Miért nő a torokrák előfordulása világszerte?

szerző: Szegő Miklós, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos megjelent: 2022.02.22.

Kinek ne fájt volna már a torka, kinek ne lett volna már rekedt a hangja? Esetleg “gombócot” érzett a torkában? Általában ezek olyan kisebb problémák, amelyek maguktól vagy egy antibiotikumkúra után elmúlnak. Ugyanakkor ezek a száj-garatrák (a torokrák egy fajtája) jelei is lehetnek, vagy ha egy csomó keletkezik a szájüregben vagy annak közelében, akkor az szájüregi rák jele lehet.

A rák ezen formáját nehéz felismerni

A jó hír az, hogy korai diagnózis esetén kezelhető, illetve megelőzhető a HPV elleni védőoltással. A szájgaratrákot, amely a nyelv hátsó harmadát, a lágyszájpadot, a mandulákat és a torok oldalát érintő rákot jelenti, leggyakrabban a humán papillomavírus (HPV) okozza, amely a legelterjedtebb szexuális úton terjedő fertőzés az Egyesült Államokban. "Ez egy rendkívül gyakori vírus – valójában a legtöbben ki vagyunk téve ennek" - mondta Benjamin L. Judson, a fül-orr-gégészeti osztály vezetője és a Smilow Cancer Hospital ambuláns osztályvezetője, - de védőoltással (is) megelőzhető.

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) becslései szerint 79 millió amerikai fertőzödött meg HPV-vel. A férfiak 90%-a és a nők 80%-a.

A fertőzések felét a HPV magas kockázatú típusai okozzák

Ez önmagában nem riasztó, hiszen az esetek többségében immunrendszerünk egy-két éven belül önmagában is képes elpusztítani a HPV-fertőzést minden további probléma nélkül. Ha azonban egy magas kockázatú HPV-fertőzés elhúzódik, olyan sejtelváltozások léphetnek fel, amelyek idővel (általában sok évvel – vagy akár évtizedekkel – a fertőzés megszerzése után) rák kialakulásához vezethetnek.

"Klasszikusan a nagy mennyiségű alkohol fogyasztást és a dohányzást tekintették az oropharyngealis rák elsődleges kockázati tényezőinek" - mondta Melissa Young, MD, a Yale Medicine onkológusa. "Azonban az elmúlt évtizedekben az alkohollal és a dohányzással összefüggő rákos megbetegedések száma csökkent, miközben jelentősen megnőtt a szájüregi HPV-fertőzéssel összefüggő szájüregi rákos megbetegedések száma.”

Ez a rák aránytalanul érinti a középkorú férfiakat, akik soha nem voltak nagyivók vagy dohányosok - mondta. A becslések szerint évente 14 800 új HPV-pozitív oropharyngealis daganatos esetet diagnosztizálnak férfiaknál, míg a nőknél évente 3400 esetet diagnosztizálnak. "Bár HPV-oltás elérhető, csak azoknak segíthet, akik még nem kerültek kapcsolatba a HPV magas kockázatú törzseivel, amelyek rákot okozhatnak" - magyarázta Dr. Young.

Mindennek az az oka, hogy egyes HPV-törzsek kockázatosabbak, mint mások

A HPV 100 típusa közül egyes törzsek közönséges szemölcsöket (vagy papillómákat) okoznak, az iskoláskorú gyerekek kezén vagy lábán. Bőr-bőr érintkezés útján, mások által megérintett tárgyak megérintésével, valamint nyilvános uszodák és öltözők padlójáról a bőr apró sérülései révén jutnak be a szervezetbe. Ezek a szemölcsök kínosak lehetnek, de ártalmatlanok – azaz nem vezetnek rákhoz.

Mindazonáltal a HPV-nek körülbelül 40 típusa terjedhet szexuális érintkezés útján (genitális, orális, anális, mély csók, szexuális érintés és bőr-bőr szexuális érintkezés, amely magában foglalja a meglévő fertőzés átterjedését egyik testhelyről a másikra), valamint az anyától az újszülöttre a szülés során.

Az alacsony kockázatú szexuális úton terjedő HPV, mint például a 6-os és 11-es típus, a genitális szemölcs esetek 90%-át okozzák. (Ezek karfiol alakú dudorok, amelyek a nemi szerveken vagy a végbélnyílásnál jelenhetnek meg.) Bár ezek nemkívánatosak és csúnyák is, de kezelhetők az orvos által felírt gyógyszerrel.

A leginkább aggasztó egy 15 nagy kockázatú HPV-típusból álló kis csoport, amely száj-garat-, méhnyak-, hüvely-, szeméremtest-, végbél- és péniszrákot okozhat. Dr. Judson szerint ezek közül a 16-os típusú HPV sokkal nagyobb valószínűséggel marad a szervezetben és végül rákot okoz. Ez okozza a HPV által okozott összes oropharyngealis daganat 95%-át.

Ugyanakkor, csak azért, mert valakinél ezt a rákot diagnosztizálják, még nem jelenti azt, hogy sok szexuális kapcsolata volt. Egy tanulmány szerint még akkor is, ha csak egy szexpartnerrel folytat orális szexet, a HPV megszerzésének kockázata 14,3 százalék.

Szerző: WEBBeteg - Szegő Miklós fordító; Lektorálta: Dr. Árki Ildikó háziorvos
Forrás: Why throat cancers are on the rise, and why it matters to you (MedicalXpress)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A vesekő kialakulásának okai A vesekő kialakulásának okai

A vesekövek a vizelet bizonyos alkotóelemeiből alakulnak ki.

Alvás csecsemőkorban Alvás csecsemőkorban

Hol aludjon a csecsemő: a szülők ágyában, vagy a saját kiságyában?

Kábító fájdalomcsillapító transzdermális (TTS) tapaszok

A kábító fájdalomcsillapító tapaszok felírása csak akkor javasolt, ha már másféle módon nem tudjuk csillapítani a beteg fájdalmát. A tapaszok...

Hogyan éljük túl a bizonytalansággal járó időszakot daganatos megbetegedések esetén?

Az onkológia fejlődésének hála ma már a rák nem feltétlenül egy végzetes, gyors lefolyású betegség. Természetesen sajnos ez is előfordul, de nem...

Mikor fejeződik be az aktív onkológiai ellátás?

Mit jelent az aktív onkológiai ellátás? Mikor fejeződik be és milyen lehetőségeink vannak ezek után? Cikkünk többek között ezen kérdésekre...

Tudnivalók a húgycsődaganatról

A húgycső rosszindulatú daganatai az európai országokban az összes rosszindulatú elváltozások 1 százalékát sem érik el. Magyarországi adatok...

Vérhányás és véres hányás - Mi állhat a háttérben?

Vérhányásnak az emésztőtraktusból származó nagyfokú vérzést nevezzük. Előfordul, hogy a hányásban csak kis mennyiségű vért fedez fel a beteg...

A szájüregi rák tünetei és megelőzése

A szájüregi rákot nem lehet félvállról venni! A betegséget mégis sokan nem veszik komolyan, és nem járnak fogorvosi kontrollvizsgálatra, sem...

Étkezési nehézségek a rákkezelés idején - Az ízérzékelés változása

Rákos betegeknél gyakran előfordulhat, hogy megváltozik az ízérzékelés. A kemoterápiás kezelések mellékhatásaként a szájban fémes, keserű vagy...

A rák megelőzése - Mi és miért segíthet?

A rákos megbetegedések egy része megelőzhető, időben felismerhető, melynek érdekében mi magunk is többféle módon tehetünk. Fontos az egészséges...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.