• Leukémia - Nem csupán gyermekbetegség

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

    A leukémia (fehérvérűség, vérrák) a vérképző szervek (csontvelő és a nyirokrendszer) daganatos megbetegedése. Mivel a leukémia a gyermekkorban előforduló leggyakoribb daganattípus, sokszor a gyermekkor betegségének tartják, holott kilencszer több felnőtt betegszik meg, mint fiatalkorú.

     A téma cikkei

    6/1 Leukémia - Nem csak gyermekbetegség
    6/2 A leukémia tünetei és kivizsgálása
    6/3 A leukémia típusai
    6/4 A leukémiák kezelési lehetőségei, életkilátások
    6/5 Kiújult a leukémia, mire számíthatok?
    6/6 Túl az akut leukémián

    Leukémia akkor jön létre, amikor a normál vérképzésben szerepet játszó csontvelői sejtek kontrollálatlan szaporodásnak indulnak. A szaporodás során rendszerint éretlen kóros előalakok (blasztok), tumorsejtek alakulnak ki, amelyek a normál vérképző sejteket kiszorítva kóros eltéréseket okoznak a beteg szervezetében. Ez a folyamat áll a hátterében a kórosan magas fehérvérsejtszámnak, ami a leukémia egyik legelső figyelmeztető tünete.

    Ezt olvasta már? Milyen jelek utalhatnak még leukémiára?

    Az érintettek köre, előfordulási gyakoriság

    A leukémia mindkét nemben, minden életkorban előfordulhat, ám a betegség akut változata férfiak esetében valamivel gyakoribb. 15 év alatti gyermekek körében a daganatos esetek 30%-a leukémia. Az összes daganatot számba véve, előfordulási gyakorisága szerint pedig a 11. helyen áll világviszonylatban.

    Hirdetés

    Gyermekkorban egyes típusait tekintve a leggyakrabban az akut limfoblasztos leukémia (ALL) fordul elő - ez a gyermekkori leukémiák 3/4-ét teszi ki. Ezután a második legtöbbször diagnosztizált típus az akut mieloid leukémia (AML) követi (kb. 20 százalék), viszont a krónikus mieloid leukémia (CML) ritkának számít. A negyedik típus, a krónikus limfocitás leukémia (CLL) extrém ritkán fordul elő gyermekkorban.

    Felnőttkorban az ALL-nél jóval gyakoribb az AML, illetve a kor előrehaladtával a CML és CLL gyakorisága is növekszik.

    Miért alakulhat ki a leukémia?

    Néhány leukémia típus (pl. T-sejtes ALL) okozójának, a Humán T-sejt Leukémia Vírus (HTLV) I. és II. típusát tartják. Valójában a leukémiák kialakulásának oka az esetek legnagyobb részében ismeretlen.

    A leukémiák gyakrabban alakulnak ki bizonyos vegyszerek (pl. benzol), ionizáló sugárzás hatására, illetve egyes genetikai rendellenességek (pl.: Down-szindróma) eseteiben. Csontvelő-károsodással járó betegség (pl.: aplasztikus anémia), vagy a nyirokrendszer daganata a kórtörténetben szintén az akut leukémiák kifejlődésére hajlamosít.

    Korábbi daganatellenes kemoterápiás kezelések, az immunrendszer éberségét csökkentő immunszuppresszáns gyógyszerek és a klóramfenikol (antibiotikum) alkalmazása szintén az akut leukémiák kialakulására hajlamosíthat, ugyanúgy, mint daganatok kezelésére – talán már ritkábban alkalmazott – sugárkezelés után is.

    Milyen típusai ismertek?

    Négy fő típusra osztható: az akut leukémia kialakulása és lefolyása kezelés nélkül gyorsabb, halálhoz vezet, míg a krónikus leukémia általában lassúbb, elnyújtva okoz majd tüneteket, viszont kezelése mai napig csak az esetek kis százalékában megoldott. A kialakulás forrása szerint a leukémia lehet limfoid vagy mieloid (ritkán hibrid leukémia – mely mind a két sejtvonalat érinti).

    A gyermekkori leukémiák túlnyomó része az akut csoportba tartozik. A felnőttkori esetek fele a hatvanadik életév felett fordul elő, az idősebb korosztály esetében az akut és a krónikus megbetegedés előfordulása közel azonos.

    Bővebben A leukémiák típusairól itt írtunk részletesen

    Megelőzhető-e a leukémia?

    Elméletek szerint a legtöbb daganat valamennyire megelőzhető az életmód és az étkezési szokások megváltoztatásával, más szóval a rizikófaktorok kiküszöbölésével. A leukémiának azonban máig nincs ismert konkrét rizikófaktora, vagy kiváltó ágense, emiatt megelőzési módja sem.

    Ionizáló sugárzásnak, illetve az erősen toxikus vegyszereknek való kitettség, valamint ismert kromoszómahibák esetén rendszeres orvosi ellenőrzés javasolt. Általában igaz, mint a legtöbb daganatra, hogy a betegség korai felismerése segíti a kezelést. Vannak azonban olyan, a kimenetelt meghatározó molekuláris és genetikai eltérések, amik lényegesen jobban befolyásolják, hogy az adott leukémia hogyan reagál majd a kezelésre.

    Gyakori kérdés Hogyan befolyásolja a leukémia a gyermekvállalást?

    Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész, fej- és nyaksebészForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész, fej- és nyaksebész
    Lektorálta: Prof. Dr. Kiss Csongor, onkológus, Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

            

    Módosítva: 2017.09.08 09:41, Megjelenés: 2017.09.08 09:41
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    MTI

    Halottak napján kiemelten fontos a megelőző szabályok betartása.

    Anorexia

    Anorexia

    Dr. Major Adrienne

    A kognitív viselkedésterápia szerepe az anorexia kezelésében.

    A leukémia tünetei és diagnosztizálása

    A leukémiák kezdeti tünetei általánosak lehetnek, ezért nehéz lehet a korai felismerésük, hiszen a panaszok miatt nem azonnal fordulnak a betegek orvoshoz.

    A transzferrinszint és jelentősége

    A transzferrin molekula egy, a véráramlásban keringő glikoprotein, melynek feladata a vas-ionok szállítása. Többféle transzferrin molekula is ismert, a vérben keringő fajtája egyik legfontosabb feladata a vörösvértestek képzéséhez fontos vas-ion szállítása a csontvelőbe.

    A Glanzmann-trombaszténia

    A Glanzmann-trombaszténia (Glanzmann-thrombastenia) a ritka öröklődő vérzékenység (hemofília) egyik fajtája. A vérlemezkék olyan működési zavarával jár, melynek során a vérlemezkék összetapadásának hiánya vagy romlása következik be.

    A leukémia típusai

    A leukémiáknak (csontvelődaganatok) több fajtája ismert, azonban hagyományosan négy fő típusát különböztetjük meg, amelyeknél a vér más-más sejtjei válnak daganatossá, továbbá más a betegség kórlefolyása, kezelési módja és a betegek gyógyulási esélyei, kilátásai.

    Az akut mieloid leukémia (AML) jelei

    Évente Magyarországon kb. 230-250 beteget diagnosztizálnak AML-el. A felnőttkori akut leukémiák leggyakrabban jelentkező formája, gyakorisága a fiatal felnőttkorban, majd 65 év felett fokozódik.

    A krónikus limfocitás leukémia (CLL) tünetei, kezelése

    A krónikus limfoid leukémia (CLL) a leggyakrabban jelentkező leukémia típus. A fehérvérűség e fajtájában a csontvelőben kialakuló daganatos fehérvérsejtek idővel elszaporodva megjelennek a vérben és a nyirokszövetekben is. Leggyakrabban a nyirokcsomók, a máj és a lép érintett.

    Leukémia és gyermekvállalás

    Leukémiás betegség esetén mind a férfiak, mind a nők részéről számos tényező befolyásolja a termékenységet és a biztonságos gyermekvállalás lehetőségét. Az életkortól és a társbetegségektől is függ a nemzőképesség, de leukémia esetén feltétlenül számolni kell a kemoterápiás kezelés vagy esetleges sugárterápia okozta késői hatásokkal.

    A krónikus myeloid leukémia (CML) tünetei és kezelése

    A krónikus myeloid leukémia (CML) a fehérvérűség egyik lassú kialakulású, több éves lefolyással járó, krónikus fajtája, melynek során a csontvelőben és a vérben tumoros fehérvérsejtek alakulnak ki. A csontvelőt megtöltő daganatsejtek idővel a vérkeringésbe is bekerülnek, majd jellegzetesen a májban és a lépben halmozódnak fel. A betegség százezerből egy lakost érint évente.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.