Petefészek-daganatok - Petefészekrák

Dr. Osikóczki Orsolya
szerző: Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos - WEBBeteg
frissítve:

A petefészek daganatai rendkívül sokfélék mind szövettani, mind szerkezeti, mind pedig funkcionális (hormontermelők vagy sem) szempontból. Léteznek jó- és rosszindulatú, valamint átmeneti formák. A gyakori funkcionális ciszták mindig jóindulatúak. A rosszindulatú petefészek-daganatok nagy része (közel 90 százaléka) hámsejteredetű (carcinoma).

Petefészekrák Világnapja
Május 8-án a petefészekrák ellen harcoló szervezetek együttesen hívják fel a figyelmet a betegség tüneteire és megelőzésére.

A petefészek-daganatok a népesség halálozása szempontjából a második legveszélyesebb betegségcsoport. A petefészekrák a női daganatok között a legrosszindulatúbb, halálozást tekintve megelőzi a méhnyak és a méhtest tumorait. Ennek hátterében az áll, hogy felismerésére általában csak előrehaladott állapotban kerül sor, mivel kezdeti stádiumban tünetmentes, megbízható szűrővizsgálati módszerek pedig jelenleg nem állnak rendelkezésre. A nemi szervek daganatainak 25%-a indul ki a petefészekből.

Magyarországon évente körülbelül 1200 új daganatos megbetegedés és 600 a daganat következtében kialakult haláleset fordul elő.

Mi okozhat petefészekrákot?

Kialakulásában specifikus rákot okozó tényező nem ismert. Kockázati tényezőt jelenthetnek azonban a következők:

Szülészeti kórelőzmény

Azoknál a nőknél, akiknél emlő-, méhtest- vagy vastagbélrák már előfordult, akiknek a havi vérzése fiatalon (10-12 évesen) kezdődött és 50 éves koráig vagy annál is tovább tart, akik az első terhességet 30 éves kor után viselték, illetve a nem szült vagy meddő nők körében a petefészek-daganat gyakrabban fordul elő. Az ovulációindukciós kezelések szintén rizikótényezőként szerepelhetnek.

Családi halmozódás

Tudta?

Vannak olyan családok, ahol a nők körében viszonylag gyakori a petefészekrák, illetve a petefészek- és emlőrák előfordulása. A családi halmozódást mutató esetekben általában fiatalkorban kialakul a daganat, és rendszerint kétoldali. Ha családunkban gyakoriak a fent említett tumoros betegségek, már akkor is érdemes felvenni egy onkológussal a kapcsolatot, amíg egészségesek vagyunk, mert ő segít felmérni és csökkenteni a kockázatot, valamint rendszeres vizsgálatot, ellenőrzést javasolhat már fiatal felnőttkortól kezdve.

Családi petefészekrák szindrómáról akkor beszélhetünk, amennyiben két vagy több elsőfokú rokon esetében alakult ki a betegség. Ezeknél a nőknél magasabb (akár húszszoros!) a betegség előfordulásának valószínűsége, sokkal fiatalabb életkorban fejlődik ki, és lefolyása is agresszívabb. Minél több eset fordul elő a vér szerinti rokonságban, annál nagyobb a daganat kialakulásának lehetősége.

Családi emlő- és petefészekrák szindróma esetében a BRCA 1 és BRCA 2 öröklődő génmutációk hajlamosítanak az emlő- és petefészekrák együttes kialakulására.

A harmadik öröklődő forma (Lynch szindróma II) a petefészekrák mellett a vastagbél, az emlő és a méhtest rákjainak együttes családi halmozódását jelenti.

Életkor - A petefészek-daganat előfordulása 55 és 60 év között a leggyakoribb.

Testsúly - A túlsúly kockázati tényező a betegség kialakulása szempontjából.

Kockázati tényezők fennállása esetén a rendszeres ellenőrzés kiemelkedően fontos.

Petefészekciszta

Mi védhet a petefészekrák ellen?

Relatív védelmet nyújthatnak a petefészek-daganatok kialakulásával szemben a következők:

 • első terhesség 25 éves kor előtt,
 • korai menopauza,
 • fogamzásgátló tabletták hosszantartó szedése (megakadályozzák a tüszőérést és az ovulációt),
 • A-vitaminban és rostban gazdag étrend.

Hogyan terjed a petefészek-daganat, hova adhat áttétet?

A petefészekrák leggyakoribb terjedési útját a levált tumorsejtek hasüregi szóródása és letapadása jelenti. A kismedencei szervekre (vékony és vastag belek, végbél, hólyag), a rekeszizomra, a rekeszizmon keresztül a mellkasba terjedhet. Környéki illetve távoli nyirokcsomókba adhat áttétet. A kulcscsont alatti árokban elhelyezkedő nyirokcsomóáttét akár egyetlen tünetként utalhat petefészek-daganatra. Távoli áttétei a májban, a csontokban, a központi idegrendszerben jelenhetnek meg. Agyi áttét ritka késői szövődmény lehet.

