• Fogamzásgátlók használata mellett jelentkező vérzészavarok

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Hazay Máté nőgyógyász

    Ha valaki hormontartalmú fogamzásgátlási módszert (tabletta vagy hüvelygyűrű) alkalmaz, a használat ideje alatt a ciklus (azaz a méhnyálkahártya felépülése majd lelökődése) feletti irányítást a kívülről a szervezetbe vitt hormonok veszik át.

    Hormonális szempontból teljesen új időszámítás kezdődik, minden a tablettában vagy gyűrűben lévő két hormon (ösztrogén és gesztagén) fennhatósága alá kerül.

    Nem véletlen, hogy rendszertelen menstruációjú nőknél a hormonális fogamzásgátlás jótékony hatású, hiszen menzeszüket már nem az akadozó petefészek szabályozza, így az rendszeressé, szinte órára pontosan kiszámíthatóvá válik.

    Hirdetés

    A legtöbb modern készítmény a kiváló fogamzásgátló hatáson kívül szépen beállítja a havi vérzést is (ezt hívjuk cikluskontrollnak). Néhány esetben előfordulhat azonban, hogy valaki a hormontartalmú fogamzásgátló módszer alkalmazása mellett is váratlan, rendellenes vérzést tapasztal. Ezeknek a vérzéseknek nagyon sok, különböző oka lehet.

    A nőgyógyásznál tett látogatás és egy alapos kivizsgálás adhat választ arra, hogy a vérzést eddig nem ismert szervi rendellenesség (úgynevezett organikus ok) vagy hormonális zavar (úgynevezett funkcionális ok) okozza.

    Az alábbi szervi elváltozások okozhatnak rendellenes vérzést (akár tablettaszedés alatt is):

    • a méhtest jóindulatú daganata (myoma)
    • a méhnyálkahártya jóindulatú daganata (polyp)
    • fertőzés miatt kialakult méhgyulladás
    • méhen belüli vagy kívüli terhesség
    • speciális petefészek-ciszták
    • ritkán rosszindulatú daganatok
    • méhszájseb, krónikus méhnyak-gyulladás.

     Kell-e szünetet tartani fogamzásgátló szedésében?


    Hallottam arról, hogy háromévente ajánlott 2-3 hónapos szünetet tartani a fogamzásgátló szedésében. Ön mit ajánl? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
    A fogamzásgátló tabletta szedése>>

    Amikor az elvégzett vizsgálatok a fenti elváltozásokat kizárták, nagy valószínűséggel a hormonális rendszer egyensúlyzavaráról van szó, és ez okoz a normálistól eltérő vérzést. Megnyugtatásul, szervi eltérések inkább a középkorú nőknél fordulnak elő gyakrabban, fiatal lányoknál ritkák (kivéve a terhességet).

    Amikor valaki először kezd hormontartalmú fogamzásgátlót használni életében, a szervezetnek hozzá kell szoknia a megváltozott hormonháztartáshoz.

    Ez az első, alkalmazkodási időszak kb. 3 hónapig tart. A nők nagy részében ennek semmilyen tünete nincs, a menstruációs ciklus zökkenőmentesen átáll a tabletta vagy hüvelygyűrű diktálta ritmusra. Érdemes türelmesnek lenni magunkhoz, a kezdeti kellemetlenségek jó eséllyel maguktól elmúlnak.

    Pecsételő vagy áttöréses vérzés

    A kitartó, nem múló pecsételő vérzés hátterében az áll, hogy a tablettából vagy hüvelygyűrűből nem jut el megfelelő mennyiségű hormon a méhnyálkahártyáig. Ezt hívjuk áttöréses vérzésnek. Ilyen esetben a méhnyálkahártya nem tud rendesen felépülni, és ez okozza a zavart. Szerencsére a készítmények fogamzásgátló hatása alacsonyabb hormonszintek mellett is kiváló, tehát nem kell attól tartani, hogy az áttöréses vérzés a módszer hatástalanságának a jele.

    Tablettás bevitel esetén alacsony hormonszinteket, és következményes áttöréses vérzést okozhat más gyógyszerek szedése (pl. antibiotikumok), ami csökkenti a tabletta felszívódását vagy gyorsítja a hatóanyagok lebomlását. Átmeneti hatáscsökkenést okoz, ha a tabletta bevétele után 3 órán belül hányás lép fel (pl. gyomorrontás esetén), vagy ha néhány tablettát elfelejt bevenni. Ilyen esetekben is számolni lehet rendellenes vérzés kialakulásával, a védettség csökkenése miatt akár terhesség is kialakulhat.

    A hüvelygyűrű nagy előnye, hogy a hatóanyagok nem az emésztőrendszeren keresztül szívódnak fel, ezért kisebb hormonmennyiséggel stabilabb hormonhatást lehet elérni. További előny a tablettához képest, hogy nem lehet elfelejteni bevenni, illetve egy esetleges hányás vagy antibiotikum-kúra sem befolyásolja a hatékonyságot.

    Ha áttöréses vérzést tapasztal, mindenképp forduljon nőgyógyászhoz, szükség lehet a szedett tablettáról átváltani egy másikra (magasabb hormontartalmú, eltérő összetételű vagy többfázisos tabletta). A nők szervezete, hormonrendszere nagyon eltérő, ezért lehet, hogy többfajta tablettát is ki kell próbálni, mire közösen rátalálnak arra a készítményre, ami megfelelően beállítja a vérzést.

    (WEBBeteg - Dr. Hazay Máté)

    Módosítva: 2016.10.15 16:07, Megjelenés: 2016.10.15 16:07
   • Cikkajánló

    Mi okozhat székrekedést?

    Mi okozhat székrekedést?

    Dr. Plósz János

    Helytelen életmód és rossz táplálkozási szokások, de bélbetegségek is okozhatják.

    COVID-19-járvány

    COVID-19-járvány

    MTI

    Döntő ponthoz érkezett a koronavírus-járvány, esetleges világjárvánnyá is válhat.

    A fogamzásgátlás és a libidó közötti kapcsolat

    A fogamzásgátló módszerek megjelenésével és egyre szélesebb körben való elterjedésével jelentősen megváltozott a nők szexualitása, hiszen a nem kívánt terhesség megelőzése mindig is fontos részét képezte az emberi gondolkodásnak.

    Hormonális fogamzásgátlás és testsúly - Valóban okozhat súlygyarapodást?

    A súlygyarapodástól való félelem számos hölgyet gátol meg a tablettaszedés elkezdésében. Pedig ez az esetek legnagyobb részében a helytelen életmódnak, táplálkozási szokásoknak és nem a hormonkészítmények szedésének köszönhető.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.