• Mi a Parkinson-kór?

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus

    A Parkinson-kór közel 200 évvel ezelőtti első leírása óta a kutatók mára felderítették a hátterében álló rendellenességek legtöbbjét. A betegség genetikai és környezeti tényezők kombinációjának eredménye. Három jellemző tünetét már Parkinson is leírta: a mozgások lelassulása (bradykinesia), az izmok feszessége (rigor) és a remegés (tremor).

    A téma cikkei

    8/1 Mi a Parkinson-kór?
    8/2 A Parkinson-kór tünetei és rizikófaktorai
    8/3 A Parkinson-kór diagnosztizálása
    8/4 A Parkinson-kór kezelési lehetőségei
    8/5 A Parkinson-kór szövődményei
    8/6 A Parkinson-kóros beteg ideális táplálkozása
    8/7 Életmódtanácsok Parkinson-kórral élőknek
    8/8 Hasznos tanácsok a Parkinson-kóros beteg gondozóinak

    A jellemző tünetek mögött 3 nagy betegségcsoportot különítünk el, tehát nem minden esetben Parkinson-kór okozza a fenti panaszokat.

    1. A Parkinson-kór - A Parkinson-kór jelenleg világszerte a második leggyakoribb degeneratív idegrendszeri betegség, világszerte mintegy 6.3 millió érintettről tudnak. Valamivel gyakoribb a férfiak, mint a nők esetében. Általában 60 év felett jelentkezik, de minden tizedik esetben már az 50. életév előtt diagnosztizálják. A betegséget jelenleg az úgynevezett basalis ganglion betegségek csoportjába sorolják.

    2. Ismeretlen eredetű neurodegeneratív betegségek - Multisistemás atrophia, Progresszív supranucleáris bénulás, Corticobasalis degeneráció, Diffúz Lewy-test betegség

    3. Másodlagos (secunder) Parkinson-szindrómák.

    Cikkünkben az első és harmadik csoportot érintjük.

    Hirdetés

    A Parkinson-kór okai

    A Parkinson-kór egy progresszív neurodegeneratív betegség, ami a dopamint termelő sejtek fokozatos pusztulásával jár. Mozgásunkat az agyunkban lévő idegsejtek irányítják. Egy mozdulat kivitelezéséhez az idegsejtek az üzenetet ingerületátvivő anyag segítségével adják át egymásnak, majd továbbítják azt a test felé. Egészséges embereknél ez a folyamat zökkenőmentes, míg a Parkinson-kórosoknál az üzenet nem jut el egyből az izmokhoz. Ez okozza a mozgásban bekövetkező nehézségeket, melynek oka a mozgásért felelős fő ingerületátvivő anyag, a dopamin termelődésének csökkenése.

    Parkinson-kóros betegeknél a dopamint termelő idegsejtek mintegy 70-80 százaléka károsodott vagy elveszett. Mindez az agy szubsztancia nigra nevű részében zajlik, ahol dopamin hiányában az idegsejtek nem megfelelően működnek, és nem tudják az agyi üzeneteket továbbítani, így okozva a Parkinson-kór tüneteit.

    A dopamint termelő idegsejtek száma a természetes öregedés során is csökken, ám ha a kezdeti sejtszám legalább fele megmarad, nem fejlődik ki a betegség, az esetleges öregkori kézremegés enyhe lesz. A szubsztancia nigra dopamintermelő idegsejtjei ugyanakkor különösen érzékenyek a károsító kémiai anyagokra, alapot teremtve a kór kialakulására.

    Noha a dopamin a leginkább érintett neurotranszmitter, más ingerületátvivők zavara is előfordulhat. Ez a magyarázat arra, miért nem hatásos a dopaminpótlás önmagában a betegség kezelésében, illetve hogy miért van olyan sok nemmotoros tünete a Parkinson-kórnak.

    Jelenleg nem ismert, mi okozza a dopamintermelő sejtek károsodását, ám a kutatások eredményei arra engednek következtetni, hogy több tényező is szerepet játszik ebben.

