Miért nem sikerül lefogyni?

aktualizálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus frissítve:
A súlyfeleslegben kétségtelenül fontos tényező a genetika és a családi háttér, és bár az elhízás kialakulásában nagy szerepe van a DNS-nek, de nem lehet mindent az örökségünk számlájára írni, még ha tény is, hogy az elhízásra való hajlamot nagy mértékben befolyásolja.
Az elhízás, illetve sikertelen fogyókúra hátterében olykor betegségek is állhatnak, például bizonyos hormonális problémák (pl. pajzsmirigy-alulműködés). Nagyon gyakori, hogy a hol okként szereplő, hol pedig következményként kialakuló szénhidrátháztartás-zavar (pl. inulinrezisztencia) nehezíti a helyzetet, a plusz kilóktól való megszabadulást. Cikkünkben ezekre nem térünk ki, csupán azzal az esettel foglalkozunk, amikor semmilyen betegség nem áll fenn, a súlyfeleslegtől azonban mégsem sikerül megszabadulni. Ez a leggyakoribb eset.
Egészségtelen szokások
A családi háttér határozza meg azt, hogy milyenek az étkezési szokásaink, milyen a megszokott ízvilág. Ezeknek a megszokásoknak sokkal nagyobb a jelentősége, mint gondolnánk, de ha figyelembe vesszük azt, hogy az otthonról hozott szokások határozzák meg azt, hogy mikor van a főétkezés, együtt eszik-e a család, vagy mindenki külön-külön bekap valamit, zsírosabb, fűszeres ízvilágot kedvelünk-e jobban, akkor érthetővé válik, miért fontos ezt a tényezőt is kiemelni.
A zsíros étkezés káros hatásaival mindenki tisztában van, de az étkezés körülményei is nagyon fontosak. Ha szépen megterített asztalnál, komótosan fogyasztjuk el a vacsorát, az kevésbé hizlal, mintha csak gyorsan eszünk valamit. A jóllakottság érzése ugyanis nem jelentkezik azonnal, az étkezés megkezdése után legalább húsz percre van szüksége a szervezetnek, hogy a jóllakottságot jelző hormon felszabaduljon, tehát ha gyorsan eszünk, hajlamosak vagyunk többet enni annál, mint amennyit valóban kívánunk.
Nagyon sok esetben már gyermekkorban is minden étkezéshez édes ízt, szénhidrátot társítunk (keksz minden mellé, ízesített joghurtok), ezzel elindítva egy kóros megszokást, hozzászokást, de akár szénhidrátháztartás-zavart és túlsúlyt is. A gyerekek körében is egyre nagyobb probléma sajnos a helytelen étkezés (gyorsételek) következtében kialakult túlsúly.
Nassolás
Ha egy túlsúlyos személy egy héten keresztül étkezési naplót vezet, melybe beírja az összes elfogyasztott táplálékot, könnyebben fény derül a lényegtelennek hitt nassolnivalókra. Egy-egy falat bonbon, melyre a nap végén már nem is emlékszik az ember, egy-egy pohár üdítő vagy egy habos kávé, összeadva már jelentős kalóriamennyiségnek számít.
Jó tudni, mik számítanak rejtett kalóriáknak: üdítők, alkoholos italok, porból készült kávék, péksütemények, salátaöntetek. Ezekről sokan nem is gondolják, hogy mennyire hizlalnak.
Ez is érdekelheti Ha már nassol, figyeljen oda arra, hogy mit!
Turbódiétázás
Több beteg panaszkodik arra, hogy a gyorsan leadott kilók – akár heti 4-5 kg mínusz – kamatostul visszajönnek. Ennek a biológiai háttere pofonegyszerű, de kevésbé közismert. Az emberi szervezet úgy van megalkotva, hogy takarékosan működjön: korábban nem volt annyi bőséges táplálék, mint az utóbbi évszázadokban. Sokszor hetekig koplaltak őseink, míg egy sikeres vadászat után pár hétig újra volt mit enniük. Ezért a test a nagy nélkülözések során takarékra kapcsol, aztán amikor lesz mit felhasználni, akkor sokkal nagyobb hatásfokkal tartalékolni kezd.
Ez a gyakorlatban úgy nyilvánul meg, hogy a pár hetes koplalások során, ha sikerül is leadni a súlytöbbletből, egy idő után leáll a fogyás, azaz takarékos üzemmódba kapcsolt a szervezet, majd a diéta végeztével a leadott kilókat gyorsan igyekszik testünk visszanyerni, felkészülve az esetleges legközelebbi éhezésre, ilyenkor a felhasznált és tartalékolt energia aránya az utóbbi javára jelentősen eltolódik.
Az inzulin és társuló hormonok raktárhormonként működnek, annyi alkalommal raktároznak, amennyi alkalommal történik egy adott nap étkezés. Sok esetben hirtelen szénhidrátmegvonás mellett magas marad még a szintjük, ami folyamatos sóvárgáshoz, majd a diéta felhagyásához vezet.
Emiatt sem a hirtelen szénhidrátmegvonásnak, sem a divatdiétáknak nincs létjogosultságuk. Hirtelen súlyvesztést követően szinte mindig leáll a fogyás – a diétával párhuzamosan egyébként –, és a leadott súly visszajön.
Drasztikus fogyúkúrák helyett tehát életmódváltás javasolt, rendszeres mozgással és egészséges táplálkozással. Az, ami a legjobban megfelel és hosszú távon tartható, a mediterrán étrendre történő átállás. A fehér lisztes, fehér cukros ételek kerülése javasolt, viszont minél több zöldség kerüljön az étrendbe, és ügyeljünk a rendszeres folyadékpótlásra is.
Tovább Egészséges fogyás jojó effektus nélkül
Óvatosan a fogyasztószerekkel! |
Fontos megemlíteni a fogyasztószereket is, mert ezek is a turbódiéták elvén működnek. A szer abbahagyása után a leadott kilók rohamos gyorsasággal térnek vissza, de nemcsak ebben rejlik a fogyasztószerek veszélye, hanem a gyakori súlyos mellékhatásokkal is számolni kell, amik akár életveszélyesek is lehetnek. |
Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Aktualizálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus