A hasi típusú elhízás veszélyei

Szerző: WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Az elhízásnak több típusa ismert. Elhelyezkedés szempontjából megkülönböztethető a centrális típusú (más szóval alma típusú) elhízás, ahol elsősorban a has területére, illetve a körte típusú, ahol a csípő, illetve comb felső területére rakódik le a súlyfelesleg.

Mindkettőnek számos következménye és szövődménye van, de az utóbbi idők vizsgálatai inkább a hasra lokalizálódó elhízás veszélyeire hívják fel a figyelmet, ezek szerint a lerakodó zsír helyének valóban jelentősége van a következményeket nézve.

A viscerális zsírszövet – a hasűr területén lévő zsírsejtek – könnyebben vezetnek olyan anyagcsere-folyamatok beindulásához vagy fokozódásához, amelyben a vérzsírok és vércukor szintje emelkedik. A folyamat a metabolikus szindróma és más betegségek kialakulása felé tart.

A haskörfogat mérése

A hasi elhízás jelenléte vagy mértéke számszerűen is megítélhető. A derék magasságában (az alsó borda és a csípőlapát közötti távolság felénél) kilégzést követően kell mérni a haskörfogatot. Ez a szám férfiaknál 94 cm felett kóros, fokozott szív- és érrendszeri veszélyt 102 cm felett jelent. Nők esetén a kóros érték 80 cm felett van, fokozott szív- és érrendszeri veszélyt náluk a 88 cm feletti érték jelent.

Egyébként a derék- és csípőkörfogat hányadosa adja meg, hogy alma vagy körte típusú elhízásról van-e szó.

Nézzük, milyen problémákat okozhat az elsősorban a has területére lokalizálódó többletsúly!

Ez is érdekelheti A haskörfogat fontosabb jelzőszám, mint a BMI

A hasra lokalizálódó elhízás következményei és szövődményei

 • A hasi típusú elhízás ki is válthatja vagy súlyosbíthatja a magasvérnyomás-betegséget. Egyértelmű összefüggés van az elhízás és a tenzióértékek között. Nem véletlen, hogy magas vérnyomásban szenvedő betegek esetén mindig javasolt a testsúlycsökkentés.
 • Inzulinrezisztencia, mely számos járulékos problémát (pl. meddőség, cukorbetegség) rejt magában. A növekvő vércukorszint mellett romlik a sejtek inzulinra adott érzékenysége, emiatt egyre több inzulin szabadul fel a hasnyálmirigy sejtjeiből.
 • A cukorbetegség kialakulásának és súlyosbodásának kockázatát lényegesen fokozza a hasi típusú elhízás, alapvetően az inzulinrezisztencia kialakulásának mechanizmusával. Még a kialakult cukorbetegség (2-es típusú cukorbetegség) is javul vagy akár kezdeti stádiumban visszafordítható tartós testsúlycsökkentéssel.
 • Emelkednek a vérzsírértékek – koleszterin és triglicerid –, melynek keringésre gyakorolt káros hatásai vannak, fokozva az agyi infarktus vagy szívizominfarktus kockázatát.
 • A lerakódott zsír, a magas trigliceridszintek a zsírmáj kialakulásához vezetnek. Korunk népbetegsége ez, mely hosszú idő alatt fibrózishoz és májzsugorhoz vezethet.
 • A szív- és koszorúér-betegségek előfordulásának gyakorisága lényegesen fokozódik vezető halálokot jelentve népességünkben.
 • Ugyanúgy az agyi erek betegségei, elsősorban a meszesedés, elzáródás, stroke előfordulása is növekszik.
 • Nőknél menstruációs és peteérési zavarok, meddőség alakulhat ki.
 • Együtt az ülő és mozgásszegény életmóddal hozzájárul az aranyeresség kialakulásához.
 • Elhízásnál és hasi típusú elhízásnál nő a daganatos betegségek kialakulásának kockázata.
 • Esztétikai probléma következményes pszichés változásokkal. Az esetek nagy részében romlik a súlyfelesleggel és hasra terjedő elhízással az érintettek magabiztossága, önértékelése. Szégyenérzetet, akár szorongást, depressziót is okozhat a megváltozott külső.
 • Ízületi, mozgásszervi problémák jelentkeznek, gyakori a derékfájdalom, gerincsérv kialakulása is.

A hasi típusú elhízás tehát számos kockázatot rejt magában, és sok, akár életet veszélyeztető betegség kialakulásának kockázata csökkenthető lenne az elhízás megelőzésével vagy megszüntetésével. A megoldás nem egyszerű és gyors, hanem komplex, teljes életmódváltást, étrendi változtatást, rendszeres mozgást és akár orvosi segítséget is igényel. Az elért eredmények viszont lényegesen egészségesebb életet garantálnak.

Olvasson tovább! Életmódváltással a túlsúly ellen

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Hozzászólások (8)

Cikkajánló

Gyermektervezés Gyermektervezés

Ez a hormon is megakadályozhatja a teherbe esést. (x)

Szabálytalan ciklus? Szabálytalan ciklus?

Policisztás ovárium szindróma (PCOS) is állhat a hátterében.

A magyar gyerekek negyede túlsúlyos...

Országos lett a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) GYERE® – Gyermekek Egészsége Programja, ami az Auchan Alapítvány...

Magas vérnyomás és elhízás - Mit...

Az elhízás korunk járványszerűen terjedő betegsége, mely az egész világon rohamosan terjed mind a felnőtt, mind a gyermek korosztályban. Az...

Tegyünk a globális elhízás ellen!

„Obesity calls for actions”, vagyis Akciókat követel az elhízás! mottóval rendezte meg októberben a 8. Közép-európai Elhízástudományi...

Hasi elhízás és a máj terheltsége

Az elhízás jelentős egészségügyi probléma az egész világon. Nem egyszerűen esztétikai hiba. Még csak nem is az a legnagyobb baj, hogy a nagy súly...

Mikortól beszélhetünk hasi...

Napjainkban már világszerte meghatározó rizikófaktornak tartják a hasi elhízást (a hason belüli fokozott zsírszövetképződést) a 2-es típusú...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.