Reggeli étkezés - Ezek a leggyakoribb tévhitek

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
frissítve:

A reggeli étkezést sajnos rendszeresen elhanyagoljuk. Általában egy újabb nap kezdetekor, munka vagy iskolakezdés előtt arra van a legkevesebb időnk, hogy nyugodtan elkészítsük egészséges reggelinket, és asztalhoz ülve, komótosan elfogyasszuk azt.

Reggelente - jobb esetben - csupán valami gyors harapnivaló után nézünk egy pohár tea vagy kávé mellé, hogy a kínzó éhségérzetet egy ideig megszüntessük. Akik pedig fogyókúráznak, még inkább igyekeznek kerülni a reggelit, az első étkezés időpontját minél későbbre szeretnék tolni. Ezzel azonban nem érik el a céljukat. Reggelizni mindenki számára ajánlott, és kellene is. Nem árt tehát néhány tévhitet eloszlatni a reggelizés körül.

Éhségérzet és fogyókúra - Sokan ezért mellőzik a reggelit

Nem érzem magam éhesnek reggel, ezért nincs is szükségem rá, hogy reggelizzek – tévhit.

Éjszaka az emésztés és a bélmozgás lelassul, nem történik tápanyagfelszívás sem a gyomorból, sem a belekből. A kora reggeli órákban, ébredést követően kell egy kis idő (van, akinél pár perc is elegendő, és van, akinél 1-2 óra is eltelhet, amíg éhséget érez), mire az emésztés is beindul, ez nem mindenkinél működik egyformán. Ez az oka annak, hogy eltérő időben kívánjuk meg az ételt reggel. Ennek ellenére a szervezet előbb-utóbb megérzi a táplálék hiányát, és jeleket küld számunkra, hogy nézzünk némi harapnivaló után, ha nem szeretnénk korgó hangokat hallani a hasunk irányából. A reggeli energiabevitel hiányából adódóan kisebb lesz a teljesítőképességünk, nem tudunk megfelelően koncentrálni, esetleg émelygés is kerülgethet minket. Tehát ha kora reggel nem is vagyunk még éhesek, akkor is ajánlott pár falatot enni, hogy jól induljon a nap.

Tovább Étvágytalanság - Számos betegség jele lehet

Fogyókúrázom, és a reggeliről könnyen le tudok mondani, így kevesebbet fog mutatni a mérleg – tévhit.

Kutatások bizonyítják, hogy ha fogyókúra idején kihagyjuk a reggeli étkezést, akkor korábban fogunk ebédelni, és az intenzívebb éhségérzet miatt nagyobb mennyiségű ételt fogyasztunk el, mint ha reggeliztünk volna (ez egyfajta kompenzálás). A nagyobb mennyiségű étellel pedig természetesen nagyobb az energiabevitel is, ami fogyókúra esetén nem célravezető. Ha tehát a diétázás során nem hagyjuk ki a könnyű reggelit, akkor ebédre kevesebbel is beérjük, és a fogyáshoz szükséges energiamennyiség egyenletesen eloszlatva nem fog testtömeg-növekedést okozni.

Tovább Fogyókúra - A leggyakoribb tévhitek

Figyeljen oda, hogy mit eszik!

Hiába reggelizek, utána hamar éhes leszek – módosítsunk a reggelinek szánt ételeken.

Nem mindegy, mit reggelizünk. Az egészséges ételek reggel összetett szénhidrátban gazdagok, mint a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, vagy pékáruk, amelyekből szendvicseket készíthetünk. Zabpehelyből például igazán tápanyagban gazdag ételt varázsolhatunk, ha tejjel, joghurttal vagy túróval elkeverjük. A zabpelyhes reggelit fahéjjal, kakaóporral, magvak és gyümölcsök hozzáadásával gazdagíthatjuk, ízletesebbé tehetjük. A szendvicsből ne maradjon ki a sovány felvágott, a zöldség, a saláta. A hagyományos lisztből készült fehér kenyér, kifli, zsömle, édes és sós pékáruk, cukros tea elfogyasztása után hamarabb érezhetjük magunkat éhesnek, ennek a vércukorszint emelkedése, majd hirtelen leesése az oka. Az összetett szénhidrátoknak köszönhetően - mivel azok emésztése több időt igényel - kivédhető a vércukorszint ingadozása, hiszen fokozatos és egyenletes lesz az emelkedés, majd a csökkenés.

    Csak azért reggelizek, hogy elmúljon az éhségem – tévhit.

    Kutatások bizonyítják, hogy a rostokban és alacsony glikémiás indexű ételekben gazdag reggeli nem csupán arra szolgál, hogy ne legyünk tovább éhesek, hanem arra is, hogy energikusabban induljon a nap. Bizonyított, hogy a reggelizés fokozza a koncentráló- és emlékezőképességet, javítja a szellemi frissességet, ennek eredményeképpen pedig csökken a reakcióidő (ami például a reggeli csúcsforgalomban is fontos lehet), egyszóval mind a tanulásban, mind a munkahelyen aktívabban kezdhetjük a napot.

    Fontos a reggeli!
    A reggeli fontos étkezés, akár fogyókúrázunk, akár nem. Az egész napos folyamatos energia utánpótlás (több alkalommal együnk kisebb adagokat) szervezetünk alapvető szükséglete. Ha kicsit rendezettebbé szeretnénk tenni életmódunkat, jó előre gondoljuk át, pontosan mit szeretnénk fogyasztani reggelire, de semmiképpen se hagyjuk ki ezt az étkezést. A kiegyensúlyozottabb, egészségesebb étrend minket is egészségesebbé tesz.

    Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg
    Szerzőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

    Cikkajánló

    Alacsony vagyok
    Alacsony vagyok

    Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

    Magas trigliceridszint?
    Magas trigliceridszint?

    Hogyan csökkenthető étkezéssel?

    WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
    WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
    WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
    WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
    WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
    Cikkértesítő
    Értesítés a témában születő új cikkekről.