Sürgősségi fogamzásgátlás - Csak "vészhelyzetben" alkalmazható

szerző: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - WEBBeteg
megjelent:

Amennyiben egy szexuális együttlétkor nem védekezik egyik fél sem, és az esetleges teherbeesés - ha létrejön - nem vállalható a párnak, akkor felmerül a sürgősségi fogamzásgátlás lehetősége. Fontos megjegyezni, hogy ezek a gyógyszerek nem pótolják a szexuális úton terjedő betegségek elleni szükséges óvintézkedéseket, és nem alkalmasak arra, hogy megszakítsák a fennálló terhességet.

Mire alkalmazható és mire nem?

A sürgősségi fogamzásgátló a védekezés nélküli nemi kapcsolat utáni terhesség bekövetkezésének kockázatát csökkenti. Ha azonban védekezés nélkül él nemi életet a tabletta bevételét követően, akkor a gyógyszer nem fogja megakadályozni, hogy teherbe essen a nő. Ezért a sürgősségi fogamzásgátlást követően, a későbbi nemi aktusok alkalmával, egészen a következő menstruációs ciklus kezdetéig megbízható mechanikus fogamzásgátlási módszer alkalmazása javasolt.

A sürgősségi fogamzásgátlókat legfeljebb női ciklusonként egyszer lehet alkalmazni. Ugyanazon menstruációs cikluson belüli ismételt alkalmazása cikluszavart okozhat. Ha a következő hónapban is szükség lenne ilyen védekezési formára, érdemes a nőgyógyászt felkeresni, és kiválasztani a hölgy számára optimális védekezési módszert.

A forgalomban lévő sürgősségi fogamzásgátló készítmények

Hazánkban sürgősségi fogamzásgátló gyógyszerként két hatóanyag van forgalomban. Az ulipristal 30 mg hatóanyagot tartalmazó készítmény, és a levonorgestrel hatóanyagot tartalmazó készítmények, amelyből az egyik egy tablettában tartalmazza a beveendő 1,5 mg hatóanyag mennyiséget, míg a másik 2x750 µg hatóanyagot tartalmaz.

Magyarországon mindegyik sürgősségi fogamzásgátló készítmény vényköteles.

A levonorgestrel számos fogamzásgátló készítmény összetevője, azonban ezek a készítmények mikrogrammnyi nagyságrendben tartalmazzák a tablettákban a hatóanyagot.

A levonorgestrel hatóanyag pontos hatásmechanizmusa nem ismert. A javasolt dózisban főként a peteérés és a megtermékenyülés megakadályozásának révén hat, abban az esetben, ha a szexuális együttlét a peteérés előtti fázisban történt. A uliprisztál-acetát hatóanyag késlelteti a petesejt kilökődését. A sürgősségi fogamzásgátlás nem minden esetben hatásos. 100 nőből, aki ezt az utóbbi gyógyszert szedi, körülbelül 2 lesz terhes.

A készítmények adagolása

A levonorgestrel esetében az együttlét után minél hamarabb (max. 72 órán belül) 150 mg hatóanyag, vagy 2x750 µg hatóanyag bevétle szükséges 12 óránként. A mennyiség egyszerre is bevehető, nehogy a második tabletta elfelejtődjön.

A 30 mg uliprisztál-acetát hatóanyagot tartalmazó készítményt a védekezés nélküli nemi élet vagy az elégtelen fogamzásgátlást követően a lehető leghamarabb, de legkésőbb 120 órával (5 nappal) később kell bevenni.

Az uliprisztál-acetát és a levonorgesztrelt tartalmazó sürgősségi fogamzásgátló egyidejű alkalmazása nem ajánlott.

Ha a tabletta bevételét követő 3 órán belül hányás következik be, egy másik tablettát kell bevenni.

A tablettát a nap bármely szakaszában beveheti, étkezés előtt, alatt és után is.

Ha a nő menstruációja késik, vagy a terhesség tünetei jelentkeznek, a terhességet a tabletta bevétele előtt ki kell zárni.

A sürgősségi fogamzásgátlók lehetséges mellékhatásai, ellenjavallatai

Mint minden gyógyszer, így a sürgősségi fogamzásgátlók is okozhatnak mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Leggyakrabban hányinger, rendkívüli vérzés a következő menstruáció jelentkezése előtt, alhasi fájdalom, fáradtság, fejfájás, emlőfeszülés, szédülés jelentkezik.

Terhesség létrejötte esetén abszolút ellenjavallt a sürgősségi fogamzásgátlók alkalmazása. A már fennálló terhességet a kezelés nem szakítja meg, korlátozott számú vizsgálatok eredményei szerint nem kell számolni magzatkárosító hatással. Májbetegség esetén relatíve ellenjavallt az alkalmazásuk.

A gyógyszer teljes hatásának kifejtését néhány gyógyszer gátolhatja. Ha az elmúlt 4 hétben az alábbi gyógyszerek bármelyikét használta, számolnia kell a hatáscsökkenéssel: eilepszia, tuberkulózis, HIV vírus és gombaellenes készítmények, valamint orbáncfű. Ekkor az adagolást orvosával kell megbeszélnie.

A sürgősségi fogamzásgátlók nem minden esetben előzik meg a terhességet. Amennyiben a következő menstruáció több mint 7 napot késik, a menstruáció jellegét tekintve nem a megszokott módon zajlik, ha a nő terhességre utaló tüneteket tapasztal, vagy kétségei vannak, el kell végeznie egy terhességi tesztet. Mint minden terhesség esetében, ekkor is figyelembe kell venni a méhen kívüli terhesség lehetőségét.

WEBBeteg logó

Szerző: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - WEBBeteg
Forrás: A készítmények alkalmazási előiratai

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.