• A hasi típusú elhízás veszélyei

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Az elhízásnak több típusa ismert. Elhelyezkedés szempontjából megkülönböztethető a centrális típusú (más szóval alma típusú) elhízás, ahol elsősorban a has területére, illetve a körte típusú, ahol a csípő, illetve comb felső területére rakódik le a súlyfelesleg. Mindkettőnek számos következménye és szövődménye van, de az utóbbi idők vizsgálatai inkább a hasra lokalizálódó elhízás veszélyeire hívják fel a figyelmet, ezek szerint a lerakodó zsír helyének valóban jelentősége van a következményeket nézve.

    A viscerális zsírszövet – a hasűr területén lévő zsírsejtek – könnyebben vezetnek olyan anyagcsere-folyamatok beindulásához vagy fokozódásához, amelyben a vérzsírok és vércukor szintje emelkedik. A folyamat a metabolikus szindróma és más betegségek kialakulása felé tart.

    Hirdetés

    A haskörfogat mérése

    A hasi elhízás jelenléte vagy mértéke számszerűen is megítélhető. A derék magasságában (az alsó borda és a csípőlapát közötti távolság felénél) kilégzést követően kell mérni a haskörfogatot. Ez a szám férfiaknál 94 cm felett kóros, fokozott szív- és érrendszeri veszélyt 102 cm felett jelent. Nők esetén a kóros érték 80 cm felett van, fokozott szív- és érrendszeri veszélyt náluk a 88 cm feletti érték jelent.

    Egyébként a derék- és csípőkörfogat hányadosa adja meg, hogy alma vagy körte típusú elhízásról van-e szó.

    Nézzük, milyen problémákat okozhat az elsősorban a has területére lokalizálódó többletsúly!

    A hasra lokalizálódó elhízás következményei és szövődményei

    • A hasi típusú elhízás ki is válthatja vagy súlyosbíthatja a magasvérnyomás-betegséget. Egyértelmű összefüggés van az elhízás és a tenzióértékek között. Nem véletlen, hogy magas vérnyomásban szenvedő betegek esetén mindig javasolt a testsúlycsökkentés.
    • Inzulinrezisztencia, mely számos járulékos problémát (pl. meddőség, cukorbetegség) rejt magában. A növekvő vércukorszint mellett romlik a sejtek inzulinra adott érzékenysége, emiatt egyre több inzulin szabadul fel a hasnyálmirigy sejtjeiből.
    • A cukorbetegség kialakulásának és súlyosbodásának kockázatát lényegesen fokozza a hasi típusú elhízás, alapvetően az inzulinrezisztencia kialakulásának mechanizmusával. Még a kialakult cukorbetegség (2-es típusú cukorbetegség) is javul vagy akár kezdeti stádiumban visszafordítható tartós testsúlycsökkentéssel.
    • Emelkednek a vérzsírértékek – koleszterin és triglicerid –, melynek keringésre gyakorolt káros hatásai vannak, fokozva az agyi infarktus vagy szívizominfarktus kockázatát.
    • A lerakódott zsír, a magas trigliceridszintek a zsírmáj kialakulásához vezetnek. Korunk népbetegsége ez, mely hosszú idő alatt fibrózishoz és májzsugorhoz vezethet.
    • A szív- és koszorúér-betegségek előfordulásának gyakorisága lényegesen fokozódik vezető halálokot jelentve népességünkben.
    • Ugyanúgy az agyi erek betegségei, elsősorban a meszesedés, elzáródás, stroke előfordulása is növekszik.
    • Nőknél menstruációs és peteérési zavarok, meddőség alakulhat ki.
    • Együtt az ülő és mozgásszegény életmóddal hozzájárul az aranyeresség kialakulásához.
    • Elhízásnál és hasi típusú elhízásnál nő a daganatos betegségek kialakulásának kockázata.
    • Esztétikai probléma következményes pszichés változásokkal. Az esetek nagy részében romlik a súlyfelesleggel és hasra terjedő elhízással az érintettek magabiztossága, önértékelése. Szégyenérzetet, akár szorongást, depressziót is okozhat a megváltozott külső.
    • Ízületi, mozgásszervi problémák jelentkeznek, gyakori a derékfájdalom, gerincsérv kialakulása is.

    A hasi típusú elhízás tehát számos kockázatot rejt magában, és sok, akár életet veszélyeztető betegség kialakulásának kockázata csökkenthető lenne az elhízás megelőzésével vagy megszüntetésével. A megoldás nem egyszerű és gyors, hanem komplex, teljes életmódváltást, étrendi változtatást, rendszeres mozgást és akár orvosi segítséget is igényel. Az elért eredmények viszont lényegesen egészségesebb életet garantálnak.

    Olvasson tovább! Életmódváltással a túlsúly ellen

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2020.01.21 16:03, Megjelenés: 2020.01.21 16:03
   • Cikkajánló

    Inkontinencia

    Inkontinencia

    Cs. K., fordító

    Higiéniai nedvszívó termékekkel a komfortérzetért.

    Allergiás?

    Allergiás?

    Szponzorált tartalom

    Védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere, az ectoin. (x)

    Az elhízás betegség, az elhízottakat nem szabad stigmatizálni

    Az elhízottak stigmatizálása ellen emelte fel szavát a Magyar Elhízástudományi Társaság, amely arra is fel akarja hívni a közvélemény és az egészségügyben dolgozók figyelmét, hogy az elhízás betegség, amely diszkrimináció mentes terápiát igényel.

    Összefogtak az Elhízás Világnapja alkalmából

    2025-re a világ összes országát érintheti az elhízás betegség, ezért a világ elhízástudományi szervezetei 2020. március 4-én, az Elhízás Világnapján összefogtak, hogy közös megoldásokat, kezelési stratégiát alakítsanak ki, és jó gyakorlatokat osszanak meg egymás között a világméretű elhízás megfékezésére. Az azonnali cselekvésben a kormányzati szereplők aktív részvételét is várják.

    Hasi elhízás és a máj terheltsége

    Az elhízás jelentős egészségügyi probléma az egész világon. Nem egyszerűen esztétikai hiba. Még csak nem is az a legnagyobb baj, hogy a nagy súly miatt tönkremennek az alsó végtagok nagy ízületei, illetve degeneratív gerincbetegség jelenik meg, bár ezek is megkeserítik a beteg életét. A kövérség egyfajta anyagcserezavart jelent.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    A tüdő vitaminja
    A folyamatos, tudatos vitaminpótlással sokat tehetünk egészségünkért.
    Füstmentes jövő?
    Az ártalomcsökkentés a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke. (x)
    Új - Távkonzultáció
    Válasszon szakterületet, foglaljon percek alatt az otthonából, kényelmesen!
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások