Fogyókúra, egészséges táplálkozás

Fogyókúra, egészséges táplálkozás cikkek - 5. oldal

Szívpanaszok a fogyókúra miatt?

Kardioközpont - Dr. Vaskó Péter, kardiológus, Szarka Dorottya, dietetikus - 2024.08.24. 15:03
Egy rosszul kivitelezett fogyókúra, egy koplalásra vagy bizonyos tápanyagok, élelmiszertípusok teljes megvonására épített diéta számos kellemetlen tünettel, negatív következménnyel járhat....

Hogyan előzhető meg a terhességi cukorbetegség?

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2024.08.23. 12:56
Gesztációs diabétesz
A terhességi cukorbetegség egy ismert szövődmény a terhesség során. A gyakorisága népcsoportonként változó, 1 és 14 százalék között mozog, hazánkban 3-5 százalék. Előfordulása az anyai...

Milyen az egészséges kenyér?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2024.08.20. 09:40
Kenyér
Napi 20 dekagramm - átlagosan ennyit eszünk belőle. Ön figyel az asztalára kerülő kenyér minőségére, tápanyag-összetételére, vagy csak az ár dönt?

Mik azok a biogén aminok?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.08.18. 05:03
Hisztamin
A biogén aminok olyan biológiailag aktív, szerves vegyületek, amelyek természetes formájukban számos élelmiszerben megtalálhatóak, és elfogyasztva az emberi szervezetre sokféle hatással...

Rizs, tészta vagy krumpli - Melyik köretet válasszam?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.08.17. 14:20
Az egészségtudatos vagy reform életmód hívei szerint nem feltétlenül illik bele a három legkedveltebb köret - a rizs, a tészta vagy a burgonya - a mindennapi táplálkozásba, legalábbis...

Gyümölcsmagok: mikor káros, mikor hasznos?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2024.08.09. 13:20
Az egyes gyümölcsök magjai is tartalmaznak a szervezet számára hasznos anyagokat, ezért fontoljuk meg, hogy kidobjuk vagy megegyük a dinnye vagy az alma magvait. Problémát okozhatnak...

Tények és tévhitek az anyagcseréről

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2024.08.04. 08:28
Elhízás
Okoznak-e a light termékek túlsúlyt? Lassú-e az elhízottak anyagcseréje? A túlsúlyos személyek alacsonyabb önkontrollal rendelkeznek-e, mint sovány társaik? Cáfolunk néhány tévhitet.

Lecitin - Mit érdemes róla tudni?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.08.03. 05:03
Egészséges táplálkozás
Az egyik legszélesebb körben használt természetes adalékanyag a lecitin, amely számtalan élelmiszerünkben megtalálható emulgeálószerként vagy tartósítószerként. Az emberi szervezet...

Flavonoidok szerepe a táplálkozásban

WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus - 2024.07.28. 14:21
Flavonoid
A flavonoidok különféle vegyületek, melyek természetes formában megtalálhatók számos zöldségben és gyümölcsben. Több mint 8000 flavonoid szerkezetű vegyületet azonosítottak, amelyek közül...

Grillezés egészségesen

DRportal - 2024.07.24. 18:00
A grillen sült ételek nemcsak finomak, hanem egészségesek is, amennyiben betartunk néhány alapvető szabályt az ételválasztásban és az elkészítés során.

Dehidratáló ételek - Ezeket kerüljük a hőségben

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.07.20. 18:03
Folyadékpótlás
Szinte mindenki tisztában van azzal, hogy a nyári kánikulában fontos a megnövelt folyadékfogyasztás, hiszen magas külső hőmérséklet esetén a testünk a fokozott izzadással, kilégzéssel...

Mik azok a fitonutriensek?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.07.20. 12:03
Egészséges táplálkozás
Az emberi fogyasztásra alkalmas növények nem csupán energiát szolgáltató tápanyagokat tartalmaznak, hanem olyan hasznos anyagokat is, amelyek szervezetünkre bizonyítottan jótékony hatással...

Veszélyes az időskori dehidratáció

Comlab/MDOSZ - 2024.07.16. 09:20
A 85-99 éves kor közötti idősek hatszor nagyobb valószínűséggel kerülnek kórházba dehidratáció miatt, mint a 65-69 év közöttiek. Az időskori kiszáradás gyakran súlyos, esetenként...

FODMAP diéta - Kinek lehet hasznos, és kinek nem ajánlott?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.06.25. 12:18
Irritábilis bél szindróma
A 2000-es évek elején ausztrál orvos kutatók kifejlesztettek egy olyan étrendet, amely a vizsgálatok alapján hatékonyan és bizonyítottan képes csökkenteni egyes emésztőrendszeri...

Növényi csírák az étrendünkben

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.06.23. 05:03
Növényi csíra
Az egészségtudatos táplálkozás jegyében hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az ehető csíráztatott növények, ami elsősorban pozitív egészségügyi hatásuknak köszönhető.

Plazmaferezisre járok - Mire figyeljek a táplálkozásban?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2024.06.17. 04:35
Plazmaferezis
A plazmaadás rövid távon mindenképpen megterheli a szervezetet, ezért a folyadékpótláson kívül nem árt a tudatos és megfelelő étkezésre is kiemelt figyelmet fordítani. Mit együnk, mit...

Tengeri hínárok, moszatok, algák - érdemes fogyasztani?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.06.16. 14:32
A tengeri hínárokat Kelet-Ázsiában és Dél-Amerikában évszázadok óta termesztik és fogyasztják, azonban a nyugati társadalomban étrend-kiegészítők formájában és élelmiszerként csak az utóbbi...

Érdemes-e zölden enni banánt?

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító - 2024.06.16. 05:03
A banánt bizonyára legtöbben sárgán ismerjük és fogyasztjuk. Zöld, még nem teljesen érett formában viszont sokkal egészségesebb, derül ki egy 2022-es kutatásból.

Miért ne együnk mosatlan gyümölcsöt és zöldséget?

WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos - 2024.06.15. 14:32
Gyümölcs
Számos veszély leselkedhet az emberre, ha mosatlanul próbálja elfogyasztani a gyümölcsöket, zöldségeket, egyrészt a vegyi anyagok miatt, másrészt a kórokozók miatt, amelyek rajta lehetnek a...