Meg kell előzni a fiatalok túlzott alkoholfogyasztását: a DETOX nem buli, az ivás nem sport

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A mértékletes alkoholfogyasztásnak tudatos döntéssé kell válnia a fiatal felnőttek körében. Egy kevés sör vagy bor mértékkel fogyasztva akár még jót is tehet az egészségünknek, de a túlzott fogyasztás mindenképpen kerülendő, főleg, ha fiatalokról van szó. Ennek támogatására indult útjára a DETOX nem buli! elnevezésű társadalmi összefogás.

Dr. Funk Sándor, addiktológus, neurológus, pszichiáter, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház Pszichiátriai és Addiktológiai Centrumának osztályvezető főorvosa a WEBBeteg.hu kérdésére elmondta: húsz százalékra tehető azok száma, akik nem fogyasztanak alkoholt, én is ezek között vagyok, bár alkalomadtán, például szilveszterkor, születésnapon koccintok a többiekkel, iszom egy kortyot.

A második és harmadik korty azonban már nem esik jól. Emlékszem, fiatalkoromban egyszer berúgtam, még ma is emlékszem a másnaposság rossz érzésére - mesélte a főorvos.

Mivel akut, életveszélyes állapotról van szó!

A fiatalok körében divatos ma a rövid időn belül történő túlzott alkoholfogyasztás, a lerészegedés, amely azért veszélyes, mert akut alkoholmérgezés léphet fel, majd kialakulhat a kóma – magyarázza Dr. Funk Sándor. Igen gyorsan felszívódik az alkohol, óriási koncentrációban bekerül a vérkeringésbe. Amennyiben bizonyos mennyiségnél több alkoholt iszik meg egyszerre a fiatal (a legsúlyosabb, negyedfokú alkoholmérgezésnél a véralkoholszint 400 mg/100 ml felett van), akkor felfüggesztik az idegsejtek a működésüket, idegrendszeri bénulás, fulladás alakulhat ki, hacsak nincs gyors orvosi segítség a közelben.

Dr. Funk SándorAmerikában évente 15 diák hal meg akut alkoholmérgezésben, nálunk még szerencsére nem történt halálos eset, köszönve a gyors orvosi segítségnek.

A tavalyi statisztika így is szomorú képet mutat: 29 ezer riasztást rögzítettünk részegség miatt, és ezen kívül több mint 16 ezer részeg sérültet láttunk el a mentőknél – tájékoztatta a sajtót Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője.

A mértéktelen ivás rövid idő alatt függőséggá válhat. Az eleinte érzett felfokozott hangulat rövid ideig tart, majd átfordul hangulatingadozásba, amely egy nagyon veszélyes állapot – tette hozzá dr. Funk Sándor.

A függőség egy stabil helyzet

Akár évtizedekig is eltarthat, és elvonási tünetekkel jár. Az alkoholbetegek esetében az ivás szociális jellege háttérbe szorult, az élet minden területén bajban vannak az alkohol miatt, főként a fiatalokra jellemző a túlzott ivás.

A főorvos azt tanácsolja a fiataloknak és szüleiknek, hogy

Soha nem szabad elveszíteni a fejünket, még ha ezt nehéz is betartani részegen. Nehéz ma jól és célzottan megszólítani a fiatalokat, mert azt mondják, miért hallgatna egy orvosra, egy felnőttre.

Ha lehet választani a szórakozóhelyen kétféle borból, akkor lehetőleg ne a bizonytalan eredetű mellett döntsünk, hanem az ismert pincészetekből származó nedűt igyuk meg, még ha drágább is, de legalább minőségi. Ez egy kultúra, amely megismerhető a fiatalok számára is – véli a főorvos.

A közösség ereje gyakran kiutat is jelenthet

A pozitív minták átadása, az őszinte beszélgetések és a megerősítés óriási pszichés tehertől szabadítja meg az egyént, és ezzel utat jelent a kontrollált, mértékletes élet felé – fejtette ki dr. Petke Zsolt, pszichiáter, addiktológus, az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet osztályvezető főorvosa.

Olyan zenészek, művészek és sportolók álltak a kezdeményezés mellé, mint Scherer Péter színész, Czutor Zoltán, Edvin Marton zenészek, Bocskor Bíborka énekesnő, valamint Kővágó Henrietta sportoló, fitnesz versenyző.

Miért éppen most?

Számos híresség és szakember 1 perces videóüzenetben hívja fel a figyelmet a mértéktartás fontosságára. A DETOX-kampány aktualitását a húsvét adja, melyet a szakemberek gyakran kis szilveszternek neveznek, utalva ezzel arra, hogy ilyenkor többen, többet iszunk.


(WEBBeteg.hu - Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Ács Gábor, oxyológus †
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.