Miért veszélyes az alkoholfogyasztás?

WEBBeteg
frissítve: 2022.01.01.

Mind az egyszeri nagy mennyiségű alkoholfogyasztásnak, mind a hosszabb időn keresztül folytatott italozásnak súlyos következményei lehetnek.

Nagy mennyiségű egyszeri alkoholfogyasztás következményei

Nagy mennyiségű egyszeri alkoholfogyasztás akut gastritist, akut hepatitist és akut pancreatitist válthat ki.

Alkoholmérgezést okozhat!

Nagyobb mennyiségű alkoholos ital fogyasztása vagy alacsonyabb alkoholtolerancia súlyos mérgezést okozhat.

2,5-3,5 ezrelék véralkoholszintnél fokozatosan elvész a tudat, a mérgezett egyre aluszékonyabb, kifejezett zavartság mellett egyre nehezebben ébreszthető. 3,5-4 ezrelék véralkoholszintnél kómába esik a mérgezett, vagyis elveszti eszméletét, ingerekre nem reagál és a reflexei sem válthatók ki.

A mérgezett pupillája kezdetben szűk, később az oxigénhiány miatt maximálisan kitágul. Vérnyomása alacsony, pulzusa alig tapintható, légzése felületes. Székletét és vizeletét maga alá engedi. Magára hagyva ellátás hiányában a gyomortartalom aspirációja vagy a nyelv hátracsúszása miatt megfulladhat. A környezeti körülmények függvényében a kihűlés, fagyás fenyegeti.

Ezt a cikket is olvassa el! Elsősegély alkoholmérgezés esetén

A rendszeres alkoholfogyasztás következményei

A huzamosabb időn keresztül folytatott, rendszeres alkoholfogyasztás súlyos károsodásokat okoz az egyén fizikai és pszichés állapotában, valamint közösségi életében és a tágabb környezet szociális-társadalmi jellemzőiben is.

Az alkoholos italokban megtalálható etil-alkohol potenciális sejtméregnek tekinthető, jelentős károsító hatást fejt ki a szervezet minden sejttípusára.

Az alkohol közvetlenül károsítja a szívizmot, aminek következtében szívritmuszavarok és alkoholos dilatatív kardiomiopathia alakul ki. Az alkoholisták leggyakoribb halálokának tekinthető. A mértéktelen alkoholizálás hozzájárul a magas vérnyomás, a szívinfarktus és az agyi erek trombózisának, az agyi infarktusnak a kialakulásához.

Zavar támad a vérképzésben, a beteg vérszegénnyé válik.

Az anyagcsere felborul, jelentősen nő az elhízás, a cukorbetegség és a csontritkulás kockázata, emelkedik a vér koleszterin- és zsírsavszintje. Az alkoholfogyasztás hypoglikaemiára (a vércukorszint kóros lecsökkenésére) hajlamosít, ami súlyos esetben kómát, halált okozhat. A májkárosodás miatti fehérjeanyagcsere-eltérések vérzékenységhez vezetnek.

Az alkoholbetegek körében az átlagosnál sokkal gyakoribb a tuberkulózis előfordulása.

Az alkohol kóros mennyiségű fogyasztása a szájüreg, a gége, a nyelőcső, a gyomor, a máj és a hasnyálmirigy rosszindulatú daganatos betegségeinek kockázatát jelentősen növeli.

Az alkoholizmus következménye lehet felső tápcsatornai vérzést okozó Mallory-Weiss-szindróma, valamint gastritisek, gyomorfekélyek, hepatitisek, zsírmáj, májzsugor és hasnyálmirigy-gyulladás. A májzsugor rettegett kísérője a nyelőcső falában futó vénák kitágulása, megrepedése, ami gyakran halálos kimenetelű.

Az alkoholizmus miatt alakulnak ki a központi idegrendszer egyes kórállapotai, így az alkohol miatt kialakuló demencia, valamint a Wernicke-Korsakow-szindróma, illetve a kezek és lábak zsibbadásával járó, a perifériás idegrendszer károsodására utaló neuropathia.

Terhes nők alkoholfogyasztása koraszülést és/vagy a magzat károsodását okozza. A babavárás 9 hónapja és a szoptatás alatt az alkohol fogyasztása teljes mértékben kerülendő.

Férfiaknál az alkoholizmus következtében az emlő megnövekedhet (gynaecomastia), heresorvadás és impotencia alakulhat ki.

Az alkoholbetegekre a személyiség súlyos torzulása jellemző. Az alkoholisták körében gyakori a depresszió (mint kiváltó ok és mint következmény is), az öngyilkosság (melyek az átlagosnál nagyobb arányban lesznek befejezettek).

Ezt a cikket is olvassa el! Öngyilkosság - Megakadályozható lenne? Mit tegyünk?

Felléphet alkoholos pszichózis gyakori hallási hallucinációkkal, melyek üldöztetéses jellegűek és a beteg agresszív vagy paranoid viselkedését válthatják ki.

Az alkoholbeteg személy társas kapcsolataira elsivárosodás jellemző, a családi kötelékek lazulnak, sok esetben válást, a családok felbomlását okozva. A beteg gyakran elveszíti munkáját.

Olvasson tovább! Az alkoholizmus kezelése: Terápiás lehetőségek

WEBBetegForrás: WEBBeteg

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Magas vérnyomás Magas vérnyomás

Milyen a kockázata, hogy szív- és érrendszeri betegség jelentkezzen?

Mit mutat a szívultrahang? Mit mutat a szívultrahang?

Milyen formái vannak a vizsgálatnak? Milyen esetekben indokolt?

Macskajaj - Mi az, ami segíthet?

Az ünnepnapok, a szilveszter, a születésnapi partik, az esküvők és még számos esemény alkalmat szolgáltathat arra, hogy a résztvevők igyanak egy...

Az alkoholfogyasztás veszélyei

A huzamosabb időn keresztül fennálló, rendszeres alkoholfogyasztás súlyos károsodásokat okoz az egyén fizikai, pszichés állapotában, a közösségi...

Elsősegély alkoholmérgezés esetén

Alkoholmérgezésről akkor beszélhetünk, ha a véralkoholszint eléri a 2,5-4 ezreléket, ami körülbelül 100 g alkohol fogyasztása után következik be.

Mi csaphatja be a szondát? Tévhitek a véralkoholszinttel kapcsolatban

Hazánkban a zéró tolerancia bevezetése sokak körében nagy riadalmat keltett, ugyanis számtalan hiedelem kezdett keringeni a jogosítvánnyal rendelkező...

Halálos alkoholmegvonás: a delirium tremens

A delirium tremens olyan akut krízishelyzet, mely hirtelen alkoholmegvonás talaján fejlődik ki és potenciálisan halálos kimenetelű lehet. A jelenség...

Hogyan számoljuk ki a véralkoholszintet?

Némi matematikai és kémiai fejtörővel bemutatjuk, hogyan számolható ki a véralkoholszint. Kellemes töprengést!

Alkoholfogyasztás és fogamzásgátlás - fontos tudnivalók szilveszter előtt

A kis mennyiségű alkoholfogyasztás alapvetően nem befolyásolja a fogamzásgátlás hatékonyságát, ám a rendszeres, vagy hirtelen nagy mennyiségben...

Az alkohol és a hőség rossz párosítás

A nagy hőségben kerüljük az alkoholos italokat! Az alkohol és a hőség külön-külön is megterhelő lehet, együtt viszont óriási mértékben...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.