A (húsvéti) tojás nem árt a koleszterinszintnek

szerző: K. J., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Aki évekig csak azért kerülte a tojásfogyasztást, mert az jelentősen növeli a koleszterinszintet, annak jó hír, hogy a tojás ahelyett, hogy emelné, sokkal inkább csökkenti a koleszterinszintet – állítja egy aktuális amerikai tanulmány.

Húsvét után - azaz a sonkával és tojással terhelt időszak befejeztével, sokaknak van bűntudatuk – nem feltétlenül a sok elfogyasztott kalória miatt, hanem abból kifolyólag, hogy a tojás – a tudomány eddigi álláspontja szerint – jelentősen növeli a koleszterinszintet.

Amerikai kutatók legutóbbi tanulmányukban arról számolnak be, hogy a tojás nemcsak egészséges, de ahhoz is hozzájárulhat, hogy elérjük álmaink testsúlyát. Az változatlanul tény, hogy magában a tojásban sok koleszterin található, ám ez nem járul hozzá a szervezetünk koleszterinszintjének növeléséhez.

A hsznos HDL koleszterin

A "hasznos" HDL-koleszterin nem csak a szívinfarktus megelőzésére alkalmas, hanem bizonyos rosszindulatú daganatok kockázatát is csökkenti. Holland kutatók vezette, nemzetközi kutatócsoport vizsgálatának eredményeit a bélbetegségek nemzetközi szakfolyóirata, a Gut közölte. Mit lehet még tudni a hasznos HDL-koleszterinről?>>

Az átlagosan 63 grammos, friss tyúktojás számos, a szervezet számára fontos tápanyagot tartalmaz. D-vitamintartalma negyvenszer akkora mint a tejé, a benne található fehérje és B-vitamin javítja a látásunkat. A folsav- és cholintartalma, az anyai szervezetben növekedő magzatoknak számos előnyt jelent. Még a 10 százalék környékén mozgó zsírtartalom és az egy grammnyi koleszterin se aggasszon senkit, mivel a tojás – a szakértők véleménye szerint – kifejezetten alkalmas fogyókúrás célokra, és mindemellett még a koleszterinszintet sem növeli.

Tojás vagy bécsi kifli?

Az amerikai kutatók megállapítása azon a kísérleten alapszik, amelyben 152 túlsúlyos férfi és nő vett részt. A Biomedical Research Center in Baton Rouge elnevezésű kutatóközpont vizsgálódásában, nyolc héten át mérték a résztvevők súlyát és koleszterinszintjét. Különböző étlapok szerint táplálkozhattak. Az első csoport gátlástalanul reggelizhetett, amit csak akart. A második csoport tagjainak két főtt tojással kellett beérnie. A harmadik társaság kizárólag bécsi kiflit ehetett.

A tojásfogyasztók 65 százalékkal több súlyfeleslegtől, és 35 százalékkal több testzsírtól szabadulhattak meg, mint a kiflis társaság, s ami a legfontosabb: koleszterinszintjükön semmiféle negatív változás nem mutatkozott meg.

Fogyás, sport és füstmentes élet

A tudósok mindezt azzal indokolják, hogy amikor több koleszterin kerül a szervezetbe, az epe csökkenti a test saját zsírtermelését. „Ez egy olyan mechanizmus, amely csak a legritkább esetekben nem működik” – magyarázza Bruce Griffin, táplálkozás-szakértő az angliai University of Surrey munkatársa.

Griffin véleménye szerint, egy hamburger sokkal több kockázatot jelent a szervezetre nézve, mint egy tyúktojás. Ebből kifolyólag azt tanácsolja a túlsúllyal élőknek: „Aki a vérképének értékeit egészséges szintre szeretné hozni, annak a tojásfogyasztás teljes kerülése helyett, inkább ajánlott fogyókúráznia, rendszeresen sportolnia, és mindenekelőtt le kellene szoknia a dohányzásról.”

(WEBBeteg – K. J.)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.