Pikkelysömörben szenvedő betegek étrendje

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Lesznyák Judit frissítve:

A psoriasis (pikkelysömör) egy gyulladásos betegség, ezért a gyulladáskeltő élelmiszerek étrendből való elhagyásával, illetve gyulladáscsökkentő élelmiszerek fogyasztásával a tünetek jelentősen csökkenthetők. A betegség komplex kezelést igényel, melyet az étrendre való odafigyelés még eredményesebbé tehet.

A pikkelysömör téma cikkei

5/1 A pikkelysömör tünetei
5/2 A pikkelysömör típusai
5/3 A pikkelysömör kezelése
5/4 Pikkelysömörben szenvedő betegek étrendje
5/5 Életmódtippek pikkelysömörben szenvedőknek

Egyre több kutatás támasztja alá, hogy kapcsolat van a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitel és a pikkelysömör, illetve az ahhoz kapcsolódó ízületi gyulladás enyhülése között. A pikkelysömör diéta önmagában nem pótolja az orvosi kezelést, ám hozzájárulhat az állapot javulásához. A következőkben sorra vesszük, hogy a javasolt étrend milyen összetevőket tartalmaz, továbbá felsorolunk néhány olyan élelmiszert és italféleséget, amit érdemes elkerülni.

Hasznos tápanyagok, amiket fontos az étrendbe iktatni

Omega-3 zsírsavak

Az omega-3-zsírsavak bizonyítottan csökkentik a gyulladásos folyamatokat, és pozitív hatással vannak az immunrendszerre is. Mivel a psoriasisos betegeknél gyakori az omega-3-hiány, ezzel szemben sokszor magas az omega-6 szint, ami erősítheti a gyulladásos folyamatokat, kiemelt fiygelmet kell fordtínai arra, hogy az étrend elegendő omega-3-zsírsavat tartalmazzon, esetleg szükség lehet azt étrend-kiegészítő formájában pótolni. Az omega-3-zsírsavaknak három fajtájuk van:

  • Alfa-linolénsav: egyes zöldségekben, mogyorófélékben, magvakban és szójatermékekben található
  • Eikozapentaénsav (EPA): tengeri halfajtákban található
  • Dokozahexaénsav (DHA): zsíros halakban és algában található meg.

D-vitamin

Manapság egyre többet hallani arról, hogy a lakosság jelentős része D-vitamin-hiányban szenved. A D-vitaminos krémekkel jelentősen javítható a pikkelysömörös betegek bőrének állapota. Ez azzal magyarázható, hogy a D-vitamin lassítja a bőr szarutermelő sejteinek növekedését, így gátolja a psoriasist, hiszen ez a betegség a bőr egyes területeinek elszarusodásával jár.

Azonban mint a legtöbb vitamin esetében, itt is igaz, hogy a vitamin túladagolása veszélyes, ezért mindig kérje ki kezelőorvosa véleményét, mielőtt D-vitamin-készítményt szedne! Egyszerű vérteszttel kimutatható, hogy D-vitamin-hiányban szenved-e, így ha kétségei vannak, beszéljen orvosával!

A többi tápanyaghoz hasonlóan a D-vitamin bevitelének is az a legbiztonságosabb módja, ha táplálékkal juttatjuk a szervezetünkbe. Az alábbi élelmiszerek gazdagok D-vitaminban:

  • csukamájolaj
  • lazac
  • makréla
  • szardínia
  • hering
  • D-vitaminnal dúsított tej
  • tojás
  • svájci sajt
  • D-vitaminnal dúsított müzli
  • vargányagomba

Természetesen már napi 10 perc eltöltése a napsütésben is sokat segít a szervezet D-vitamin-raktárának feltöltésében, de ne feledje, hogy a napsütésnek való túlzott kitettség amellett, hogy a bőrt öregíti, növeli a bőrrák kockázatát is!

Glükozamin, kondroitin és MSM

A glükozamin és a kondroitin is a porcokban, illetve az azokat körülvevő sejtekben található. A glükozamin segíti a porcképződést, és gátolja a gyulladást, míg a kondroitin a porcok rugalmasságát támogatja, illetve akadályozza a porckopást. Tanulmányok szerint ezek az anyagok nemcsak a porcképződést segítik, de a gyulladásos folyamatok kialakulását is lassítják, illetve gátolják.

