• A hisztaminintolerancia

        Dr. Földi Ildikó
        Szerző: WEBBeteg - Dr. Földi Ildikó

        A hisztamin nevű anyag a szervezetben a legnagyobb mennyiségben az úgynevezett hízósejtekben és a bazofil sejtekben termelődő és raktározódó vegyület. Ha a tároló sejtekből felszabadul az immunrendszer védelmi részeként, a gyulladás kialakításában van fontos szerepe.

        A hisztamin felszabadulását azonban nemcsak a kórokozók, illetve az általuk elindított gyulladásos reakció idézheti elő, hanem számos különböző, a test által potenciálisan veszélyesnek vagy károsnak érzékelt inger is, például allergének, fizikai vagy pszichés stressz, gyógyszerek, alkohol, bizonyos ételek, oxigénhiány stb.

        A hisztamin számos sejtre hat és jelentősen hozzájárul a tipikus gyulladásos-allergiás tünetek kialakulásához, hiszen a simaizomból felépülő szervekben izomösszehúzódást vált ki:

        • légutakban: nehézlégzés, köhögés
        • gyomor-bélrendszerben: hasi fájdalom, görcsök, émelygés, hányinger, hasmenés, puffadás
        • méhben: fájdalmas menstruáció

        A kis ereket kitágítja, az érfal áteresztőképességét fokozza: helyileg ödémás duzzanat, bőrpír,  csalánkiütés, nyálkahártyákon fokozott váladékképződés (szem-orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés), súlyosabb esetben vérnyomásesés, szapora szívdobogás, szívritmuszavarok alakulhatnak ki. Az idegvégződések ingerlése miatt helyi fájdalmat, viszketést és fejfájást is kiválthat.

        Hisztaminintolerancia szinte bármely életkorban kialakulhat, a gyermekkort is beleértve.

        Hirdetés

        Mi a hisztaminintolerancia?

        A  felszabaduló és a keringésbe kerülő, illetve a táplálékkal bevitt hisztamin lebontásáért a diamino-oxidáz (DAO) nevű enzim felelős. Ha a bélfalban található enzim működése öröklötten, vagy valamilyen betegség (például a belek gyulladásos vagy daganatos betegségei, kemoterápia okozta károsodás), gyógyszer- vagy alkoholfogyasztás miatt szerzetten csökkent, vagy túlságosan nagy mennyiségű hisztamin jut be, amit nem képes lebontani, akkor különböző tüneteket okozhat, ezt nevezzük hisztaminintoleranciának. A szerzett hisztaminintolerancia lehet átmeneti és ebből adódóan visszafordítható, ha a kiváltó ok megszűnik.

        Hogyan függ össze a hisztaminintolerancia a táplálkozással?

        Nemcsak a szervezetünk által termelt saját hisztamin válthat ki biológiai hatásokat. Különböző táplálékok alkotórészeként a bélből is felszívódhat hisztamin. Egyes élelmiszereknek különösen magas lehet a hisztamintartalma, másoknak szinte jelentéktelen. Általánosságban elmondható, hogy minél inkább erjesztett vagy hosszabb ideig érlelt egy élelmiszer, annál magasabb lehet a hisztamintartalma. Ennek oka, hogy a hosszas érlelés, tárolás során szabad aminosavak szabadulhatnak fel az ételekből, amit bizonyos baktériumok, élesztőgombák hisztaminná alakítanak. Néhány jellegzetes példa:

        Magas hisztamintartalmú élelmiszerek:

        • érett sajtok
        • savanyúságok (káposzta, uborka stb.)
        • borok
        • feldolgozott, füstölt húsok, halak, konzervek
        • nem megfelelő élelmiszeripari feldolgozás miatt baktériumokkal szennyezett ételek,

        Bár valamivel kisebb mennyiségben, de ezek az élelmiszerek is tartalmaznak hisztamint:

        • friss tejtermékek
        • friss húsok, hal
        • friss zöldségek, gyümölcsök
        • fagyasztott zöldségek

        Az alábbi ételek - bár önmagukban kevés hisztamint tartalmaznak - serkenthetik a hízósejtekből a hisztaminfelszabadulást:

        • citrusfélék, eper, paradicsom, spenót, mogyoró, dió
        • élelmiszer adalékanyagok, ízfokozók

        Gyógyszerek is előidézhetnek hisztaminfelszabadulást vagy gátolhatják a DAO enzimet:

        • izomlazítók
        • fájdalomcsillapítók (pl. a nemszteroid gyulladásgátlók, acetyl-szalicilsav, morfium)
        • vérnyomáscsökkentők (pl. verapamil)
        • antibiotikumok (cefuroxim, klavulánsav)
        • köptetők (acetyl-cisztein, ambroxol)

        Melyek a hisztaminintolerancia tünetei?

        A vérben 0,3-1,0 ng/ml hisztaminkoncentráció tekinthető normál értéknek. Bár az egyéni tolerancia eltérő lehet, minél magasabb szintet ér el a vérben a hisztamin, annál súlyosabb tünetek jelentkezhetnek, pl. 1,0-2,0 ng/ml-es szint fokozott gyomorsav termelődést, 3-5 ng/ml szapora szívverést, kipirulást, bőrviszketést, csalánkiütést, fejfájást okozhat, ennél magasabb értékek vérnyomáseséssel, hörgőgörccsel járó súlyos allergiás reakciót is előidézhetnek.

        Bár a tünetek hasonlók lehetnek az ételallergiához, viszont ott kis mennyiségű allergén bejutása is kiváltja a tüneteket, és egy más típusú ún. IgE-mediált immunreakció zajlik le, a hisztaminintoleranciában tünetek jelentkezése szempontjából azonban a saját és a szervezetbe bejutott hisztamin mennyisége a döntő.