    • Genetikai tényezők: A kutatók több gént is beazonosítottak, melyek hozzájárulnak a Parkinson-kór kialakulásához, de genetikai okokat a betegek közel 10%-ában sikerült csak kimutatni. Eszerint valóban nagyobb az esélye a megbetegedésre azoknak, akiknek szülei is Parkinson-kórban szenvedtek, de ez a kockázat nem túl nagy.
    • Környezeti tényezők: bizonyos ipari vegyszereknek, gyom- és rágcsálóirtó szereknek kitett emberekben nagyobb valószínűséggel alakul ki, mint azoknál, akik ilyen anyagokkal nem kerülnek kontaktusba. Gyakrabban fordul elő Parkinson-kór a vidéken élő embereknél, különösen a kútvizet fogyasztóknál, valamint az ipari létesítmények és kőfejtők közelében élőknél.

    Napjainkban is zajlanak a kutatások

    Egyes kutatások a Helicobacter pylori fertőzés és a Parkinson-kór nagyarányú együttes előfordulását mutatták ki. Több elmélet létezik arra, hogyan növelheti a vírusfertőzés a dopamintermelő sejtek pusztulását, de a pontos kapcsolat még nem tisztázott.

    Parkinson-kóros kézremegés

    Gyakori kérdések

    Milyen törvény szabályozza a korlátozást, hogy 5 év helyet csak 1 évre kaptam meg a jogosítványt? Milyen feltételekkel vezethetek Parkinson-kórral?

    Lehet-e még valamit tennünk, hogy legalább a fejét fel tudja emelni? Milyen irányban induljunk el? Lehet-e még a testtartáson javítani?

    Szeretnék részletes információt kapni a Parkinson-kór végső stádiumáról. Szeretném megtudni, milyen esélyei vannak a betegnek. A Parkinson-kór végső stádiumáról

    A betegség lefolyása, kilátások

    A korai tünetek közé különböző mozgáskoordinációs panaszok tartoznak, amelyek kezdetben csak az egyik oldalt érintik. Előfordulhat az is, hogy csak egyetlen ujj remegése jelzi a problémát. Alvászavarok, depresszió vagy szorongás formájában pszichés problémák merülhetnek fel. A kezdeti fázisban nem jelentkezik egyszerre valamennyi jellemző tünet. A korai jeleket követően 5-10 éven belül alakulnak ki súlyosabb következmények, ám a betegség előrehaladása egyénenként változó és a korszerű gyógyszeres terápia által késleltethető.

    Előrehaladott stádiumban egyre több, az életminőséget korlátozó panasz jelenik meg: eleséssel járó mozgászavarok és egyensúlyproblémák, a kommunikációs képesség csökkenése (írásban, szóban, testbeszéddel egyaránt), súlyosbodó depresszió, kimerültség, majd memóriazavar, sőt nyelészavar jelentkezik.

    A Parkinson-kór jelenleg nem gyógyítható, de kezeléssel a panaszok kézben tarthatóak, a betegség továbbfejlődése nagymértékben lassítható. A kezelést elsősorban a gyógyszeres terápia jelenti, ám bizonyos esetekben műtétre is sor kerülhet, illetve kiegészítő jelleggel fizikoterápiának is fontos szerep jut.

    A betegeknek és családjuknak is át kell alakítaniuk egyes szokásaikat, amelyekkel javíthatóak a panaszok és biztonságosabbá tehető a hétköznapi élet. Az egészséges táplálkozás és a rendszeres mozgás elengedhetetlen az állapot romlásának megakadályozása érdekében. Napjainkban is intenzív kutatások folynak a betegség kezelése kapcsán (új készítmények, őssejtterápia), ám ezek a lehetőségek még nem állnak rendelkezésre.

    Ez is érdekelheti

    Parkinson-szindróma

    Parkinson-szindrómáról akkor beszélünk, amikor a dopamint termelő sejtek pusztulását más, egyértelműen diagnosztizálható betegségek, tényezők okozzák. Ezek a Parkinson-kórral megegyező következményekkel járnak, ám kialakulásuk miatt elkülönítik őket a klasszikus parkinson-kórtól

    Ezek a lehetséges okok a következők:

