Nyakmerevség: A hibás tartás is lehet az oka

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

Ha gyakran érzi merevnek a nyakát, a vállait, sokszor fáj a feje, akkor itt az ideje, hogy jobban odafigyeljen mindennapi testtartására. A panaszok hátterében a legtöbb esetben a hibás testtartás áll.

Főként a számítógép előtt dolgozók ülnek gyakran órákon keresztül görbe háttal. De a stressz, a félelem és a hideg is okozhat hasonló panaszokat. Az ember feszült helyzetben hajlamos rá, hogy vállait felhúzza. A váll régiója ilyenkor védőpáncélként funkcionál, az izmok megfeszülnek, a test meggörnyed.

A nyaki problémák okai
A nyaki fájdalom gyakori panasz, melynek hátterében számos ok húzódhat meg. A nyak a gerinc legmozgékonyabb szakasza, de emellett biztosítja a fej tartását, és a gerinccsatorna védi a gerincvelőt és a nagy nyaki ereket. A nyaki problémák okai

Aki gyakran felveszi ezt a testhelyzetet, annak nagy valószínűséggel sokszor fáj a nyaka, a vállai és a háta.

Ha észreveszi magán, hogy hibás testtartást vett fel, akkor korrigálja! Próbáljon meg ellazulni, érezni fogja, hogy vállai leereszkednek, az izomfeszülés feloldódik. Üljön egyenes háttal, végezzen lassan fejkörzést balra és jobbra is, majd vállkörzést előre és hátra!

Ezek a gyakorlatok a számítógép előtt ülve is elvégezhetőek, és megelőzik az izommerevséget. A feszült terület masszírozása is jótékony hatású.

A nyaki fájdalom megelőzésére és kezelésére nagyon hatékony a meleg. A hideg vagy a huzat kiválthatja vagy felerősítheti a panaszokat, ezért mindig védje a nyakrégiót megfelelő ruházattal, télen viseljen meleg sálat! Az irodában végezze az említett gyakorlatokat, otthon pedig meleg borogatást tehet a nyaka köré, és izomlazító hatása van a meleg (nem forró!) zuhanynak is. Ha nem észlel javulást, és a nyaki fájdalom tartósan fennáll, forduljon orvoshoz, aki pontosan meghatározza a nem szűnő nyaki fájdalom okát, és kiválasztja a megfelelő terápiát! A nyaki fájdalomnak komoly betegség is állhat a hátterében, nem csak az izmok feszülése, merevsége. Ezért a panaszokat vegye komolyan!

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

A nyaki fájdalom okai

Bak Marianna, biológus szakfordító
Nyakfájás
A nyaki fájdalom lehet akut és krónikus. Számos ok állhat hátterében, például izommerevség vagy porckopás, de akár súlyos betegségek is.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg összeállítás - Cs. K., fordító, Dr. Bálint Anita, Dr. Kiss György, Dr. Ujj Zsófia Ágnes
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.