Mit érdemes tudni az omega-zsírsavakról?

megjelent:
A zsírokról sokan azt gondolják, hogy károsak, hizlalnak, és jobb őket teljesen elkerülni. Ez azonban tévhit – a megfelelő zsírok ugyanis, például az omega-zsírsavak elengedhetetlenek az emberi szervezet egészséges működéséhez, legyen szó az agyműködésről, a sejtek felépítéséről, a szív egészségéről vagy a látásról.
Az omega-zsírsavak tulajdonságai
Az omega-zsírsavak az úgynevezett telítetlen zsírsavak közé tartoznak, azon belül is a többszörösen telítetlenek csoportjába. Esszenciális tápanyagok, ami azt jelenti, hogy a testünk önmagától nem képes előállítani őket, vagy csak korlátozottan, ezért az étkezéseink során elfogyasztott táplálékokból juthatunk hozzájuk.
A 3 legismertebb omega-zsírsav csoport
- omega-3-zsírsav: például az alfa-linolénsav (ALA), eikozapentaénsav (EPA), dokozahexaénsav (DHA)
- omega-6-zsírsav: például a linolsav (LA), arachidonsav (AA)
- omega-9-zsírsav: például az olajsav (OA)
Az omega-3-zsírsavak
Az omega-3-zsírsavak többszörösen telítetlen zsírsavak, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet számára. 3 fő formája az ALA, az EPA és a DHA. Az ALA csak kis mértékben képes átalakulni EPA-vá vagy DHA-vá. Előállításukra szervezetünk nem képes, kizárólag az étkezéseink során elfogyasztott zsiradékokból jut hozzá a testünk.
Forrásaik
Omega-3-zsírsavakban gazdag táplálékaink a zsíros halak (például lazac, szardínia, hering), a lenmag, a dió, a chiamag, olajak közül a repceolaj.
Szerepük
Ezek a zsírsavak kiemelkedően fontosak a szív- és érrendszer, az agy, a szemek, sőt még az immunrendszer egészsége szempontjából is. Csökkenthetik a szervezetben előforduló gyulladásokat, támogatják a szív működését, segítenek a koncentrációban és a tanulásban, valamint segíthetnek leküzdeni a depressziót és a szorongást.
Ajánlott napi beviteli mennyiség
- ALA-ból nőknek 1100 mg, férfiaknak 1600 mg
- EPA + DHA együtt: 250-500 mg
Az omega-6-zsírsavak
Az omega-6-zsírsavak szintén esszenciálisak, vagyis szükségesek a szervezet működéséhez, például a bőr, a haj, az idegrendszer, a hormonok és a csontok egészségéhez. Leggyakoribb formája a linolsav (LA).
Forrásaik
Fő forrásai a napraforgóolaj, a kukoricaolaj, a szójaolaj, a magvak, diófélék és a feldolgozott élelmiszerek (például sütemények, snackek, gyorséttermi ételek).
Ajánlott napi beviteli mennyiség
- nőknek legfeljebb 1200 mg
- férfiaknak legfeljebb 1700 mg
Az omega-6-tal óvatosan!
Vigyázni kell vele, mert túlzott mennyiségben fogyasztva gyulladáskeltő hatású lehet, és hozzájárulhat bizonyos krónikus megbetegedések kialakulásához (pl. szívbetegség, cukorbetegség, ízületi gyulladás). A napi ajánlott mennyiség akár 10-20-szorosát is elfogyasztjuk egy nap, betudhatóan a nyugati étrendnek és a könnyen elérhető/elkészíthető gyorsételeknek. Ezért fontos, hogy figyeljünk az omega-6 és az omega-3 zsírsavak megfelelő arányára, amely legfeljebb 4:1 vagy 2:1 legyen. Ehhez képest a nyugati étrendben ez az arány akár 20:1 is lehet, ami hosszú távon káros az egészségre nézve.
Az omega-9-zsírsavak
Az omega-9-zsírsavak nem esszenciálisak, tehát a testünk képes az előállításukra, mégis érdemes rendszeresen fogyasztani őket, mert szívbarát zsírokról van szó. Legismertebb formája az olajsav (OA).
Forrásaik
Fő forrásai az extra szűz olívaolaj, az avokádó, az olívabogyó, a mandula, a földimogyoró és a kesudió.
Szerepük
Jótékony hatással van a koleszterinszintre, mivel hozzájárul az LDL („rossz”) koleszterinszint csökkentéséhez, valamint a HDL („jó”) koleszterinszint növeléséhez, emellett segíthet a vércukorszint stabilizálásában.
Ajánlott napi beviteli mennyiség
Ajánlott napi beviteli mennyisége nincs meghatározva, mert az omega-9-források egészséges zsírokat tartalmaznak, így érdemes rendszeresen fogyasztani azokat.
Hogyan vigyük be a szükséges mennyiséget az omega-zsírsavakból?
- együnk hetente kétszer zsíros halat (például lazac, szardínia)
- használjunk minőségi olajat: főzéshez olívaolajat, salátára lenmagolajat
- ízesítsünk zabkását vagy joghurtot chiamaggal, lenmaggal
- kerüljük a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását (péksütemények, chipsek, gyorsételek, margarin)
- kerüljük a transzzsírokat tartalmazó termékeket (sütemények, sós vagy édes harapnivalók, gyorséttermi ételek). A szigorú szabályozásoknak köszönhetően a Magyarországon forgalomban lévő margarinok megfelelnek a szigorú tranzszsírsav-határértékeknek, és transzzsírsav-tartalmuk elenyésző. A korábbi margaringyártási technológiák mára elavultak, és a jelenlegi előállítási gyakorlat jelentősen csökkentette az egészségügyi kockázatot.
- vegetáriánusok, vegánok számára omega-zsírsavakat tartalmazó étrend-kiegészítők fogyasztása javasolt
Fontosak az arányok!
Az omega-zsírsavak tehát a test működésének alapvető segítői. Ha megfelelő mennyiségben és jó arányban fogyasztjuk őket, segíthetnek megelőzni a szívbetegségeket, támogatják az agyunkat, javítják a hangulatunkat és a bőrünk állapotát. A titok az egyensúlyban van. Nem az a cél, hogy kevés zsiradékot fogyasszunk, hanem hogy az omega-3 és omega-6 megfelelő arányban legyen jelen az étrendünkben.
Ez is érdekelheti Telített, telítetlen és transz... - A zsírsavak típusai
Forrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember