• A D-vitamin-hiány veszélyei

    Szerző: WEBBeteg - M. J., Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

    Tudta, hogy Magyarországon a téli időszak végére a lakosság 90 százaléka D-vitamin-hiányossá válik? Ez a többi mérsékelt övi országban is megfigyelhető jelenség, amely legtöbbször a késő ősztől kora tavaszig jellemző napfényhiányra vezethető vissza. Milyen mennyiségben érdemes a D-vitamin pótlásáról gondoskodni?

    A téma cikkei

    5/1 Mire jó a D-vitamin?
    5/2 A D-vitamin pótlás lehetőségei
    5/3 Miért veszélyes a D-vitamin-hiány?
    5/4 A D-vitamin túladagolásáról
    5/5 D-vitamin-hiánnyal összefüggő betegségek és állapotok

    A D-vitamin (cholecalciferol), amit más néven D-hormonnak is neveznek a hatásmechanizmusa miatt, táplálék útján gyakorlatilag alig vihető be a szervezetbe, viszont a bőrünket érő napfény hatására saját szervezetünk elő tudja állítani a vitamin előanyagaiból. A szervezetünk D-vitamin szintjéért ugyanis elsődlegesen a bőrünket érő ultraibolya (UV-B) sugárzás felelős.

    A hiányállapot elkerüléséhez a szakemberek szerint már az is elegendő lenne, ha a márciustól szeptemberig tartó időszakban napi 15-30 percet a napon töltenénk, azonban a modern életvitelből fakadóan erre a lakosság nagyobb hányadának nem jut elég ideje, ez viszont magában hordozza a D-vitamin hiány kialakulásával járó egészségügyi kockázatokat.

    Hirdetés

    A D-vitamin hiányának veszélye és tünetei

    Az ezredforduló óta intenzíven kutatott terület a cholecalciferol emberi szervezetben betöltött szerepe. Legismertebb funkciója a csontképződés és a kalcium felszívódásának elősegítése, azonban ennél sokkal több folyamatra van nagy hatással a jelenléte.

    Az eddigi kutatások eredményei mára igazolták, hogy a D-vitamin hiánya a csontritkulás mellett számos egyéb betegség, köztük a daganatos kórképek, az idegrendszeri bántalmak, a cukorbetegség, az asztma és a szív-érrendszeri betegségek kialakulásában is szerepet játszik, illetve az immunrendszer működésére is negatív hatást gyakorol.

    D-vitamin-hiányra utalhat a csontok gyengülése (pl. csontlágyulás, csonttörések, nehezen gyógyuló törések, csontritkulás), az izomgörcsök és a gyorsan romló a fogak. Gyermekek esetén a D-vitamin hiánya angolkórhoz vezethet.

    Ez a cikk is érdekelheti Kóros D-vitamin-hiány: az angolkór

    A gyermekkori alacsony D-vitamin szint jelei

    A D-vitamin szint mérése, ellenőrzése különösen javasolt gyermekeknél az alábbi tünetek esetén:

    • a bőr sápadtsága,
    • puha koponyacsontok,
    • boltozatos homlok,
    • elgörbült alsó végtagok („o” láb kialakulása)
    • mellkasi csontok, a bordák deformálódása („tyúkmell”)
    • fokozott hajlam a csonttörésre
    • izomzat tónusának csökkenése,
    • fogzás és mozgásfejlődés késése,
    • gyakori légúti fertőzések.

    Mik növelhetik a D-vitamin-hiány kockázatát?

    • diabétesz
    • egyes gyógyszerekkel végzett kezelés (pl. epilepszia elleni készítmények)
    • felszívódási zavarok (cisztás fibrózis, gyulladásos bélbetegség, lisztérzékenység, laktózintolerancia, gyomorszűkítő műtét)
    • granulómás betegségek (pl. sarcoidosis, tuberculosis, histoplasmosis)
    • hasnyálmirigy-elégtelenség
    • mellékpajzsmirigy-túlműködés
    • idős kor (>65 éves férfiak és >70 éves nők) és idősotthonban élők
    • korábbi D-vitamin-hiányos állapot
    • krónikus gyulladásos betegségek
    • krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD)
    • krónikus vesebetegség
    • limfómák
    • májbetegség
    • nem traumás eredetű csonttörések előfordulása
    • csontlágyulás (oszteomalácia)
    • csontritkulás (oszteoporózis)
    • súlyos elhízás (testtömegindex >30 kg/m2)
    • vegán étrend

    Hogyan bizonyítható a D-vitamin hiánya?

    A szervezet D-vitamin ellátottságának mérése: 25-OH-D-szint a vérben

    Amióta a kutatások bizonyossá tették, hogy a D-vitaminnak jelentős szerepe van az egészségünkre nézve, nagymértékben nőtt a D-vitamin szérum szintjére vonatkozó vizsgálatok gyakorisága is. A kalcidiol (25-OH-D) szint meghatározását egyszerű vérvétel útján bármelyik kezelőorvos kérvényezheti, azonban a szakmai körökben inkább az az elfogadott eljárás, ha a D-vitamin-ellátottság rutin ellenőrzését azoknál a betegeknél végzik el rendszeresen, akik a D-vitamin-hiány kialakulásának rizikócsoportjába sorolhatók.

