Babalátogatás - Milyen szabályokat tartsunk be, ha látogatóba megyünk?

Dr. Árki Ildikó
szerző: Dr. Árki Ildikó, háziorvos - WEBBeteg
frissítve:

Egy család életében nagy öröm a gyermek születése és természetes, hogy a rokonság, a barátok is kíváncsiak a kicsire és mielőbb látogatni mennének. Ezekkel a látogatásokkal azonban bánjunk óvatosan.

Az újszülött, a kis csecsemő immunrendszere éretlen, még nem olyan fejlett, mint a nagyobb gyermekeké vagy a felnőtteké.

Megszületéskor, újszülöttkorban és a csecsemőkor kezdeti időszakában, hozzávetőlegesen 3 hónapos korig még a magzati korban a méhen belüli élet során kapott IgG típusú anyai ellenanyagok jelentik a fertőzésektől való védelmet. A várandósság során a méhlepényen keresztül jutnak az anyai szervezetből az ellenanyagok a magzatba, amelyek azonban a megszületés után idővel már eltűnnek a csecsemő szervezetéből. Erre az időszakra azonban a védelmet a szoptatás során az anyatejjel átjutó immunanyagok biztosítják. Ezért is rendkívül fontos, hogy az édesanyák szoptassák a kis csecsemőket.

Ezt olvasta már? Az anyatejes táplálás jelentősége

Az eddigiekből is látható, hogy bár a természet igyekszik gondoskodni a fertőzések elleni védelemről, a kisbabák sokkal inkább esendőek a kórokozókkal szemben, mint a későbbi életkorokban. Éppen ezért nagyon fontos, hogy bizonyos szabályokat betartsanak a kisgyermekes családoknál, azok is, akik felkeresik őket rokoni vagy baráti látogatás céljából.

Ha látogatóba megyünk

Nemcsak az fontos, hogy a látogatást a vendég a család és a kisbaba napirendjéhez alkalmazkodva, számukra megfelelő időpontra beszélje meg és tartsa is be, hanem az is, hogy tapintatosan rövid ideig tartson a látogatás a csecsemőt nevelő családnál. Természetesen, amennyiben éppen alszik a kisbaba ebben az időben, ne várjuk el, hogy a kedvünkért felébresszék a szülők.

Ezeken az úgymond udvariassági szabályokon túlmenően azonban még fontosabb egészségügyi és higiénikus szabályokat is be kell tartaniuk a „babanézőknek”.

Az első és legfontosabb, hogy csakis egészségesen menjünk látogatóba. Ajakherpesz vagy annak „előérzete” esetén is tilos a kisbabához menni. Újszülöttekben, kis csecsemőkben a herpeszvírus-fertőzés súlyos herpes encephalitist (herpeszvírus okozta agyvelőgyulladás) okozhat!

Megemlítendő még az újszülöttekre, fiatal csecsemőkre veszélyes, cseppfertőzéssel terjedő, súlyos alsó légúti megbetegedést okozó RSV-fertőzés (respiratory syncytial vírus okozta fertőzés), mely idősebb gyermekeknél többnyire csak enyhe felső légúti tünetekkel jár.

Ha egészségesen megyünk a kisbabához (és csakis így mehetünk!), akkor se puszilgassuk, a kezét ne fogdossuk össze, és egyáltalán ne is vegyük fel, hacsak az édesanya ezt meg nem engedi. Természetesen már a lakásba érve megszabadulunk az utcai cipőtől és kezet is mosunk. Ezek alapvető higiéniai szabályok.

Arra vonatkozóan nincs szakmai ajánlás, hogy a kisgyermek milyen idős koráig ajánlott mindenképp fokozottan ügyelni a fenti szabályokra, ez függ az egyéni jellemzőktől is.

Dr. Árki Ildikó, háziorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Árki Ildikó, háziorvos, csecsemő- és gyermekgyógyász

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Parrag Hanga, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító
WEBBeteg - Dr. Szendrey Gábor, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.