Leiden mutáció - Az orvos válaszol

szerző: Dr. Zsirai László - WEBBeteg
megjelent:

"Egy nem szült, fiatal nőnek Leiden heterozigóta státusz mellett, csak az óvszer és a spermicidiek maradtak fogamzásgátlási alternatívának?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

Nem maga az egyetlen állítólag alakosság 10%-a érintett. És persze rengetegen szednek fogamzásgázló tablettát, és nem tudják magukról, hogy azok. És persze magának sem lesz semmi baja a gyógyszer szedésével, egészen addig, amíg nem fekszik le. Magyarul, pl. eltöri a lábát és fekvőgipszbe kerül, vagy pedig tartós lázas állapotban ágyban van.

Tehát a normál életvitel idején nincsen semmi gond, csak ha valami miatt többet fekszik, vagy van nyugalomban a lába mint kellene. Azért ennek tudatában én sem javaslom a gyóygszert, de mondom nem lesz semmi baja tőle.

A nem ösztrogén tartalmú készítményeket én nem javaslom, az injekcióval az a baj, hogy hízást okozhat és az semmiképpen nem jó. A nem ösztrogén tabletták már inkább használhatók lennének.

Diéta véralvadásgátló mellett

Véralvadásgátlók és diéta

Ami talán a legjobb, mivel sajnos a csak progeszteron készítmények is kicsit, de növelhetik a thrombózis hajlamot, hogy helyi fogamzásgátlót használ. Én ezt javasolnám. Ettől biztosan semmilyen esélyt nem ad a thrombózisra.

Mélyvénás trombózis - Egyre több fiatalra is veszélyes

APC-rezisztencia (Leiden-mutáció): az örökletes tényezők közül a leggyakoribb rendellenesség, azonban nagyon ritka esetben nem veleszületett zavar. Az V véralvadási faktor hibás szerkezete következtében nem inaktiválódik.
A véralvadási zavar veleszületett defektusára hívhatja fel a figyelmet a családban előforduló tromboembóliás betegség, a fiatal életkorban kialakult trombózis, ami nem magyarázható egyéb tényezővel, illetve szokatlan helyen pl. agyi vénák vagy a hasüregben futó nagy vénák - kialakuló vérrög. Mélyvénás trombózis - Egyre több fiatalra is veszélyes

WEBBeteg, Dr. Zsirai László szülész-nőgyógyász

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Hazay Máté, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.