengeség formájában jelentkezik, ám ha hosszú időn keresztül fennáll, akkor a pajzsmirigy működésére is hatással lehet. Dr. Békési Gábor PhD, pajzsmirigy-specialista ezért a pajzsmirigyfunkciók ellenőrzését javasolja azoknak, akik D-vitamin-hiánnyal küzdenek, hiszen a kettő erősítheti is egymás tüneteit.

    Nyáron is D-vitamin hiányosak vagyunk

    A csontok szempontjából legfontosabb vitaminunk a D-vitamin, melynek nagy részét a szervezet maga állítja elő napfény hatására. A jelenlegi kánikulában, amikor mindenki a lehető legkevesebb ruhát veszi magára, logikusnak tűnhetne, hogy szervezetünk dúskál az éltető vitaminban, ám ez közel sem így van. A kutatók szerint a magyarok fele még nyáron is D-vitamin hiányos.

    D-vitamin-hiány a prosztatarák mögött?

    Egy ideje közismert, milyen sok betegség hátterében állhat a D-vitamin-hiány, ám nemrégiben került képbe ebből a szempontból az agresszív prosztatarák is. Dr. Szűcs László, az Oxygen Medical urológusa a felismerésről és a kezelésről beszélt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.