Ugyanakkor, mivel a glükozamin étrend-kiegészítők általában rák-, homár- vagy cápaporckivonatot tartalmaznak, azoknak, akik allergiások ezekre, illetve terhesek, vagy teherbeesést terveznek, jobb kerülni a fogyasztásukat! A glükozamin emellett a cukorbetegeknél vérnyomás-emelkedést okozhat, ezért a diabéteszes betegeknek ajánlott kikérni orvosuk véleményét, mielőtt glükozamin étrend-kiegészítő szedésébe kezdenének.

A metil-szulfonil metán (MSM) egy organikus, kéntartalmú vegyület, mely növényekben, gyümölcsökben, zöldségekben található, de ezek feldolgozása során károsodik. A szervezetnek azonban szüksége van a kénre, a szövetek egészségének fenntartásához.

Bár a metil-szulfonil metán ízületi fájdalmakat és gyulladást csökkentő hatását egyelőre csak kevés tudományos bizonyíték támasztja alá, az étrend-kiegészítőt fogyasztó betegek többsége a tünetek enyhüléséről számol be.

Kapcsolódó Ízületek egészségének megőrzését támogató étrendi javaslatok

Amit étrend-kiegészítő alkalmazásakor érdemes észben tartani
  • Mindenképpen beszéljen orvosával, mielőtt bármilyen vény nélkül kapható készítményt szedne, mivel lehet, hogy az befolyásolná a jelenleg szedett gyógyszerei hatását!
  • Az étrend-kiegészítő sosem helyettesíti a gyógyszeres kezelést, sem az egészséges táplálkozást!
  • Ha az étrend-kiegészítő alkalmazásakor bármilyen mellékhatást tapasztal, azonnal hagyja abba annak szedését és mielőbb keresse fel orvosát!

Gyulladáscsökkentő élelmiszerek

  • Tengeri halak, mint a lazac, hering, makréla és szardínia. A halak gazdag omega-3-források, ami bizonyítottan csökkenti a gyulladásos folyamatokat, illetve a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Mivel a psoriasisos betegeknél fokozott a szívbetegségek kockázata, érdemes hetente legalább kétszer halat fogyasztaniuk!
  • Fogyasszon sok lenmagot, olívaolajat, tökmagot és diót. Ezek az élelmiszerek szintén nagyon gazdagok omega-3-ban, továbbá E-vitaminban, mely antioxidáns tulajdonsággal is rendelkezik.
  • Színes friss gyümölcsök és zöldségek: Nemcsak a psoriasisos betegek számára fontos antioxidánsokban gazdagok, de jó forrásai a C-vitaminnak is, mely az immunrendszert is támogatja és a kollagénszintézishez is szükséges. A normál kollagéntermelés pedig fontos a bőr és az ízületek épségének megőrzéséhez. Az A-vitamin is elengedhetetlen az egészséges bőrsejtek képződéséhez, ennek előnyaga a béta-karotin számos zöldségben és gyümölcsben megtalálható, főleg a narancs és sárga színűekben. Fogyasszon rendszeresen répát, édesburgonyát, sütőtököt, kelkáposztát, karfiolt, brokkolit és spenótot, áfonyát, mangót, eperet, fügét és sárgadinnyét.

Az egészséges életmód további elengedhetetlen elemei

A kiegyensúlyozott étrend mellett a dohányzásról való leszokás, a rendszeres mozgás és a megfelelő mennyiségű alvás is létfontosságú.

Kerülendő élelmiszerek

Az alábbi élelmiszerek fokozzák a szervezet gyulladásos folyamatait, ezért ajánlott kerülni fogyasztásukat:

  • zsíros vörös húsok
  • alkohol
  • tejtermékek
  • feldolgozott húskészítmények
  • egyéb feldolgozott élelmiszerek
  • finomított cukrot tartalmazó élelmiszerek
  • fehér lisztből készült pékáruk, sütemények
  • burgonya, paradicsom és paprika

Tovább Életmódtippek pikkelysömörben szenvedőknek

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordtó; Dietary Modifications (National Psoriasis Foundation)
Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit

Cikkajánló

Pikkelysömör
A pikkelysömör (psoriasis) a bőr fokozott elszarusodásával járó nem fertőző betegség, amely leggyakrabban 20-30 éves kor körül jelentkezik. A betegségben szenvedők számára sajnos jelenleg nem létezik végleges gyógyulást elérő szer vagy eljárás, ám a rendelkezésre álló terápiás módszerek sokat javítanak a betegek állapotán.
Rovarcsípés
Rovarcsípés

Mi a teendő rovarcsípés esetén?

Csontritkulás
Csontritkulás

A csontritkulás kezelési lehetőségei.

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító

Segítség