• Fogyókúra, egészséges táplálkozás cikkek

      • Egészségmegőrzés
        WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
        2019-04-11 18:33
        Gesztációs diabétesz
        A terhességi cukorbetegség egy ismert szövődmény a terhesség során. A gyakorisága népcsoportonként változó, 1 és 14 százalék között mozog, hazánkban 3-5 százalék. Előfordulása az anyai életkorral és az anyai testsúllyal együtt nő.
        Élet betegséggel
        WEBBeteg - S. J., újságíró, Lektorálta: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
        2019-07-11 04:06
        Míg a tejcukorérzékeny (laktózintoleranciás) betegek speciális (laktózmentes) termékekkel pótolhatják a tejet, addig a tejfehérje (például kazein) allergiában szenvedőknek egyáltalán nem ajánlott a fogyasztása. Süteménybe, kávéba, müzlibe azonban mégis sokszor szükség lenne tejre. Mivel helyettesíthető? Összeszedtük azokat a tejpótló termékeket, amelyek beilleszthetőek a laktózintoleranciában és a kazeinallergiában szenvedők étrendjébe is.
        Betegségek megértése
        WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
        2019-07-08 20:35
        A gyomorgyűrű behelyezése gyakran emlegetett műtéti eljárás a túlsúly kezelésében. Pofonegyszerű megoldásnak tűnik a módszer, de valójában a beteg részéről ez is nagy akaraterőt igényel.
        Egészségmegőrzés
        WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
        2019-07-07 17:05
        Jól ismert dolog, hogy az ételeket megpróbálják színesebbé tenni, hiszen így könnyebben eladhatóak. Azonban vásárláskor megnézzük-e, hogy mitől is van ilyen szép színe? Megvásárolnánk-e, ha színtelen vagy nem olyan szép élénk színű lenne?
        Panaszok
        WEBBeteg - M. J., Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
        2019-06-28 18:35
        A gázképződés teljesen természetes, mindennapi folyamat, de ha fokozott mértékű, az kellemetlen lehet, és akár betegség is állhat a hátterében. Az emésztőrendszerben megjelenő gázbuborékok számos okra visszavezethetők: például a túlzott levegőnyelés vagy a táplálkozási szokások megváltozása is kiválthat puffadást, de néhány betegség (pl. ételallergia vagy -érzékenység), továbbá a nehezebben emészthető ételek és szénsavas italok is vezethetnek a panaszok megjelenéséhez.
        Egészségmegőrzés
        WEBBeteg - Tóth András, újságíró
        2019-06-23 13:33
        Nem tiltja a dietetikus a gyorséttermi menüt, de hangsúlyozza: csak alkalomadtán, havonta néhány alkalommal ebédeljünk a kedvenc éttermünkben. Választhatunk sült krumplit és szendvicset, azonban a salátáról sem feledkezzünk meg.
        Betegségek megértése
        WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter főorvos
        2019-06-21 09:36
        A bulimia valójában mintegy háromszor gyakoribb jelenség, mint a korábban egyedüli evészavarként elfogadott anorexia, és jóval nehezebb is felismerni a bajt.
        Egészségmegőrzés
        WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos
        2019-06-16 04:06
        Amikor hőségben sportolunk, kulcsfontosságú a folyadékpótlás. Milyen folyadékot célszerű ilyenkor fogyasztani? Mikor és mennyit igyunk? Érdemes speciális sportitalokat inni?
        Egészségmegőrzés
        Európai Hidratációs Intézet
        2019-06-15 04:06
        Nyáron a hőmérséklet emelkedésével nő a kiszáradás veszélye, így fokozott odafigyelést és folyadékbevitelt igényel, hogy szerveztünk vízháztartását egyensúlyban tartsuk.
        Egészségmegőrzés
        WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
        2019-06-10 11:36
        Több módszer létezik, amelyek segítségével megállapítható az elhízás ténye, illetve annak mértéke. Az elmúlt időszakban egyre inkább elfogadottá vált, hogy a BMI jó jelzőmódszer az elhízottság mértékének meghatározására.
        Egészségmegőrzés
        WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
        2019-06-07 20:35
        Gondolták volna, hogy vannak olyan ételek és élelmiszerek, amelyek nem csupán a testünket táplálják, hanem az elménkre is jótékony hatással vannak? Ha életünk végéig ép tudat és kiváló emlékezőképesség birtokában szeretnénk lenni, egészségünk megőrzésében a táplálkozásra is oda kell figyelnünk, ezzel sokat segíthetünk saját magunkon. Nézzük meg, melyek azok a táplálékok, amelyek a legjobb formában tartják az agyunkat!
        A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!