• A menstruációt megelőző tünetegyüttes - PMS

    Szerző: WEBBeteg - F. Zs, fordító; Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    A PMS a premenstruációs szindróma rövidítése. Egy olyan, a menstruációt megelőzően jelentkező tünetegyüttesről van szó, aminek számos jele és tünete lehet, beleértve a hangulatingadozásokat, a mellek érzékenységét, az ételek utáni sóvárgást, a kimerültséget, az ingerlékenységet és a depressziót, és még sorolhatnánk. Becslések szerint a nők túlnyomó többsége már tapasztalta a premenstruációs szindróma bizonyos formáit.

    A tünetek rendszerint előre kiszámítható módon ismétlődnek, jellemzően a menstruációt 7-10 nappal megelőzően, vagyis a tüszőrepedés és a menzesz közötti időben, majd a vérzés kezdete után 1-2 napon belül maguktól megszűnnek.

    Gyakorlatilag se szeri, se száma a változatos testi és lelki tüneteknek, amelyek intenzitása is széles skálán mozog. A PMS magában foglalja az enyhe, a mindennapokat nem vagy csak alig befolyásoló tüneteket éppúgy, mint a rendkívül erős, kifejezett panaszokat, amelyek akár a normál életvitelt is akadályozhatják, az esetek 2,5-5,0 százalékában átmeneti munkaképtelenséget okozva. Ezeket a változásokat néha az érintett hölgyek környezete is igen nehezen viseli, így a PMS akár családi, munkahelyi konfliktusok kiindulópontjává is válhat. A panaszok az életkor előrehaladtával általában súlyosbodnak, terhesség alatt átmenetileg megszűnnek, a szülést követően azonban újra jelentkezhetnek.

    Hirdetés

    Sok minden okozhat PMS-panaszokat

    A ciklussal összefüggő hormonális változásokat említik a PMS legfőbb okaként. Ezen túlmenően a nemi hormonok – az ösztrogén (tüszőhormon), a progeszteron (sárgatesthormon), és a prolaktin (anyasági hormon) – egy fontos idegi ingerület átvivő anyag, a szerotonin termelését befolyásolva a központi idegrendszerre is hatnak, ezzel lelki tüneteket, érzelmi reakciókat és kedélyállapot változásokat generálva.

    A hormonokon kívül számos egyéb tényező is szerepet játszik a PMS kialakulásában:

    • A táplálkozással összefüggésben a szénhidrát-anyagcsere zavara, vitaminhiány – elsősorban a csökkent B6-vitamin-szint –, illetve az alkoholfogyasztás lehet befolyással a tünetekre.
    • A családi viselkedési minták, vagy ha a közvetlen környezetben másoknak is van hasonló panaszuk, de kulturális tényezők, a menstruációhoz való viszony is befolyásolja az előfordulás gyakoriságát.

    Mindazonáltal a premenstruális szindróma közvetlen kiváltó okát mind a mai napig nem ismerjük pontosan.

    A PMS tüneteinek enyhítése

    A szerteágazó tünetekre a valódi okok ismeretének hiányában egységes terápia sajnos nincs. A diagnózis felállításában és a terápia megválasztásában sokat segíthet a menzesznaptár, amelyben feljegyezhetjük a menstruációs vérzés idejét, hosszát és erősségét, valamint a ciklust kísérő tüneteket. Mindenképpen ajánlott nőgyógyászati kivizsgálás és konzultáció is. A kezelés mindig egyénre szabott, és mindig része az életmód ésszerű megváltoztatása is.

    Az alábbi tanácsok segíthetnek a tünetek enyhítésében:

    • Ajánlott a napi rendszeres, legalább 30 perces intenzív testmozgás, melynek kedvező hatása egyértelműen bizonyított.
    • Legyen kiegyensúlyozott az étrendünk, hogy javuljon az általános egészségi állapotunk és az energiaszintünk: együnk sok gyümölcsöt és zöldséget, csökkentsük a cukor-, só-, koffein-, és alkoholfogyasztást.
    • Szedjünk D-vitamint, B6-vitamint, táplálékkiegészítőket, például folsavat, kalciumot és magnéziumot, hogy enyhítsük a görcsöket és a hangulatingadozásokat.
    • Alkalmazható enyhe vízhajtó hatású készítmény is a puffadás és az ödéma megelőzésére.
    • Aludjunk legalább nyolc órát naponta, hogy csökkentsük a kimerültséget.
    • Csökkentsük a stresszt, kényeztessük magunkat, például egy jó masszázzsal, wellness-programmal vagy olvasással, filmnézéssel.
    • Szintén segíthet az esetleges érzelmi konfliktusok felderítése, feloldása.
    • Vegyünk részt kognitív viselkedésterápián, ami hatékonynak mutatkozik.
    • Az érzelmi élet változatos tüneteinek feloldásában kérhetjük pszichoterapeuta segítségét is, súlyosabb esetben a terápiát feszültségoldó szerekkel is kiegészítheti az orvos.
    • Az izomfájdalmak, fejfájás és gyomorgörcs csökkentésére bevehetünk fájdalomcsillapítót, például ibuprofent vagy aszpirint.
    • Ne vegyünk be több gyógyszert és táplálékkiegészítőt annál, mint amennyit előzőleg az orvosunk javasolt.
    • Keressünk természetes gyógymódot: a barátcserje olyan gyógynövény, melynek a terméséből készült kivonat a menstruációt megelőző panaszok legjobban dokumentált terápiái közé tartozik. Hatóanyagai pozitívan befolyásolják a női hormonális szabályozó rendszer működését.

