Oxikoleszterin - Mit érdemes róla tudni?

megjelent:
Az oxikoleszterin (más néven oxidált koleszterin, angolul oxysterol) a koleszterin oxidált formája.
Ez természetes módon is keletkezhet a szervezetben, például a sejtek anyagcseréje során, de gyakran feldolgozott élelmiszerekben is megtalálható, főleg olyanokban, amelyek sokáig voltak levegőn vagy hőhatásnak kitéve (pl. sült húsok, szárított tejpor, porított tojás).
Az oxikoleszterin emberi szervezetre gyakorolt hatása
1. Ateroszklerózis (érelmeszesedés)
Az oxikoleszterinek elősegítik a gyulladást és az érfal károsodását, ezáltal hozzájárulhatnak a plakk-képződéshez, ami szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet.
2. Gyulladásfokozás
Egyes oxikoleszterinek gyulladásos válaszokat indítanak el, ami hosszú távon káros lehet a sejtekre és szövetekre.
3. Immunrendszer befolyásolása
Bizonyos oxikoleszterinek szerepet játszanak az immunválasz szabályozásában, például aktiválhatják a T-sejteket vagy más immunsejteket.
4. Neurodegeneratív betegségek
Egyes kutatások szerint kapcsolat lehet az oxidált koleszterin és az Alzheimer-kór vagy Parkinson-kór kialakulása között, de ezek még nem teljesen bizonyítottak.
5. Hormonális szabályozás
Néhány oxikoleszterin részt vesz a szteroid hormonok vagy a D-vitamin anyagcseréjében.
Mint láthatjuk, az oxikoleszterinek szervezetben betöltött szerepe kettős: van köztük olyan, amely szükséges az egészséges működéshez, de a túlzott bevitelük vagy felhalmozódásuk káros lehet, különösen a szív- és érrendszerre nézve.
Főbb forrásai az oxikoleszterinnek
1. Erősen hőkezelt állati eredetű ételek:
- Sült vagy grillezett húsok (főleg zsírosabb részek)
- Pirított szalonna
- Olajban sült tojás, rántotta
2. Porított tejtermékek és tojáskészítmények:
- Tejpor, kávékrémpor
- Tojáspor (sok félkész és instant ételben is van)
3. Többször felhasznált sütőolajjal készült ételek:
- Gyorsételek (pl. sült krumpli, csirkefalatok)
- A Péksütemények, ha margarin vagy ipari zsiradék van bennük.
4. Fedolgozott húskészítmények:
- Szalámi, kolbász, virsli – főleg, ha nem voltak hűtve, vagy sokáig tárolva voltak.
Tippek az oxikoleszterin-bevitel csökkentésére
- Kerüljük a túlsütést és a füstölést: Ne süssük túl barnára vagy szenesre a húsokat, mert ekkor keletkezik a legtöbb oxidált koleszterin.
- Válasszunk friss, nem feldolgozott ételeket: A friss hús, tojás vagy tejtermék mindig jobb, mint a porított vagy hosszú eltarthatóságú verzió.
- Süssünk alacsonyabb hőfokon vagy pároljunk: Ezek a módszerek sokkal kíméletesebbek a koleszterinre nézve.
- Egyunk antioxidánsban gazdag ételeket: Pl. bogyós gyümölcsök, zöld leveles zöldségek, diófélék – ezek segítenek ellensúlyozni az oxidatív stresszt.
- Kerüljük az avas zsírokat, olajokat: Ha az olajnak már furcsa a szaga, színe, inkább ne használjuk fel!
Oxidált LDL |
Az LDL-koleszterin, vagyis a rossz koleszterin magas szintje növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A verőerek falába történő zsírlerakódás, vagyis érelmeszesedés folyamatában ez játszik leginkább szerepet. Amikor az LDL molekula szabad gyökökkel lép reakcióba, oxidált LDL képződik, ami még reakcióképesebb és még nagyobb mértékben károsítja az érfalak belső sejtrétegét. Az oxidált LDL szintjét a dohányzás, a nem megfelelően kezelt cukorbetegség, a metabolikus szindróma, valamint a transzzsírsavak fogyasztása növeli. |
Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos