• Mit nevezünk Mallory-Weiss-szindrómának?

    Szerző: WEBBeteg - S. J., újságíró, Lektorálta: Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus

    A Mallory-Weiss-szindróma a nyelőcső nyálkahártyájának erőlködés következtében létrejött sérülése, amelyre vérzés hívhatja fel a figyelmet. Mitől alakulhat ki, kik a veszélyeztetettek és hogyan kezelhető ez az elváltozás?

    A nyelőcsőrák és tünetei

    Az elmúlt évtizedekben világszerte növekedett a nyelőcsőrák előfordulási gyakorisága, hazánkban sajnálatos módon az utóbbi 40 év során közel 4,5-szeresére (!) növekedett a nyelőcsőrák miatti halálozás. A nyelőcsőrák és tünetei

    Először Mallory és Weiss fedezte fel az öklendezés (vagy csuklás) és erőltetett hányás következtében fellépő vérzést 1929-ben, amelyet később Mallory-Weiss-szindrómának neveztek el. A tünetegyüttest olyan férfiaknál figyelték meg először, akik előzőleg nagy mennyiségben fogyasztottak alkoholt.

    A Mallory-Weiss-szindróma kialakulása

    Mallory-Weiss-szindrómának nevezzük a nyelőcső alsó részének és a gyomor felső területének erőltetett hányás, öklendezés vagy csuklás miatt bekövetkező berepedését (ilyenkor a repedés a nyelőcső falán nem hatol át, a nyálkahártyát érinti). A nyelőcső nyálkahártyájának sérülését követően legtöbbször vérzés alakul ki, amelyet feltételezhetően a hirtelen és erős nyomásváltozás okoz.

    Hirdetés

    Előfordulása

    A Mallory-Weiss-szindróma szinte bármelyik életkorban kialakulhat, mégis gyakrabban fordul elő a középkorú (40-50 év közötti), nagy mennyiségű alkoholt fogyasztó férfiaknál, mint nőknél vagy más korosztályban. Nem gyakori betegség, de fontos tudni, hogy bármilyen olyan állapot a kialakulásához vezethet, ami tartós, erős köhögéssel és hányással jár.

    Tudta?

    A Mallory-Weiss-szindróma kialakulása sok esetben megelőzhető lenne, ha kerüljük a túlzott alkoholfogyasztást, illetve kezeljük (enyhítjük) a hányást és a köhögést.

    A Mallory-Weiss-szindróma okai

    A felső emésztőrendszeri vérzések 1-10 százalékáért a Mallory-Weiss-szindróma lehet a felelős. A nyelőcső nyálkahártyájának sérülését legtöbbször a hosszú ideig tartó, erőteljes köhögés vagy hányás okozza, de előfordul, hogy epilepsziás görcs vagy egyéb nyálkahártya elváltozás áll a repedés hátterében.

    Honnan tudhatja, hogy Mallory-Weiss-szindrómája van?

    A szindrómára élénkpiros vér hányása, vagy emésztett vért tartalmazó széklet hívhatja fel a figyelmet, de a pontos diagnózis felállítása érdekében az orvosok endoszkópos vizsgálatot alkalmaznak.

    A Mallory-Weiss-szindróma kezelése

    A terápia a Mallory-Weiss-szindróma súlyosságától függ: legtöbb esetben a hányáscsökkentés és a nyugtatók alkalmazása mellett endoszkópos vérzéscsillapításra, súlyosabb esetben műtéti beavatkozásra van szükség.

    Vérhányás, véres hányás

    Vérhányásnak az emésztőtraktusból származó nagyfokú vérzést nevezzük. Előfordul, hogy a hányásban csak kis mennyiségű vért fedez fel a beteg, ekkor inkább véres hányásról beszélhetünk. Vérhányás, véres hányás

    (WEBBeteg - S. J.; Lektorálta: Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus szakorvos)

    Módosítva: 2015.11.06 13:11, Megjelenés: 2015.11.06 13:11
   • Cikkajánló

    Felfázás

    Felfázás

    Szponzorált tartalom

    A fertőzés kezdetén sikerrel alkalmazható hagyományos növényi gyógyszer. (x)

    Töltsd ki tesztünket!

    Töltsd ki tesztünket!

    Szponzorált tartalom

    Mennyire érzed a menstruációd közeledtét? Te melyik típusba tartozol?

    Végbéltükrözés - Mikor van szükség a vizsgálatra és hogyan zajlik?

    Mikor van szükség a vizsgálatra? Milyen betegségeket mutathat ki? Hogyan történik? Hogyan kell rá felkészülni? Milyen teendők, tudnivalók vannak a vizsgálat után?

    Nyelészavarok - Veszélyesebb, mint hinnénk

    A nyelés részben akaratlagos, részben reflexes tevékenység, mely lehetővé teszi a falat gyomorba jutását akkor is, ha a gravitáció ebben nem segít. Ha ez akadályozott, dysphagiáról, ha fájdalommal jár, odynophagiáról beszélünk. Mindkettő riasztó tünet, azonnali kivizsgálást igényel.

    Bélflóra, autizmus és hangulatzavarok - Mi lehet az összefüggés?

    A gyomor-bél traktus a szervezet részeként kapcsolatban van a központi idegrendszerrel, és a bélflóra változásai olyan neurológiai rendellenességekkel is kapcsolatba hozhatók, mint a stressz, autizmus, depresszió, Parkinson-kór vagy Alzheimer-kór.

    Meglepő ok a torokfájás mögött

    A Gastrooesophagealis reflux betegség (GERD) a gyomor savtartalmának a nyelőcsőbe visszajutásának eredménye. Evés során a nyelőcsőn keresztül jut az élelmiszer a gyomorba, és a nyelőcső végén található egy izom, az úgynevezett nyelőcső alsó záróizom, melynek feladata, hogy megakadályozza a gyomortartalom visszaáramlását.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.