A nyers tojás fogyasztásának előnyei

Szerző: DRportal
Megjelent: 2014.07.15

A tojás leggyakrabban főzve vagy sütve kerül a tányérra, pedig a nyers tojás fogyasztásának számtalan előnye van: nagy mennyiségben és kiváló minőségben biztosítja a szervezet számára eszenciális tápanyagokat, valamint a test izomzatának tömegét is növeli.

Egy átlagos tojás például 48,6 mcg szeléniumot tartalmaz, melyből a szervezetnek napi 55 mcg-ra van szüksége. Így tehát egyetlen tojás majd az egész napi szükségletünket képes fedezni, a terhesség és szoptatás idejének kivételével, amikor napi 60-70 mcg szükséges. A szelénium hozzájárul a megfelelő pajzsmirigy funkció fenntartásához, amellettantioxidáns hatású. Az Obesity szakmai folyóiratban publikált tanulmány, túlsúlyosak számára testmozgás utáni ételként javasolja az oxidatív stressz mértékét csökkentő, szeléniumban gazdag nyers tojást.

A vörösvérsejtek termelését serkentő B2 vitaminként ismert riboflavin javasolt napi mennyisége 1-1,3 mg, terhesség és laktáció idejére 1,4-1,6 mg. Egy darab nyers tojásból 1 mg riboflavinhoz jutunk.

A nyers tojás proteintartalma 26,4 mg, és egy átlagos, napi 2000 kalóriás étrendben 50-175 g protein az ideális mennyiség. A University of Illinois weboldala megjegyzi, hogy a nyers tojásban lévő, esszenciális aminosavakkal teli protein kiemelkedő minősége teszi lehetővé az izomszövetek erősítését, növelését és reparálását.

Aki jótékony egészségügyi hatásai ellenére sem képes megbarátkozni a nyers tojás ízével, kipróbálhatja turmixitalokban, melyeknek lágy, krémes textúrát biztosít.

A nyers tojás fogyasztásának természetesen nagy a rizikója, veszélyes lehet fogyasztása még biztonságos beszerzési forrásokkal is szalmonella, madárinfluenza és egyéb fertőzések átvitele miatt. Tehát a fentiek ellenére fogyasszuk kellő körültekintéssel!

(DRportal)

Hozzászólások (2)

Cikkajánló

Aranyér Aranyér

Mitől alakulhat ki? Mit lehet tenni a megelőzése érdekében?

Allergia kezelése Allergia kezelése

Mi a különbség az allergia elleni készítmények között?

Adj vért a légimentőkkel, hogy...

Immár 2. alkalommal indít rendhagyó közösségi véradókampányát a Magyarországi Légimentésért Alapítvány a Magyar Légimentő Nonprofit Kft.-vel...

Egészségesebbek a teafogyasztók?

Egy nagyszabású amerikai kutatás szerint a tea az egészséges étrend részének tekinthető, és a teázók várható élettartama egy kicsit hosszabb is...

1 evőkanál étolaj egyenlő 5 alma?...

Már mindenki hallott arról az általános tényről, hogy nem szabad túlzásba vinni egyik élelmiszer fogyasztását sem, mert ezzel rengeteg...

A Parkinson-kóros beteg ideális...

Minden egyén számára fontos a jól összeállított, egészséges étrend, de ez különösen fontossá válik Parkinson-kóros betegek esetében. Ez a...

Étkezési tanácsok túlsúllyal...

Az anyaméhben fejlődő magzat minden szükséges tápanyagát az édesanya biztosítja számára, de ez nem azt jelenti, hogy kettő helyett kell...

Pikkelysömörben szenvedő betegek...

A psoriasis (pikkelysömör) egy gyulladásos betegség, ezért a gyulladáskeltő élelmiszerek étrendből való elhagyásával, illetve...

Étkezési nehézségek a rákkezelés...

A betegség alatti túlzott fogyást nem mindig maga a betegség okozza: előfordulhat, hogy a hátterében a gyógyszeres kezelés áll, de a betegséggel...

Mivel helyettesíthetjük a tiltott...

Ha táplálékallergiában vagy táplálékintoleranciában szenvedünk, elsődleges szempont egy olyan terápia tartása, amellyel a tüneteket előidéző...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.