Fogamzásgátlás: A tabletta a legkedveltebb módszer

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A fogamzásgátló tablettát az Amerikai Egyesült Államokban fejlesztették ki, 1960 májusában került piacra, hazánkban csak néhány évvel később vált elérhetővé. Azóta is a legelterjedtebb és legkedveltebb módja a nem kívánt terhesség megelőzésének.

Manapság már több változata is kapható. A tabletta az egyik leghatékonyabb fogamzásgátló módszer, Pearl-indexe 0,1 és 0,9 között van, ami azt jelenti, hogy évente az ezzel a módszerrel védekező száz nő közül 0,1-0,9 esik teherbe. A húsz és negyvennégy év közötti nők 55 százaléka szed fogamzásgátló tablettát. A húsz és huszonkilenc évesek 72 százaléka választja ezt a módszert.

Hogyan hat a fogamzásgátló tabletta?

Majdnem mindegyiknek az ösztrogén vagy a gesztagén nevű női nemi hormon a hatóanyaga. A tabletta elsősorban a peteérést és a pete kilökődését korlátozza. Ezen kívül azt is biztosítania kell, hogy a spermiumok ne érhessék el az méhet. Ha egy petesejt ennek ellenére mégis megtermékenyül, a tabletta hatóanyaga megakadályozza, hogy beágyazódjon, mert a tabletta nem engedi, hogy felépüljön a méhnyálkahártya.

A tabletta előnyei, hátrányai

A biztonság mellett, amit kínál, a tablettának sok nőre nézve még pozitív mellékhatásai is vannak: a bőr megtisztul és a menstruációs panaszok, valamint premenstruációs tünetek is enyhülnek. Néhány tanulmány szerint feltehetően bizonyos ráktípusokkal szemben is védelmet nyújt.

Negatív hatása lehet az émelygés, a hangulat ingadozása és a súlygyarapodás, bár utóbbit sokan megkérdőjelezik. Az ösztrogén hatására a sejtek több vizet kötnek meg, de ez elhanyagolható a testsúly szempontjából (átlagosan mindössze 0,68 kg súlytöbbletet jelent). A gesztagén hormon pedig épp ellenkező hatást vált ki.

Tovább

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Amit a fogamzásgátlásról tudni kell

Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Az, hogy a pár milyen eljárást alkalmaz a nem kívánt terhesség elkerülésére, sok tényező függvénye, érdemes átgondolni a választott módszer hatékonyságát, kockázatait és költségvonzatát is.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Hazay Máté, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.