WEBBeteg, ÁNTSZ - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus -
2025.04.17. 10:40
A pajzsmirigy hormonjainak képzéséhez a szervezetnek jódra van szüksége. A jód részt vesz az anyagcsere megfelelő működésében, biztosítja a csecsemők és gyerekek szellemi fejlődését. A...
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító -
2025.04.26. 05:03
Tejszínnel vagy feketén? Egy-két-három cukorral? Mindenki másképp szereti a kávét. De miért van az, hogy egyesek üresen isszák, mások meg sem bírják kóstolni édesítés nélkül? Nos...
WEBBeteg összeállítás - K. J., fordító és Bak Marianna, biológus szakfordító -
2025.04.22. 16:13
Számos oka van annak, amiért érdemes korlátozni a gyerekek édességfogyasztását: azok ugyanis növelik az anyagcserezavarok, valamint az elhízás kockázatát, ártanak a fogaknak és vannak arra...
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos -
2025.04.22. 13:16
Az oxikoleszterin (más néven oxidált koleszterin, angolul oxysterol) a koleszterin oxidált formája.
WEBBeteg - K. J. és Cs. K. fordítók -
2025.04.20. 16:50
A tojásfehérje teljes fehérje, míg a sárgája zsírban oldódó vitaminokat (pl. A-vitamin, D-vitamin, E-vitamin), egyéb vitaminokat, ásványi anyagokat, omega-3-zsírsavakat tartalmaz....
WEBBeteg, DRportal -
2025.04.18. 14:00
A tojás leggyakrabban főzve vagy sütve kerül a tányérra, pedig a nyers tojás fogyasztásának számtalan előnye van, kiváló tápanyagforrás. Nem árt azonban az óvatosság, a tojás nyersen még...
Budai Allergiaközpont - Varga Dóra, dietetikus -
2025.04.15. 14:55
A tojásallergia az egyik leggyakoribb táplálékallergia. Jellemzően gyermekkorban alakul ki, de előfordulhat olyan eset is, amikor felnőttkorban jelentkezik. Kezelésének egyetlen módja a...
WEBBeteg összeállítás - K. J., fordító -
2025.04.14. 13:25
A világszerte terjedő elhízás oka nem csak magában a túlzott energiabevitelben keresendő, hanem legalább ennyire számítanak az utóbbi évtizedekben teljesen átalakult étkezési szokások is....
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész -
2025.04.13. 05:03
A zeller (Apium graveolens) ismert gyógy- és fűszernövény, Dél-Európából terjedt el, ma többféle változata ismert és termesztett. Sokoldalú növény, gyógyászati céllal a zeller gumóját...
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2025.04.09. 15:21
A béta-karotin az egyik legismertebb karotinoid, amely antioxidáns tulajdonságai és A-vitamin előanyagként (provitaminkén) betöltött szerepe miatt kulcsfontosságú a táplálkozásban. Számos...
WEBBeteg - K. J., fordító -
2025.04.08. 15:45
A radikális jellegű (azaz a koplaláson alapuló) fogyókúrák többsége alapvetően kudarcra van ítélve. Hogy miért? Abban, aki úgy tekint az evésre, mintha az bűn lenne, az evés következtében...
WEBBeteg - Dr. Boros Miklós, Dr. Kónya Judit -
2025.04.04. 18:05
Az elhízás jellemzésére kétféle egyszerűen meghatározható mutató áll rendelkezésre. Az egyik a régóta közismert BMI (testtömegindex), a másik az orvosi rizikóbecslésre szintén gyakran...
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna és K. J. -
2025.04.04. 15:45
Közismert tény, hogy a 2-es típusú cukorbetegek körében gyakoriak az erektilis zavarok. Statisztikák szerint közülük minden második beteg impotens, ami a cukorbetegség ereket és idegeket...
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2025.03.26. 13:23
Jól ismert dolog, hogy az ételeket megpróbálják színesebbé tenni, hiszen így könnyebben eladhatók. Azonban vevőként vásárláskor megnézzük-e, hogy mitől is van ilyen szép színe az...
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2025.03.24. 13:25
A T-vitamin (troxerutin, más elnevezés szerint P4-vitamin) egy kevéssé ismert flavonoid vegyület.
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító -
2025.03.21. 17:31
A közvélekedés szerint a dohányzás sovánnyá tesz, a leszokás pedig súlygyarapodással jár. De vajon ez valóban így van? Cikkünkből kiderülnek a válaszok és hasznos tanácsokat is adunk.
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2025.03.19. 12:57
A cukormentes üdítőitalok régóta népszerűek azok körében, akik szeretnék csökkenteni a kalóriabevitelüket és fogyni. Vajon tényleg segítenek a testsúly csökkentésében? Milyen hatásaik...
WEBBeteg - Tóth András, újságíró -
2025.03.16. 13:10
Az enyhébb élelmiszer-eredetű megbetegedésnél rossz közérzet, fejfájás, hányás, hasmenés alakulhat ki, súlyosabb esetben a kórokozó mikroorganizmusok túlzott jelenléte miatt akár halálos...
WEBBeteg - Dr. Reinhardt István -
2025.03.15. 13:30
Érdemes áttekinteni, hogy a közismert előnyök mellett – magasabb rosttartalom, jobb szénhidrátprofil – miért kedvező a teljes gabonaszemeket tartalmazó ételek fogyasztása, és a neki...
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin -
2025.03.14. 11:05
Az omega-3 zsírsavak a többszörösen telítetlen zsírsavak csoportjának tagjai. Közéjük tartozik az alfa-linolénsav (ALA), az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA). Ezek az...
Oxygen Medical - Dr. Keresztényi Zoltán, humánkineziológus -
2025.03.13. 13:05
Az egészségügyi kockázatok szempontjából a BMI-nél sokkal pontosabb mutató a testzsírszázalék.
WEBBeteg/MTI -
2025.03.10. 15:47
Az egészséges, normál testsúly felső határa BMI-értékben kifejezve 24,99. Tehát a túlsúly ott kezdődik, ha valakinek a kilogrammban mért testtömegét elosztjuk a méterben mért magasságának a...
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2025.03.09. 05:03
Az élelmiszer-adalékanyagok olyan anyagok, amelyeket az élelmiszeripar az ételek minőségének javítása, az eltarthatóság növelése, az íz fokozása vagy a megjelenés optimalizálása érdekében...
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító -
2025.03.08. 17:55
Az egészséges megfelelő élelmiszerekből összeállított étrend fontos feltétele annak, hogy a sporttal elérjük a kívánt eredményt hobbi- és élsportolóként is. Mire érdemes figyelni a...
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító -
2025.03.06. 15:26
Ha valaki gyorsan eszik, annál nagyobb az elhízás kockázata. Ha viszont lassabban eszünk, kevesebb kalóriát fogyasztunk.