A petefészekrák stádiumai

TNM FIGO A daganat kiterjedése.
T1 I Csak a petefészek érintett
T1a Ia Csak az egyik petefészek érintett, a tok ép
T1b Ib Mindkét petefészek érintett, a tok ép
T1c Ic Daganat a petefészek felszínén, és/vagy tok megrepedt, és/vagy daganat sejtek a hasi mosófolyadékban
T2 II Egy vagy kétoldali petefészek-daganat, mely a környezetét infiltrálja, de nem terjed túl a kismedencén
T2a IIa A daganat a méhre, vagy a petevezetékekre terjed
T2b IIb A daganat az egyéb medencei szövetekre terjed
T2c IIc T2a / T2b + daganat sejtek a hasűri folyadékban, vagy a hasi mosófolyadékban
T3 és/vagy N1 III Áttétek a kismedencén kívül, és/vagy hashártyán és/vagy nyirokcsomóáttétek
T3a IIIa A tumor a kismedencében van, nincs pozitív nyirokcsomóáttét, szövettanilag igazolt mikroszkópos hashártyaáttétek
T3b IIIb Mint a IIIa, de a hashártyaáttétek nagysága < 2 cm

T3c(N1)

IIIc A hasi áttétek > 2 cm és/vagy pozitív nyirokcsomóáttétek
M1 IV Távoli (kivéve hashártya) áttétek (máj, távoli nyirokcsomó)

T = az elsődleges daganat kiterjedése (T0-T4)
N = tumorhoz közeli nyirokcsomóáttét hiánya (N0) vagy jelenléte (N1-N3)
M = távoli áttét hiánya (M0) vagy jelenléte (M1)
FIGO: Nemzetközi Szülészeti Nőgyógyászati Társaság

Bővebben Kérdések, tudnivalók a petefészekrák terjedésével kapcsolatban

A petefészekrák tünetei

A korai petefészekrák tünetszegény, későbbi jelei sem jellegzetesek. A jó- és a rosszindulatú petefészek daganatok tünetei azonosak, a tünetek alapján nem lehet elkülöníteni. Sokféle nem tumoros betegség is utánozhatja a tüneteit.

 • hasi duzzanat, fájdalom, kismedencei idegentest-érzés, feszülés, görcsök
 • vizelési panaszok
 • fogyás
 • puffadás, emésztési zavar
 • rendszertelen vérzés
 • köhögés, fulladás
 • nyaki nyirokcsomó duzzanat
 • lábszár ödéma
 • hasűri folyadékgyülem (ascites)
 • alszár trombózis, vénagyulladás
 • neurológiai eltérések
 • magasabb vércukorszint, stb.

A petefészekrák korai felismerése rendkívül fontos, mert a tünetek alig észrevehetők, és a betegek többségénél csak előrehaladott szakaszában diagnosztizálható.

Hogyan lehet felismerni a petefészekrákot?

A petefészekrák szűrése és így korai stádiumban való felismerése sajnos megoldatlan. Napjainkban még nem ismert olyan petefészekrák-megelőző állapot, amelyre hatékony szűrő programot lehetne építeni, csak a daganat korai stádiumban történő felismerésétől várható a betegség kimenetelére vonatkozó "kedvező" változás.

A diagnózishoz az általános nőgyógyászati vizsgálat mellett az alábbi vizsgálatok állnak rendelkezésre.

 • Színkódolt hüvelyi (transvaginalis) ultrahang - A korai felismerésben hasznos módszer.
 • Tumormarkerek (CA125, AFP, β-HCG, Inhibin) - Kimutatásuk vérből lehetséges, azonban ezek más daganatokban, sőt akár rákos betegségektől függetlenül is jelen lehetnek.
 • Genetikai vizsgálat - az emlő- és petefészekrák eseteinek egy részében a BRCA1, BRCA2 génmutáció áll, ennek meghatározását szolgálja a vizsgálat.
 • CT-, MR-vizsgálat - A daganat stádiumának meghatározáshoz szükséges.
 • Laparotómia, szövettan - A has megnyitásával járó sebészeti vizsgálat, amely a szövettani mintavételhez szükséges. A petefészek-daganat gyanúja egyet jelent a műtéti javallattal, mivel csak a műtét során vett szövettani vizsgálata jelent biztos diagnózist. Csak a szövettanilag igazolt petefészektumorokat szabad kezelni, a szövettani vizsgálatra az anyagot laparotómiával kell nyerni.

Kezelés petefészekrák esetén

Sebészi eltávolítás

A petefészek-daganatok elsődleges kezelése sebészi. A műtét során a daganat maximális megkisebbítése (minél kevesebb daganatos szövet maradjon vissza), a stádium megállapítása és szövettani anyagminta nyerése a cél.

Sajnálatos módon, a petefészkek eltávolítás nem jelent védelmet a petefészekrák kialakulásával szemben. Évekkel később a hashártya bármely területéről a petefészkek eltávolítása után is kialakulhat a daganat.

Kemoterápia

A paclitaxel-platina alapú kombinált kemoterápiát alkalmazzák elsősorban.

Biológia választ módosító hatóanyagok

A biológiai választ módosító hatóanyagok a szervezet válaszkészségét kedvezően befolyásolják a petefészek-daganattal szemben. Hasznosak a kemoterápia okozta mellékhatások kivédésében, elősegíthetik a gyorsabb műtét utáni felépülést.

Hormonok

A petefészek-daganatok közel 75%-a receptor pozitív, ezért a progesztagének, illetve az antiösztrogének részei lehetnek a kezelésnek.

Sugárkezelés

Csak kiegészítő eljárásként alkalmazzák.

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.