• Mit nevezünk Mallory-Weiss-szindrómának?

    Szerző: WEBBeteg - S. J., újságíró, Lektorálta: Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus

    A Mallory-Weiss-szindróma a nyelőcső nyálkahártyájának erőlködés következtében létrejött sérülése, amelyre vérzés hívhatja fel a figyelmet. Mitől alakulhat ki, kik a veszélyeztetettek és hogyan kezelhető ez az elváltozás?

    A nyelőcsőrák és tünetei

    Az elmúlt évtizedekben világszerte növekedett a nyelőcsőrák előfordulási gyakorisága, hazánkban sajnálatos módon az utóbbi 40 év során közel 4,5-szeresére (!) növekedett a nyelőcsőrák miatti halálozás. A nyelőcsőrák és tünetei

    Először Mallory és Weiss fedezte fel az öklendezés (vagy csuklás) és erőltetett hányás következtében fellépő vérzést 1929-ben, amelyet később Mallory-Weiss-szindrómának neveztek el. A tünetegyüttest olyan férfiaknál figyelték meg először, akik előzőleg nagy mennyiségben fogyasztottak alkoholt.

    A Mallory-Weiss-szindróma kialakulása

    Mallory-Weiss-szindrómának nevezzük a nyelőcső alsó részének és a gyomor felső területének erőltetett hányás, öklendezés vagy csuklás miatt bekövetkező berepedését (ilyenkor a repedés a nyelőcső falán nem hatol át, a nyálkahártyát érinti). A nyelőcső nyálkahártyájának sérülését követően legtöbbször vérzés alakul ki, amelyet feltételezhetően a hirtelen és erős nyomásváltozás okoz.

    Hirdetés

    Előfordulása

    A Mallory-Weiss-szindróma szinte bármelyik életkorban kialakulhat, mégis gyakrabban fordul elő a középkorú (40-50 év közötti), nagy mennyiségű alkoholt fogyasztó férfiaknál, mint nőknél vagy más korosztályban. Nem gyakori betegség, de fontos tudni, hogy bármilyen olyan állapot a kialakulásához vezethet, ami tartós, erős köhögéssel és hányással jár.

    Tudta?

    A Mallory-Weiss-szindróma kialakulása sok esetben megelőzhető lenne, ha kerüljük a túlzott alkoholfogyasztást, illetve kezeljük (enyhítjük) a hányást és a köhögést.

    A Mallory-Weiss-szindróma okai

    A felső emésztőrendszeri vérzések 1-10 százalékáért a Mallory-Weiss-szindróma lehet a felelős. A nyelőcső nyálkahártyájának sérülését legtöbbször a hosszú ideig tartó, erőteljes köhögés vagy hányás okozza, de előfordul, hogy epilepsziás görcs vagy egyéb nyálkahártya elváltozás áll a repedés hátterében.

    Honnan tudhatja, hogy Mallory-Weiss-szindrómája van?

    A szindrómára élénkpiros vér hányása, vagy emésztett vért tartalmazó széklet hívhatja fel a figyelmet, de a pontos diagnózis felállítása érdekében az orvosok endoszkópos vizsgálatot alkalmaznak.

    A Mallory-Weiss-szindróma kezelése

    A terápia a Mallory-Weiss-szindróma súlyosságától függ: legtöbb esetben a hányáscsökkentés és a nyugtatók alkalmazása mellett endoszkópos vérzéscsillapításra, súlyosabb esetben műtéti beavatkozásra van szükség.

    Vérhányás, véres hányás

    Vérhányásnak az emésztőtraktusból származó nagyfokú vérzést nevezzük. Előfordul, hogy a hányásban csak kis mennyiségű vért fedez fel a beteg, ekkor inkább véres hányásról beszélhetünk. Vérhányás, véres hányás

    (WEBBeteg - S. J.; Lektorálta: Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus szakorvos)

    Módosítva: 2015.11.06 13:11, Megjelenés: 2015.11.06 13:11
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Az időskor és az emésztőrendszer egészsége

    Az emésztéssel kapcsolatos problémák bármilyen életkorban jelentkezhetnek, ugyanakkor az idősebb felnőttek közel 40 százalékánál évente előfordul egy vagy több életkorral összefüggő emésztőrendszeri tünet.

    A szokatlan szagú széklet lehetséges okai

    A széklet jellegzetességei, szaga, színe, állaga számos információt szolgáltat szervezetünkről. Mind az egészséges emésztésnek és a kóros emésztésnek, vagy betegségeknek is vannak járulékos székleteltérései.

    Nyelészavarok - Veszélyesebb, mint hinnénk

    A nyelés részben akaratlagos, részben reflexes tevékenység, mely lehetővé teszi a falat gyomorba jutását akkor is, ha a gravitáció ebben nem segít. Ha ez akadályozott, dysphagiáról, ha fájdalommal jár, odynophagiáról beszélünk. Mindkettő riasztó tünet, azonnali kivizsgálást igényel.

    Meglepő ok a torokfájás mögött

    A Gastrooesophagealis reflux betegség (GERD) a gyomor savtartalmának a nyelőcsőbe visszajutásának eredménye. Evés során a nyelőcsőn keresztül jut az élelmiszer a gyomorba, és a nyelőcső végén található egy izom, az úgynevezett nyelőcső alsó záróizom, melynek feladata, hogy megakadályozza a gyomortartalom visszaáramlását.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.