A kombinált fogamzásgátló tabletták legfontosabb előnyei

Dr. Csuth Ágnes
Szerző: WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos

A kombinált fogamzásgátló tabletták előnyei között leggyakrabban a megbízhatóságot emlegetik a nem kívánt terhességgel szemben, pedig előnyeik ettől sokkal szerteágazóbbak, nemcsak a nem kívánt terhességgel szemben védenek, de többféle nőgyógyászati, belgyógyászati, bőrgyógyászati, sőt kényelmi előnyökkel is rendelkeznek.

A fogamzásgátlással kapcsolatos előnyök

 • Nagy a hatékonysága a nem kívánt terhességgel szemben a kombinált fogamzásgátló tablettáknak, a rendszeres megvonásos a vérzés a gyógyszermentes napokban megerősítő jelleggel és megnyugtatólag hat a tablettát szedő nőre. Rendszeres, előírás szerint történő szedés esetén a nem kívánt terhesség előfordulása elhanyagolható mértékű.
 • A tabletták szedése kényelmes megoldást jelent. A szexuális élettől függetlenül szedhető, nem kell semmilyen előkészült az alkalmazásukhoz.
 • A kombinált fogamzásgátlók hatása reverzibilis, azaz a szedés abbahagyásával visszafordítható.

Bővebben A fogamzásgátló tabletták típusairól részletesen

A kombinált fogamzásgátló nőgyógyászati előnyei

 • A folyamatos kombinált fogamzásgátló használat mellett kevesebb az erős vérzés, ezért kevesebb esetben alakul ki vérszegénység.
 • Kevesebbszer fordul elő dysmenorrhoea.
 • A vérzés rendszeressé válik, sőt tervezhető lehet, így nem okoz gondot, ha a vakáció idejére vagy egy fontos alkalomra esik, mert egyszerűen eltolható vagy előre hozható.
 • A kombinált fogamzásgátlók szedői között szignifikánsan kevesebbszer fordul elő premenstruációs feszültség.
 • A kismedencei gyulladás előfordulási gyakorisága is sokkal kisebb.
 • A kismedencei gyulladás elleni hatás és az ovuláció gátlása következtében a méhen kívüli terhesség előfordulása is elhanyagolható.
 • Kevesebb a jóindulatú emlőmegbetegedés és a funkcionális petefészekciszta.
 • Kedvező hatásuk van többféle daganat kialakulásával szemben: endometrium karcinóma, petefészek bizonyos daganatai, a vastagbélrák kockázata is csökkent.

Egyéb szervekre gyakorolt kedvező hatások

 • Kevesebbszer fordul elő akne, faggyútúltermeléssel, fokozott szőrösödéssel járó állapot. Ez az ösztrogén domináns kombinált fogamzásgátlókra igaz.
 • 50 éves korig védelmet nyújt a csontritkulás és a klimaxos tünetek ellen.
 • Kevesebbszer alakul ki nyombélfekély, sőt tanulmányok azt is igazolták, hogy kevesebbszer fordul elő pajzsmirigybetegség, reumatoid artritisz is.

Tovább Mikor váltsunk fogamzásgátló tablettát?

Dr. Csuth Ágnes, családorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

MR-vizsgálat MR-vizsgálat

Mit lehet vizsgálni MR segítségével? Hogyan kell felkészülni a vizsgálatra?

Orrdugulás? Orrdugulás?

Egy speciális hatóanyagú orrspray, ami mérsékli a megfázás orrtüneteit. (x)

A fogamzásgátló tabletták...

A világon több mint 100 millió nő használ valamilyen fogamzásgátló tablettát, ám jelentős többségük nem ismeri eléggé a gyógyszer...

Hogyan alkalmazza a spermicideket?

A spermicid olyan fogamzásgátló eszköz, mely vegyi anyagi segítségével megbénítja vagy elpusztítja a spermiumokat. Különböző formában (krém...

Jó tanácsok fogamzásgátlót szedő...

A fogamzásgátló tabletta igen megbízható, kényelmes, biztonságos módszer, de ahhoz, hogy valóban megfelelően működjön, mindennapos odafigyelésre...

Kimaradt egy szem fogamzásgátló...

Fogamzásgátló tabletta szedése esetén előfordul, hogy különböző okok miatt kimarad egy vagy több tabletta bevétele. Meddig és hány tablettát...

Milyen tényezőket vegyen figyelembe...

Ha fogamzásgátló módszert választanak orvosával, több tényezőt is figyelembe kell venni, ezeket mindenképp alaposan gondolja át az orvossal való...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.