• Fogamzásgátlás: A tabletta a legkedveltebb módszer

    Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

    A fogamzásgátló tablettát az Amerikai Egyesült Államokban fejlesztették ki, 1960 májusában került piacra, hazánkban csak néhány évvel később vált elérhetővé. Azóta is a legelterjedtebb és legkedveltebb módja a nem kívánt terhesség megelőzésének.

    Manapság már több változata is kapható. A tabletta az egyik leghatékonyabb fogamzásgátló módszer, Pearl-indexe 0,1 és 0,9 között van, ami azt jelenti, hogy évente az ezzel a módszerrel védekező száz nő közül 0,1-0,9 esik teherbe.  A húsz és negyvennégy év közötti nők 55 százaléka szed fogamzásgátló tablettát. A húsz és huszonkilenc évesek 72 százaléka választja ezt a módszert.

    Hirdetés

      Hormonális fogamzásgátlás


    A hormonális fogamzásgátló eljárások közös tulajdonsága, hogy női nemi hormonokat juttatnak be a női szervezetbe, ezáltal a peteérést megakadályozzák. Befolyásolhatják ezen kívül a petevezetők motilitását, a cervixnyák átjárhatóságát is, valamint a méhnyálkahártya alkalmasságát az embrió befogadására. Hormonális fogamzásgátlás>>

    Hogyan hat a fogamzásgátló tabletta?

    Majdnem mindegyiknek az ösztrogén vagy a gesztagén nevű női nemi hormon a hatóanyaga. A tabletta elsősorban a peteérést és a pete kilökődését korlátozza. Ezen kívül azt is biztosítania kell, hogy a spermiumok ne érhessék el az méhet. Ha egy petesejt ennek ellenére mégis megtermékenyül, a tabletta hatóanyaga megakadályozza, hogy beágyazódjon, mert a tabletta nem engedi, hogy felépüljön a méhnyálkahártya.

    A tabletta előnyei, hátrányai

    A biztonság mellett, amit kínál, a tablettának sok nőre nézve még pozitív mellékhatásai is vannak: a bőr megtisztul és a menstruációs panaszok valamint premenstruációs tünetek is enyhülnek.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Néhány tanulmány szerint feltehetően bizonyos ráktípusokkal szemben is védelmet nyújt.

    Negatív hatása lehet az émelygés, a hangulat ingadozása és a súlygyarapodás, bár utóbbit sokan megkérdőjelezik. Az ösztrogén hatására a sejtek több vizet kötnek meg, de ez elhanyagolható a testsúly szempontjából (átlagosan mindössze 0, 68 kg súlytöbbletet jelent). A gesztagén hormon pedig épp ellenkező hatást vált ki.

    (WEBBeteg – B. M.; Forrás: NetDoktor.de , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült: 2011.09.11 07:38
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Változókori fogamzásgátlás

    A női petefészek aktivitása a 40-es évek vége felé fokozatosan csökkenni kezd. Milyen fogamzásgátlási módszerek javallottak klimax idején?

    Fogamzásgátlás: mi a helyzet a férfiakkal?

    A férfi fogamzásgátlás lehetséges módszereiről számos fórumon kaphatunk információt. Azonban még ezek olvasása után is felmerülnek kérdések az alkalmazás, biztonságosság és a várható költségek tekintetében.

    Fogamzásgátlás szülés után

    A szülést követően (akár természetes úton történik, akár császármetszéssel) az anya szervezetében olyan hormonális változások következnek be, amelyek elindítják az anyatej termelődésének folyamatát. A változást az okozza, hogy a szülés során az újszülöttön kívül a méhlepény is távozik az anya szervezetéből, amely a magzat táplálásán túlmenően fontos hormontermelő szerv is egyben.

    A hormonális fogamzásgátlók kölcsönhatása más szerekkel - Mikor érdemes vigyázni?

    Amikor gyógyszert veszünk be, sokrétű folyamat zajlik le szervezetünkben, amely befolyásolhatja a bevitt szer hatását. E bonyolult folyamat során a pirulában lévő anyagok akadályt szenvedhetnek és hatásosságuk kisebb-nagyobb mértékben gátolódhat más hatóanyagokkal találkozva. Ez a fogamzásgátló hormontabletták esetén akár a biztonságos védettség hiányát is jelentheti.

    Mit kell tudni az esemény utáni tablettákról?

    A fogantatás modern kori definícióját nézve az a petesejt és a spermium találkozásával kezdődik és a megtermékenyített hólyagcsíra méhnyálkahártyába történő beágyazódásával végződik, terhességről csupán az ezt követő időszakban beszélhetünk (amikor tényleges fizikai kapcsolat alakul ki a nő szervezete és a már beágyazódott csíra között).

    Mikor váltsunk fogamzásgátló tablettát?

    A fogamzásgátló tabletta nagy biztonságossággal szedhető, kényelmes, korszerű családtervezési eszköz. Számtalan fajtával találkozhatunk, sok-sok gyógyszernevet hallhatunk, ha végigkérdezzük ismerőseinket arról, hogy ki mit szed.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.