    A 25-OH-D3 normál szintje 

    D-vitamin-szint (25-OH-D3)

    Normál

    30 ng/ml vagy 75 nmol/l

    Hiány

    20 ng/ml vagy 50 nmol/l

    Súlyos hiány

    10 ng/ml vagy 25 nmol/l

    Az őszi-téli időszakban az éghajlati sajátosságból fakadóan érdemes külön figyelmet fordítanunk a rendszeres D-vitamin-pótlásra, mellyel számos komoly betegség kialakulását előzhetjük meg.

    Tesztelje magát! Önt fenyegeti D-vitamin-hiány?

    Forrás: WEBBeteg
    Molnár Judit, Hazai konszenzus a D-vitamin szerepéről; www.elitmed.hu; www.medicalonline.hu; Hypertonia, Budai Allergiaközpont
    Orvos szakértőnk: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2017.10.20 05:21, Megjelenés: 2017.10.20 05:21
   • Cikkajánló

    Menopauza és elhízás

    Menopauza és elhízás

    Balogh Mária, újságíró

    Sok nő panaszkodik klimax idején súlygyarapodásra. Van kiút az elhízás fogságából.

    Pókhas gyermekeknél

    Pókhas gyermekeknél

    Dr. Polgár Marianne

    Feltűnően elődomborodó has, vékony végtagok. Súlyos betegség okozhatja.

    A tartós alváshiány komoly betegségeket okozhat

    Tapasztalták-e már, hogy ha egy-két napig álmatlanul forgolódnak, s csak pár órát alszanak éjjel, akkor a közérzetük, a hangulatuk nappal szinte elviselhetetlen? Nehezíti a kialvatlansággal terhelt napokat, ha gyötrő fejfájással, szédüléssel, koncentrációzavarral, hányingerrel társul a közérzetük. Ilyenkor a pirulák sem segítenek, csakis az alvás, a pihenés, az agysejtek regenerálódása. Figyelemért, egyenesen orvosi tanácsért kiált, ha valaki napokon át vagy annál hosszabb ideig sem képes pihentetően aludni, s ezzel párhuzamosan romlik az egészségi állapota is.

    Évekkel fiatalíthatja meg a vérkeringést a maratonfutás

    A maratoni távra való felkészülés és a táv lefutása javítja az először indulók egészségét, a vérereik életkorából nagyjából négy évet farag le egy új tanulmány szerint.

    A D-vitamin típusai, forrásai és hatásai

    A D-vitamin (D-hormon) elnevezés több, zsírban oldódó vitamint foglal magába. Legfontosabb feladata a kalciumháztartás szabályozása, valamint a csontok ásványosítása.

    Hogyan pótolható a D-vitamin?

    A D-vitamin (D-hormon) zsírban oldódó vitamin, melynek legfőbb előnye, hogy lassan ürül ki a szervezetből, vagyis a pótlásáról nem szükséges napi rendszerességgel gondoskodni, így akár a heti vagy havi bevitel is elegendő lehet.

    D-vitamin-hiánnyal összefüggő betegségek és állapotok

    A D-vitamin leginkább a csontanyagcserében betöltött szerepéről ismert. A napjainkban is folyó tudományos kutatások azonban számos olyan jelentős hatására derítenek fényt, amelyekre korábban nem is gondoltunk volna.

    Nyáron is D-vitamin hiányosak vagyunk

    A csontok szempontjából legfontosabb vitaminunk a D-vitamin, melynek nagy részét a szervezet maga állítja elő napfény hatására. A jelenlegi kánikulában, amikor mindenki a lehető legkevesebb ruhát veszi magára, logikusnak tűnhetne, hogy szervezetünk dúskál az éltető vitaminban, ám ez közel sem így van. A kutatók szerint a magyarok fele még nyáron is D-vitamin hiányos.

    Új lehetőség a nagy dózisú D-vitamin-pótlás

    A D-vitamin hiány az egész világon tapasztalható, ennek legfőbb oka az, hogy a D-vitamin pótlását nem tudjuk megoldani kizárólag étkezéssel, és nem tartózkodunk eleget a szabad levegőn, a napfényen. A modern életforma következményeként a legegyszerűbb és leggyorsabb megoldást választjuk: a D-vitamint vitamin készítmény, tabletta formában pótoljuk. Milyen lehetőségeink vannak?

    Több D-vitaminra van szükségünk

    A D-vitamin számos létfontosságú szerepet tölt be szervezetünkben, azonban csak napjainkban kezdünk kellő figyelmet fordítani rá. A D-vitamin-hiány világszerte népbetegségnek számít, a probléma a hazai népesség jelentős hányadát is érinti.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.