A hasi típusú elhízás veszélyei

Dr. Ujj Zsófia Ágnes
szerző: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - WEBBeteg
frissítve:

Az elhízásnak több típusa ismert. Elhelyezkedés szempontjából megkülönböztethető a centrális típusú (más szóval alma típusú) elhízás, ahol elsősorban a has területére, illetve a körte típusú, ahol a csípő, illetve comb felső területére rakódik le a súlyfelesleg.

Mindkettőnek számos következménye és szövődménye van, de az utóbbi idők vizsgálatai inkább a hasra lokalizálódó elhízás veszélyeire hívják fel a figyelmet, ezek szerint a lerakodó zsír helyének valóban jelentősége van a következményeket nézve.

A viscerális zsírszövet – a hasűr területén lévő zsírsejtek – könnyebben vezetnek olyan anyagcsere-folyamatok beindulásához vagy fokozódásához, amelyben a vérzsírok és vércukor szintje emelkedik. A folyamat a metabolikus szindróma és más betegségek kialakulása felé tart.

A haskörfogat mérése

A hasi elhízás jelenléte vagy mértéke számszerűen is megítélhető. A derék magasságában (az alsó borda és a csípőlapát közötti távolság felénél) kilégzést követően kell mérni a haskörfogatot. Ez a szám férfiaknál 94 cm felett kóros, fokozott szív- és érrendszeri veszélyt 102 cm felett jelent. Nők esetén a kóros érték 80 cm felett van, fokozott szív- és érrendszeri veszélyt náluk a 88 cm feletti érték jelent.

Egyébként a derék- és csípőkörfogat hányadosa adja meg, hogy alma vagy körte típusú elhízásról van-e szó.

Nézzük, milyen problémákat okozhat az elsősorban a has területére lokalizálódó többletsúly!

Ez is érdekelheti A haskörfogat fontosabb jelzőszám, mint a BMI

A hasra lokalizálódó elhízás következményei és szövődményei

  • A hasi típusú elhízás ki is válthatja vagy súlyosbíthatja a magasvérnyomás-betegséget. Egyértelmű összefüggés van az elhízás és a tenzióértékek között. Nem véletlen, hogy magas vérnyomásban szenvedő betegek esetén mindig javasolt a testsúlycsökkentés.
  • Inzulinrezisztencia, mely számos járulékos problémát (pl. meddőség, cukorbetegség) rejt magában. A növekvő vércukorszint mellett romlik a sejtek inzulinra adott érzékenysége, emiatt egyre több inzulin szabadul fel a hasnyálmirigy sejtjeiből.
  • A cukorbetegség kialakulásának és súlyosbodásának kockázatát lényegesen fokozza a hasi típusú elhízás, alapvetően az inzulinrezisztencia kialakulásának mechanizmusával. Még a kialakult cukorbetegség (2-es típusú cukorbetegség) is javul vagy akár kezdeti stádiumban visszafordítható tartós testsúlycsökkentéssel.
  • Emelkednek a vérzsírértékek – koleszterin és triglicerid –, melynek keringésre gyakorolt káros hatásai vannak, fokozva az agyi infarktus vagy szívizominfarktus kockázatát.
  • A lerakódott zsír, a magas trigliceridszintek a zsírmáj kialakulásához vezetnek. Korunk népbetegsége ez, mely hosszú idő alatt fibrózishoz és májzsugorhoz vezethet.
  • A szív- és koszorúér-betegségek előfordulásának gyakorisága lényegesen fokozódik vezető halálokot jelentve népességünkben.
  • Ugyanúgy az agyi erek betegségei, elsősorban a meszesedés, elzáródás, stroke előfordulása is növekszik.
  • Nőknél menstruációs és peteérési zavarok, meddőség alakulhat ki.
  • Együtt az ülő és mozgásszegény életmóddal hozzájárul az aranyeresség kialakulásához.
  • Elhízásnál és hasi típusú elhízásnál nő a daganatos betegségek kialakulásának kockázata.
  • Esztétikai probléma következményes pszichés változásokkal. Az esetek nagy részében romlik a súlyfelesleggel és hasra terjedő elhízással az érintettek magabiztossága, önértékelése. Szégyenérzetet, akár szorongást, depressziót is okozhat a megváltozott külső.
  • Ízületi, mozgásszervi problémák jelentkeznek, gyakori a derékfájdalom, gerincsérv kialakulása is.

A hasi típusú elhízás tehát számos kockázatot rejt magában, és sok, akár életet veszélyeztető betegség kialakulásának kockázata csökkenthető lenne az elhízás megelőzésével vagy megszüntetésével. A megoldás nem egyszerű és gyors, hanem komplex, teljes életmódváltást, étrendi változtatást, rendszeres mozgást és akár orvosi segítséget is igényel. Az elért eredmények viszont lényegesen egészségesebb életet garantálnak.

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Vincze Dóra, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.