Pikkelysömörben szenvedő betegek étrendje
lektorálta: Dr. Lesznyák Judit frissítve:
A psoriasis (pikkelysömör) egy gyulladásos betegség, ezért a gyulladáskeltő élelmiszerek étrendből való elhagyásával, illetve gyulladáscsökkentő élelmiszerek fogyasztásával a tünetek jelentősen csökkenthetők. A betegség komplex kezelést igényel, melyet az étrendre való odafigyelés még eredményesebbé tehet.
A pikkelysömör téma cikkei |
5/1 A pikkelysömör tünetei |
Egyre több kutatás támasztja alá, hogy kapcsolat van a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitel és a pikkelysömör, illetve az ahhoz kapcsolódó ízületi gyulladás enyhülése között. A pikkelysömör diéta önmagában nem pótolja az orvosi kezelést, ám hozzájárulhat az állapot javulásához. A következőkben sorra vesszük, hogy a javasolt étrend milyen összetevőket tartalmaz, továbbá felsorolunk néhány olyan élelmiszert és italféleséget, amit érdemes elkerülni.
Hasznos tápanyagok, amiket fontos az étrendbe iktatni
Omega-3 zsírsavak
Az omega-3-zsírsavak bizonyítottan csökkentik a gyulladásos folyamatokat, és pozitív hatással vannak az immunrendszerre is. Mivel a psoriasisos betegeknél gyakori az omega-3-hiány, ezzel szemben sokszor magas az omega-6 szint, ami erősítheti a gyulladásos folyamatokat, kiemelt fiygelmet kell fordtínai arra, hogy az étrend elegendő omega-3-zsírsavat tartalmazzon, esetleg szükség lehet azt étrend-kiegészítő formájában pótolni. Az omega-3-zsírsavaknak három fajtájuk van:
- Alfa-linolénsav: egyes zöldségekben, mogyorófélékben, magvakban és szójatermékekben található
- Eikozapentaénsav (EPA): tengeri halfajtákban található
- Dokozahexaénsav (DHA): zsíros halakban és algában található meg.
D-vitamin
Manapság egyre többet hallani arról, hogy a lakosság jelentős része D-vitamin-hiányban szenved. A D-vitaminos krémekkel jelentősen javítható a pikkelysömörös betegek bőrének állapota. Ez azzal magyarázható, hogy a D-vitamin lassítja a bőr szarutermelő sejteinek növekedését, így gátolja a psoriasist, hiszen ez a betegség a bőr egyes területeinek elszarusodásával jár.
Azonban mint a legtöbb vitamin esetében, itt is igaz, hogy a vitamin túladagolása veszélyes, ezért mindig kérje ki kezelőorvosa véleményét, mielőtt D-vitamin-készítményt szedne! Egyszerű vérteszttel kimutatható, hogy D-vitamin-hiányban szenved-e, így ha kétségei vannak, beszéljen orvosával!
A többi tápanyaghoz hasonlóan a D-vitamin bevitelének is az a legbiztonságosabb módja, ha táplálékkal juttatjuk a szervezetünkbe. Az alábbi élelmiszerek gazdagok D-vitaminban:
- csukamájolaj
- lazac
- makréla
- szardínia
- hering
- D-vitaminnal dúsított tej
- tojás
- svájci sajt
- D-vitaminnal dúsított müzli
- vargányagomba
Természetesen már napi 10 perc eltöltése a napsütésben is sokat segít a szervezet D-vitamin-raktárának feltöltésében, de ne feledje, hogy a napsütésnek való túlzott kitettség amellett, hogy a bőrt öregíti, növeli a bőrrák kockázatát is!
Glükozamin, kondroitin és MSM
A glükozamin és a kondroitin is a porcokban, illetve az azokat körülvevő sejtekben található. A glükozamin segíti a porcképződést, és gátolja a gyulladást, míg a kondroitin a porcok rugalmasságát támogatja, illetve akadályozza a porckopást. Tanulmányok szerint ezek az anyagok nemcsak a porcképződést segítik, de a gyulladásos folyamatok kialakulását is lassítják, illetve gátolják.
Ugyanakkor, mivel a glükozamin étrend-kiegészítők általában rák-, homár- vagy cápaporckivonatot tartalmaznak, azoknak, akik allergiások ezekre, illetve terhesek, vagy teherbeesést terveznek, jobb kerülni a fogyasztásukat! A glükozamin emellett a cukorbetegeknél vérnyomás-emelkedést okozhat, ezért a diabéteszes betegeknek ajánlott kikérni orvosuk véleményét, mielőtt glükozamin étrend-kiegészítő szedésébe kezdenének.
A metil-szulfonil metán (MSM) egy organikus, kéntartalmú vegyület, mely növényekben, gyümölcsökben, zöldségekben található, de ezek feldolgozása során károsodik. A szervezetnek azonban szüksége van a kénre, a szövetek egészségének fenntartásához.
Bár a metil-szulfonil metán ízületi fájdalmakat és gyulladást csökkentő hatását egyelőre csak kevés tudományos bizonyíték támasztja alá, az étrend-kiegészítőt fogyasztó betegek többsége a tünetek enyhüléséről számol be.
Kapcsolódó Ízületek egészségének megőrzését támogató étrendi javaslatok
Amit étrend-kiegészítő alkalmazásakor érdemes észben tartani |
|
Gyulladáscsökkentő élelmiszerek
- Tengeri halak, mint a lazac, hering, makréla és szardínia. A halak gazdag omega-3-források, ami bizonyítottan csökkenti a gyulladásos folyamatokat, illetve a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Mivel a psoriasisos betegeknél fokozott a szívbetegségek kockázata, érdemes hetente legalább kétszer halat fogyasztaniuk!
- Fogyasszon sok lenmagot, olívaolajat, tökmagot és diót. Ezek az élelmiszerek szintén nagyon gazdagok omega-3-ban, továbbá E-vitaminban, mely antioxidáns tulajdonsággal is rendelkezik.
- Színes friss gyümölcsök és zöldségek: Nemcsak a psoriasisos betegek számára fontos antioxidánsokban gazdagok, de jó forrásai a C-vitaminnak is, mely az immunrendszert is támogatja és a kollagénszintézishez is szükséges. A normál kollagéntermelés pedig fontos a bőr és az ízületek épségének megőrzéséhez. Az A-vitamin is elengedhetetlen az egészséges bőrsejtek képződéséhez, ennek előnyaga a béta-karotin számos zöldségben és gyümölcsben megtalálható, főleg a narancs és sárga színűekben. Fogyasszon rendszeresen répát, édesburgonyát, sütőtököt, kelkáposztát, karfiolt, brokkolit és spenótot, áfonyát, mangót, eperet, fügét és sárgadinnyét.
Az egészséges életmód további elengedhetetlen elemei
A kiegyensúlyozott étrend mellett a dohányzásról való leszokás, a rendszeres mozgás és a megfelelő mennyiségű alvás is létfontosságú.
Kerülendő élelmiszerek
Az alábbi élelmiszerek fokozzák a szervezet gyulladásos folyamatait, ezért ajánlott kerülni fogyasztásukat:
- zsíros vörös húsok
- alkohol
- tejtermékek
- feldolgozott húskészítmények
- egyéb feldolgozott élelmiszerek
- finomított cukrot tartalmazó élelmiszerek
- fehér lisztből készült pékáruk, sütemények
- burgonya, paradicsom és paprika
Tovább Életmódtippek pikkelysömörben szenvedőknek
Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordtó; Dietary Modifications (National Psoriasis Foundation)
Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit