Leiden mutáció - Az orvos válaszol

Szerző: WEBBeteg

"Egy nem szült, fiatal nőnek Leiden heterozigóta státusz mellett, csak az óvszer és a spermicidiek maradtak fogamzásgátlási alternatívának?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

Nem maga az egyetlen állítólag alakosság 10%-a érintett. És persze rengetegen szednek fogamzásgázló tablettát, és nem tudják magukról, hogy azok.

Mi okozza a vérzékenységet?

A véralvadás igen bonyolult rendszer, az egyes elemek bármelyikének kóros állapota a véralvadási folyamat sérülését okozhatja. Véralvadást okozó zavarok

És persze magának sem lesz semmi baja a gyógyszer szedésével, egészen addig, amíg nem fekszik le.

Magyarul, pl. eltöri a lábát és fekvőgipszbe kerül, vagy pedig tartós lázas állapotban ágyban van.

Tehát a normál életvitel idején nincsen semmi gond, csak ha valami miatt többet fekszik vagy van nyugalomban a lába mint kellene.

Azért ennek tudatában én sem javaslom a gyóygszert, de mondom nem lesz semmi baja tőle.

A nem ösztrogén tartalmú készítményeket én nem javaslom, az injekcióval az a baj, hogy hízást okozhat és az semmiképpen nem jó.

Diéta véralvadásgátló mellett

Véralvadásgátlók és diéta

A nem ösztrogén tabletták már inkább használhatók lennének.

Ami talán a legjobb, mivel sajnos a csak progeszteron készítmények is kicsit, de növelhetik a thrombózis hajlamot, hogy helyi fogamzásgátlót használ. Én ezt javasolnám. Ettől biztosan semmilyen esélyt nem ad a thrombózisra.

Mélyvénás trombózis - Egyre több fiatalra is veszélyes

APC-rezisztencia (Leiden-mutáció): az örökletes tényezők közül a leggyakoribb rendellenesség, azonban nagyon ritka esetben nem veleszületett zavar. Az V véralvadási faktor hibás szerkezete következtében nem inaktiválódik.
Az alvadást serkentő faktorok lebomlása lassan megy végbe, tartós jelenlétük pedig a vér fokozott alvadékonyságát okozza. A Leiden-mutáció fennállása esetén az orális fogamzásgátló tabletta szedése jelentősen megnöveli a mélyvénás trombózis rizikóját, ezért szedése előtt javasolt ilyen irányban vizsgálatot végezni.
A véralvadási zavar veleszületett defektusára hívhatja fel a figyelmet a családban előforduló tromboembóliás betegség, a fiatal életkorban kialakult trombózis, ami nem magyarázható egyéb tényezővel, illetve szokatlan helyen pl. agyi vénák vagy a hasüregben futó nagy vénák - kialakuló vérrög. Mélyvénás trombózis - Egyre több fiatalra is veszélyes

WEBBeteg, Dr. Zsirai László

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Depresszió Depresszió

Téli depresszió vagy téli lehangoltság: Milyen jelek utalnak rá?

Elhízás Elhízás

Eltérések a laboreredményben. Mire figyeljünk?

Hogyan alkalmazza a spermicideket?

A spermicid olyan fogamzásgátló eszköz, mely vegyi anyagi segítségével megbénítja vagy elpusztítja a spermiumokat. Különböző formában (krém...

Mit kell tudni a Leiden-mutációról?

A Leiden-mutáció a veleszületett, öröklődő trombózishajlamok közé tartozik. A Leiden-mutáció a leggyakoribb öröklött trombózishajlamot okozó...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.