    Olvasson tovább! Premenstruációs szindróma, vagy súlyosabb?

    Forrás: WEBBeteg
    F. Zs., fordító; mayoclinic.org, healthline.com
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2020.02.06 15:12, Megjelenés: 2020.02.06 15:12
   • Cikkajánló

    Koronavírus-járvány

    Koronavírus-járvány

    koronavirus.gov.hu

    Egészségügyi védőeszközök és a kezelésnél hatásos gyógyszer is érkezett hazánkba.

    Csecsemők

    Csecsemők

    Dr. Balogh Andrea

    Mi állhat a fájdalmak hátterében, a különböző hasi problémák mögött?

    Szülés utáni hüvelyszárazság és hüvelyi irritáció

    Nagyon kellemetlen, a mindennapokat és a szexuális együttléteket is nehezítő, fájdalmassá tevő panasz a hüvely szárazsága és a hüvelyi irritáció érzése. Azt gondolhatnánk, hogy ezek a panaszok csak a változókorban jelentkeznek, pedig ez nem így van, a tüneteknek többféle kiváltó oka is lehet.

    A hüvelyszárazság és az endometriózis

    Az endometriózis olyan nőgyógyászati betegség, melynek során a méhnyálkahártya rendellenes helyen, a kismedencében, a hasüregben, a hasfalban vagy a gáton jelenik meg. Nagyon ritkán a szervezetben máshol, távolabbi szerveken, például a tüdőben is megjelenhet.

    Mennyire érzed a menstruációd közeledtét?

    PMS, azaz premenstruális szindróma az összefoglaló neve annak az akár 150-féle tünetnek, amelyek jellemzően a menstruációt megelőzően 7-10 nappal jelentkeznek, a vérzés jelentkezésekor megszűnnek, és amelyek alapján 5-féle alaptípust lehet megkülönböztetni. Vannak a vízvisszatartók, a depresszióra hajlamosak, a hangulatingadozók, a falánkok és a kevert típusúak. Te melyikbe tartozol? Teszteld magad!

    A premenstruációs szindróma megelőzése

    A nők 80 százaléka szenved a menstruációt megelőzően fejfájástól, hangulatingadozástól, felfúvódástól és egyéb problémáktól (összefoglaló néven premenstruációs tünetektől). A panaszok kihatnak a munkára (akár átmeneti munkaképtelenséghez is vezethetnek), személyes kapcsolatokra és 20-40 százalékban az életminőségre is. Ennek azonban nem feltétlenül kell így lennie.

    Ételek, melyek csökkentik a menstruációs görcsöket

    Minden nő életében van olyan szakasz, mikor nehezebben éli meg a menstruációval járó tüneteket. Vannak, akiknél ez enyhébb lefolyású, míg mások ezeket a tüneteket nagyon hevesen élik meg, főként érzelmileg, és ez gyakran gátolhatja is őket a mindennapi tevékenységeikben.

    A premenstruációs tünetegyüttes

    Szinte minden nő tapasztalta már, hogy a menstruációt megelőző 5-10 napban az átlagosnál feszültebb, türelmetlenebb, ingerlékenyebb, érzékenyebb, kevésbé tud koncentrálni. Ez a premenstruációs tünetegyüttes.

    Jó tudni a PMS-ről

    A PMS a premenstruációs szindróma rövidítése. Az elnevezés különböző testi és pszichés panaszok együttesét jelöli, amelyek néhány nappal a menstruáció előtt kezdődnek, annak kezdetekor pedig megszűnnek. A PMS komoly probléma, amit kezelni kell.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Inkontinencia?
    Kattintson, rendeljen most ingyenes postázással termékmintát a TENA Lady termékeiből.
    Hüvelyszárazság
    Gyakran már a szülést követően, akár néhány napon belül is jelentkezhet.
    Harc az ajakherpesz ellen
    Az ajkakon kifejlődő hólyagok mellett néhány kísérő tünet is kísérheti.
    COVID-19: hivatalos ajánlások
    Tájékoztatók az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások