Az alacsony szénhidráttartalmú diéta talán jót tesz a testsúlynak, ám semmiképpen nem a leheletnek, mivel halitózist, kellemetlen szájszagot okoz. Az Atkins-diétával járó acetonos leheletet...
A gabonafélék évezredek óta az emberiség legfontosabb táplálékainak számítanak. A világ minden táján fogyasztanak különböző gabonákat és azokból készült ételeket. Az iparosodás előtt nem...
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító -
2024.02.08. 13:00
A szilva nemcsak fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, hanem székrekedés esetén is segítséget jelenthet, és közvetve hozzájárulhat bizonyos betegségek kockázatának...
Várandósság idején még inkább oda kell figyelnünk arra, mit eszünk, iszunk. Habár a terhesség nem betegség, ám egy megváltozott állapot, ami miatt több dologra is érdemes figyelmet...
A gyümölcsökben és egyes zöldségekben megtalálható pektin egy élelmi rost. Lássuk, hogy a leginkább lekvárkészítésnél való sűrítő funkciójáról ismert pektinnek milyen szerepe van az...
Rostoknak nevezzük azon szénhidrátok csoportját, amelyeket szervezetünk nem képes lebontani. Az élelmi rostok a táplálékban lévő emészthetetlen, összetett szénhidrátok (poliszacharidok)....
A teafélék közül az emberi egészségre gyakorolt legjelentősebb hatásokat a zöld tea fogyasztásával figyelték meg, melyet a keleti gyógyászatban már évszázadok óta előszeretettel használnak....
A jó látás, a szem egészsége minden ember számára fontos. Ahhoz, hogy szemünk sokáig megfelelően működjön, érdemes odafigyelni arra, hogy bizonyos vegyületekből elegendő mennyiséggel lássuk...
A nem fertőző betegségek a világ vezető halálokainak számítanak. A módosítható kockázati tényezők, mint az egészségtelen étrend, a fizikai aktivitás hiánya, a dohányzás és alkoholfogyasztás...
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos -
2023.12.29. 12:50
A bor hazánk nemzeti jelképeinek egyike, a számos kitűnő borvidék jelenlétének, a magyar borkészítés hagyományainak köszönhetően. Az elmúlt évek kutatásai arra utalnak, hogy a vörösborban...
A diabéteszes betegség kialakulásának sok esetben oka lehet az elhízás, de van, hogy ez a betegség következménye. A 2-es típusú cukorbetegség kezelésére alkalmazható szerek egy része nem...
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító -
2023.12.27. 09:03
A világ cukortermelése az elmúlt évszázad során több tízszeresére emelkedett. A WHO szerint a napi ajánlott cukormennyiség közel négyszeresét fogyasztjuk. Az élelmiszerek hozzáadottcukor...
Az aszalt gyümölcsök szerepe már évezredek óta kiemelkedő, különösen a téli hónapokban, hiszen a hazai gyümölcsfajtákból csak néhány kapható frissen a piacokon és a boltokban. Az aszalással...
A fűszerként is használt gyógynövényeket nemcsak főzéskor használjuk gyakran, hanem a karácsonyi készülődésben is fontos szerepet játszanak. Sokan készítenek mézeskalácsot. Érdemes egy...
Karácsony van, és szeretnénk jól érezni magunkat - ez csak természetes. Ezt illetően adunk néhány gyors tanácsot, ami lehetővé teszi, hogy reményeink szerint jól érezzük magunkat, de...
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító -
2023.12.14. 12:05
Az adventi időszakban nagyon sok ünnepi finomság, különlegesség kerül az asztalra, de az ünnepi vásári forgatagban is szívesen kóstolgatjuk az édességeket, a jellegzetes ünnepi ételeket.
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító -
2023.11.29. 18:03
Együtt ülve az asztalnál megbeszélni a napi történéseket és közösen étkezni nagyon fontos a családi összetartozás erősítése szempontjából mindenkinek, de különösen a gyermekek számára.
A rostfogyasztás jótékony hatásait már jól ismerhetjük, de nem biztos, hogy mindenki tisztában van azzal, hogy magasabb rosttartalmú étrend mellett kiemelten fontos figyelni a megfelelő...
Az alultápláltság olyan állapot, amikor az étkezésekkel a szervezetbe bevitt tápanyagmennyiség nem fedezi a szervezet számára szükséges tápanyagokat (fehérje, szénhidrát, zsír, rostok...
A testsúlycsökkentésre használt szerek zöme ma étrend-kiegészítőként van a piacon, ezek nagy része gyógynövényeket is tartalmaz, melyeket már hosszú ideje alkalmaznak fogyasztószerként a...
A fruktóz vagy más néven gyümölcscukor a legédesebb cukorféleség, a gyümölcsökben, egyes zöldségfélékben és a mézben található meg természetes formájában, és egyik összetevője a...
Az élesztő szó kapcsán elsőre általában a boltokban kapható sütőélesztőre gondolunk, amelyből friss kenyeret, pogácsát vagy kalácsot tudunk készíteni odahaza. Az élesztő valójában a gombák...
Az anyagcsere gyorsaságát elsősorban nem befolyásolható tényezők alapozzák meg, mint a genetika, nem, magasság, ám van néhány tényező, amivel mi magunk is tudjuk fokozni.