    • Gyógyszerek: Számos gyógyszer hosszú időn keresztül szedve, vagy nagy dózisban alkalmazva a Parkinson-kórhoz hasonló tüneteket tud előidézni. Ilyen többek között a haloperidol és az új típusú antipszichotikumok, a chlorpomazin, az émelygés kezelésére használt methoclopramid is. Az epilepszia kezelésére használt valproát szintén előidézheti a betegség egyes tüneteit, különösen a súlyos remegést (tremor). Ezek a gyógyszerek azonban nem okoznak valódi Parkinson-kórt, a tünetek (gyorsan vagy lassabban) eltűnnek a gyógyszerek elhagyását követően.
    • Agyérbetegség talaján is kialakulhatnak Parkinson-szindrómára utaló tünetek.
    • Encephalitis (agyvelőgyulladás) után is kialakulhat következményes Parkinson-szindróma. Az agyvelőgyulladásről bővebben.
    • Koponyasérülés után is kialakulhat Parkinson-szindróma.
    A Parkinson Nap
    A betegség nevét James Parkinson (1755-1824), egy londoni orvos után kapta, aki először tett említést a betegségről 1817-ben reszkető bénulás néven. Az ő leírása által került a betegség az orvosok figyelmébe. A Nemzetközi Parkinson-kór Napot április 11-én, a doktor születésnapján tartják világszerte, jelképe a piros tulipán lett.

    A Parkinson-kórhoz hasonló panaszokat okozó egyéb neurodegeneratív betegségeket külön cikkekben tárgyaljuk: a Lewy-testes demencia, az esszenciális tremor (ennél a betegségnél a remegés főként cselekvéskor jelenik meg), a corticobasalis degeneráció, a multiszisztémás atrophia és a progresszív szupranukleáris bénulás (PSP).

    Dr. Zsuga Judit, neurológusDr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológusForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőink: Dr. Zsuga Judit, neurológusDr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus

    8/1  8/2 Tünetek és rizikófaktorok
    Módosítva: 2019.12.03 18:35, Megjelenés: 2019.12.03 18:35
   • Cikkajánló

    2-es típusú diabétesz

    2-es típusú diabétesz

    F. Zs., fordít

    A 2-es típusú cukorbetegség új rizikófaktorait azonosították. Lássuk, mik is ezek!

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    WEBBeteg

    Ön mit tud a kullancsokról? Töltse ki tesztünket és ellenőrizze tudását!

    A Parkinson-kór szövődményei

    A Parkinson-kóros betegek több mint fele idővel depressziós lesz, ám a betegséggel együtt járó szövődmények ezenkívül számos más területen is befolyásolhatják a mindennapi életvitelt.

    A Parkinson-kóros beteg ideális táplálkozása

    Minden egyén számára fontos a jól összeállított, egészséges étrend, de ez különösen fontossá válik Parkinson-kóros betegek esetében. Ez a leírás abban segítheti Önt, hogyan állítson össze egy egészséges, kiegyensúlyozott étrendet, és hogyan küzdjön meg azokkal a táplálkozási problémákkal, amelyek Parkinson-kórban állnak fenn.

    Parkinson-kór és szegedi bravúr

    Új mélyagyi stimulációs eszközt ültettek be egy előrehaladott Parkinson-kórban szenvedő betegnek a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), a Kelet-Közép-Európában elsőként alkalmazott eljárás az agyi elektromos aktivitás valósidejű detektálására és rögzítésére is alkalmas.

    Hasznos tanácsok a Parkinson-kóros betegek gondozóinak

    A gondozó az a személy, aki rendszeres, folyamatos ellátásban részesít egy családtagot vagy barátot, akinek segítségre van szüksége betegség, időskor vagy mozgáskorlátozottság miatt. Gondozó bárki lehet - nemtől és kortól függetlenül -, és általában ellenszolgáltatás nélkül végzi a tevékenységét.

    A Parkinson-kór diagnosztizálása

    A Parkinson-kór egy degeneratív idegrendszeri betegség, nagyon fontos, hogy pontosan diagnosztizálják, amihez több vizsgálatot is el kell végezni. Melyek ezek?

    A Parkinson-kór kezelési lehetőségei

    A Parkinson-kórban szenvedő betegek a kezelés kezdetén általában drámai javulást mutatnak. Később a gyógyszerek hatása csökken, amely csak egy ideig ellensúlyozható az adagok emelésével és új gyógyszerek bevezetésével - számos más módszert is segítségül kell hívni.

    Életmódtanácsok Parkinson-kórral élőknek

    Számos életviteli változás segíthet a Parkinson-kórral való együttélésben. Orvosával együttműködve olyan kezelési sémát alakíthatnak ki, amely a lehető legnagyobb fokú tünetmentességet eredményezi a legkevesebb mellékhatás mellett.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.