        Kb. 75 mg hisztamin szájon át történő elfogyasztása már minden második embernél tüneteket okozhat akkor is, ha korábban nem volt hisztaminintoleranciája.

        Akár anafilaxiás sokk is kialakulhat, amely az életet veszélyeztető állapot.

        Ezt olvasta már? Ön tudja, mit tegyen anafilaxiás sokk esetén?

        Mikor gondoljunk hisztaminintoleranciára, és hogyan igazolható ez?

        A hisztaminintolerancia gyanúja fennáll, ha

        • 2 vagy több jellegzetes, hisztamin okozta tünet észlelhető
        • a panaszok hisztaminmentes diéta hatására vagy antihisztamin hatású gyógyszerekre javulnak

        Ekkor érdemes a vérben a DAO enzim aktivitását és a hisztaminszintet megmérni. 4 hét hisztaminmentes diéta után orvosi ellenőrzés mellett ún. hisztamin provokációs tesztet lehet végezni, mely a diagnózist megerősíti. Fontos megkeresni a hisztaminintolerancia okát, pl. a háttérben álló lehetséges betegségeket, gyógyszereket és kizárni az egyéb allergiás eredetet. Emellett nagyon hasznos lehet diétás napló vezetése is.

        Hogyan kezelhető?

        A kezelés alapja a szigorú, következetes hisztaminmentes diéta.

        Ez kiegészíthető a hisztamin hatását gátló úgynevezett antihisztamin gyógyszerek adásával. DAO enzim már kapszula formában is pótolható. Célszerű kerülni a DAO enzimet gátló gyógyszerek alkalmazását, továbbá a beteg minden új típusú gyógyszer szedése előtt konzultáljon orvosával hisztaminintoleranciájával kapcsolatban. Ha a hisztaminintolerancia oka megszűnik (pl. a bél gyulladása), a tünetek spontán is javulhatnak.

        A nem friss élelmiszerek hisztamintartalma magasabb, mint a friss élelmiszereké. Ezért lényeges, hogy a megvásárolt élelmiszert minél hamarabb fogyasszuk el, ne együnk feldolgozott húsokat, se ütődött gyümölcsöt. A főzött ételből csak aznap fogyasszunk. A hűtőből elővett élelmiszereket csak abban az esetben együk, ha hisztamintartalmuk eleve nulla (pl. brokkoli, cukkini, jégsaláta, spárga, sütőtök, vaj).

        Olvasson tovább! Sajt és bor: Kellemetlen tüneteket okozhat

        Dr. Földi IldikóForrás: WEBBeteg
        Orvos szerzőnk: Dr. Földi Ildikó
        Felhasznált irodalom: Gergely János-Erdei Anna: Immunbiológia-egyetemi tankönyv,
        Histamine and histamine intolerance; Laura MaintzNatalija Novak: The American Journal of Clinical Nutriton 2007

        Módosítva: 2019.06.20 17:05, Megjelenés: 2017.05.04 14:45
      • Cikkajánló

        Száraz, hámló bőr

        Száraz, hámló bőr

        Dr. Lesznyák Judit

        Mik lehetnek az okok? Mit tehetünk a bőrszárazság megelőzéséért, kezeléséért?

        Szájüregi gyulladások

        Szájüregi gyulladások

        Szponzorált tartalom

        Az orvosi zsályás gél hatásos afták és szájüregi gyulladások kezelésében. (x)

        Hogyan mentsünk életet allergiás sokk esetén?

        Különböző élelmiszerek, gyógyszerek, de akár darázscsípés is kiválthat súlyos, esetenként akár életveszélyes allergiás reakciót. Az úgynevezett anafilaxiás sokk váratlanul jön, sokan ráadásul nem is tudják, hogy ők maguk vagy egy családtagjuk érintett.

        A gyermekkori ételallergiáról általánosságban

        A gyermekkori ételallergia hazánkban a gyermekek kb. 7 százalékát érinti. Gyakorisága miatt jelentős, ezért összeszedtük róla a legfontosabb tudnivalókat.

        A gyermekkori has- és fejfájás hátterében hisztaminintolerancia is állhat

        Óvodás- és iskoláskorban is gyakori, hogy a gyerekek hasfájásra panaszkodnak, emellett hányinger, hányás, fejfájás, hasmenés is jelentkezhet. Ilyen esetben a szülő sokszor nehezen tudja eldönteni, hogy az iskolai stressz, valamilyen étel, fertőzés vagy más betegség áll-e a tünetek hátterében. Visszatérő panaszok esetén érdemes hisztaminintolerancia irányába is vizsgálódni, ilyenkor a diétás tanácsok követésével a panaszok megszüntethetők.

        Óvatosan fogyasszon alkoholt, ha érzékeny a hisztaminra!

        A közelgő ünnepi időszakban az is elfogyaszt néhány pohárral, aki év közben csak ritkán iszik alkoholt. A kulináris élvezeteken túl, egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen italt választunk majd a karácsonyi menü mellé, vagy az újévi koccintáshoz. Néhány alkohol hisztamin tartalma ugyanis kifejezetten magas, így az arra érzékenyeknél panaszokat okozhat.

        Sajt és bor

        Elsősorban a francia nemzet szokásai és tapasztalatai alapján ma már több országban is népszerű az egyes borok sajtokhoz való társítása. A bor legjobb barátjaként is definiált tejtermékek és az alkoholos ital azonban kellemetlen tüneteket is produkálhat az arra érzékenyeknél.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.