Miért veszélyes az alkoholfogyasztás?

Szerző: WEBBeteg

Mind az egyszeri nagy mennyiségű alkoholfogyasztásnak, mind a hosszabb időn keresztül folytatott italozásnak súlyos következményei lehetnek.

Nagy mennyiségű egyszeri alkoholfogyasztás következményei

Nagy mennyiségű egyszeri alkoholfogyasztás akut gastritist, akut hepatitist és akut pancreatitist válthat ki.

Alkoholmérgezést okozhat!

Nagyobb mennyiségű alkoholos ital fogyasztása vagy alacsonyabb alkoholtolerancia súlyos mérgezést okozhat.

2,5-3,5 ezrelék véralkoholszintnél fokozatosan elvész a tudat, a mérgezett egyre aluszékonyabb, kifejezett zavartság mellett egyre nehezebben ébreszthető. 3,5-4 ezrelék véralkoholszintnél kómába esik a mérgezett, vagyis elveszti eszméletét, ingerekre nem reagál és a reflexei sem válthatók ki.

A mérgezett pupillája kezdetben szűk, később az oxigénhiány miatt maximálisan kitágul. Vérnyomása alacsony, pulzusa alig tapintható, légzése felületes. Székletét és vizeletét maga alá engedi. Magára hagyva ellátás hiányában a gyomortartalom aspirációja vagy a nyelv hátracsúszása miatt megfulladhat. A környezeti körülmények függvényében a kihűlés, fagyás fenyegeti.

Ezt a cikket is olvassa el! Elsősegély alkoholmérgezés esetén

A rendszeres alkoholfogyasztás következményei

A huzamosabb időn keresztül folytatott, rendszeres alkoholfogyasztás súlyos károsodásokat okoz az egyén fizikai és pszichés állapotában, valamint közösségi életében és a tágabb környezet szociális-társadalmi jellemzőiben is.

Az alkoholos italokban megtalálható etil-alkohol potenciális sejtméregnek tekinthető, jelentős károsító hatást fejt ki a szervezet minden sejttípusára.

Az alkohol közvetlenül károsítja a szívizmot, aminek következtében szívritmuszavarok és alkoholos dilatatív kardiomiopathia alakul ki. Az alkoholisták leggyakoribb halálokának tekinthető. A mértéktelen alkoholizálás hozzájárul a magas vérnyomás, a szívinfarktus és az agyi erek trombózisának, az agyi infarktusnak a kialakulásához.

Zavar támad a vérképzésben, a beteg vérszegénnyé válik.

Az anyagcsere felborul, jelentősen nő az elhízás, a cukorbetegség és a csontritkulás kockázata, emelkedik a vér koleszterin- és zsírsavszintje. Az alkoholfogyasztás hypoglikaemiára (a vércukorszint kóros lecsökkenésére) hajlamosít, ami súlyos esetben kómát, halált okozhat. A májkárosodás miatti fehérjeanyagcsere-eltérések vérzékenységhez vezetnek.

Az alkoholbetegek körében az átlagosnál sokkal gyakoribb a tuberkulózis előfordulása.

Az alkohol kóros mennyiségű fogyasztása a szájüreg, a gége, a nyelőcső, a gyomor, a máj és a hasnyálmirigy rosszindulatú daganatos betegségeinek kockázatát jelentősen növeli.

Az alkoholizmus következménye lehet felső tápcsatornai vérzést okozó Mallory-Weiss-szindróma, valamint gastritisek, gyomorfekélyek, hepatitisek, zsírmáj, májzsugor és hasnyálmirigy-gyulladás. A májzsugor rettegett kísérője a nyelőcső falában futó vénák kitágulása, megrepedése, ami gyakran halálos kimenetelű.

Az alkoholizmus miatt alakulnak ki a központi idegrendszer egyes kórállapotai, így az alkohol miatt kialakuló demencia, valamint a Wernicke-Korsakow-szindróma, illetve a kezek és lábak zsibbadásával járó, a perifériás idegrendszer károsodására utaló neuropathia.

Terhes nők alkoholfogyasztása koraszülést és/vagy a magzat károsodását okozza. A babavárás 9 hónapja és a szoptatás alatt az alkohol fogyasztása teljes mértékben kerülendő.

Férfiaknál az alkoholizmus következtében az emlő megnövekedhet (gynaecomastia), heresorvadás és impotencia alakulhat ki.

Az alkoholbetegekre a személyiség súlyos torzulása jellemző. Az alkoholisták körében gyakori a depresszió (mint kiváltó ok és mint következmény is), az öngyilkosság (melyek az átlagosnál nagyobb arányban lesznek befejezettek).

Ezt a cikket is olvassa el! Öngyilkosság - Megakadályozható lenne? Mit tegyünk?

Felléphet alkoholos pszichózis gyakori hallási hallucinációkkal, melyek üldöztetéses jellegűek és a beteg agresszív vagy paranoid viselkedését válthatják ki.

Az alkoholbeteg személy társas kapcsolataira elsivárosodás jellemző, a családi kötelékek lazulnak, sok esetben válást, a családok felbomlását okozva. A beteg gyakran elveszíti munkáját.

Olvasson tovább! Az alkoholizmus kezelése: Terápiás lehetőségek

WEBBetegForrás: WEBBeteg

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Méhnyakrák Méhnyakrák

Az esetek több mint 90%-a HPV vírus hordozásával áll kapcsolatban.

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Melyek az ösztrogénmentes tabletta előnyei? (x)

Az alkoholfogyasztás veszélyei

A huzamosabb időn keresztül fennálló, rendszeres alkoholfogyasztás súlyos károsodásokat okoz az egyén fizikai, pszichés állapotában, a közösségi...

Elsősegély alkoholmérgezés esetén

Alkoholmérgezésről akkor beszélhetünk, ha a véralkoholszint eléri a 2,5-4 ezreléket, ami körülbelül 100 g alkohol fogyasztása után következik be.

Alkoholos májbetegség: zsírmáj és...

Az alkoholos májbetegség túlzott mértékű alkoholfogyasztás következtében kialakuló szöveti károsodást jelent. Férfiaknál 40 g/nap, nőknél...

Alkohol és gyógyszer:...

A legtöbb gyógyszer fogyasztása alatt szigorúan kerülni kell az alkoholt, mert különben egészen váratlan hatásokkal kell szembenéznünk. Van azonban...

Az alkohol és a hőség rossz...

A nagy hőségben kerüljük az alkoholos italokat! Az alkohol és a hőség külön-külön is megterhelő lehet, együtt viszont óriási mértékben...

Alkoholizmus - Mit tehetnek a...

Kedves Doktornő, mit tehetnek a családtagjai azért a 78 éves férfiért, aki napi 4-6 üveg sört, 3-4 felest iszik, ettől rendkívül agresszívé és...

Hogyan mérje helyesen a vérnyomását...

A vérnyomás több tényezőtől függ, így a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól. A mérést befolyásolja a...

Fagyási sérülés - Mit tegyen és...

Száraz hidegben, amikor a hőmérséklet 0 Celsius-fok körüli, különösen gyakoriak a fagyási sérülések.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.