Mit nevezünk Mallory-Weiss-szindrómának?

Szerző: WEBBeteg - S. J., újságíró, Lektorálta: Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus

A Mallory-Weiss-szindróma a nyelőcső nyálkahártyájának erőlködés következtében létrejött sérülése, amelyre vérzés hívhatja fel a figyelmet. Mitől alakulhat ki, kik a veszélyeztetettek és hogyan kezelhető ez az elváltozás?

A nyelőcsőrák és tünetei

Az elmúlt évtizedekben világszerte növekedett a nyelőcsőrák előfordulási gyakorisága, hazánkban sajnálatos módon az utóbbi 40 év során közel 4,5-szeresére (!) növekedett a nyelőcsőrák miatti halálozás. A nyelőcsőrák és tünetei

Először Mallory és Weiss fedezte fel az öklendezés (vagy csuklás) és erőltetett hányás következtében fellépő vérzést 1929-ben, amelyet később Mallory-Weiss-szindrómának neveztek el. A tünetegyüttest olyan férfiaknál figyelték meg először, akik előzőleg nagy mennyiségben fogyasztottak alkoholt.

A Mallory-Weiss-szindróma kialakulása

Mallory-Weiss-szindrómának nevezzük a nyelőcső alsó részének és a gyomor felső területének erőltetett hányás, öklendezés vagy csuklás miatt bekövetkező berepedését (ilyenkor a repedés a nyelőcső falán nem hatol át, a nyálkahártyát érinti). A nyelőcső nyálkahártyájának sérülését követően legtöbbször vérzés alakul ki, amelyet feltételezhetően a hirtelen és erős nyomásváltozás okoz.

Előfordulása

A Mallory-Weiss-szindróma szinte bármelyik életkorban kialakulhat, mégis gyakrabban fordul elő a középkorú (40-50 év közötti), nagy mennyiségű alkoholt fogyasztó férfiaknál, mint nőknél vagy más korosztályban. Nem gyakori betegség, de fontos tudni, hogy bármilyen olyan állapot a kialakulásához vezethet, ami tartós, erős köhögéssel és hányással jár.

Tudta?

A Mallory-Weiss-szindróma kialakulása sok esetben megelőzhető lenne, ha kerüljük a túlzott alkoholfogyasztást, illetve kezeljük (enyhítjük) a hányást és a köhögést.

A Mallory-Weiss-szindróma okai

A felső emésztőrendszeri vérzések 1-10 százalékáért a Mallory-Weiss-szindróma lehet a felelős. A nyelőcső nyálkahártyájának sérülését legtöbbször a hosszú ideig tartó, erőteljes köhögés vagy hányás okozza, de előfordul, hogy epilepsziás görcs vagy egyéb nyálkahártya elváltozás áll a repedés hátterében.

Honnan tudhatja, hogy Mallory-Weiss-szindrómája van?

A szindrómára élénkpiros vér hányása, vagy emésztett vért tartalmazó széklet hívhatja fel a figyelmet, de a pontos diagnózis felállítása érdekében az orvosok endoszkópos vizsgálatot alkalmaznak.

A Mallory-Weiss-szindróma kezelése

A terápia a Mallory-Weiss-szindróma súlyosságától függ: legtöbb esetben a hányáscsökkentés és a nyugtatók alkalmazása mellett endoszkópos vérzéscsillapításra, súlyosabb esetben műtéti beavatkozásra van szükség.

Vérhányás, véres hányás

Vérhányásnak az emésztőtraktusból származó nagyfokú vérzést nevezzük. Előfordul, hogy a hányásban csak kis mennyiségű vért fedez fel a beteg, ekkor inkább véres hányásról beszélhetünk. Vérhányás, véres hányás

(WEBBeteg - S. J.; Lektorálta: Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus szakorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A vastagbél-diverticulosis

A diverticulosis (divertikulumok kialakulása) a vastagbél kiöblösödése, a divertikulumok jellemzően apró, elvékonyodott falú, kitüremkedő tasakok a...

A gyulladásos bélbetegség...

Egyre fiatalabbaknál jelentkeznek a gyulladásos bélbetegségek (IBD) a magyar lakosság körében is. Ezek közül a Crohn-betegség és a fekélyes...

Nyelészavarok - Veszélyesebb, mint...

A nyelés részben akaratlagos, részben reflexes tevékenység, mely lehetővé teszi a falat gyomorba jutását akkor is, ha a gravitáció ebben nem segít....

Meglepő ok a torokfájás mögött

A Gastrooesophagealis reflux betegség (GERD) a gyomor savtartalmának a nyelőcsőbe visszajutásának eredménye. Evés során a nyelőcsőn keresztül jut...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.