Hányszor együnk egy nap?

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
megjelent:

A szakmai ajánlásokból jól megismert és megtanult szabály, miszerint étkezzünk naponta ötször, mára már kezd eltűnni, és felváltja a helyét egy árnyaltabb ajánlás: inkább az egyéni szükségletek, az életmód és az egészségi állapot figyelembevételét javasolják a napi étkezések számának meghatározásához.

Miért terjedt el a klasszikus öt étkezés?

A napi ötszöri étkezés (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora) évekig egy bevált tanács volt, mellyel a vércukorszint egyenletes fenntartása, az éhezésnek, majd az azt követő falási rohamoknak az elkerülése volt a cél. Gyakoribb, kisebb étkezésekkel elkerülhető a hirtelen vércukorszint-emelkedés, majd -zuhanás, valamint rendszeres evéssel csökkenthető az éhségrohamok és a túlevés esélye. Ez az érvelés különösen elhízás megelőzésében és cukorbetegek étrendjében vált irányadóvá. Ehhez alkalmazkodtak az iskolai menzák és a munkahelyi étkezdék is.

Mit mondanak a mai kutatások?

Az utóbbi 1-2 évtizedben több nagyszabású vizsgálat is rávilágított arra, hogy az étkezések száma önmagában nem meghatározó tényező sem a testsúly, sem az anyagcsere-egyensúly szempontjából. Az étkezések számának ugyanis nincs tartós hatása az anyagcserére. A teljes napi energiabevitel számít, nem az, hogy hány részletben visszük be. Fogyás szempontjából a kevesebb (pl. napi 2-3) étkezés hasonló vagy akár jobb súlycsökkentő hatást képes elérni, mint napi 5-6 étkezés. A túl gyakori étkezések hosszú távon ronthatják az inzulinérzékenységet – ez különösen a prediabétesz és a 2-es típusú cukorbetegség szempontjából lényeges.

Mi az új szakmai irány?

A jelenlegi álláspont egyre inkább a rugalmas étkezésszámot és időzítést hangsúlyozza. Nem létezik egyetlen optimális szám, ami mindenki számára egységesen ajánlott. Az étkezési gyakoriságot nem önmagában, hanem összefüggésben az életmóddal, biológiai ritmussal, egészségi állapottal és célokkal érdemes megállapítani. 3 étkezés naponta gyakran elégséges normál testtömegű, ülőmunkát végző embereknek.

Az időszakos böjt (intermittent fasting) vagy napi 2 főétkezés mellett egy kisétkezés egyre népszerűbb irányzat. Lényege, hogy a nap egy meghatározott időszakában (pl. 8 órás ablakban) történik étkezés, a fennmaradó 16 órában pedig böjt. Azok számára ajánlott, akik fogyni szeretnének, nem végeznek nehéz fizikai munkát, vagy inzulinrezisztenciájuk van.

A circadián ritmushoz (azaz a test természetes napi ritmusához) igazodva reggel és kora délután jobb az emésztés és az inzulinválasz, mint este. Ezért a korai, bőséges reggeli és egy könnyű vacsora gyakran előnyösebb, mint a késői étkezés. A legfontosabb, hogy az étkezési ritmus igazodjon az egyéni éhségérzethez, a napi aktivitáshoz (pl. sport, fizikai munka), az egészségi állapothoz (pl. emésztési zavarok, inzulinrezisztencia, várandósság) és pszichológiai tényezőkhöz (pl. stressz, evészavarokra való hajlam).

Kiknek ajánlott a napi többszöri étkezés?

Bár az ötszöri étkezés már nem irányadó ajánlás, bizonyos esetekben továbbra is indokolt lehet egy rendszeres, egyenletes ritmus kialakítása:

Kiknek nem ajánlott a gyakori étkezés?

Inzulinrezisztenciával küzdőknek nem ajánlott a naponta ötszöri étkezés, mivel a gyakori inzulinkiugrások rontják az állapotot. Fogyókúrázóknak, mivel a gyakori evés több kalóriabevitelt jelenthet. Pszichés betegség vagy étkezéshez való túlzott kötődés esetén fontos kontrollálni és elkerülni az érzelmi evést vagy a falási rohamokat.

Mire ajánlott figyelni?

Érdemes figyelni a testünk éhség-jóllakottság jelzéseire. Válasszunk minél többször minőségi élelmiszereket, feldolgozatlan ételeket. Nem kell percre pontosan betartani az étkezési időpontokat, de azok legyenek állandóak és rendszeresek. A mennyiséget tekintve reggel és délben többet és tartalmasabbat, este kevesebbet együnk, és ekkor már kerüljük a szénhidrátban gazdag ételeket.

Tovább

rinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Dr. Szabó Roxana belgyógyász szakorvosjelölt

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Varga Dóra

Varga Dóra

Dietetikus

Budapest

Cikkajánló

Táplálkozás
Napjainkban egyre többen odafigyelnek az egészséges táplálkozásra. Ám sajnos sokszor csak azt hisszük, hogy egészségesen étkezünk, miközben valójában van, hogy egészségtelen ételeket fogyasztunk, ha nem figyelünk a részletekre. Ugyanis nem minden egészséges azok közül sem, amik elsőre annak tűnhetnek!